08 Σεπ 2024
READING

Αποστάγματα της φύσης από την πηγή του «μαγικού» βουνού στα 1.100 μ. υψόμετρο

6 MIN READ

Αποστάγματα της φύσης από την πηγή του «μαγικού» βουνού στα 1.100 μ. υψόμετρο

Αποστάγματα της φύσης από την πηγή του «μαγικού» βουνού στα 1.100 μ. υψόμετρο

Ως «μαγικό» βουνό, οι Έλληνες εννοούν τον Γράμμο, κυρίως επειδή το τοπίο ξεφεύγει από τον Μεσογειακό χαρακτήρα της χώρας και παραπέμπει ευθέως σε αλπικά χαρακτηριστικά, με λίμνες, βοσκοτόπια και άγριες χαράδρες σε ύψη που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα.

Η υψηλότερη κορυφή του βρίσκεται στα 2.520 μέτρα, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο – σε ύψος – βουνό της Ελλάδας. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την Καστοριά και από τις πλαγιές του πηγάζουν οι ποταμοί Αλιάκμονας και Σαραντάπορος.

Απότομες χαράδρες, μικτά δάση, υποαλπικές λίμνες, πυκνή βλάστηση και σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου, όπως η καφέ αρκούδα, το ζαρκάδι, αγριογούρουνα, λύκοι, βίδρες, αγριόγιδα, δρυοκολάπτες, χρυσαετοί, αρπακτικά πουλιά και άλλα είδη άγριας πανίδας, συνθέτουν το μεγαλείο του βουνού που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο όμορφες περιοχές της Ευρώπης.

Στον Γράμμο, βρίσκονται οι αλπικές λίμνες Άρρενες, σε υψόμετρο 2.192 μέτρων. Εκεί ζουν σπάνια αμφίβια είδη Αλπικού Τρίτωνα, ενώ το τοπίο περιβάλλεται από το παρθένο δάσος Μπαρούγκα, ένα μικτό δάσος οξιάς, ελάτης και μαύρης πεύκης, με ανοιχτούς βοσκότοπους. Η ιδιαίτερη οικολογική, επιστημονική και αισθητική αξία της περιοχής είναι ο λόγος που έχει ανακηρυχθεί “Μνημείο της Φύσης”.

Καταπράσινες εκτάσεις, πεντακάθαρα τρεχούμενα νερά και σπάνιος φυσικός πλούτος. Ο Γράμμος συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα σημαντικότερα καταφύγια των πουλιών και της αρκούδας και εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ολόκληρο το Γράμμο, το κλίμα είναι ορεινό ενώ η μέση θερμοκρασία ετησίως κυμαίνεται μεταξύ 8 και 12 βαθμών Κελσίου. Η προέλευση της βροχής είναι ορεογραφική και εκδηλώνεται με μεγάλη ραγδαιότητα. Στο Γράμμο, δεν υπάρχει περίοδος ξηρασίας. Οι ψηλότερες κορυφές του καλύπτονται από χιόνι μέχρι και τα τέλη Μαΐου ενώ το πλούσιο κλίμα σε βροχή και χιόνι, τροφοδοτεί με άφθονα όμβρια, τους δυο μεγάλους ποταμούς της περιοχής, το Σαραντάπορο και τον Αλιάκμονα.

Οι ορεινές και αλπικές λίμνες είναι τα πιο χαρακτηριστικά τοπία του Γράμμου. Σπάνιας ομορφιάς και φυσικής καθαρότητας, είναι οι λίμνες των Αρρένων, που βρίσκονται σε ένα από τα πιο άγρια φυσικά τοπία της Ελλάδας.

Η ορεινή περιοχή του Νεστορίου με το σπάνιο φυσικό τοπίο, αλλά και ο προβληματισμός της σταδιακής ερήμωσής της, οδήγησαν στην ίδρυση της εταιρίας ΝΕΡΑ ΠΗΓΩΝ ΓΡΑΜΜΟΥ Α.Ε. από την οικογένεια Τσάκου.

Οι λίμνες που διατηρούν τη ζωή στα βουνά του Γράμμου

Το 2018, η περιοχή με τα θεσπέσια γραφικά χωριά, ήρθε αντιμέτωπη με την ερήμωση. Αλλά η επίσκεψη ενός καπετάνιου, έμελλε να μην επιτρέψει σε αυτό το θεσπέσιο κομμάτι της Ελληνικής φύσης να μαραζώσει εγκαταλελειμμένο. Ο καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος, επισκεπτόμενος την ορεινή περιοχή του Νεστορίου εντυπωσιάστηκε από τη φυσική ομορφιά, από την ποικιλία σπάνιας πανίδας και χλωρίδας, αλλά ταυτόχρονα προβληματίστηκε από τη σταδιακή ερήμωση της περιοχής…
Αυτός ο προβληματισμός αλλά κυρίως η απόλυτη καθαρότητα ενός σπάνιου φυσικού τοπίου για την Ελλάδα, οδήγησε στην ίδρυση της εταιρίας ΝΕΡΑ ΠΗΓΩΝ ΓΡΑΜΜΟΥ Α.Ε. από την οικογένεια Τσάκου.
Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο Δήμος Νεστορίου χορήγησε άδειας εμπορίας για την πηγή Κεφαλόβρυσο για 70 χρόνια.

Τρία χρόνια μετά, η εταιρία επεκτάθηκε με την αγορά ενός εγκαταλειμμένου ξυλουργείου που μετατράπηκε σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής και εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού της εταιρείας.

Τον Αύγουστο του 2023 ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του εργοστασίου και του εργαστηρίου φυσικοχημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων και έναν μήνα αργότερα, το Φυσικό Μεταλλικό νερό ARRENA® αναγνωρίστηκε ως «Φυσικό Μεταλλικό Nερό κατάλληλο για δίαιτα πτωχή σε Νάτριο».
Η «ζωή» επανήλθε στο Γράμμο. Και το Άργος Ορεστικού απέκτησε ένα νέο κέντρο αποθήκευσης και διανομής του Φυσικού Μεταλλικού Νερού.

Η προέλευση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑRRENA®

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑRRENA® αναβλύζει από την πηγή Κεφαλόβρυσο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100m στο όρος Γράμμος, μέσα σε πυκνά δάση οξιάς, ελάτης και μαύρης πεύκης και εντός της περιοχής προστασίας NATURA 2000. Το φυσικό μεταλλικό νερό ARRENA, δεν είναι αποτέλεσμα γεώτρησης, διοχετεύεται άμεσα από την πηγή στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της εταιρείας , παρακολουθείται με ηλεκτρονικά συστήματα σε όλα τα στάδια και εμφιαλώνεται σε φυσική θερμοκρασία, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με φως και αέρα.
Μέχρι να φτάσει στην πηγή, το νερό ακολουθεί εκτεταμένες υπόγειες διαδρομές, ρέοντας μέσα από ρωγμές, σχίσματα, σπήλαια και φυσικά κενά πλήθους και μεγάλης ποικιλίας πετρωμάτων του βουνού, με αποτέλεσμα να εμπλουτίζεται διαρκώς αλλά και να φιλτράρεται ταυτόχρονα με τον πιο φυσικό τρόπο, αποκτώντας τελικά, μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑRRENA® με μη ανιχνεύσιμα νιτρώδη και πολύ χαμηλά νιτρικά είναι κατάλληλο για νήπια και μικρά παιδιά. Είναι πλούσιο σε πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία κι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα, δίνοντάς του διακριτική γεύση και καθιστώντας το ελαφρύ.

Η χαμηλή περιεκτικότητα του σε νάτριο, το καθιστά κατάλληλο για όσους κάνουν διατροφή, πτωχή σε νάτριο. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑRRENA® κατατάσσεται ως μεταλλικό νερό «εξαιρετικής ποιότητας», βάσει αναγνωρισμένων διεθνώς δεικτών ποιότητας.

Απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία

Μέσα στο παρθένο περιβάλλον, η εταιρία σέβεται στο μέγιστο βαθμό, ό,τι με γενναιοδωρία προσφέρει η φύση, εφαρμόζοντας αποκλειστικά βιώσιμες πρακτικές. Η εταιρία διαχειρίζεται καθημερινά το 100% των υπολειμμάτων της παραγωγικής διαδικασίας. Επιπλέον, εφαρμόζεται η χρήση του μη αποσπώμενου πώματος κατά την συσκευασία.

Σύμφωνα με την εταιρία ΝΕΡΑ ΠΗΓΩΝ ΓΡΑΜMΟΥ A.E, πρόθεσή της είναι να προσφέρει στους καταναλωτές ένα ποιοτικά ανώτερο φυσικό μεταλλικό νερό, αναλλοίωτο, όπως ακριβώς αναβλύζει από την πηγή αλλά και να στέκεται δίπλα στην τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας – όποτε και όταν χρειάζεται – με τις κατάλληλες δράσεις για ένα υγιές μέλλον, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

Μάλιστα, σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα και για τη σταδιακή απεξάρτηση του εργοστασίου της εταιρίας από την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο πλαίσιο του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που εφαρμόζεται για κάθε τμήμα της λειτουργίας του εργοστασίου, καταγράφονται όλες οι διαδικασίες, αξιολογούνται και εφαρμόζονται πρακτικές που διασφαλίζουν, όχι απλά την τήρηση της νομοθεσίας, αλλά την καθολική και έμπρακτη προστασία του περιβάλλοντος.

Οι στόχοι και οι δεσμεύσεις

Στην εταιρία ΝΕΡΑ ΠΗΓΩΝ ΓΡΑΜΜΟΥ ο στόχος είναι σε αρμονική συνεργασία με την τοπική κοινότητα, να αναδεικνύονται τα μοναδικά χαρακτηριστικά του φυσικού υδάτινου πλούτου της περιοχής, να δημιουργούνται συνεχώς κίνητρα παραμονής των κατοίκων στα συνοριακά χωριά του Γράμμου και η κοινή αυτή προσπάθεια, να γίνει παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης για την ελληνική ύπαιθρο, πάντα σε απόλυτη αρμονία με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η ΝΕΡΑ ΠΗΓΩΝ ΓΡΑΜMΟΥ A.E φέρνει την αυθεντική γεύση της πηγής Κεφαλόβρυσο, του όρους Γράμμου στο εμφιαλωμένο Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑRRENA®. Με βασική προτεραιότητα της εταιρείας την Εταιρική Υπευθυνότητα και την Βιώσιμη Ανάπτυξη, δεσμεύεται για την έμπρακτη συνεισφορά στην ευημερία της κοινωνίας, στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και στην αρμονική συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.