07 Σεπ 2024
READING

Πλαίσιο: Ήταν καλή ιδέα η είσοδος στις ηλεκτρικές συσκευές;

4 MIN READ

Πλαίσιο: Ήταν καλή ιδέα η είσοδος στις ηλεκτρικές συσκευές;

Πλαίσιο: Ήταν καλή ιδέα η είσοδος στις ηλεκτρικές συσκευές;

Εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη το επενδυτικό πλάνο της Πλαίσιο, το οποίο προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία. Ένα επενδυτικό πλάνο από το οποίο δεν είχε αποκλειστεί και η εξαγορά της Κωτσόβολος, αν και τελικά αυτή κατέληξε στη ΔΕΗ. Το σχέδιο έχει βασικό πυλώνα του την επέκταση του δικτύου καταστημάτων με όσο το δυνατόν πιο ταχείς ρυθμούς, αλλά και την ενίσχυση των υποδομών και των logistics. Έξω από  το πεδίο δράσης δεν μένει βέβαια και το e-commerce, όπως και η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των οικιακών συσκευών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προχώρησε πρόσφατα στην αναμόρφωση τριών καταστημάτων, στην Κηφισιά, την Μαγούλα και την Θεσσαλονίκη, τα οποία ενσωματώνουν και διαθέτουν πλέον μία διευρυμένη γκάμα κωδικών οικιακών συσκευών. Όσον αφορά στα νέα καταστήματα, το πιο πρόσφατο είναι αυτό που εγκαινιάστηκε πέρσι τον Ιούνιο στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας, αυτή τη στιγμή απαριθμεί 25 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα και ένα υποκατάστημα στη Βουλγαρία.

Η μεγάλη είσοδος στις λευκές συσκευές

Το Πλαίσιο ήταν ανέκαθεν μία εταιρία άρρηκτα συνδεδεμένη στο μυαλό του καταναλωτή με τις συσκευές τεχνολογίας, ενώ με την πάροδο του χρόνου έκανε είσοδο σε ολοκληρωμένες λύσεις γραφείου.

Το 2019, η διοίκηση προχώρησε στη μεγάλη απόφαση να εισέλθει στον εξαιρετικά κερδοφόρο αλλά και με βαρύ ανταγωνισμό κλάδο των λευκών, θέλοντας να καλύψει το κενό.Πριν από την κίνησή του αυτή, το Πλαίσιο κατέγραφε μειονεκτική θέση όσον αφορά την γκάμα παρεχόμενων προϊόντων, σε σχέση με άλλους ισχυρούς παίκτες, οι οποίοι διαθέτουν και τις δύο κατηγορίες, όπως για παράδειγμα ο Κωτσόβολος.

Το ύψος της νέας επενδυτικής κίνησης είχε ανέλθει περίπου στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ χρειάστηκαν πέντε με έξι χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί η διεύρυνση της εταιρίας στις λευκές ηλεκτρικές συσκευές, όπως είχε δηλώσει τότε ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της «Πλαίσιο» Κώστας Γεράρδος.

«Η εταιρία είναι συνώνυμη με την τεχνολογία. Στην παρούσα φάση, η μεγάλη κατηγορία που λέγεται ηλεκτρικές συσκευές, η οποία αποτελείται από πολλές υποκατηγορίες, ενσωματώνει μέσα της πάρα πολλές τεχνολογίες και είναι βασικό συστατικό του μέλλοντος ως έξυπνο σπίτι. Δεν μπορείς να έχεις έξυπνο σπίτι που είναι το μέλλον, χωρίς ηλεκτρικές συσκευές» είχε τονίσει μάλιστα, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για την εταιρία και το brandname της.

Το στοίχημα ως ένα σημείο έφερε καρπούς, καθώς η εταιρία εμφάνισε κύκλο εργασιών της τάξης των 75 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 50 εκατ. ευρώ το 2022, έχοντας αφιερώσει χώρο φυσικού δικτύου για την εν λόγω κατηγορία σε 16 καταστήματα του συνολικού δικτύου.

Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρία, πέντε έτη, αφότου μπήκε στον κόσμο των λευκών συσκευών, αυτές, και κυρίως ψυγεία, κουζίνες και πλυντήρια, συμβάλλουν πάνω από 16% στο σύνολο του τζίρου της, αν και πρέπει να πούμε πως το ποσοστό, είναι ακόμη σημαντικά χαμηλό.

Η είσοδος στον κλάδο των λευκών συσκευών ήταν και είναι ακόμη ένα μεγάλο στοίχημα για την Πλαίσιο, που έκανε ουσιαστικά ένα μεγάλο άνοιγμα σε μία νέα αγορά και μάλιστα με μεγάλο ανταγωνισμό, απέναντι σε «θηρία».

Η στρατηγική του Πλαισίου για την είσοδο στις λευκές συσκευές είναι ακόμη σε αξιολόγηση εάν ήταν σωστή καθώς το ποσοστό  16%, των δικών του πωλήσεων, είναι πολύ μικρό μερίδιο στο σύνολο της αγοράς και συγκρινόμενο με τους κύριους ανταγωνιστές του Κωτσόβολο και Public.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το Πλαίσιο δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό που θα προκύψει μετά την εξαγορά του Κωτσόβολου από την ΔΕΗ. Στο επόμενο διάστημα θα διαφανεί η στρατηγική του Κωτσόβολου και οι συνέργειες που θα έχει με την ΔΕΗ και τότε θα καταλάβουμε εάν η στρατηγική επιλογή του Πλαισίου να μπει στις λευκές ηλεκτρικές συσκευές ήταν σωστή. Η δυνατότητα που δίνει η ΔΕΗ στον Κωτσόβολο να παρέχει υπηρεσίες ενέργειας και επικοινωνίας, λύσεις έξυπνου σπιτιού και μεγάλη γκάμα προϊόντων σε συνδυασμό με το σχεδόν 4πλασιο δίκτυο καταστημάτων θα καθορίσει το παιχνίδι στο μέλλον για την αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων.

Μπορεί το 2019 να φαινόταν ως μια προφανής επιλογή για το Πλαίσιο η είσοδος στο λευκές συσκευές , αλλά το 2024 και 5 χρόνια μετά, τα αποτελέσματα του είναι χαμηλά και ο Κωτσόβολος είναι μια άλλη εταιρεία σε δυνατότητες και εφόδια. Ο χρόνος θα δείξει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.