07 Σεπ 2024
READING

Motor Oil: Οι συμμαχίες και το μέρισμα-ρεκόρ

6 MIN READ

Motor Oil: Οι συμμαχίες και το μέρισμα-ρεκόρ

Motor Oil: Οι συμμαχίες και το μέρισμα-ρεκόρ

Σε μία ιδιαιτέρως σημαντική περίοδο της ιστορίας του βρίσκεται ο όμιλος Motor Oil, ο οποίος πλέον δραστηριοποιείται εκτός από την διύλιση, την προμήθεια και την εμπορία καυσίμων, στις ΑΠΕ, στις οποίες έχει προχωρήσει σε επέκταση του χαρτοφυλακίου αλλά και στα εναλλακτικά καύσιμα και την κυκλική οικονομία.

Οι κινήσεις αυτές αναλύθηκαν μάλιστα στη Γενική Συνέλευση του ομίλου, κατά την διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε και η διανομή μερίσματος-ρεκόρ ύψους 199,4 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 1,80 ευρώ ανά μετοχή.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Mπορεί η Motor Oil να προχωρά στη διανομή του μεγαλύτερου μερίσματος της ιστορίας της, τα οικονομικά της αποτελέσματα όμως, τόσο για το 2023, όσο και για τις αρχές του 2024 μαρτυρούν ορισμένες πιέσεις.

Πιέσεις που για το μεν 2023 οφείλονται κυρίως στη μείωση του όγκου πωλήσεων, ως αποτέλεσμα του εκτεταμένου προγράμματος περιοδικής συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν σχεδόν στο σύνολο των μονάδων του Διυλιστηρίου την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου και για τις αρχές του 2024 στη μείωση του περιθωρίου κέρδους στη διεθνή αγορά των πετρελαιοειδών.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο 2023, ο τζίρος του ομίλου της Μotor Oil Hellas υποχώρησε κατά 19,93%, στα 13,3 δισ. ευρώ, μετά από τη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 3,54% σε συνδυασμό με το μειωμένο μέσο όρο των τιμών των προϊόντων πετρελαίου κατά 18,37% σε σχέση με τις τιμές του 2022. Ακόμα, αρνητικά συνετέλεσε η υποχώρηση του Δολαρίου έναντι του Ευρώ κατά 2,62% δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων αφορά εξαγωγές τιμολογούμενες σε δολάριο.

Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους του Ομίλου διαμορφώθηκαν το 2023 σε 806,684 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 967,2 εκατ. ευρώ το 2022.

Και το 2024 ξεκίνησε λίγο νωθρά, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2024 οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 3 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 10% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Όπως σημειώσαμε, η μείωση των περιθωρίων κέρδους στη διεθνή αγορά των πετρελαιοειδών «άγγιξε» και τα οικονομικά μεγέθη της Motor Oil, όμως, ο όμιλος, στηριζόμενος στο ενεργειακό του χαρτοφυλάκιο και τις τεχνικές δυνατότητες των μονάδων διύλισης, παρουσίασε ιδιαίτερη ανθεκτικότητα.

Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της Motor Oil έφτασαν στα 354 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 11%, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA έκλεισαν στα 334 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 25% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Στους επιμέρους κλάδους η διύλιση είχε κύκλο εργασιών στα 2,280 δισ. ευρώ και ΕBITDA στα 283 εκατ. ευρώ ενώ η εμπορία παρουσίασε κύκλο εργασιών στο 1,135 δισ. ευρώ και EBITDA στα 22 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ο κλάδος ηλεκτρισμού και φυσικού αέριου κατέγραψε κύκλο εργασιών 184 εκατ. ευρώ με τα EBITDA να φτάνουν τα 49 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα καθαρά κέρδη του ομίλου, αυτά σημείωσαν σημαντική πτώση που έφτασε το 20% και υποχώρησαν στα 191 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη κατέγραψαν πολύ σημαντικές απώλειες κατά 37%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας στα 175 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική άνοδος στις επενδύσεις

Αυτό πάντως που δημιουργεί εντύπωση είναι η έναρξη του 2024 βρήκε τον όμιλο της Motor Oil να δουλεύει με τις «μηχανές» στο φουλ, καθώς οι επενδύσεις που ανακοινώθηκαν ήταν αυξημένες πάνω από 141%.

Ειδικότερα, ο ενεργειακός όμιλος ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 181 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022 αυτές έφτασαν στα 75 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Motor Oil «τρέχει» επενδυτικό πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνεται η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής προπυλενίου, η κατασκευή της νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης, τα έργα επέκτασης των λιμενικών εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου και σειρά έργων μικρότερης κλίμακας (miscellaneous) για τη διασφάλιση υψηλού βαθμού λειτουργικότητας και ευελιξίας στην παραγωγή του διυλιστηρίου στην Κόρινθο.

Η συνεργασία με τη ΔΕΗ στην Hellenic Hydrogen

Μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την Motor Oil, μέσα στο 2024, ήταν η σύσταση της κοινοπρακτικής εταιρείας Hellenic Hydrogen, με μετοχικό κεφάλαιο 13.2 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο την ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα. Η εταιρεία ανήκει κατά 51% στην Motor Oil και κατά 49% στη ΔΕΗ, με τους δύο επιχειρηματικούς «γίγαντες» να ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Μέσω της Hellenic Hydrogen ΔΕΗ και Motor Oil τοποθετούνται στην αγορά υδρογόνου και μάλιστα από τη θέση του παραγωγού, προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση όταν γίνει ανταγωνιστικό.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιάννης Βαρδινογιάννης, υπογράμμισε πως η χρήση του υδρογόνου βρίσκεται σε συνάρτηση με το κόστος του, ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί μια μελλοντική δραστηριότητα, συμπληρώνοντας όμως με νόημα «αλλά οφείλουμε να είμαστε μέσα στις εξελίξεις. Είμαστε συνοδοιπόροι με τη ΔΕΗ σε ένα δύσκολο δρόμο που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί». Όπως μάλιστα τόνισε ο κ. Βαρδινογιάννης, η εταιρεία δεν θα παράγει μόνο πράσινο υδρογόνο, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο την περίσσεια ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και άλλες μορφές.

Σημειώνεται ότι στην έκταση του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αμυνταίου, στην οποία για χρόνια παραγόταν ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη, και σε εμβαδόν δεκάδων στρεμμάτων θα λειτουργήσει η μονάδα «πράσινου» υδρογόνου της «Hellenic Hydrogen» με την ονομασία «Νorth-1. Η νέα μονάδα ηλεκτρόλυσης θα τεθεί σε λειτουργία το 2027, ενώ, όπως υπολογίζεται, το όφελος στην τοπική οικονομία θα φτάσει στα 100 εκατ. ευρώ.

Η «έξοδος» στη Ρουμανία και ο ρόλος της More

Ακόμα, πριν λίγο καιρό η Motor Oil επισημοποίησε τη συμμετοχή της θυγατρικής της εταιρείας MORE με ποσοστό 49% σε κοινοπρακτικό σχήμα. Μέτοχος πλειοψηφίας, κατέχοντας ποσοστό 51% είναι η Alive Renewable Holding Limited, θυγατρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου εταιρείας PREMIER ENERGY PLC.

Όπως έγινε γνωστό, η κοινοπραξία έχει αναλάβει την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 86 MW που θα είναι συνδεδεμένοι με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 18 MW. H ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων υπολογίζεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ οι σταθμοί θα κατασκευαστούν στην περιοχή της κομητείας Buzău στη Ρουμανία.

Σημειώνεται ότι, στις ΑΠΕ η More έχει χαρτοφυλάκιο 839 MW, εκ των οποίων το 93% είναι αιολικά.

Το ιστορικό μέρισμα

Όπως αναφέραμε, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκε η διανομή συνολικού μερίσματος για τη χρήση 2023 συνολικού ποσού 199,4 εκατ. ευρώ ή 1,80 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει διανείμει η εταιρεία από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το μέρισμα θα πληρωθεί την Τετάρτη 3 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη καταβληθεί και αναγνωρισθεί ως προμέρισμα χρήσης 2023 το ποσό των 44.313.192 ευρώ (0,40 ευρώ ανά μετοχή) από το Δεκέμβριο του 2023, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 1,40 ευρώ ανά μετοχή θα αναγνωρισθεί στη χρήση 2024.

Σε διανομή μερίσματος-ρεκόρ προχωρά η Motor Oil την Τετάρτη 3 Ιουλίου

Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος της Motor Oil αποδεικνύει ότι δε μένει στάσιμος, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά, συμμετέχει σε αυτές, και ατενίζει το μέλλον με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία, όχι ως απλώς παρατηρητής αλλά ως πρωταγωνιστής σε αυτό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.