07 Σεπ 2024
READING

Οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στην πληροφορική, ο μεγάλος πονοκέφαλος των επιχειρήσεων

4 MIN READ

Οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στην πληροφορική, ο μεγάλος πονοκέφαλος των επιχειρήσεων

Οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στην πληροφορική, ο μεγάλος πονοκέφαλος των επιχειρήσεων

Ο κλάδος της πληροφορικής είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στην Ελλάδα, καθώς η ανάγκη πλέον για νέες τεχνολογίες, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην καθημερινότητα, τον έχουν βάλει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Οι εταιρείες πληροφορικής τα τελευταία χρόνια αυξάνουν διαρκώς τους τζίρους τους, ενώ με όχημα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, παίρνουν μεγάλο όγκο έργων του δημοσίου, γεγονός που αυξάνει τα μερίδιά τους στην αγορά.

Ωστόσο παρά τη μεγάλη εξέλιξή τους, δεν είναι όλα ρόδινα στον κλάδο. Καθώς υπάρχει ένα πολύ σημαντικό, κομβικό, όπως αναφέρουν συχνά στελέχη, πρόβλημα και αυτό είναι η δυσκολία στην ανεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού.

Όπως λένε συχνά άνθρωποι της αγοράς, ο ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος και ο αριθμός των ατόμων οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν και να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τόσο μικρός, που πολλές φορές οι εταιρείες φτάνουν σε αδιέξοδο.

Ο ανταγωνισμός και οι απαιτήσεις

Αυτή την άποψη εξέφρασε χθες, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης και ο πρόεδρος της Quest Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι η ανεύρεση εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού έχει καταστεί πολύ δύσκολη, καθώς ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.

Οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν να ανταγωνιστούν μόνο τις εγχώριες εταιρείες πληροφορικής, αλλά και αυτές του εξωτερικού, καθώς αυτές και προσφέρουν περισσότερα χρήματα, αλλά και διαφορετικές συνθήκες τις οποίες πολλές φορές ευνοούν τους νέους.

«Το ταλέντο υπάρχει, ωστόσο οι απαιτήσεις των νέων είναι πολλές φορές υπερβολικές και δεν βοηθούν και εμάς να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας» ανέφερε ανώτατο στέλεχος εταιρείας πληροφορικής κατά τη διάρκεια σχετικού συνεδρίου. «Πολλές φορές χάνουμε υπαλλήλους οι οποίοι ξεκινούν εργασία σε μια εταιρεία του εξωτερικού, δουλεύουν από το σπίτι τους στην Ελλάδα και αμείβονται καλύτερα» ανέφερε άλλο στέλεχος στο ίδιο συνέδριο. Οπότε συνεχώς μειώνονται οι επιλογές.

Παράλληλα άνθρωποι του κλάδου αναφέρουν ότι το πρόβλημα ξεκινάει από την εκπαίδευση. Καθώς όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, δεν υπάρχει ο σωστός προσανατολισμός προς τις ανάγκες της αγοράς εργασίας αλλά και πως θα διαμορφωθούν στο μέλλον. Γι’ αυτό και υπάρχουν λίγοι εξειδικευμένοι με την πληροφορική και την τεχνολογία.

Παράλληλα, πολλοί παραδέχονται ότι λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας, οι εταιρείες αναζητούν έτοιμους επαγγελματίες με αποτέλεσμα κάποια άτομα νεαρής ηλικίας να μην βρίσκουν τελικά τον χώρο ή τις ευκαιρίες που χρειάζονται.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με έρευνες, ο κλάδος της πληροφορικής είναι αυτός που χρειάζεται του περισσότερους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έρευνα ο κλάδος που αναζητά τους περισσότερους υπαλλήλους στην Ελλάδα σήμερα, είναι η πληροφορική με ποσοστό 32,5%, ενώ ακολουθεί ο ξενοδοχειακός και η εστίαση (12,2%), οι επαγγελματικές υπηρεσίες (12%), το λιανικό εμπόριο (5,4%) και οι τηλεπικοινωνίες (4,9%).

Έρευνα της ΕΥ δείχνει ότι κάθε χρόνο εισάγονται στην αγορά εργασίας περίπου 6.000 επιστήμονες από τον χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (TΠΕ). Ωστόσο, άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι η ζήτηση υπερβαίνει τους 8.000 με προοπτικές αύξησης στις 10.000 στο άμεσο μέλλον.

Πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ δείχνει ότι επτά στις 10 εταιρείες στην Ελλάδα έχουν ακάλυπτες θέσεις ειδικών στον τεχνολογικό κλάδο (ΤΠΕ), ενώ σχεδόν οι μισές δεν βρίσκουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται στον συγκεκριμένο τομέα.

Επίσης εν αντιθέσει με την προηγούμενη έρευνα, αυτή του ΣΕΒ αναφέρει ότι ο κλάδος χρειάζεται 16.000 ειδικούς στον τομέα της πληροφορικής κάθε χρόνο την ώρα που από τις σχολές βγαίνουν» 8.000, καθιστώντας παράλληλα απαραίτητη την ανάγκη για παρεμβάσεις άμεσης απόδοσης, με την τεχνητή νοημοσύνη να τρέχει και να δημιουργεί νέες ανάγκες για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Η μελέτη “Mind the Gap: Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Αγοράς Εργασίας”, αναδεικνύει ότι από τα 36 σχετικά τμήματα πληροφορικής των ελληνικών ΑΕΙ αποφοιτούν κάθε χρόνο περίπου 4.500 πτυχιούχοι (μόλις το 50% των εισακτέων), ενώ η αγορά έχει ανάγκη σχεδόν για τους διπλάσιους.

Ήδη στα μεγάλα έργα πληροφορικής του δημοσίου, ενώ οι διαγωνισμοί προχωρούν κανονικά, διαφαίνεται ένα σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή εκτέλεσή τους, λόγω της έλλειψης ειδικών. Το φαινόμενο φαίνεται πως δημιουργεί πρόβλημα στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και δυναμικές startups, για την ανάπτυξη κέντρων έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Χρειάζονται παρεμβάσεις και κίνητρα

Στελέχη του κλάδου λένε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χρειάζονται κίνητρα και κυβερνητικές παρεμβάσεις. Όπως αναφέρουν, θα πρέπει να εφαρμοστούν περισσότερα προγράμματα πρακτικής άσκησης σε εταιρείες πληροφορικής για φοιτητές, προσφέροντας εμπειρία και επαφή με το επαγγελματικό περιβάλλον, ενώ μια λύση που εφαρμόζεται στο εξωτερικό και εδώ έχουν γίνει μόνο κάποια μικρά βήματα είναι η Διοργάνωση εργαστηρίων και διαγωνισμών σε ψηφιακές δεξιότητες για μαθητές και φοιτητές, καλλιεργώντας το ενδιαφέρον για τον κλάδο από νεαρή ηλικία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.