17 Ιαν 2025
READING

Ένας παραγωγός οσπρίων, στην πόλη των μανιταριών τα Γρεβενά

4 MIN READ

Ένας παραγωγός οσπρίων, στην πόλη των μανιταριών τα Γρεβενά

Ένας παραγωγός οσπρίων, στην πόλη των μανιταριών τα Γρεβενά

Αξιοποιώντας την παρακαταθήκη που παρέλαβε από την οικογένειά του ο Χρήστος Τσιαρτσιώτης, αγρότης με έδρα τα Γρεβενά, ξεκίνησε την παραγωγή σιτηρών και οσπρίων πριν από αρκετά χρόνια, ακολουθώντας τα βήματα του παππού και του πατέρα του που και εκείνοι ήταν αγρότες. Σταδιακά αποφάσισε ότι η δημιουργία δικής του επωνυμίας για τα προϊόντα που έβγαζε από τα χωράφια του, αποτελούσε το επόμενο βήμα εξέλιξης.

Έτσι, το 2012 ξεκίνησε εκτός από την καλλιέργεια που ήδη είχε δραστηριότητα, και να τυποποιεί τα προϊόντα που βγάζει από τα χωράφια του. Ο «Αγρός της Πίνδου», όπως ονομάζεται η επιχείρησή του, εδρεύει στο Μικρό Σειρήνι των Γρεβενών. Εκτός από τα δικά του προϊόντα, ο παραγωγός προμηθεύεται ποσότητες από παραγωγούς της περιοχής του, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει εισέλθει στην καλλιέργεια μανιταριών της ποικιλίας πλευρώτους σε ειδικούς θαλάμους που ευνοούν την ανάπτυξή τους.

Η οικογένεια Τσιαρσιώτη έκανε για πρώτη φορά παραγωγή σιτηρών (δίκοκκο σιτάρι, ζλίτσα, κτλ.) αλλά και οσπρίων (φασόλια, φακές, ρεβίθια)  το 1989.  Για αρκετά χρόνια η δραστηριότητά της περιοριζόταν αποκλειστικά στην εμπορική διακίνηση προϊόνταν. Στην πορεία ο Χρήστος Τσιαρσιώτης αποφάσισε τη μετάβαση στη μεταποίηση και την τυποποίηση υπό το brand «Αγρός της Πίνδου», θέλοντας να αναδείξει αρχικά τα όσπρια και να δημιουργήσει υπεραξία για την περιοχή. Δημιούργησε τη νέα παραγωγική μονάδα 1.200 τ.μ. επενδύοντας περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με το γιο του Στέργιο, έβαλαν ως στόχο να δημιουργήσουν αγνά και ποιοτικά προϊόντα που να φτάνουν στο ελληνικό τραπέζι, προβάλλοντας τη διατροφική παράδοση των Γρεβενών και τον πρωτογενή πλούτο που αυτή διαθέτει. Ο παραγωγός έδωσε έμφαση στα βιολογικά προϊόντα και τα gluten free, τα οποία σταδιακά εντάχθηκαν στη γκάμα των παραγόμενων και πωλούμενων προϊόντων της επιχείρησης.

Το 2013 έλαβε την απόφαση να προβεί στην πιστοποίηση βιολογικών καλλιεργειών και από τις αρχές του 2016 δημιούργησε νέα βιομηχανική μονάδα, στην οποία μεταποιεί το σύνολο των προϊόντων που αποκομίζει από την πρωτογενή παραγωγή.

Παραγωγή της αρχαίας ποικιλίας σιταριού ‘ζλίτσα’

«Εκτός από την παραγωγή και συσκευασία οσπρίων, προχωρήσαμε στην μεταποίηση αλεύρων από όσπρια όπως φακές ή ρεβίθι αλλά και από τα καλλιεργούμενα σιτηρά. Ταυτόχρονα, παράγουμε και συσκευάζουμε μία αρχαία ποικιλία σιταριού, η οποία φέρει την ονομασία ‘ζλίτσα’. Ο καρπός αποφλοιώνεται και στη συνέχεια τον προσφέρουμε στον καταναλωτή», λέει στο THETOTALBUSINESS ο Χρήστος Τσαρτσιώτης.

«Στην πραγματικότητα ανέτρεξα στις ρίζες μου καθώς τόσο ο παππούς μου όσο και ο πατέρας μου ασχολούνταν με την αγροτική παραγωγή. Μεγάλωσα μέσα στα χωράφια και θα μπορούσε να πει κανείς ότι η δική μου προσπάθεια αποτέλεσε την φυσική συνέχεια της δουλειάς που έκαναν οι πρόγονοί μου», εξηγεί ο παραγωγός.

Καλλιέργειες σε υψόμετρο έως και 1.000 μέτρων

Οι καλλιέργειές του εκτείνονται στην ορεινή ζώνη των Γρεβενών σε υψόμετρο από 800 έως και 1.000 μέτρα, σε συνολική έκταση γης που αγγίζει τα 300 στρέμματα

«Κληρονομώντας τα χωράφια από τον πατέρα μου, άνοιξε ο δρόμος για να εξελίξω το επάγγελμα του αγρότη, καθώς αξιοποίησα την ενίσχυση που μου προσεφερε πρόγραμμα χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα, δημιουργώντας τη δική μου σύγχρονη παραγωγική μονάδα».

Η νέα μονάδα παραγωγής διαθέτει καθαριστήριο οσπρίων και σιτηρών, πετροδιαλογέα, αποφλοιωτή για δίκοκκο σιτάρι, αποφλοιωτή και σπαστήρα φάβας, μύλο άλεσης σιτηρών, συσκευαστήριο αλεύρων και συσκευαστήριο οσπρίων. Μεταξύ των παραγόμενων προϊόντων είναι επίσης ζυμαρικά και διάφορα προϊόντα μανιταριού, όπως το μανιταροπίλαφο αλλά και το πλιγούρι με άγριο μανιτάρι. Εκτός των άλλων συλλέγει φρούτα του δάσους και επιλεγμένους τοπικούς καρπούς, παράγει μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.

Σήμερα ο «Αγρός της Πίνδου» εξάγει προϊόντα σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και κάποιες ακόμα χώρες της Ευρώπης καθώς και στο Μπαχρέιν σε περιορισμένες προς το παρόν ποσότητες.

Vegan μπιφτέκια από όσπρια

Πρόσφατα ο Χρήστος Τσιαρτσιώτης καινοτόμησε, παράγοντας vegan μπιφτέκια από όσπρια, τα οποία δεν απαιτούν συντήρηση σε ψυγείο καθότι διατηρούνται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Οι πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται είναι φακές, φασόλια και ρεβίθια. «Δεν απαιτούν προετοιμασία, παρά μόνο να ‘βαπτιστούν’ σε νερό και στη συνέχεια είναι έτοιμα για μαγείρεμα. Αποτελούν τη νέα σειρά προϊόντων, τα οποία το προσεχές διάστημα θα διαθέσουμε στην αγορά».

Μονόδρομο αποτέλεσε και η ενασχόληση με την καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους, καθότι τα Γρεβενά, αποτελούν μία περιοχή με βαθιά κουλτούρα στην καλλιέργεια, τη συλλογή αλλά και την κατανάλωση του μανιταριού και ίσως όχι άδικα τα αποκαλούν ως την πόλη των μανιταριών. «Ενταχθήκαμε σε πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα υψηλής ποιότητας βιολογικό μανιτάρι», αναφέρει ο ίδιος.

Επί του παρόντος, ο «Αγρός της Πίνδου», έχει καταφέρει να βρίσκεται σε αρκετά επιλεγμένα σημεία πώλησης ανά την επικράτεια. Συνεχίζοντας μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από λίγες δεκαετίες για να εξελιχθεί σήμερα σε ένα προϊόν που εναρμονίζεται με την τάση για επιστροφή στα γνήσια αγροτικά προϊόντα, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν δυσεύρετα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.