08 Σεπ 2024
READING

Οι healthy επιλογές στην καθημερινότητα ενισχύουν την αγορά βιολογικών προϊόντων

5 MIN READ

Οι healthy επιλογές στην καθημερινότητα ενισχύουν την αγορά βιολογικών προϊόντων

Οι healthy επιλογές στην καθημερινότητα ενισχύουν την αγορά βιολογικών προϊόντων

Η γενικότερη στροφή των καταναλωτών προς ένα – όσο το δυνατόν – πιο υγιεινό πρότυπο και τρόπο ζωής  και διατροφής σε καθημερινή βάση, αλλά και η καλύτερη ενημέρωση, μέσα από τη μεγάλη γκάμα διαθέσιμων καναλιών που υπάρχουν πλέον και προωθούν τις healthy επιλογές σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που κατευθύνουν και την αγορά των βιολογικών προϊόντων, που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μία διαρκώς ανοδική πορεία, σε παγκόσμια κλίμακα.

Παράλληλα, καταλυτικός παράγοντας είναι και η γενικότερη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών όσον αφορά το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα και τα οφέλη των προϊόντων της ελληνικής – και μη – γης, ενώ επιζητούν τροφές και προϊόντα που δέχονται τη λιγότερη πιθανή επεξεργασία, αντλώντας όλα τα οφέλη που προσφέρουν, με μεγάλους πρωταγωνιστές τα φρούτα και τα λαχανικά στις βιολογικές «εκδοχές» τους, αλλά και όχι μόνο. Προϊόντα κάθε είδους, που έχουν να κάνουν με κάθε στιγμή της καθημερινότητας, από τρόφιμα, ακόμη και βιολογικά και οικολογικά προϊόντα οικιακού καθαρισμού, έχουν έρθει στο προσκήνιο και έχουν κερδίσει εδώ και καιρό τη θέση τους στα ράφια περισσότερο των εξειδικευμένων σημείων πώλησης, αλλά και σε μέρος της τεράστιας αγοράς των σούπερ μάρκετ και παράλληλα χτίζουν με την παρουσία τους το awareness των καταναλωτών που τα προτιμούν όλο και περισσότερο, ακόμη και αν αυτά παρουσιάζουν αισθητά διαφοροποιημένες και υψηλότερες τιμές, σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα.

Τα νούμερα της αγοράς είναι ενδεικτικά και αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, το μέγεθος της αγοράς βιολογικών τροφίμων και ποτών από 174,37 δισ. δολάρια που αναμένεται να φτάσει φέτος, θα σκαρφαλώσει στα 233,56 δισ. δολάρια μέχρι το 2029, καταγράφοντας ετήσια ανάπτυξη 6,02% κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης (2024-2029).

Ταυτόχρονα, ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της διεθνούς εταιρίας έρευνας και αναλύσεων Precedence Research, βάσει των οποίων το μέλλον της αγοράς των βιολογικών τροφίμων και ποτών είναι ιδιαίτερα ευοίωνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τελευταίας, η εν λόγω κατηγορία θα πορευθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξεως του 13,7% έως το 2032, με τις πωλήσεις των βιολογικών τροφίμων και ποτών να δύνανται να φτάσουν στα 783,68 δισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία, από 218 δισ. το 2022. Εκείνη τη χρονιά, βιολογικά φρούτα και λαχανικά κατέγραψαν μερίδιο εσόδων της τάξεως του 41%, με τους ειδικούς να επισημαίνουν μεγάλη ζήτηση τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως, ενώ οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κατηγορία των προϊόντων ζωικής παραγωγής θα μπορούσε να έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μέχρι το 2030.

Τα ελληνικά δεδομένα

Η τάση είναι παγκόσμια, και τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί ακόμη περισσότερο και στην Ελλάδα, με αρκετούς καταναλωτές να δίνουν ευκαιρία στα βιολογικά προϊόντα, ή άλλους να έχουν στραφεί αποκλειστικά σε αυτά, όμως ακόμη η χώρα καταγράφει χαμηλές ταχύτητες, σε σχέση με το εξωτερικό. Μάλλον οι Έλληνες καταναλωτές, υπό τη σκιά της ακρίβειας που έχει πια παγιωθεί, προτιμούν ακόμη σε μεγαλύτερο βαθμό την «εύκολη» και οικονομικότερη λύση, ενώ δεν είναι λίγοι οι επιφυλακτικοί και πολλές φορές δύσπιστοι καταναλωτές, που αμφισβητούν το κατά πόσο τα βιολογικά προϊόντα, είναι όντως… βιολογικά. Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις έκαναν τα βιολογικά προϊόντα να σημειώνουν απώλειες της τάξεως του 15%. Ωστόσο, παρά τους αργούς ρυθμούς σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, είναι γεγονός πως όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στα βιολογικά προϊόντα.

Τη στροφή των Ελλήνων ανέδειξε ήδη από το 2019 έρευνα της Nielsen, με δείγμα 1.200 ατόμων ηλικίας άνω των 18. Σύμφωνα με αυτή, 8 στους 10 Έλληνες δήλωσαν ότι είχαν καταναλώσει έστω και ένα βιολογικό προϊόν τον μήνα που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ στους βασικούς λόγους επιλογής βιολογικών προϊόντων, το 45% των ερωτηθέντων ανέφερε την υγιεινή διατροφή και την υγεία του οργανισμού. Κατηγορίες προϊόντων που κατείχαν κυρίαρχη θέση στην επιλογή ήταν τα αβγά, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς επίσης και το γάλα.

Ωστόσο, η αγορά των βιολογικών προϊόντων εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, με τα περισσότερα προϊόντα να πωλούνται κατά κόρον σε εξειδικευμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε εξειδικευμένες λαϊκές αγορές και λιγότερο στα σούπερ μάρκετ. Εκτός από την αγορά, δύσκολη είναι όμως και η παραγωγή, με την εύρεση πρώτων υλών για την έναρξη βιοκαλλιέργειας να είναι αρκετά περιοριστική.

Προϊόντα κάθε είδους, που έχουν να κάνουν με κάθε στιγμή της καθημερινότητας, από τρόφιμα, μέχρι και βιολογικά και οικολογικά προϊόντα οικιακού καθαρισμού, έχουν έρθει στο προσκήνιο και έχουν κερδίσει εδώ και καιρό τη θέση τους στα ράφια

Ο ηγέτης της αγοράς και οι άλλες πρωτοβουλίες

Το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων πώλησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα διατηρεί η αλυσίδα Βιολογικό Χωριό, με 26 καταστήματα σε Αττική, Πάτρα και Λάρισα, η οποία μας συστήθηκε το 2008 και αποτελεί τον ηγέτη στον κλάδο και είναι ίσως η πρώτη σκέψη – επιλογή που έρχεται στο νου του καταναλωτή, όταν αναζητά βιολογικά προϊόντα από κατάστημα λιανικής.

Η εταιρία μάλιστα στοχεύει να δώσει νέα πνοή στην αλυσίδα, με την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων και την αύξηση των πωλήσεων και της τελικής γραμμής, ενώ στόχος είναι η ενίσχυση και του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Στον κλάδο της λιανικής έχουν εμφανιστεί τελευταία και άλλες πρωτοβουλίες που αφορούν τα βιολογικά προϊόντα. Σε πολύ μικρότερη κλίμακα, σε σχέση με το Βιολογικό Χωριό, με ένα κατάστημα, λειτουργεί  στην οδό Νίκης 30 στο κέντρο της Αθήνας το κατάστημα βιολογικών προϊόντων 4Seasons, το οποίο έχει ήδη γίνει γνωστό στην αγορά, με βιολογικά προϊόντα αλλά και προϊόντα ειδικής διατροφής όπως για vegeterians, vegans, gluten-free κ.α.

Με παρόμοια φιλοσοφία, τον Απρίλιο του 2021 δημιουργήθηκε αρχικά ως ηλεκτρονικό κατάστημα βιολογικών προϊόντων και προϊόντων υγιεινής διατροφής, το Food We Love, το οποίο βρίσκουμε και σε φυσικό κατάστημα στο Μαρούσι. Εκεί διατίθενται βιολογικά όσο και συμβατικά προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς αλλά και εταιρίες του εξωτερικού.

Ακόμη, δεν είναι λίγες οι μικρότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πώληση βιολογικών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την τάση που κινείται με ανοδική πορεία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.