07 Σεπ 2024
READING

Nova: Πόση βάση έχουν τελικά οι φήμες για την πώλησή της;

5 MIN READ

Nova: Πόση βάση έχουν τελικά οι φήμες για την πώλησή της;

Nova: Πόση βάση έχουν τελικά οι φήμες για την πώλησή της;

Σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική καμπή βρίσκεται η διαδικασία -ή η προσπάθεια- πώλησης της United Group (UG) μητρική της Nova, την ώρα που οι φήμες για υποψήφιους «μνηστήρες» φουντώνουν, χωρίς όμως να υπάρχει, για την ώρα, κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

To τελευταίο διάστημα στη δημοσιότητα έρχονται διάφορες πληροφορίες οι οποίες αντί να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση οδηγούν μάλλον σε ένα πιο θολό τοπίο, αφού κανείς δε μπορεί να θεωρήσει δεδομένο σχετικά με το τι ισχύει από όσα ακούγονται.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Το πιο πρόσφατο «χτύπημα» προέρχεται έξω από τα σύνορα, και συγκεκριμένα από το Bloomberg, το οποίο στο ρεπορτάζ που δημοσιεύει υποστηρίζει ότι η BC Partners αναζητά αγοραστή για τη United Group, στην οποία ανήκει και η Nova, και έχει ζητήσει να λάβει μη δεσμευτικές προσφορές τον Ιούλιο.

Μάλιστα προχωρά το όλο θέμα ένα βήμα πιο μακριά καθώς όπως τονίζει τόσο η Apax Partners όσο και η Warburg Pincus βρίσκονται στο αρχικό στάδιο εξέτασης προσφορών για την αγορά μέρους ή ολόκληρου του United Group. Ακόμα, στους υποψήφιους αγοράστές έχουν προστεθεί εταιρείες με σημαντική παρουσία, όπως η Orange SA, η Telekom Austria AG αλλά και η Iliad, η οποία ανήκει στον Γάλλο μεγιστάνα Xavier Niel. Όπως άφησε να εννοηθεί το δημοσιογραφικό δίκτυο η BC Partners «αναζητά» αποτίμηση στην περιοχή των 8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Όπως πάντως τονίζει το Bloomberg το τοπίο είναι μάλλον θολό, καθώς οι συζητήσεις δεν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν κάποιοι -και ποιοι- μπορεί να περάσουν στο επόμενο βήμα και να καταθέσουν προσφορά για όλα, ή για ορισμένα κομμάτια του Ομίλου United. Ενδεικτικό της ρευστότητας του θέματος είναι το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των Apax, BC Partners, Iliad, Orange και Warburg Pincus αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το φημολογούμενο αραβικό ενδιαφέρον

Σημειώνεται ότι η… παρέλαση των ονομάτων δεν σταματά εδώ, καθώς πρόσφατα ήρθαν στην επιφάνεια πληροφορίες για αραβικό ενδιαφέρον για την United Group, μητρική εταιρείας της Nova. Συγκεκριμένα, οι φήμες ήθελαν την Saudi Telecom, μετά την Emirates Telecommunications, na εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης.

Πάντως, όπως σημείωναν καλά ενημερωμένες πηγές, μπορεί η STC να εξετάζει τα δεδομένα, δεν έχει όμως καταλήξει αν θα προχωρήσει ή όχι σε επίσημη προσφορά, ενώ τόνιζαν ότι εάν τελικά η συμφωνία ολοκληρωθεί, η STC θα επεκταθεί περαιτέρω στον ευρωπαϊκό τομέα τηλεπικοινωνιών.

Σημειώνεται ότι η United Group πέραν της Ελλάδας δραστηριοποιείται σε χώρες όπως η Σερβία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Βοσνία & Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία.

Η BC Partners εξαγόρασε την United Group το 2019 από την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων KKR & Co., ενώ πέρυσι, η Tawal, μονάδα υποδομών της Saudi Telecom, συμφώνησε να αγοράσει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 1,22 δισ. ευρώ από τη United Group.

Εν τω μεταξύ, η Iliad αγόρασε την UPC Poland από την Liberty Global Plc για εταιρική αξία περίπου 7 δισεκατομμυρίων ζλότι (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2021, επεκτείνοντας την περιοχή.

Και στο βάθος ΔΕΗ και Κωτσόβολος

Οι φήμες πάντως για το μέλλον της United Group και της Nova δεν περιορίζονται στο εξωτερικό αλλά προέρχονται κι από την χώρα μας.
Ειδικότερα, μόλις πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Νίκος Σταθόπουλος βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το fund CVC. Μάλιστα, κάνουν λόγο ότι το τίμημα, παρουσιάζεται να κινείται κοντά στο 1,65 δις. ευρώ.

Μάλιστα, οι πληροφορίες προχωράνε ένα βήμα παραπάνω και λένε ότι Άλεξ Φωτακίδης και Νίκος Σταθόπουλος κατέληξαν στο συγκεκριμένο ποσό σε μία προσπάθεια συμβιβασμού καθώς η BC Partners ζητούσε 1,9 δις. και η CVC προσέφερε 1,2 δις. ευρώ. Όπως γνωρίζουμε πάντως η BC Partners έχει βγει στην αγορά ζητώντας 8 δισ. ευρώ, εκτός αν μιλάμε για αγορά ενός μέρους μόνο της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι στο φημολογούμενο deal εμπλέκεται και η ΔΕΗ, στην οποία η CVC συμμετέχει με μερίδιο 16% των μετοχών, το οποίο και επιθυμεί να αυξήσει. Όπως λέγεται, στο επίκεντρο της φημολογούμενης συμφωνίας βρίσκεται η απόφαση της ΔΕΗ να πραγματοποιήσει είσοδο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, που συμβαίνει ήδη μέσω της υλοποίησης του δικτύου οπτικών ινών. Μάλιστα, τονίζεται πως αν τελικά το deal λάβει «σάρκα και οστά» θα πρέπει να περιμένουμε «ένωση» των καταστημάτων Nova και Κωτσόβολος. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα δίκτυο 450 φυσικών καταστημάτων που θα βάλει μεγάλα προβλήματα στον ΟΤΕ που αυτή τη στιγμή είναι ο πιο δυνατός «παίκτης» της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι ο Κωτσόβολος διαθέτει ένα δίκτυο 97 φυσικών καταστημάτων, μεταξύ των οποίων και 27 megastores, ενώ η Nova διαθέτει ένα δίκτυο 350 καταστημάτων!

Τα… παράξενα deal

Την ίδια ώρα πάντως , στη δημοσιογραφική «πιάτσα» κυκλοφορούν ορισμένα σενάρια τα οποία σίγουρα προκαλούν ερωτήματα. Συγκεκριμένα, από έγκυρα ΜΜΕ θεωρείται ότι στα «σκαριά» βρίσκεται μία σημαντική συμφωνία μεταξύ της Nova και του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, υπάρχουν προχωρημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ του επικεφαλής της BC Partners Νίκου Σταθόπουλου και της White Vale, που διαχειρίζεται το ΟΑΚΑ, με επίκεντρο την ονοματοδοσία του γηπέδου μπάσκετ των πρωταθλητών Ευρώπης.

Αν τελικά κλείσει η συμφωνία, το ΟΑΚΑ θα λάβει το όνομα Nova Arena, όπως πχ έχει συμβεί με την Uber Arena στο Βερολίνο. Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία διάρκειας 6 ετών ( άλλοι κάνουν λόγο για 3 χρόνια), έναντι 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Βέβαια δημιουργεί εντύπωση για ποιον λόγο μια εταιρεία να ετοιμάζεται να κλείσει ένα τόσο μεγάλο deal για μια επιχείρηση στην οποία έχει βάλει πωλητήριο, αυτό όμως είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Μόνο ο καιρός θα αποδείξει ποιες φήμες έχουν όντως βάση

E&: Εξετάζει την εξαγορά της United Group, μητρικής της Nova | ΣΚΑΪ

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι παρά τα πολλά σενάρια που έρχονται στην επιφάνεια, πολλοί είναι εκείνοι που διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το τι ισχύει και τι ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας αλλά και της δήθεν πληροφόρησης με απώτερους σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα φανούν τους προσεχείς μήνες, ακόμα και εντός του καλοκαιριού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.