23 Δεκ 2024
READING

Πού υπερτερεί η γειτονική Τουρκία στη «μάχη» του τουρισμού

4 MIN READ

Πού υπερτερεί η γειτονική Τουρκία στη «μάχη» του τουρισμού

Πού υπερτερεί η γειτονική Τουρκία στη «μάχη» του τουρισμού

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια καταγράφει αναπτυξιακή πορεία στον κλάδο του τουρισμού, η οποία συνεχίστηκε και το 2023, οπότε και υποδέχτηκε 56,7 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες, παρουσιάζοντας αύξηση 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όπως είχε ανακοινώσει μάλιστα μετά τα αποτελέσματα της χρονιάς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 17% σε ετήσια βάση. Και τα νούμερα αποτελούν ρεκόρ για τον τουρισμό της χώρας.

Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα ήδη από τις αρχές του παρόντος έτους, το 2024 στόχος είναι η προσέλκυση 60 εκατομμυρίων τουριστών και η άντληση εσόδων 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουριστικό τομέα.

Η Ελλάδα βέβαια, στον αντίποδα, διατηρεί το ισχυρό της «χαρτί», χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν καλείται να αντιμετωπίσει και δυνατούς ανταγωνιστές και ένας από αυτούς έχει αναδειχθεί η γειτονική μας χώρα, που για αρκετούς παρουσιάζει μάλιστα αρκετά plus, σε σχέση με την Ελλάδα, και με βάση τις παρούσες συνθήκες.

Το comeback της Τουρκίας στον τουρισμό ξεκινά ουσιαστικά μετά από το 2016 μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εκείνης της χρονιάς που είχε βαρύ κόστος για τη γειτονική μας χώρα. Κυρίως όμως από το 2019 και μετά, η ανάπτυξη μεταφράζεται τόσο σε αφίξεις, όσο και σε έσοδα, ενώ αρκετά σημαντικό είναι και το κομμάτι της κρουαζιέρας που φέρνει τουρίστες για μέρες στη χώρα.

«Κλέβει» η Τουρκία τους Γερμανούς μέσα από τα «χέρια» της Ελλάδας;

Να αναφέρουμε επίσης ότι τελευταία η Τουρκία έχει κερδίσει σημαντική μερίδα και των τουριστών γερμανικής προέλευσης, που αποτελεί και μία άκρως σημαντική «δεξαμενή» τουριστών για την Ελλάδα. Απειλεί λοιπόν η Τουρκία την τουριστική κίνηση από τη Γερμανία, στα ελληνικά εδάφη; Ομολογουμένως δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά, όμως ισχύει το φαινόμενο ότι από τη στιγμή που αρκετοί Γερμανοί τουρίστες επέλεγαν «με κλειστά μάτια» και μάλιστα διαχρονικά την Ελλάδα, πλέον κοιτούν και άλλες εναλλακτικές, με τη γειτονική χώρα να βρίσκεται ψηλά στη λίστα.

Επίσης, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Γερμανικής Τουριστικής Ανάλυσης (Deutsche Tourismusanalyse 2024), η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο, μεγαλύτερο ποσοστό Γερμανών προτιμά πια την Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα, αφού το 3,5% των ερωτηθέντων στη Γερμανία απάντησε πως η Τουρκία είναι η πιο αγαπημένος προορισμός για διακοπές, ενώ το 2,8% απάντησε η Ελλάδα.

Θα λέγαμε ότι η Τουρκία κερδίζει πια, τη μάχη της τιμής που αποτελεί έναν από τους καταλυτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή μέρους για διακοπές

Πού υπερτερεί

Δύο γειτονικές, παραθαλάσσιες χώρες, με πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο και αξιοθέατα. Κατά τα άλλα όμως, θα λέγαμε ότι η Τουρκία κερδίζει πια, τη μάχη της τιμής που αποτελεί έναν από τους καταλυτικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή μέρους για διακοπές. Το φυσικό τοπίο, οι παραλίες, τα αξιοθέατα, η ιστορία και ο πολιτισμός είναι πάντα βασικά κριτήρια, όμως στο τέλος στη ζυγαριά πάντα μπαίνει το κόστος των διακοπών, που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

Δημοφιλείς τουριστικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι γενικά φθηνότερη από την Ελλάδα, ειδικά όσον αφορά το φαγητό και τη διαμονή.

Συγκεκριμένα, αμερικανικά ταξιδιωτικά sites υπολογίζουν χοντρικά πως οι διακοπές στην Ελλάδα μπορεί να κοστίζουν ακόμα και τα διπλά χρήματα, σε σχέση με την Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τα εν λόγω στοιχεία, στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Αττάλεια, οι διακοπές σε ξενοδοχεία 5 αστέρων κοστίζουν για μία εβδομάδα από 1.112 – 2.128 ευρώ. Στην Ελλάδα, στη Ροδόπη σε ανάλογα ξενοδοχεία, οι τιμές κυμαίνονται από 1.517 – 3.479, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ακριβότερη από 405 ευρώ – 1.351 ευρώ.

Επίσης, η κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας οδήγησε την Τουρκία στο να είναι ο οικονομικότερος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως για το 2022, ενώ το νόμισμα εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις και να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, χάνοντας έδαφος, σε σχέση με τα άλλα νομίσματα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από 20,50 λίρες ανά ευρώ το 2023, σήμερα χρειάζονται 35,24 λίρες για να αγοραστεί ένα ευρώ.

Παράδεισος για οικονομικά ψώνια

Παράλληλα, η Τουρκία ίσως υπερτερεί στο κομμάτι της λιανικής που έχει να κάνει με τα ψώνια από υπαίθριες και κλειστές αγορές, με μεγάλη πληθώρα επιλογών και καλές τιμές, που την καθιστούν πόλο έλξης για ψώνια. Εκτός από το φημισμένο Μεγάλο Παζάρι (Grand Bazaar), ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη για επίσκεψη της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που το έχει αναγάγει σε αξιοθέατο, ενώ πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες καλυμμένες αγορές στον κόσμο, η Κωνσταντινούπολη, αλλά και όλη η Τουρκία μετρά αμέτρητα παζάρια γεμάτα με πάγκους που περιλαμβάνουν από ρούχα και παπούτσια και αξεσουάρ, μέχρι βιβλία, χιλιάδες παραδοσιακά εδέσματα, τα φημισμένα μπαχαρικά της και πολλά ακόμη προϊόντα σε ελκυστικές τιμές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, τη στιγμή που η ακρίβεια σαρώνει την Ελλάδα, μεγάλος αριθμός καταναλωτών από τα Δωδεκάνησα, λόγω μάλιστα της εγγύτητας και των τακτικών δρομολογίων, οδηγούνται στην Τουρκία για ψώνια, με το αυξημένο ενδιαφέρον να εκδηλώνεται με συμμετοχή σε οργανωμένες εκδρομές αλλά και μεμονωμένα ταξίδια κυρίως σε Μαρμαρίδα, Φετιγιέ και Μπόντρουμ, δίνοντας εναλλακτική λύση για ψώνια σε πολύ χαμηλότερες τιμές, απ’ ότι στα νησιά της Ελλάδας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.