18 Οκτ 2024
READING

Γιατί οι τράπεζες δημιουργούν τώρα το νέο τους «city» στο κέντρο της Αθήνας

4 MIN READ

Γιατί οι τράπεζες δημιουργούν τώρα το νέο τους «city» στο κέντρο της Αθήνας

Γιατί οι τράπεζες δημιουργούν τώρα το νέο τους «city» στο κέντρο της Αθήνας

Ένα νέο… «city» έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες συγκεντρώνουν τα κεντρικά τους γραφεία γύρω από τις πλατείες της Αθήνας και χτίζοντας το νέο hub του κέντρου για τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτή θα είναι η εικόνα γύρω από τις πλατείες Κολοκοτρώνη, Κλαυθμώνος, Κοτζιά και την οδό Πανεπιστημίου, όπου Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζουν να στήσουν τα στρατηγεία τους αντίστοιχα, όπως την περιγράφουν επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων, με γνώση των συμφωνιών που βρίσκονται στα σκαριά.

Προσεχώς αναμένεται να ανακοινωθεί η επένδυση της Τράπεζας Πειραιώς στην πλατεία Κλαυθμώνος, ένα deal που επεξεργάζεται η διοίκηση της τράπεζας τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο ενίσχυσης της παρουσίας της στο κέντρο της πόλης. Το project, αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου της Κοραή 4, το οποίο είχε εξαγοράσει η Dimand από την Εθνική Ασφαλιστική. Από τη συμφωνία είχε εξαιρεθεί το υπόγειο γνωστό ως Χώρος Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4», ο οποίος παραδόθηκε από την Εθνική Ασφαλιστική στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον Δήμο Αθηναίων. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, το κτίριο φέρεται ότι θα περάσει στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να στεγαστούν διοικητικές υπηρεσίες. Το deal, μάλιστα, φέρεται να είναι μέρος ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας της Dimand με την τράπεζα, κάτι το οποίο προανήγγειλε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Μάλιστα, το κτίριο δύναται να συνενωθεί με το Μέγαρο Σερπιέρη το ιδιόκτητο κτίριο της τράπεζας επί των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω, που στέγαζε το κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας έως το 2013.

Την αρχή έκανε η Eurobank, η οποία, βέβαια, είχε ήδη παρουσία στο κέντρο της Αθήνας, αφού η έδρα της στεγαζόταν για έτη στο Μέγαρο Μποδοσάκη, το οποίο «κατέλαβε» η Βουλή ως νέος ενοικιαστής, ύστερα από διαγωνισμό του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Ωστόσο, η τράπεζα δεν μετακόμισε πολύ μακριά, αφού το νέο κτίριο διοίκησης στεγάζεται από τις αρχές του χρόνου στην έδρα της πρώην Φοίνιξ Ασφαλιστικής, στη συμβολή των οδών Ομήρου 2 και Σταδίου 12, απέναντι από την Παλαιά Βουλή. Πρόκειται για μία επένδυση της Grivalia, που είχε αποκτήσει το κτίριο το 2018 και το αναβάθμισε μέσω εργασιών που κόστισαν περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Πέρα, όμως, από την αγορά της νέας της έδρας, η Eurobank έχει προχωρήσει και στην απόκτηση του κτιρίου επί της Κολοκοτρώνη και Σταδίου, γνωστό ως παλιά έδρα της Barclays, από Άραβες ιδιοκτήτες. Μάλιστα, το ακίνητο ήταν από τα ακριβότερα του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, αφού εξαγοράστηκε έναντι 50,8 εκατομμυρίων. Εκτός απροόπτου, γραφεία της τράπεζας θα μεταφερθούν και σε αυτό το κτίριο, το 2028, όταν λήγουν κάποιες από τις συμβάσεις μίσθωσης καταστημάτων.

 Θυμίζουμε πως Eurobank και Alpha Bank είχαν ανακοινώσει την κάθοδό τους στο Ελληνικό, όπου στο πλαίσιο ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου θα μετέφεραν την έδρα τους στα νότια προάστια. Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός ανατράπηκε, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους για την ανέγερση εκ του μηδενός πολυώροφων κτιρίων γραφείων και με δεδομένο ότι και οι δύο τράπεζες είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους αναξιοποίητα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ακίνητο ιδιοκτησίας της Alpha Bank επί της Σταδίου 40. Το κτίριο έχει γράψει ιστορία ως τραπεζικό ακίνητο, αφού στέγασε την Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως το 1924. Το 1931 ανοικοδομήθηκε, το 1956 επεκτάθηκε με δύο επιπλέον ορόφους και το 1977 προσαρτήθηκε στην ιδιοκτησία και το ακίνητο Νικολούδη, επί της Σταδίου 38. Πλέον, ανακαινίζεται με όρους πράσινης ανάπτυξης, ενώ εργασίες στο κτίριο έχει αναλάβει και η ΕΛΕΜΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου. Το ακίνητο θα αξιοποιηθεί συνάμα με το κτίριο που φιλοξενεί γραφεία της Alpha Bank επί των οδών Κοραή 34 και Σταδίου κι έχει κι αυτό τη δική του σύντομη ιστορία.

Το κτίριο είχε συμπεριληφθεί στο πακέτο ακινήτων Skyline, το οποίο η Alpha Bank θα διέθετε σε επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι Dimand – Premia Properties – EBRD και η ίδια η τράπεζα, και μάλιστα αποτελούσε ένα από τα πετράδια του στέμματος του project. Ύστερα από διαπραγματεύσεις των επενδυτών με την Alpha Βank, αποφασίστηκε το ακίνητο επιφάνειας περίπου 10.000 τ.μ. να εξαιρεθεί και να μην μεταβιβαστεί στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, αλλά να το εκμεταλλευτεί η ίδια η τράπεζα, για να στεγάσει μέρος των διοικητικών της υπηρεσιών.

Οι τράπεζες δείχνουν πρώτες το δρόμο «επανακατάληψης» εγκαταλελειμμένων ή παλιών κτιρίων σε οδούς που λεηλατήθηκαν από την οικονομική κρίση, όσο λίγες, όπως η Σταδίου. Καθρέφτης της ευημερίας ή της ύφεσης, τα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας σηματοδοτούν την ανάκαμψη της αγοράς real estate, ενώ ιδρύματα όπως τα χρηματοπιστωτικά επιστρέφουν σε περιοχές που παραδοσιακά στέγαζαν την έδρα τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.