07 Σεπ 2024
READING

«Φουντώνει» η «μάχη» των εταιρειών για 5G και δορυφορικό ίντερνετ στο σπίτι

5 MIN READ

«Φουντώνει» η «μάχη» των εταιρειών για 5G και δορυφορικό ίντερνετ στο σπίτι

«Φουντώνει» η «μάχη» των εταιρειών για 5G και δορυφορικό ίντερνετ στο σπίτι

Μπορεί οι πάροχοι ίντερνετ στη χώρα μας να διαφημίζουν συχνά εντυπωσιακά γρήγορες ταχύτητες και μεγάλη γεωγραφική κάλυψη, τα πράγματα όμως, στην πράξη δεν είναι έτσι.

Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά να διαθέτει το πιο αργό ίντερνετ στην Ευρώπη, με το ποσοστό πρόσβασης σε υψηλές ταχύτητες σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη να είναι μικρότερο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2022 η χώρα μας ήταν τελευταία στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό των νοικοκυριών που έχουν δίκτυο υψηλής χωρητικότητας (Very High Capacity Network), καθώς μόλις το 19,8% των ελληνικών νοικοκυριών είχανε πρόσβαση σε γρήγορες και αξιόπιστες υπηρεσίες Διαδικτύου. Μάλιστα, μόλις το 2,1% διέθετε ταχύτητα 200Mbps, ενώ το ποσοστό έπεφτε στο σχεδόν ανύπαρκτο 0,2%, όταν μιλάμε για ταχύτητα 500Mbps ή 1Gbps.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το 39,8% του συνόλου των χρηστών ίντερνετ στην Ελλάδα έχει σύνδεση με ταχύτητα 24Mbps, το 30,5% έχει 50Mbps και το 21,5% έχει 100Mbps.

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν διαθέτουν τις υποδομές για να υποστηρίξουν μεγάλες ταχύτητες, ή, ακόμα κι αν αυτές υπάρχουν, οι διαθέσιμες γραμμές είναι ελάχιστες, ενώ συχνό είναι το φαινομένο να χρειαστεί κάποιος να περιμένει μήνες για να συνδεθεί σε «γρήγορη» ταχύτητα, η οποία συνήθως είναι κοντά στα 100 Mbps.

Μάλιστα, δε μιλάμε για απομακρυσμένες περιοχές αλλά ακόμα και για μέρη λίγο έξω από την Αθήνα, που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετική επιλογή για ψηφιακούς νομάδες και εργαζόμενους με τηλεργασία.

Κι αν στην Αθήνα τα πράγματα είναι καλύτερα σχετικά με την αναμονή, ακόμα και μεγάλοι δήμοι όπως το Αιγάλεω σε πολλά σημεία διαθέτουν ταχύτητα μέχρι 200 Mbps. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι πολύ δύσκολα αυτές οι επιδόσεις μπορούν να ικανοποιήσουν όχι μόνο έναν απαιτητικό χρήστη αλλά και κάποιον που απλώς επιθυμεί να κάνει τη δουλειά του.

Η… απάντηση των εταιρειών

Κι αν στις μεγάλες πόλεις, έστω και με τους περιορισμούς που αναφέραμε, βρίσκεται τελικά κάποια λύση, υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα εγκλωβισμένες είτε σε εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες είτε και σε… καθόλου. Την ίδια ώρα, οι περιοχές αυτές διαθέτουν δίκτυο 5G. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όπως μαρτυρούν διάφορα speedtest οι Έλληνες απολαμβάνουν αρκετά πιο γρήγορη ταχύτητα ίντερνετ στο κινητό τους από εκείνο στο σπίτι τους.

Οι εταιρείες έχοντας καταλάβει ότι χάνουν πελάτες που «διψάνε» για ίντερνετ και αποφάσισαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Πριν λίγες μέρες η Νοva, η οποία διαθέτει κάλυψη 5G που «αγγίζει» το 70% του πληθυσμού της χώρας, ανακοίνωσε την υπηρεσία Nova 5G Home Internet. Ειδικότερα, οι πελάτες λαμβάνουν ένα ειδικό router το οποίο υποστηρίζει σύνδεση WiFi 6, ενώ η σύνδεσή του στο διαδίκτυο γίνεται μέσω του δικτύου 5G.

Το κόστος της υπηρεσίας θεωρείται προσιτό, καθώς οι συνδρομητές αποκτούν πρόσβαση σε ταχύτητες που φτάνουν έως 100Mbps με κόστος 26 ευρώ το μήνα, ενώ ταυτόχρονα έχουν και απεριόριστες κλήσεις προς σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία «ανοίγει πόρτα» στους συνδρομητές της και στην πλατφόρμα της EON. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η Nova το 5G Home Internet σε συνδυασμό με την EON ξεκινά από τα 32 ευρώ το μήνα.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί έρχεται να καλύψει ουσιαστικά την ανάγκη για παροχή στο ίντερνετ, προσφέροντας επί της ουσίας όσα θα προσέφερε και μία «κανονική» σύνδεση, χωρίς αύξηση στο κόστος.

Από την πλευρά της, η Cosmote ήταν η πρώτη που είχε προσφέρει πρόγραμμα στη συγκεκριμένη κατηγορία, δηλαδή την σύνδεση 5G στο σπίτι, με το Double Play SIM Unlimited 5G. Μέσα από την επιλογή αυτή οι πελάτες έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες που φτάνουν μέχρι και τα εντυπωσιακά 3,5 Gbps, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει σημαντικός περιορισμός ταχύτητας,. Συγκεκριμένα, μετά την κατανάλωση 400GB σε πλήρη ταχύτητα, ισχύει απεριόριστη χρήση internet με μειωμένη ταχύτητα έως 15Μbps. Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται απεριόριστα λεπτά ομιλίας σε σταθερά και κινητά, ενώ το κόστος φτάνει στα 49,90 ευρώ το μήνα.

Τέλος, η Vodafone ετοιμάζει την δική της απάντηση, καθώς αυτή τη στιγμή δεν δραστηριοποιείται στο δίκτυο 5G με ανάλογη υπηρεσία. Εμπορικά διαθέσιμο είναι το πρόγραμμα Giga WiFi Home Unlimited, το οποίο προσφέρει σύνδεση με 4G+ με ταχύτητες έως 150 Mbps. Και εδώ υπάρχει περιορισμός ταχύτητας καθώς μετά την κατανάλωση 300GB σε πλήρη ταχύτητα, ισχύει απεριόριστη χρήση ίντερνετ με μειωμένη ταχύτητα έως 12Μbps. Σημειώνεται ότι το κόστος για το συγκεκριμένο πακέτο φτάνει στα 22,95 ευρώ τον μήνα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα «αντιγράφει» μία ήδη πετυχημένη «συνταγή», καθώς ανάλογα πακέτα προσφέρονται τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, σε απομονωμένες κυρίως περιοχές, ενώ η τιμή των πακέτων αυτών κινείται στην περιοχή των 30 ευρώ τον μήνα.

Και η λύση της Starlink

Για όποιον πάντως επιθυμεί μία πιο… εντυπωσιακή λύση, υπάρχει πάντα η επιλογή της Starlink. Πρόκειται για ένα δορυφορικό δίκτυο που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται η εταιρεία SpaceX, που ιδρύθηκε από τον Elon Musk. Για την πρόσβαση στο διαδίκτυο χρησιμοποιείται ένα σύνολο δορυφόρων που τοποθετούνται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, προκειμένου και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές να αποκτήσουν γρήγορη σύνδεση, με ταχύτητες έως και 300mbps.

Η Starlink δραστηριοποιείται από το 2022 στην Ελλάδα, προσφέροντας δορυφορικό internet σε όλη την επικράτεια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές έχουν πέσει αρκετά σε σχέση με το αρχικό λανσάρισμα, όταν ο εξοπλισμός κόστιζε €654 και η υπηρεσία €99 το μήνα.

Αυτή τη στιγμή το κόστος του εξοπλισμού είναι 349 ευρώ (ενώ μέχρι πρόσφατα υπήρχε και προσφορά στα 225 ευρώ) ενώ η μηνιαία σύνδεση κοστίζει 40 ευρώ μηνιαίως. Δεν κάποια δέσμευση συμβολαίου και μπορείτε να διακόψετε την υπηρεσία όποια στιγμή επιθυμείτε.

Σημειώνεται ότι, με αυξημένο κόστος, υπάρχουν και εναλλακτικά πακέτα για επιχειρήσεις, πλωτά σκάφη, τροχόσπιτα και για άτομα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Σημαντικές είναι οι εναλλακτικές που προσφέρονται πλέον στους Έλληνες

Δορυφόροι Έλον Μασκ: Ορατοί χτες βράδυ στον ουρανό της Ελλάδας | healthweb.gr

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι πλέον δημιουργούνται σημαντικές εναλλακτικές για ανθρώπους που μένουν σε περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες ίντερνετ, οι οποίες μάλιστα δεν είναι πλέον λύσεις ανάγκης αλλά ευθέως ανταγωνιστικές των κανονικών συνδέσεων. Και μάλιστα με κόστος που μόνο απαγορευτικό δε μπορεί να θεωρηθεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.