22 Ιαν 2025
READING

ΕΛΤΑ:επιτακτική ανάγκη η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους

6 MIN READ

ΕΛΤΑ:επιτακτική ανάγκη η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους

ΕΛΤΑ:επιτακτική ανάγκη η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους

Στις «ράγες» φαίνεται ότι μπαίνει ξανά το σχέδιο για αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν τα ΕΛΤΑ, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί το σχέδιο εξυγίανσης της επιχείρησης,  το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε τα ΕΛΤΑ, μαζί με το Υπερταμείο, υπό τον έλεγχο του οποίου άλλωστε έχουν τεθεί, προχωρούν στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμό για την εύρεση και ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, η αξία της οποίας, σύμφωνα με υπολογισμούς, ανέρχεται (με τιμές 2000) σε μεγαλύτερη των 200 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το σύνολο του portfolio, ακίνητα αγοραίας αξίας 100 εκατ. ευρώ αφορούν οικόπεδα και τα υπόλοιπα κτήρια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, τα ΕΛΤΑ διαθέτουν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο το οποίο αποτελείται από περισσότερα από 80 ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει καταστήματα, οικόπεδα -με ή χωρίς κτίσματα- και βιομηχανικούς χώρους, πολλά εκ των οποίων παραμένουν σήμερα ανεκμετάλλευτα.

Σκοπός των ΕΛΤΑ με την κίνηση αυτή είναι η αποδοτική εκμετάλλευση και βελτιστοποιημένη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων τους. Για τον λόγο αυτό, ο επικρατέστερος υποψήφιος real estate broker θα πρέπει να διαθέτει εξειδικευμένη γνώση της αγοράς ακινήτων και αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση παρόμοιων χαρτοφυλακίων.

Στόχος είναι η ανάπτυξη μίας στρατηγικής αξιοποίησης των ακινήτων των ΕΛΤΑ, η οποία θα υλοποιηθεί με γνώμονα την επίτευξη μέγιστης ωφέλειας της εταιρείας, ενώ η υποβολή προσφορών για τον διαγωνισμό λήγει την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Η αναδιοργάνωση του δικτύου και τα κτήρια «φιλέτα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη του 2023, τα ΕΛΤΑ έχουν ήδη ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση του δικτύου σε 143 σημεία σε όλη τη χώρα, με την ενοποίηση υποστελεχωμένων και μη κερδοφόρων καταστημάτων, τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την καλύτερη στελέχωση καταστημάτων και την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΕΛΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στην κατοχή της εταιρείας βρίσκονται ακίνητα τα οποία έχουν μεγάλη αξία και συγκεντρώνουν σημαντικό εμπορικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 7οροφο κτήριο στην Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα, Σήμερα, σε λειτουργία βρίσκεται μόνο το ισόγειο, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι είναι πολύ εύκολο να μετατραπούν σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ακόμα, τα ΕΛΤΑ διαθέτουν γραφεία σε στρατηγικό σημείο στην Καισαριανή, τα οποία βρίσκονται κοντά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και θεωρούνται εξαιρετικές επιλογές για μετατροπή σε φοιτητικές κατοικίες, κίνηση η οποία θα δημιουργήσει νέα έσοδα για τον Οργανισμό.

Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις φυσικά δεν είναι οι μοναδικές, καθώς τα ΕΛΤΑ θα μπορούσαν, με την κατάλληλη καθοδήγηση, να προχωρήσουν σε αξιοποίηση κτηρίων που διαθέτουν σε εξαιρετικά σημεία, μεταξύ των οποίων αυτά στην Αθήνα, τα οποία θεωρείται δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν αξιοποιούνται στο 100%.

Προσπάθεια που ξεκινά από το 2019

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μιλάμε για μία προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν, αφού τον Ιούνιο του 2019 είχε ολοκληρωθεί το έργο της εταιρείας «Eurobank Υπηρεσίων Ακινήτων Ανώνυμη Εταιρεία» για την εκτίμηση της αξίας 32 ακινήτων ιδιοκτησίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Η απόφαση για ανάθεση του έργου είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους, ενώ η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων ελήφθη στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου των ΕΛΤΑ αλλά και τις αποφάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ότι τα ΕΛΤΑ πρέπει να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση για την είναι αναγκαίο ένα σημαντικό ποσό κεφαλαίων.

Την εποχή εκείνη άλλωστε είχε γίνει γνωστό ότι τα ΕΛΤΑ χρειάζονται ένα ποσό που θα άγγιζε τα 200 εκατ. ευρώ, σε διάστημα 18 μηνών, προκειμένου να επιβιώσουν, ενώ σε αυτό το ποσό είχε υπολογιστεί και το κόστος του σχεδίου εξυγίανσης, το οποίο προέβλεπε και την αποχώρηση από τον όμιλο 2.000 εργαζομένων έως το τέλος του έτους.

Το 2019 ήταν μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά για τα ΕΛΤΑ, καθώς από τις πρώτες εβδομάδες ήρθαν αντιμέτωπα με σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, με αποτέλεσμα το κράτος να αποφασίσει με νομοθετική ρύθμιση να δώσει 30 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για την καθολική υπηρεσία, «χαρίζοντάς» τους πολύτιμο χρόνο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα την εποχή εκείνη για τα ΕΛΤΑ ήταν το υψηλό κόστος μισθοδοσίας, που ξεπερνούσε το 60% των ετησίων εσόδων, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται η δαπάνη της εταιρείας που μίσθωνε προσωπικό εταιρειών τρίτων επιχειρήσεων, πρακτική που είναι γνωστή ως ενοικίαση εργαζομένων.

Η «ανάσα» των 82 εκατ. ευρώ και το φιλόδοξο σχέδιο

Πρόσφατα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, απέφυγαν «τελευταία στιγμή» ένα σημαντικό πλήγμα το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Συγκεκριμένα, κατάφεραν να επικρατήσουν στον Διεθνή Διαγωνισμό στον οποίο προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και θα συνεχίσουν να είναι υπεύθυνα για την διανομή της αλληλογραφίας των κρατικών οργανισμών για την επόμενη τριετία.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο ήταν και νωρίτερα ευθύνη των ΕΛΤΑ, προκειμένου όμως να ανανεωθεί η σύμβασης των 82 εκατ. ευρώ έπρεπε -για πρώτη φορά- να επικρατήσουν του ανταγωνισμού τον οποίο αποτελούσαν ιδιωτικές επιχειρήσεις με ενεργή παρουσία στον κλάδο των ταχυμεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πριν από περίπου έναν χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να επιχειρηθεί η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός του οργανισμού. Ενός οργανισμού ο οποίος, μέχρι σήμερα, παρά τις κινήσεις που έχουν γίνει, όπως το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου περίπου 2000 εργαζομένων το 2011, το οποίο κόστισε πάνω από 112 εκατ. ευρώ δεν έχει καταφέρει να καταγράψει κερδοφορία, αντιθέτως, «χάνει» πολλά εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Το συγκεκριμένο πλάνο πάντως παρουσιάζει αρκετές προκλήσεις, αφού σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, επιχειρείται η επιστροφή σε κερδοφορία, τα επόμενα δύο χρόνια. Σε περίπτωση που αυτό τελικά συμβεί, θα επιχειρηθεί η ανεύρεση ενός «συμπαίκτη» προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να παραχωρήσει μέρος του ποσοστού συμμετοχής του. Για το 2024, κύκλοι των ΕΛΤΑ κάνουν λόγο σχετικά με μία χρονιά που θα επιχειρηθεί ο περιορισμός των απωλειών, προκειμένου το 2025 να αποτελέσει το έτος επιστροφής σε οργανική κερδοφορία.

Σε κάθε περίπτωση, το 2022, στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, παρουσιάστηκαν ζημιές ύψους 28 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια των 102 εκατ. ευρώ. Αριθμοί που δείχνουν ότι η επιχείρηση έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται μόνο με την διατήρηση των κεκτημένων ή την μείωση του προσωπικού.

Για την κατάσταση που επικρατεί έχει απόλυτη γνώση ο Γρηγόρης Σκλήκας, CEO των ΕΛΤΑ, που από τις αρχές του 2023 έχει επιδοθεί σε έναν πραγματικό «αγώνα δρόμου» προκειμένου να καταφέρει να σταματήσει την οικονομική «αιμορραγία» και να βοηθήσει τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να μετασχηματιστούν σε έναν σύγχρονο και οικονομικά βιώσιμο οργανισμό που δε θα επιβιώνει εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού αλλά από το έργο που παράγει.

ΕΛΤΑ: Κερδοφορία το 2025, συγχώνευση με ΕΛΤΑ Courierκαι αξιοποίηση ακινήτων

Κομβικής σημασίας χαρακτηρίζεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΕΛΤΑ

Η αξιοποίηση της ακίνητης παρουσίας αποτελεί μία ακόμα πλευρά του σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να επανέρθει στον δρόμο της κερδοφορίας ένας οργανισμός που συμπληρώνει σχεδόν 200 χρόνια ζωής, καθώς ξεκίνησε με απόφαση του… Ιωάννη Καποδίστρια, το 1828.

Πάντως, ακόμα και μετά το τεράστιο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στα ΕΛΤΑ απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι (1.500 συμβασιούχοι και 3.500 οργανικό προσωπικό) την ώρα που μιλάμε για έναν ζημιογόνο οργανισμό. Αν αρκούν οι κινήσεις που γίνονται για να τον σώσουν, θα φανεί στην πράξη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.