07 Σεπ 2024
READING

Aπό έναν οικογενειακό κήπο και ένα εστιατόριο οι πιπεριές Φλωρίνης έγιναν βαζάκι

3 MIN READ

Aπό έναν οικογενειακό κήπο και ένα εστιατόριο οι πιπεριές Φλωρίνης έγιναν βαζάκι

Aπό έναν οικογενειακό κήπο και ένα εστιατόριο οι πιπεριές Φλωρίνης έγιναν βαζάκι

Αναλαμβάνοντας τον οικογενειακό κήπο που εξυπηρετούσε το εστιατόριο της οικογένειας, ο Πέτρος Ναουμίδης, αποφάσισε να αξιοποιήσει την παραγωγή του. Η έκταση των πέντε στρεμμάτων όπου κυριαρχούσε η καλλιέργεια πιπεριάς Φλωρίνης καθώς και κάποια ακόμη λαχανικά, αποτέλεσε το έναυσμα για εκείνον να δημιουργήσει τη δική του μεταποιητική επιχείρηση, με την ονομασία Πιπεριές Φλωρίνης Ναουμίδης. Σήμερα η επιχείρηση έχει στη διάθεσή της 100 στρέμματα καλλιέργειας, καταφέρνοντας να αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

«Ξεκίνησα το 2007 την κατασκευή της παραγωγικής μονάδας, η οποία λειτούργησε το 2009. Αξιοποίησα τον κήπο που είχε ο πατέρας μου για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του οικογενειακού μας εστιατορίου. Μεταξύ των προϊόντων που καλλιεργούσαμε ήταν πιπεριές Φλωρίνης και λαχανικά, στο σύνολό τους βιολογικά. Επειδή εγώ ήμουν μάγειρας στο εστιατόριο, ζώντας από μικρός στην κουζίνα, θυμάμαι κάθε χρόνο να φτιάχνουμε τουρσί τον Σεπτέμβριο για να έχουμε στη διάρκεια του χειμώνα. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί μία οργανωμένη παραγωγική επιχείρηση».

«Ήθελα πολύ να αναδείξω τον γαστρονομικό πλούτο αυτών, και να προστατεύσω όλες αυτές της χαμένες συνταγές και πρακτικές μαγειρικής. Ονειρεύτηκα, εργάστηκα σκληρά και ταπεινά και από το μηδέν δημιουργήσαμε μέσα στο πιπερόκτημα, το πιπεράδικο, μια επισκέψιμη πετρόχτιστη ενεργειακά ανεξάρτητη, καθετοποιημένη μονάδα καλλιέργειας και μεταποίησης της αυθεντικής πιπεριάς Φλωρίνης».

Κυρίαρχη η καλλιέργεια πιπεριάς Φλωρίνης αλλά και ντομάτας

Η καλλιέργεια του Κτήμα Ναουμίδη κυριαρχείται σήμερα από την πιπεριά Φλωρίνης αλλά και από τη ντομάτα. Ταυτόχρονα όμως η επιχείρηση είναι πλήρως αυτόνομη ως προς την παραγωγή και άλλων πρώτων υλών που είναι απαραίτητα για τα προϊόντα της. Παράγει κρεμμύδι, σκόρδο, βότανα, βασιλικό, θυμάρι, τα οποία χρησιμοποιεί στα βαζάκια που βγαίνουν από τη μονάδα της. «Είμαστε απολύτως καθετοποιημένοι και αυτόνομοι παραγωγικά. Προσεχώς στοχεύουμε να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας, προσθέτοντας και άλλα στρέμματα καλλιέργειας. Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε και να εκπαιδεύσουμε νέους παραγωγούς με βάση τις αρχές και τη φιλοσοφία που πρεσβεύουμε».

Το ξεχωριστό μικροκλίμα της περιοχής που ευνοεί τις καλλιέργειες

Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις βρίσκονται στη ζώνη ΠΟΠ του Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου Φλώρινας, όπου ευδοκιμεί η ποικιλία σταφυλιών Ξινόμαυρο. «Το μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί ιδανικά εκτός από την ανάπτυξη του Ξινόμαυρου και αυτήν της πιπεριάς».

Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της εταιρείας επικεντρώνεται στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και της εξοικονόμησης ενέργειας. «Έχουμε τοποθετήσει φωτοβολταϊκά πάνελ για να διασφαλίσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες. Ωστόσο αποτελεί εμπόδιο η δέσμευση της αγοράς ηλεκτρισμού από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας, γεγονός που εμποδίζει τις μικρότερες επιχειρήσεις να συνδεθούν στο δίκτυο».

Η καλλιέργεια της πιπεριάς στο Κτήμα Ναουμίδη πραγματοποιείται σε υπαίθριο χώρο που προσομοιάζει με άγρια καλλιέργεια, όπου τα φυτά αναπτύσσονται φυσικά και προστατεύονται από την ύπαρξη μελισσών, που δημιουργούν ένα πρότυπο οικοσύστημα.

Τα προϊόντα και οι εξαγωγές τους έως και την Αμερική

Τα παραγόμενα προϊόντα εξάγονται σε επιλεγμένα παντοπωλεία και εξειδικευμένα βιολογικά καταστήματα με κυριότερες αγορές αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην ελληνική αγορά εκτός από τα επιλεγμένα καταστήματα όπου διατηρεί παρουσία η Ναουμίδης, έχει εισέλθει και σε καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, Σκλαβενίτης και ΑΒ Βασιλόπουλος .Στη γκάμα της περιλαμβάνονται τουρσί με βάση την πιπεριά Φλωρίνης, αλείμματα, σάλτσες, μπαχαρικά από πιπεριά και αρκετά ακόμη.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας αξιοποιούνται τα υπολείμματα της πιπεριάς που προκύπτουν από τη μεταποίηση, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζυμαρικών, σε μία νέα γραμμή παραγωγής που δημιουργήθηκε. «Επιπλέον, η διασφάλιση των σπόρων προς καλλιέργεια γίνεται από ίδια παραγωγή, ενώ στα ζυμαρικά χρησιμοποιούμε αυγά από κότες που ταϊζονται με στοιχεία του καρπού τις πιπεριάς», λέει ο Πέτρος Ναουμίδης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.