07 Σεπ 2024
READING

Μπορεί η JTI να φτάσει την Παπαστράτος στις θερμαινόμενες ράβδους καπνού;

5 MIN READ

Μπορεί η JTI να φτάσει την Παπαστράτος στις θερμαινόμενες ράβδους καπνού;

Μπορεί η JTI να φτάσει την Παπαστράτος στις θερμαινόμενες ράβδους καπνού;

Η είσοδος της JTI σε αρκετές χώρες της Ευρώπης με το σύστημα θερμαινόμενου καπνού Ploom X, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει μελλοντικά το αντίπαλον δέος του Iqos της Παπαστράτος, αποτελεί μία κίνηση που στοχεύει στο να αποσπάσει μερίδιο η εταιρεία στα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα.

Στην πραγματικότητα η JTI εισήλθε στην αγορά, την οποία προετοίμασε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους η Παπαστράτος στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ο όμιλος PMI, στον οποίο ανήκει η δεύτερη. Και όταν λέμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, εννοούμε στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης με πολλές επενδύσεις σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο, στην προσπάθεια να μπορεί να πουληθεί ως εναλλακτικό προϊόν καπνού, σε εγκαταστάσεις και τεχνολογία. Θεωρητικά επομένως αλλά και πρακτικά αυτός που ανοίγει μία αγορά ή φέρνει ένα νέο προϊόν και επενδύει σε αυτό, είναι εκείνος που μπορεί να έχει το προβάδισμα από τη μία, από την άλλη όμως έρχεται αντιμέτωπος και με μία σειρά από δυσκολίες που συνεπάγεται η συγκεκριμένη «πρωτιά».

Η επένδυση της JTI στις θερμαινόμενες ράβδους και το λανσάρισμα στην Ελλάδα

Από την πλευρά της η JTI δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη στην τάση αυτή που διαμορφώνεται, ακολουθώντας και εκείνη το παγκόσμιο ρεύμα. Έτσι, η Japan Tobacco International όπως είναι η πλήρης ονομασία της JTI εισήλθε μεταξύ άλλων χωρών το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα με το λανσάρισμα του προϊόντος  τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού Ploom. Με τον τρόπο αυτό η πολυεθνική καπνοβιομηχανία ενέταξε τη χώρα μας στο πλάνο των επενδύσεων ύψους 3 δισ. δολ. που έχει προγραμματίσει διεθνώς για τη νέα της δραστηριότητα που αφορά τη διάθεση του Ploom. Επιδίωξη της JTI είναι να καταστεί ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία των προϊόντων τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού στην ελληνική αγορά, η επένδυση στην οποία αποτελεί μέρος της μεγάλης παγκόσμιας επένδυσης της JTI ύψους 300 δισ. γιεν την επόμενη τριετία.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω και εξετάζοντας αποκλειστικά την ελληνική αγορά, η Παπαστράτος έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια, ενώ διατηρεί και εργοστάσιο παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων στη χώρα μας. Από πλευράς της η JTI έχει προβεί σε συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια δολάρια από τη στιγμή που εξαγόρασε την Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία (ΣΕΚΑΠ) από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της, Ιβάν Σαββίδη το 2018. Σημαντικό συστατικό δραστηριότητας για τη JTI Hellas είναι οι εξαγωγές. Το 70% της παραγωγής διατίθεται εκτός των ελληνικών συνόρων. Παρόλ’ αυτά η JTI δεν διατηρεί γραμμές παραγωγής για θερμαινόμενες ράβδους αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, καθότι στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ παράγονται τα συμβατικά τσιγάρα. Σε αντίθεση με την Παπαστράτος, όπου έχει ληφθεί η απόφαση από τον όμιλο PMI να σταματήσει η παραγωγή παραδοσιακών τσιγάρων και η παραγωγική διαδικασία επικεντρώνεται αποκλειστικά στις ράβδους καπνού.

To στοίχημα του δικτύου λιανικής

Aυτό που λείπει μέχρι στιγμής από τη φαρέτρα της JTI είναι σημεία λιανικής πώλησης με το δικός της εμπορικό σήμα, κάτι που έχει ήδη αναπτύξει σε αρκετά σημεία της χώρας μας η Παπαστράτος για το Iqos. Ωστόσο είναι κάτι που έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει η ιαπωνική καπνοβιομηχανία, η οποία θα «στήσει» τα πρώτα της σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξετάζοντας σε πρώτη φάση τη δυναμική των δύο μεγάλων πόλεων, πριν κινηθεί με τα επόμενά της βήματα στην εγχώρια αγορά. Για να μπορέσει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αναγνωσιμότητα του προϊόντος της η JTI επέλεξε στρατηγικά να λανσάρει τις θερμαινόμενες ράβδους της με το εμπορικό σήμα της Camel, το οποίο είναι ευρέως γνωστό στη χώρα μας. Ο κύκλος εργασιών της JTI Hellasστην Ελλάδα μετά την αφαίρεση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2022 ανήλθε σε ποσό 87,11 εκατομμυρίων ευρώ από 78,84 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό το 2021. Σε ό,τι αφορά την πορεία του 2023 ήταν επίσης ανοδική από πλευράς τζίρου.

Προωθητική πολιτική της JTI για να κερδίσει μερίδια στην Ελλάδα

Να σημειωθεί πάντως ότι αυτή την περίοδο η JTI έχει ξεκινήσει προωθητική καμπάνια στα σημεία πώλησης του Ploom, μέσω της οποίας η συσκευή υποδοχής των θερμαινόμενων ράβδων από 29 ευρώ που ήταν η αρχική της τιμή, κοστίζει πλέον 19 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τριών πακέτων θερμαινόμενων ράβδων καπνού. Μία κίνηση που θεωρείται εύλογη στην προσπάθεια της εταιρείας να εισχωρήσει στην αγορά και να αποσπάσει μερίδια από τον ανταγωνισμό της και ειδικότερα από την Παπαστράτος και το Iqos. Αντίστοιχα, η τιμή της Παπαστράτος για τη συσκευή Iluma που είναι η φθηνότερη της γκάμας της ξεκινάει από τα 39 ευρώ και ανάλογα με τη συσκευή αυξάνεται.

Το δεδομένο πάντως είναι ότι η JTI διεθνώς για τα έτη από το 2024 έως το 2026, δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις στον τομέα των θερμαινόμενων ράβδων για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του Ploom X, τόσο ως προς το μερίδιο αγοράς όσο και ως προς το γεωγραφικό αποτύπωμα, προκειμένου το Ploom X να είναι διαθέσιμο σε περισσότερες από 40 αγορές έως τα τέλη του 2026. Τα παραδοσιακά καιόμενα τσιγάρα εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αποφέρουν κέρδη για τον όμιλο καπνικών προϊόντων, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς και τα έσοδα στο διάστημα αυτό.

Προς το παρόν η απόσταση που χωρίζει τους δύο κολοσσούς της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας την PMI και την JTI είναι μεγάλη. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Το έδαφος που καλείται καλύψει ο ιαπωνικός όμιλος είναι σημαντικό και μένει να φανεί εάν θα καταφέρει να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα υπέρ της. Έχοντας ομολογουμένως καθυστερήσει σημαντικά να εισέλθει στην αγορά σε αντίθεση με την PMI.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.