08 Σεπ 2024
READING

Πώς ο αττικός αμπελώνας έγινε «χρυσός» στο βωμό του real estate

4 MIN READ

Πώς ο αττικός αμπελώνας έγινε «χρυσός» στο βωμό του real estate

Πώς ο αττικός αμπελώνας έγινε «χρυσός» στο βωμό του real estate

Σε έναν ευρύτατο εμπορικό πόλο έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, ο άλλοτε κραταιός και διευρυμένος αττικός αμπελώνας. Όπου κυριαρχούσαν σημαντικές δυνάμεις της οινικής αγοράς. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν, το 1855 ο Δημήτριος Βούλγαρης, ο οποίος ίδρυσε πρότυπο οινοποιείο με δύο γαλλικά πιεστήρια, επανδρωμένο με δύο Γάλλους τεχνικούς.

Στη συνέχεια ήρθε ο Γεωργαντάς με εξαγωγές στην Αγγλία, ο Κασαβέτης, ο Σόλων και το 1875 ο Καμπάς, που έφθασε την παραγωγή του αττικού οίνου σε υψηλά επίπεδα.Το 1960 ξεκί ησε η αναδιάρθρωση των αμπελώνων και οι σταδιακές επενδύσεις. Σήμερα, παρά τις τεράστιες απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της Αττικής Οδού, παραμένει ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδας, με έκταση που αγγίζει 65.000 στρέμματα.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα Σπάτα ειδικότερα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων συνολικά, έχουν αποτελέσει επενδυτικό πόλο έλξης για σημαντικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, εκτάσεις γης που αγοράζονταν πριν από λίγα χρόνια ή και σήμερα αρκετά φθηνά, να αποκτούν σημαντικές υπεραξίες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το Cambas Project

Χαρακτηριστικό της τάσης που εμφανίζεται επενδυτικά τα τελευταία χρόνια με την απόκτηση χωραφιών που φιλοξενούσαν μέρος του σημαντικού αττικού αμπελώνα, αποτελεί μεταξύ άλλων η επένδυση της Reds, θυγατρικής εταιρείας ακινήτων του ομίλου Ελλάκτωρ.  H Reds έχει σχεδιάσει και πρόκειται να υλοποιήσει το Cambas Park. Πρόκειται για ένα έργο που θα κατασκευαστεί στην υπό πολεοδόμηση επιφάνεια 315 στρεμμάτων, σε προνομιούχο σημείο στην καρδιά της Αττικής, στην έκταση του παλιού οινοποιείου Καμπά. Το έργο θα έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς θα συνδυάζει την ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων Καμπά με μία νέα σύγχρονη ανάπτυξη σε ένα ελκυστικό υπαίθριο περιβάλλον με χρήσεις γραφείου, αγοράς, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Στα πλεονεκτήματα της επένδυσης είναι η εύκολη πρόσβαση που θα έχει κανείς εκεί από όλη την Αττική καθώς θα υπάρχει απευθείας προσέγγιση μέσω Αττικής οδού, Προαστιακού και Μετρό. Το κέντρο θα διαθέτει χώρους γραφείων, ψυχαγωγίας, καταστήματα λιανικής αλλά και εγκαταστάσεις πολιτισμού.

20 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερη η αποτίμηση του Smart Park από την αξία αγοράς

Από την πλευρά του ο όμιλος Φουρλή μέσω της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων, διαθέτει έκταση έναντι του Smart Park στα Σπάτα με αντικείμενο τη δημιουργία νέων χώρων λιανικής πώλησης συνολικής επιφάνειας 9.700 τ.μ. και ουσιαστικά για την επέκταση του υφιστάμενου εμπορικού πάρκου Smart Park, το οποίο έχει αποκτήσει ο όμιλος από τη Reds. To συγκεκριμένο project βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση ωρίμανσης, προκειμένου να συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και να προχωρήσει η αξιοποίησή του. Τα πάντα ωστόσο ως προς τη συγκεκριμένη κίνηση θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα έχει η πρόσφατη εξαγορά του Smart Park από πλευράς ομίλου Φουρλή. Για το προαναφερόμενο, η προϋπολογισμένη επένδυση με βάση το ενημερωτικό δελτίο της Trade Estates κατά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Χαρακτηριστικό της υπεραξίας είναι το γεγονός ότι η αξία κτήσης της ιδιοκτησίας αυτής ήταν 96,5 εκατομμύρια ευρώ και η αποτίμηση της έκτασης στο τέλος του 2023 έφτασε τα 116,45 εκατομμύρια ευρώ.

Στις επενδύσεις στην περιοχή συγκαταλέγονται οι πρόσφατες εξαγορές, τόσο από τη Lamda Development στην περίπτωση του McArthurGlen, όσο και του Smart Park από τον όμιλο Φουρλή, το 2022 και το 2023 αντίστοιχα. Θυμίζουμε ότι η θυγατρική της, Lamda, L.O.V. S.M.S.A., εξαγόρασε τον Αύγουστο του 2022 το 100% της εταιρείας McArthurGlen Hellas Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, ιδιοκτήτριας του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen Designer Outlet Athens στα Σπάτα και το μετονόμασε σε Designers Outlet.

Ακολούθησε περίπου έναν χρόνο αργότερα η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας της Trade Estates του ομίλου Φουρλή με τη Reds για την εξαγορά του Smart Park. To εμπορικό πάρκο βρίσκεται στη θέση Γυαλού, εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου “Πέτρα-Γυαλού-Άγιος Δημήτριος-Πύργος”, στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος και εκτείνεται σε επιφάνεια περίπου 91.000 τ.μ. Διαθέτει μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 50.592 τ.μ., χώρους πρασίνου περίπου 30.000 τ.μ. καθώς και 1.500 θέσεις στάθμευσης.

Το mega επενδυτικό project της Microsoft

Την ίδια στιγμή, στο στάδιο της υλοποίησης το επενδυτικό σχέδιο ύψους 1 δισ. ευρώ της Microsoft που έχει ενταχθεί στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων. Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην ανέγερση των Κέντρων Δεδομένων της Microsoft στο «Επιχειρηματικό Πάρκο Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι» του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος (Λούτσας). Το συγκρότημα των τριών Κέντρων Δεδομένων θα αναγερθεί σε συνολική έκταση 84.537 τ.μ. στο επιχειρηματικό πάρκο που βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα δυτικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 1,5 χλμ. βόρεια από τα Σπάτα και 33 χλμ. ανατολικά της Αθήνας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.