08 Σεπ 2024
READING

Πράσινα γραφεία και τα μεγάλα projects που τρέχουν

10 MIN READ

Πράσινα γραφεία και τα μεγάλα projects που τρέχουν

Πράσινα γραφεία και τα μεγάλα projects που τρέχουν

Εκτός των παραδοσιακών και ίσως απαρχαιωμένων κτιρίων, σε κάποιες περιπτώσεις, κινούνται  – κυριολεκτικά – οι περισσότερες μεγάλες εταιρίες που αλλάζουν στέγες η μία μετά την άλλη με τις «μετακομίσεις» να είναι διαρκείς, όπως και τα αντίστοιχα projects ανακαινίσεων και νέων αναπτύξεων. Και αυτό γιατί ο όρος της βιωσιμότητας βρίσκεται όλο και εντονότερα στο επίκεντρο, με τις εταιρίες να στρέφουν το βλέμμα τους στα λεγόμενα «πράσινα» γραφεία, τη στιγμή μάλιστα που κάποια ηχηρά ονόματα έχουν ήδη εξασφαλίσει τη θέση τους και έχουν εγκατασταθεί σε κάποια από αυτά.

Ταυτόχρονα, ισχυροί παίκτες του κατασκευαστικού κλάδου συνεχίζουν ακάθεκτοι να υλοποιούν νέα projects σε όλη την Αττική, τα οποία προβλέπονται για αξιοποίηση ως βιώσιμα γραφεία, όπου θα εγκατασταθούν έδρες εταιριών. Επιπλέον, δεδομένου ότι η ανάγκη για τέτοιες λύσεις εξακολουθεί να είναι μεγάλη, τα projects αυτά όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους, με την προσφορά να βρίσκεται ακόμη σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τη ζήτηση.

Εκτός από τη φιλικότητα προς το περιβάλλον (με τις ανάλογες βέβαια πιστοποιήσεις), τα συγκεκριμένα κτίρια αναβαθμίσουν το εργασιακό περιβάλλον και τις συνθήκες για τους εργαζομένους.

Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με έρευνα της Geoaxis, η πορεία των μισθωμάτων παλαιών γραφείων το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφεται αυξητική σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ωστόσο τα πράσινα γραφεία εξακολουθούν να είναι περιζήτητα και φαίνεται πως η τάση και οι νέες ανάγκες ήρθαν για να μείνουν.  Ταυτόχρονα, ούτως ή άλλως η Ελλάδα τρέχει στο ράλι της πράσινης μετάβασης, προσπαθώντας να καλύψει κενά ετών, μεταξύ άλλων μέσα από τα σύγχρονα κτίρια, που όμως φαίνεται και με βάση τις εκτιμήσεις, αποτελούν πια μονόδρομο τόσο για τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις, όσο και τις δημόσιες υπηρεσίες. Το φαινόμενο επίσης αλλάζει ριζικά το τοπίο του real estate, εκσυγχρονίζει και ανανεώνει το διαθέσιμο απόθεμα, διαμορφώνει τη ζήτηση και σταδιακά και την προσφορά, ενώ δημιουργεί ταυτόχρονα μία μεγάλη ψαλίδα όσον αφορά τις τιμές, μεταξύ των πράσινων βιοκλιματικών κτιρίων και των παλαιότερων κατασκευών.

Η Dialectica στον νέο Πύργο Πειραιά και τα άλλα πράσινα κτίρια της Dimand

Στον πρώτο ψηφιακό και βιοκλιματικό ουρανοξύστη της χώρας που υλοποίησε η Piraeus Tower Α.Ε., κοινοπραξία της Dimand με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Prodea Investments και εγκαινιάστηκε πριν από λίγο διάστημα έχει ήδη εγκατασταθεί η εταιρία Dialectica, μία μετακίνηση που είχε ήδη προκαλέσει έντονη συζήτηση, καθώς επρόκειτο για την πρώτη εταιρία και βασικό μισθωτή, που είχε εξασφαλίσει τη θέση της στον σύγχρονο Πύργο. Συγκεκριμένα, η Dialectica έχει μισθώσει από τον 9ο μέχρι το 14ο όροφο, ήτοι 6.210 τ.μ.. Πρόκειται για μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που δραστηριοποιείται στην αγορά του knowledge brokering (υπηρεσίες παροχής πρωτογενούς έρευνας) και μέχρι τώρα διατηρούσε έδρα στο κέντρο της Αθήνας.

Να τονίσουμε ότι οι αναπτύξεις της Dimand στον Πειραιά, στον οποίο ποντάρει τελευταία, έρχονται για να καλύψουν τις απαιτήσεις εταιριών, αλλά και επισκεπτών και κατοίκων, προσφέροντας σύγχρονα, ασφαλή και πράσινα κτίρια που δίνουν νέα μορφή στο μεγάλο λιμάνι. Και αυτό γίνεται κυρίως μέσα από την αξιοποίηση εμβληματικών, αλλά εγκαταλελειμμένων υφιστάμεμων κτιρίων. Άλλωστε να θυμίσουμε τη μεγάλη επένδυση στις πρώην εγκαταστάσεις της Καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, τις οποίες επανασχεδίασε, με στόχο να αναγεννηθεί η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου, δημιουργώντας το Pireaus Port Plaza. Το συγκρότημα περιλαμβάνει κτίρια που πιστοποιήθηκαν με LEED Gold αλλά και Platinum, ενώ το κτίριο στάθμευσης είναι το πρώτο στην Ελλάδα με Parksmart, μία διάκριση για βιώσιμους χώρους στάθμευσης.

Ταυτόχρονα, η δραστηριοποίηση της Dimand απλώνεται και στον δημόσιο τομέα, με το 36.000 τ.μ. προς ανέγερση κτίριο που θα στεγάσει το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, την Εισαγγελία Πρωτοδικών, την Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο Πειραιά. Το ακίνητο «Δασκαλάκη», στο οποίο θα ανεγερθεί το κτίριο, βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου του Πειραιά. Έχει έκταση 12.350,14 τ.μ. και η συνολική δόμηση του κτιρίου που θα δημιουργηθεί είναι περίπου 36.000 τ.μ..

Μία ακόμη σημαντική επένδυση υλοποιεί η εταιρία και στο ακίνητο της Softex στην περιοχή του Ελαιώνα, όπου θα κατασκευαστούν και θα ανακαινιστούν συνολικά 10 κτίρια σε μια έκταση 50 στρεμμάτων. Στόχος είναι η δημιουργία κτιρίων γραφείων που θα είναι πιστοποιημένα κατά LEED Gold και Well. Συνολικά προβλέπεται η κατασκευή 79.202 τ.μ., από τα οποία 47.000 τ.μ. αφορούν στην επιφάνεια ανωδομής. H ολοκλήρωση του project προβλέπεται να γίνει τμηματικά μέχρι το 2027 και θα είναι το πρώτο και μοναδικό ολοκληρωμένο συγκρότημα γραφείων στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο προσθήκης πανεπιστημιακών σχολών από το εξωτερικό.

Δεδομένου ότι η ανάγκη για τέτοιες λύσεις εξακολουθεί να είναι μεγάλη, τα projects αυτά όπως φαίνεται θα συνεχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους, με την προσφορά να βρίσκεται ακόμη σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με τη ζήτηση

Το αναγεννημένο Μινιόν

Άλλο ένα πράσινο project με πρωταγωνιστή, μεταξύ άλλων τη Dimand, είναι αυτό της αναγέννησης του ιστορικού κτιρίου που στεγαζόταν το θρυλικό κατάστημα παιχνιδιών Μινιόν επί της Πατησίων. Συγκεκριμένα, η Alkanor, θυγατρική του ομίλου Dimand, έχει έρθει σε συμφωνία για την εκμίσθωση του συνόλου του ακινήτου στον Όμιλο Inditex και τη ΔΕΗ, της οποίας η λειτουργία του προγραμματίζεται για το τέλους του τρέχοντος έτους. Το έργο αφορά στη μετασκευή τμήματος του ακινήτου επιφανείας 13.800 τ.μ. περίπου, σε σύγχρονο κτίριο μεικτών χρήσεων (εμπορικά καταστήματα και γραφεία μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με την ανάπτυξη να στοχεύει στην πιστοποίηση LEED στο υψηλό επίπεδο Gold.

Παράλληλα όμως, η ΔΕΗ έχει μισθώσει και το ιστορικό κτίριο στην οδό Χρήστου Λαδά 3 που άνηκε παλαιότερα στον ΔΟΛ της οικογένειας Λαμπράκη, με τριετές συμβόλαιο και με ανοιχτό ενδεχόμενο ανανέωσης για τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται ότι περίπου 160 εργαζόμενοι της επιχείρησης θα στεγαστούν στους χώρους του. Ο συνολικός χώρος αποτελείται από 3.074,11 τ.μ. και 8 ορόφους γραφείων και meeting rooms, καθώς και ένα ισόγειο με αμφιθέατρο και καφέ.

Να θυμίσουμε επίσης ότι το θρυλικό Μινιόν θα στεγάσει και ένα μεγάλο κατάστημα Zara, με τον όμιλο Inditex να έχει μισθώσει δύο ορόφους γραφείων, ώστε να στεγάσει τα κεντρικά του γραφεία.

Πρώην Athens Heart, το νέο «σπίτι» της ΑΑΔΕ

Στις αρχές του τρέχοντος μήνα παραδόθηκε το project του Athens Heart, το οποίο είχε να κάνει με τη μετατροπή του γνωστού εμπορικού κέντρου Athens Heart στην οδό Πειραιώς σε σύγχρονα γραφεία και ένοικος είναι πια η υπηρεσία της ΑΑΔΕ. Σε έναν σύγχρονο χώρο με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, όπως όλα τα κτίρια τέτοιου τύπου, συγκεντρώνονται 9 υπηρεσίες που σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της Αττικής και 1.700 υπαλλήλους. Η Premia, η οποία παρέδωσε το project, θα λαμβάνει από την εκμίσθωση του ακινήτου στη Δημόσια Αρχή ετήσιο μίσθωμα ύψους 4,4 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια που διαρκεί η σύμβαση.

Η πράσινη, πια, Eurobank

Στη Σταδίου όμως και συγκεκριμένα στον αριθμό 12 και στη συμβολή με την οδό Ομήρου 2, έχουν μετακομίσει και τα κεντρικά της Eurobank σε 4.633 τ.μ. ανακαινισμένου «πράσινου» κτιρίου, το οποίο άνηκε νωρίτερα στη Groupama Ασφαλιστική.

Η μετακόμιση της ΕΥ Ελλάδος στο Μαρούσι

Η Noval Property μαζί με την Brook Lane υλοποιούν ένα συγκρότημα πράσινων γραφείων επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα project που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και στο οποίο θα τοποθετηθεί το κτιριακό συγκρότημα «The Grid», στο οποίο αναμένεται να μετακομίσει η ΕΥ, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, μέσα στο 2016, αφού το έργο έχει παραδοθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Η EY θα μισθώσει δύο από τα τέσσερα κτίρια του συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας άνω των 12.230 τ.μ.. Την αρχιτεκτονική μελέτη έχει αναλάβει το γραφείο Foster + Partners, το οποίο βρίσκεται πίσω από κάποια από τα πιο εμβληματικά projects, όπως το Riviera Tower του Ελληνικού, ενώ τις κατασκευαστικές εργασίες υλοποιεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Βέβαια, οι προδιαγραφές του κτιρίου είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις πρακτικές της βιώσιμης ανάπτυξης, με τα κτίρια να λαμβάνουν τις πιστοποιήσεις LEED Platinum και WELL Building Standard.

Το νέο Μέγαρο του ΤΕΕ

Τον περασμένο Μάιο ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής της νέας πράσινης αναβαθμισμένης κτιριακής ανάπτυξης και ανέγερσης του Μεγάρου ΤΕΕ, για να αποκτήσουν το ΤΕΕ και οι μηχανικοί τη νέα στέγη τους, σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό, ενεργειακά αναβαθμισμένο, λειτουργικό και προσβάσιμο, με σύγχρονες υποστηρικτικές υποδομές και χρήσεις, κτιριακό συγκρότημα, που θα είναι έτοιμο να τους υποδεχθεί σε δύο χρόνια, έως το τέλος του 2025 στο Μαρούσι.

Αντικείμενο του έργου είναι η αξιοποίηση μέσω αντιπαροχής ακινήτου ιδιοκτησίας του ΤΕΕ με την ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων με δύο υπόγεια, σε οικόπεδο 9.066,86 τ.μ.. Το ακίνητο βρίσκεται στον Δήμο Αμαρουσίου (Κόμβος Δαχτυλίδι) και περικλείεται από τις οδούς Διστόμου, Αλαμάνας, Λεωφ. Κηφισίας και Αττική Οδό. Στο οικόπεδο θα κατασκευαστούν δύο ανεξάρτητα μεταξύ κτίρια τους με κοινούς χώρους στάθμευσης σε δυο υπόγεια, τα οποία θα επεκτείνονται και εκτός του περιγράμματος των κτιρίων. Το έργο πρόκειται να πιστοποιηθεί βάσει του συστήματος αειφόρου ανάπτυξης LEED σε επίπεδο Gold. Το κτίριο που προορίζεται για να στεγάσει το ΤΕΕ θα έχει έκταση 3.791.60 τ.μ. κύριας χρήσης και 75 θέσεις στάθμευσης. Εκτός από τα κτίρια γραφείων και τους χώρους στάθμευσης, προβλέπονται επίσης τεχνικοί και βοηθητικοί χώροι, αμφιθέατρο, χώρος βιβλιοθήκης  και γυμναστήριο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025.

Η PwC σε φιλέτο στην Κηφισιά

Η Dimand έχει αναλάβει τα νέα κτίρια της PwC, με το εν λόγω project να βρίσκεται μάλιστα σε τελική ευθεία ολοκλήρωσης.

Πρόκειται για ένα διαμπερές οικόπεδο περίπου 11 στρεμμάτων, σε προνομιακή θέση – φιλέτο στη λεωφόρο Κηφισίας, όπου στεγαζόταν στο παρελθόν η καλτσοποιία Berkshire,. Το κτίριο 22.550 τ.μ. με ανοιχτούς χώρους και ερευνητικό campus αναπτύσσει η Dimand, ενώ της κατασκευαστικές εργασίες υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ. Σε πλήρη λειτουργία το κτίριο θα τεθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Να αναφέρουμε ότι το κτίριο που φέρει την πιστοποίηση LEED Gold και WELL, έχει προπωληθεί στην Eurobank, με την PwC να μισθώνει το κτίριο για περίοδο 10 ετών, με δικαίωμα ανανέωσης επιπλέον 10 ετών.

Η Prodea Investments κάνει πράσινα τα «Αηδονάκια»

Τις διαδικασίες για την ανάπτυξη γραφειακού campus στο οικόπεδο – φιλέτο, όπου λειτουργούσε μέχρι πρότινος το λούνα παρκ «Αηδονάκια», στο Μαρούσι, τρέχει αυτή την περίοδο η Prodea Investments. Στο ακίνητο έχει ενωθεί με έκταση που έχει αποκτήσει από το 2022 η εταιρία, θα αναπτυχθεί συγκρότημα βιοκλιματικών γραφείων περίπου 19.000 τ.μ., με εκτιμώμενη επιφάνεια ανωδομής 14-15 χιλ. τ.μ. Τα πέντε όμορα οικόπεδα, συνολικής επιφανείας 10,4 στρεμμάτων περικλείονται από τη Λεωφόρο Κηφισίας και την οδό Διονύσου.

Να αναφέρουμε επίσης ότι, όσον αφορά το ακίνητο που στέγαζε το νυχτερινό κέντρο «Αθηνών Αρένα», το οποίο πέρασε στην ιδιοκτησία της Prodea πριν από λίγο διάστημα, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους πιστωτές και την οικογένεια του επιχειρηματία Γιάννη Παπαθεοχάρη, η διοίκηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και την πώλησή του ως έχει, όμως στα σενάρια υπάρχει και η αξιοποίηση του ακινήτου, από τη μετατροπή του σε γραφειακούς χώρους, και την ανάπτυξη μεικτών χρήσεων με συνεδριακό κέντρο, μέχρι και την αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο.

Ο όρος της βιωσιμότητας βρίσκεται όλο και εντονότερα στο επίκεντρο, με τις εταιρίες να στρέφουν το βλέμμα τους στα λεγόμενα «πράσινα» γραφεία

Τα νέα πράσινα κτίρια της Netcompany-Intrasoft

Η εταιρία πληροφορικής Netcompany-Intrasoft, μέλος του Netcompany Group A/S, ολοκλήρωσε την μετεγκατάσταση στα νέα κτίρια της στην Αθήνα το 2023 και συγκεκριμένα στο στο Μαρούσι, το Σύνταγμα και τους Αμπελοκήπους, με συνολική έκταση 12.500 τ.μ. μέτρα, τα οποία διαθέτουν σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, χώρους εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, προσφέροντας καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στους περισσότερους από 1.800 εργαζομένους της στην Αθήνα. Οι νέες εγκαταστάσεις βέβαια, ακολουθώντας την πολιτική βιωσιμότητας της εταιρίας με στόχο τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος,  είναι σχεδιασμένες με βάση τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Το βιομηχανικό κτίριο στον Ταύρο που γίνεται πράσινο γραφείο από τη Hellenic Properties

Η ανάπλαση ακόμα ενός παλαιού, κενού πρώην βιομηχανικού κτιρίου και η μετατροπή του σε πράσινο κτίριο γραφείων από τη Hellenic Properties, σηματοδοτεί και την πρώτη επένδυση σε συνεργασία με το ελληνικό ESG-focused fund Sirec Energy. Πρόκειται για κτίριο συνολικής έκτασης 5.200 τ.μ., το οποίο θα μετατραπεί σε πράσινο κτίριο γραφείων, σε μια επένδυση συνολικού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί προς χρήση στα τέλη του 2026 και στόχος είναι η πιστοποίησή του στο πρότυπο LEED.

Το πρώτο πράσινο γραφείο

Να θυμίσουμε ότι ένα από τα πρώτα ακίνητα που πιστοποιήθηκαν κατά LEED στην Ελλάδα ήταν αυτό του συγκροτήματος γραφείων Καρελά στην Παιανία, το οποίο ανήκει στην Prodea, μέχρι πρότινος μισθωνόταν από τον ΟΤΕ και μετά την αποχώρησή του από αυτό, το μίσθωσε ο Μυτιληναίος. Η συνολική του επιφάνεια αγγίζει τα 29.000 τετραγωνικά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.