01 Ιούλ 2024
READING

Praktiker: Μπορούν τελικά να αντέξουν τον ανταγωνισμό;

7 MIN READ

Praktiker: Μπορούν τελικά να αντέξουν τον ανταγωνισμό;

Praktiker: Μπορούν τελικά να αντέξουν τον ανταγωνισμό;

Τα Praktiker αποτελούν μία ιστορική επιχείρηση της κατηγορίας Do it yourself στη χώρα μας, καθώς διαθέτουν στη χώρα μας παρουσία που ξεπερνά τα 30 χρόνια.  Υπενθυμίζεται ότι τα εγκαίνια του 1ου καταστήματος της Praktiker Hellas πραγματοποιήθηκαν στο Ελληνικό τον Νοέμβριο 1991 και επί της ουσίας σηματοδότησαν την εισαγωγή της φιλοσοφίας «Φτιάξ’ το μόνος σου» στην Ελλάδα. Μέχρι την εμφάνιση των Praktiker, το DIY δεν ήταν ευρέως διαδεδομένο ως φιλοσοφία και η Praktiker ανέλαβε το έργο της ευρείας διάδοσής του με διάφορα προγράμματα, όπως π.χ. οι επιδείξεις προϊόντων και λύσεων στα καταστήματά της, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, διαδραστικά events και πολλά άλλα.

Πλέον, η επιχείρηση επιθυμεί να δημιουργήσει μία νέα σχέση με τους πελάτες της και στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί τόσο η αλλαγή λογοτύπου όσο και ο νέος σχεδιασμός στα σημεία πώλησης που διατηρεί ανά την επικράτεια.

Στόχος της Praktiker Hellas, η οποία από τον Απρίλιο του 2014 αποτελεί μέλος της Fairfax Financial Holdings Limited είναι να διεκδικήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που δημιουργεί ο υψηλός ανταγωνισμός με ονόματα όπως η ΙΚΕΑ, η JYSK και η Leroy Merlin. Το 2022 ο κύκλος εργασιών της Praktiker Hellas ανήλθε στα 177,69 εκατ. ευρώ από 159,80 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,19%. Είναι όμως αυτό αρκετό;

O προβληματισμός -φαίνεται να- έχει βάση

Όπως φαίνεται όχι. Κι αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος των εργασιών αυξήθηκε, στην οικονομική χρήση του 2022  έχουν καταγραφεί ζημιές 3,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών το 2021. Ειδικότερα, τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων για το 2022 ανήλθαν σε ζημιές 3.912.013 ευρώ, έναντι κερδών 519.367 της προηγούμενης χρήσης.

Η οικονομική χρήση του 2022 επιβαρύνθηκε με χρηματοοικονομικά έξοδα (τόκοι χρεωστικοί) ύψους 719.770 ευρώ έναντι 319.918 ευρώ για την προηγούμενη, ενώ η εταιρεία απορρόφησε στο υπόλοιπο μεταφερόμενων ζημιών ύψους 928.809 ευρώ τις λογιστικές ζημιές της χρήσης 2022. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της εταιρείας για τη χρήση 2022 διαμορφώνονται σε ζημιές 4.840.822 ευρώ, έναντι ζημιών ποσού 928.809 ευρώ της προηγούμενης και η καθαρή θέση σε ποσό 6.154.290 ευρώ, έναντι 10.066.303 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Δημήτρη Γαλάνη σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα νούμερα είχε τονίσει ότι o αυξανόμενος όγκος των αγορών εμπορευμάτων και των συνολικών δαπανών σε αυτήν την χρήση σε σχέση με την προηγούμενη οδήγησε σε αυξημένες ανάγκες ρευστότητας., ενώ η αύξηση του επιτοκίου που προήλθε λόγω της αύξησης του Euribor οδήγησε σε σημαντική αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ρευστότητα της εταιρείας, η διοίκηση εξέτασε και το ενδεχόμενο έκδοσης μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου, την ώρα που το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας υπερβαίνει το σύνολο των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων κατά 4.992.142 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η επικείμενη ανακοίνωση των νέων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η τάση αυτή περιορίστηκε, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα σχηματιστεί μία πιο καθαρή εικόνα για την οικονομική κατάσταση της Praktiker.

Αργή ανάπτυξη δικτύου και νέα φιλοσοφία

Την ίδια ώρα, με σχετικά αργούς ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της Praktiker.  Αυτή τη στιγμή διαθέτει 17 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και ένα Contact Center, ένα κέντρο E-commerce και κεντρικές αποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ για το 2024 έχει γίνει γνωστό ότι στα σχέδιά της βρίσκεται το άνοιγμα 18ου καταστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραδείγματα της Αλεξανδρούπολης και της Κέρκυρας είναι ενδεικτικά σχετικά με τα πλάνα της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία το 2023 επανατοποθετήθηκε στην Αλεξανδρούπολη σε λιγότερων τετραγωνικών μέτρων χώρο, ενώ στη συνέχεια δημιούργησε ένα νέο κατάστημα τέτοιου τύπου στην Κέρκυρα. Στην πρώτη περίπτωση, το κατάστημα ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη Οκτωβρίου 2023,  στο 3ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας.  Η φιλοσοφία αφορούσε μία ολοκληρωμένη προϊοντική γκάμα, προσανατολισμένη στην ανακαίνιση και τις ιδιοκατασκευές (DIY) σε λιγότερα τετραγωνικά μέτρα, ενώ η μετεγκατάσταση πιο κοντά στην πόλη και τον πελάτη, είχε ως στόχο την αύξηση της εμπορικότητας του καταστήματος και τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το κατάστημα της Κέρκυρας άνοιξε τις πόρτες του εντός του 2023.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η στροφή προς τον συγκεκριμένο τύπο καταστημάτων -σε συνδυασμό με το νέο εμπορικό σήμα- επί της ουσίας «σφράγισε» την απομάκρυνση από τα καταστήματα μεγάλων χώρων 8-10 χιλ. τ.μ. ενώ η κίνηση αυτή εκτός από τα μικρότερα λειτουργικά κόστη εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στα σχέδια επέκτασης του δικτύου, αφού είναι πιο εύκολο να βρεθούν ακίνητα με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Σε κάθε περίπτωση όμως, κυρίως μιλάμε για ανακαίνιση καταστημάτων, όπως συνέβη πριν λίγες εβδομάδες στο πρώτο κατάστημα που άνοιξε η εταιρεία, στο Ελληνικό, και όχι σε ανάπτυξη του δικτύου όπως κάνουν ανταγωνιστές της που δείχνουν να κερδίζουν -τουλάχιστον- τη μάχη των εντυπώσεων.

Τι κάνει ο ανταγωνισμός

Από την πλευρά του ο ανταγωνισμός κάνει τα δικά του βήματα και είναι σαφές ότι ποντάρουν πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη του δικτύου τους. Τα ΙΚΕΑ, από την πλευρά τους, έχουν κι αυτά στραφεί στο μοντέλο των μικρότερων καταστημάτων, ενώ τη δεδομένη στιγμή διαθέτουν 5 μεγάλα καταστήματα, 3 καταστήματα νέας γενιάς και 5 κέντρα παραγγελιών και παραλαβών. Σημειώνεται πως μέχρι το 2027 έχει ανακοινωθεί η λειτουργία 3 νέων καταστημάτων, τα οποία αποσκοπούν στην ενίσχυση της phygital παρουσίας του δικτύου ΙΚΕΑ. Συγκεκριμένα, στα πλάνα του ομίλου βρίσκεται η λειτουργία ενός καταστήματος μεσαίου μεγέθους, εντός του 2024, στην Πάτρα, ενώ στις αρχές του 2025 υπολογίζεται ότι θα δοθεί στο κοινό το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ, επίσης μεσαίου μεγέθους, στο Ηράκλειο Κρήτης. Τέλος, το 2027 αναμένεται να είναι σε λειτουργία και άλλο ένα κατάστημα ΙΚΕΑ στο Ελληνικό.

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς εξελίσσεται το πλάνο της JYSK, η οποία την Πέμπτη 20 Ιουνίου έχει προγραμματίσει εγκαίνια για δύο νέα καταστήματα JYSK στην Κρήτη, σε Ρέθυμνο και Ιεράπετρα. Η JYSK διαθέτει πλέον 59 φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα ενώ το πλάνο επέκτασής της προβλέπει αρκετά ακόμα νέα καταστήματα στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2015 και από τότε έχει προχωρήσει σε εντατική ανάπτυξη του δικτύου της, το οποίο φτάνει στα 59 με τις νέες προσθήκες. Μάλιστα, το πλάνο της διεθνούς αλυσίδας από τη Δανία προβλέπει ένα πανελλαδικό δίκτυο με πάνω από 70 καταστήματα, ενώ το πλάνο αυτό θα ενταθεί πριν το κλείσιμο του τρέχοντος οικονομικού έτους της JYSK Ελλάδας (στις 31 Αυγούστου 2024) καθώς αναμένεται να λειτουργήσουν τέσσερα ακόμα καταστήματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 63.

Τέλος, η Leroy Merlin δραστηριοποιείται στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2005, ενώ άνοιξε το πρώτο της κατάστημα τον Μάρτιο 2007 στο εμπορικό πάρκο του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας. Τον Οκτώβριο 2008 άνοιξε ένα δεύτερο κατάστημα Leroy Merlin στη Θεσσαλονίκη, στο εμπορικό πάρκο του Florida Park, ενώ τον Μάρτιο του 2009 ένα τρίτο κατάστημα εγκαινιάστηκε στην Αθήνα, στην οδό Πειραιώς, το 1ο διώροφο κατάστημα. Το τέταρτο κατάστημα Leroy Merlin άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό στη Λάρισα στις 5 Νοεμβρίου 2009. Το πέμπτο κατάστημα Leroy Merlin εγκαινιάστηκε στο “δαχτυλίδι” στην Κηφισίας τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ τον Απρίλιο του 2018 άνοιξε το έκτο κατάστημα Leroy Merlin στο κέντρο της πόλης επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Τέλος, τον Ιούνιο του 2020 τέθηκε σε λειτουργία το 7ο κατάστημα του ομίλου, στον Κηφισό, ενώ ένα κατάστημα λειτουργεί και στην Κύπρο. Στα πλάνα επενδύσεων της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται, εκτός των άλλων, η δημιουργία νέου logistics center στον Ασπρόπυργο, επιφάνεια έως και 38.000 τετραγωνικών μέτρων, αλλά και ενός κέντρου διανομής στην Κύπρο με στόχο να είναι έτοιμο στο τέλος του 2024. Ακόμα, το 2025 υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθεί νέο κατάστημα στην Κρήτη.

Απαιτούνται σημαντικές κινήσεις από τα Praktiker για να αντέξουν στον ανταγωνισμό

Praktiker Hellas: Νέο κατάστημα μέσα στο 2024 και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου – Νέες επενδύσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό

Σε κάθε περίπτωση τα Praktiker είναι μια επιχείρηση με μεγάλη εμπειρία, που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για τις υπόλοιπες της κατηγορίας Do it yourself στη χώρα μας. Όμως εαν θέλει να διατηρήσει την θέση της είναι σαφές ότι θα πρέπει να προβεί σε σοβαρές κινήσεις αφού τα τελευταία χρόνια “παίζει άμυνα” με δυσκολία στην ανάπτυξη του δικτύου της και χωρίς μεγάλες κινήσεις στην προιοντική της γκάμα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.