21 Δεκ 2024
READING

Το «κυνήγι» εξοχικών κατοικιών από ξένους εκατομμυριούχους στην Ελλάδα

5 MIN READ

Το «κυνήγι» εξοχικών κατοικιών από ξένους εκατομμυριούχους στην Ελλάδα

Το «κυνήγι» εξοχικών κατοικιών από ξένους εκατομμυριούχους στην Ελλάδα

Η μετανάστευση προς την Ελλάδα και το κατά πόσο αυτή είναι έτοιμη να δεχθεί μεγάλα κύματα μεταναστευτικών ροών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια, όμως τελευταία έχει έρθει στο προσκήνιο η προτίμηση που δείχνουν οι… εκατομμυριούχοι του εξωτερικού, για εγκατάσταση στη χώρα μας.

Σύμφωνα με έκθεση της Henley Private Wealth Migration, περίπου 1.100 ξένοι εκατομμυριούχοι μετακόμισαν στην Ελλάδα το 2023 και άλλοι 1.200 αναμένεται να το κάνουν το 2024, με την Αττική, τη Μύκονο και την Κρήτη να αποτελούν σημαντικούς πόλους έλξης για αυτούς.

Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι 128.000 από τους εκατομμυριούχους του κόσμου (άτομα με ρευστό, επενδύσιμο πλούτο άνω του 1 εκατ. δολαρίων) σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν εντός του έτους σε κάποια άλλη χώρα, με την Ελλάδα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, και συγκεκριμένα να κατατάσσεται όγδοη ανάμεσα στις 10 χώρες που τους προσελκύουν περισσότερο.

Με βάση τα ίδια δεδομένα, ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων της χώρας έχει αυξηθεί κατά 14% την τελευταία δεκαετία. Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα μετρά συνολικά 64.700 εκατομμυριούχους, 105 άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων καθώς και 8 δισεκατομμυριούχους, ενώ όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις, συγκεκριμένες περιοχές της χώρας εξακολουθούν να αποτελούν δέλεαρ για τους – κάτι παραπάνω από – εύπορους του εξωτερικού.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα αποκτά νέες πηγές εσόδων, καθώς μιλάμε για εύπορες ομάδες μεταναστών, ενώ ενισχύεται η δημιουργία νέων επιχειρήσεων και συνεπώς νέων θέσεων εργασίας, ενώ ενισχύονται και τα τοπικά χρηματιστήρια. Τουλάχιστον σε επίπεδο θεωρητικό.

Πάντως, για τρίτη χρονιά στη σειρά, η χώρα που προσελκύει τους περισσότερους εκατομμυριούχους, με βάση τα στοιχεία, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς 6.700 άτομα αναμένεται να μεταναστεύσουν εκεί έως τα τέλη του έτους. Σύμμαχός τους η χρυσή βίζα – που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα και στην Ελλάδα – η προνομιακή τοποθεσία, αλλά και ο μηδενικός φόρος.

Ακόμη και αν διαθέτουν το απαιτούμενο κεφάλαιο, οι περισσότεροι ξένοι αγοραστές εξασφαλίζουν τη στέγη τους ήδη από τα σχέδια, με τις διαθέσιμες εξοχικές κατοικίες για τους Έλληνες να είναι μάλλον τελικά ανύπαρκτες

Το κυνήγι για εξοχικές κατοικίες από τους ξένους

Εν τω μεταξύ, οι εξοχικές κατοικίες στη χώρα μας «ξεπουλούν», από ξένους αγοραστές, οι οποίοι μάλιστα στρέφονται σε μεγάλο βαθμό και στην «άγνωστη» Ελλάδα και πιο low profile, αλλά αναπτυσσόμενες, τουριστικά, περιοχές. Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρίας Elxis-At Home In Greece, περιοχές της Κρήτης και της Βορειοδυτικής Ελλάδας, ιδίως στην ηπειρωτική πλευρά της χώρας που βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος, αποτελούν τα βασικά hotspots της τάσης αυτής που αναμένεται μάλιστα να ενισχυθεί, σύμφωνα με την ίδια. Οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν, εκτός από το φυσικό κάλλος, ήπια τουριστική ανάπτυξη συγκριτικά με άλλες – μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ενώ παρουσιάζουν ελκυστικές τιμές. Γενικότερα σε όλη τη χώρα επίσης, οι τιμές πώλησης, ακόμα και στο υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται, παραμένουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές έναντι άλλων χωρών της νότιας Μεσογείου. Ακίνητα με ιδιωτική πισίνα, ανέσεις και παροχές, κοντά ή με θέα στην θάλασσα, κοστίζουν πάνω από 40% ακριβότερα, σε χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Ωστόσο, η προτίμηση σε ακίνητα υψηλότερων προδιαγραφών δεν παύει να μεταφράζεται και σε υψηλότερες τιμές πώλησης, αλλάζοντας τις ισορροπίες στην αγορά, με τους ενδιαφερόμενους να επιλέγουν κατοικίες πολυτελείας και υψηλότερου κόστους, από 350.000 έως 550.000 ευρώ. Οι υψηλές τιμές έχουν να κάνουν επίσης, εκτός από την αυξημένη ζήτηση, με το γεγονός ότι οι πελάτες αγοράζουν ήδη από τα σχέδια τις νέες κατοικίες, πριν ακόμη ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσής τους.

«Φωτιά» παίρνουν οι νέες κατασκευές για εξοχικά

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ανάγκες αυξάνονται και μαζί τους παρασύρουν τις κατασκευές νέων εξοχικών κατοικιών. Η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα, κυρίως στα σημεία που αναφέραμε παραπάνω, έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύεται ραγδαία και ο ρυθμός της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ως εκ τούτου, σε βάθος χρόνου και με βάση τα στοιχεία της Elxis, οι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα, αναμένεται να αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 8% – 10% τα επόμενα χρόνια, επίδοση που ασφαλώς λειτουργεί ως πόλος έλξης για τους ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε η Elxis-At Home in Greece, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μηνου, καταγράφεται αύξηση του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας έως 58,2%.

Η απόβαση εκατομμυριούχων στην Ελλάδα φέρνει οφέλη στη χώρα, όμως ενέχει και τις σκοτεινές πλευρές της. Αρχικά, οι αυξήσεις των τιμών που αφορούν τις εξοχικές κατοικίες συμπαρασύρουν όλη την αγορά, κάνοντας τους Έλληνες που αναζητούν μία ελπίδα για το όνειρο της εξασφάλισης εξοχικής κατοικίας να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο. Επίσης, ακόμη και αν διαθέτουν το απαιτούμενο κεφάλαιο, όπως αναφέραμε οι περισσότεροι ξένοι αγοραστές εξασφαλίζουν τη στέγη τους ήδη από τα σχέδια, με τις διαθέσιμες εξοχικές κατοικίες για τους Έλληνες να είναι μάλλον τελικά ανύπαρκτες.

Την ίδια ώρα, η αυξανόμενη ζήτηση προκαλεί συνεχώς νέες κατασκευαστικές δραστηριότητες που απειλούν σημαντικά τη φυσιογνωμία τοπίων όπως παραλίες και ανέγγιχτες, μέχρι τώρα, περιοχές, που γεμίζουν οικοδομές.

Παράλληλα, σε παρόμοιο τοπίο με το φαινόμενο του υπερτουρισμού, εγείρονται προβληματισμοί σχετικά με τις διαθέσιμες υποδομές, ιδιαίτερα σε επαρχιακές περιοχές, οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν «συνηθίσει» σε αυξημένες τουριστικές ροές και παραθερισμό, ενώ καταγράφουν σημαντικές ελλείψεις σε βασικές υποδομές όπως η – εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας – περίθαλψη, της οποίας η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός καθίστανται ακόμη πιο αναγκαία μέτρα, όσο αυξάνεται ο πληθυσμός, τα ιδιαίτερα προβληματικά δίκτυα υδροδότησης, τα οδικά δίκτυα που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανεπαρκή, η διαχείριση των αποβλήτων που ολοένα και θα αυξάνονται, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο και άλλες «πληγές» των ελληνικών υποδομών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.