21 Δεκ 2024
READING

Το metaverse στις επιχειρήσεις και το εικονικό κατάστημα της ΙΚΕΑ

5 MIN READ

Το metaverse στις επιχειρήσεις και το εικονικό κατάστημα της ΙΚΕΑ

Το metaverse στις επιχειρήσεις και το εικονικό κατάστημα της ΙΚΕΑ

Τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων, κυρίως σε παγκόσμιο, αλλά και σε εγχώριο επίπεδο, επενδύουν στο μέλλον και τις εξελίξεις της τεχνολογίας που τρέχουν με ιλλιγιώδη ταχύτητα, με στόχο να ακολουθήσουν τις νέες τάσεις της σύγχρονης πραγματικότητας και να επωφεληθούν των ευκαιριών.  Τα τελευταία χρόνια, στο προσκήνιο έχει έρθει και η ψηφιακή πραγματικότητα ή αλλιώς το metaverse που απλώνει τα δίχτυα του σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, μεταξύ άλλων και στο επιχειρείν. 

Το παράδειγμα της ΙΚΕΑ

Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται αυτό το διάστημα σε αναζήτηση δέκα υπαλλήλων οι οποίοι προορίζονται για απασχόληση σε εικονικό κατάστημα σε μία πλατφόρμα βιντεοπαιχνιδιών, δίνοντας μάλιστα μισθό 13,15 βρετανικών λιρών ανά ώρα, για πλήρη τηλεργασία. Πρόκειται για την πρώτη εταιρία επίπλων που δίνει την ευκαιρία για απασχόληση σε σύστημα virtual reality, ταράζοντας «τα νερά» και ανοίγοντας έναν νέο δρόμο για τη μετέπειτα πορεία των εταιριών, που καλούνται να εξερευνήσουν έναν νέο, γοητευτικό αλλά και, για κάποιους, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αρκετά ξένο, τρισδιάστατο κόσμο.

Ουσιαστικά η νέα στρατηγική των ΙΚΕΑ θυμίζει VR παιχνίδια, τα οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα κυρίως στο εξωτερικό, αλλά και στη χώρα μας – και ιδιαίτερα τα διαδικτυακά, όπου πολλοί χρήστες από κάθε γωνιά του πλανήτη έρχονται σε επαφή – τα τελευταία χρόνια, ενώ περνάμε σταδιακά όλο και περισσότερο το κατώφλι του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Στην περίπτωση των ΙΚΕΑ, μέσα από τη νέα υπηρεσία που δίνει στον καταναλωτή, το «The Co-Worker Game», όπως έχει ονομαστεί, τον βάζει εικονικά μέσα σε έναν νέο κόσμο, ενώ οι υπάλληλοι που προς το παρόν αναζητούνται, θα αναλαμβάνουν διαφορετικά πόστα, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να στήνουν τις δικές τους συνθέσεις, δημιουργώντας τον δικό τους ψηφιακό χώρο.

Πώς λειτουργεί το metaverse

Η συγκεκριμένη πρακτική ουσιαστικά αποκλείει εντελώς τον χρήστη από την πραγματικότητα και του παρουσιάζει ένα νέο, εικονικό περιβάλλον με έντονες εικόνες που καθηλώνουν. Μάλιστα, σε αυτό το περιβάλλον συνήθως μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση μέσω διαφόρων συσκευών, όπως γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, smartphones ή υπολογιστές. Με αυτόν τον τρόπο ξεπερνά τις παραδοσιακές δισδιάστατες διαδικτυακές πλατφόρμες και στόχο έχει τη δημιουργία μίας πιο πειστικής πραγματικότητας που γοητεύει και παρασύρει τον χρήστη να δράσει μέσα σε αυτή.

Ακόμη, στο metaverse, οι χρήστες μπορούν να δημιουργούν ψηφιακές αναπαραστάσεις του εαυτού τους, τα λεγόμενα avatars, και να συμμετέχουν σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την εργασία και την κοινωνικοποίηση, μέχρι την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση.  Το metaverse μπορεί να αναπτυχθεί από τομείς όπως τα εικονικά μαθήματα γυμναστικής, οι κινηματογραφικές εμπειρίες, ακόμη και οι διαδικτυακές συναυλίες.

Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται αυτό το διάστημα σε αναζήτηση δέκα υπαλλήλων οι οποίοι προορίζονται για απασχόληση σε εικονικό κατάστημα

Το στοίχημα για τις επιχειρήσεις

Οι διοικήσεις που επιθυμούν να εισέλθουν στον… θαυμαστό κόσμο του virtual reality και να το εντάξουν στο επιχειρηματικό τους πεδίο, αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντας το customer experience, καλούνται βέβαια να χαράξουν τις αντίστοιχες στρατηγικές. Η δημιουργία ενός παράλληλου σύμπαντος μπορεί να προσελκύει ήδη μεγάλες επενδύσεις από τις τεχνολογικές εταιρίες, όμως δεν είναι μία απλή υπόθεση.

Ναυαρχίδα μίας τέτοιας στρατηγικής πρέπει να είναι η δημιουργία ελκυστικού και καθηλωτικού περιβάλλοντος για τον καταναλωτή, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι φυσικό και να προσιδιάζει στην πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα να είναι συναρπαστικό, διασκεδαστικό και πάντα διαδραστικό.

Επίσης, οι επιχειρήσεις καλούνται – αν θέλουν να δουν αποτελέσματα – να εμπλέκονται με τη νέα κοινότητα που δημιουργείται, να δημιουργούν σχέσεις με τους χρήστες, αλλά και με άλλες επιχειρήσεις.

Η χρήση του metaverse έχει να κάνει τόσο με τους καταναλωτές, όσο και με τους ίδιους τους επιχειρηματίες και το ανθρώπινο δυναμικό των εταιριών

Το metaverse για καταναλωτές αλλά και επαγγελματίες

Η χρήση του metaverse έχει να κάνει τόσο με τους καταναλωτές, όσο και με τους ίδιους τους επιχειρηματίες και το ανθρώπινο δυναμικό των εταιριών, επηρεάζοντας κάθε μονάδα που εμπλέκεται. Από τη μία, οι καταναλωτές αποκτούν μία νέα, σύγχρονη εμπειρία μέσα από την οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση από οπουδήποτε, από την άλλη οι επιχειρήσεις μπορούν να βρουν αξία στη χρήση του για τη συνεργασία ομάδων, την εκπαίδευση των εργαζομένων, ακόμη και για καινοτόμες εκστρατείες ψηφιακού marketing, αλληλεπιδρώντας, για παράδειγμα, σε πραγματικό χρόνο, σε παρουσιάσεις προϊόντων.

Ποιοι έχουν ήδη ποντάρει στο metaverse

Εταιρίες όπως το Roblox, το οποίο και χρησιμοποιεί και η ΙΚΕΑ, και το Fortnite έχουν πρωτοπορήσει ήδη εδώ και καιρό στο καταναλωτικό κομμάτι του φάσματος του metaverse, κάνοντας την αρχή για τη δημιουργία ενός νέου κόσμου.

Ταυτόχρονα, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, με μερικούς κολοσσούς να πειραματίζονται καιρό τώρα στα νέα δεδομένα. Ηχηρά brands όπως η Nike, η Gucci και η Louis Vuitton, είναι μόνο μερικά από αυτά τα ονόματα. Η Nike, για παράδειγμα, το 2020 εγκαινίασε ένα εικονικό κατάστημα αθλητικών παπουτσιών στο παιχνίδι Roblox, επιτρέποντας στους χρήστες να προσαρμόζουν τα δικά τους παπούτσια και να τα αγοράζουν μέσα από αυτό. Και βέβαια, το 2021 ο Mark Zuckerberg, ανακοίνωσε τη δημιουργία μητρικής εταιρείας με την ονομασία «Meta» (ουσιαστικά την αλλαγή της Facebook σε Meta), παρουσιάζοντας ταυτόχρονα το όραμά του για την κατάκτηση του νέου ψηφιακού κόσμου που αναδύεται και δεν είναι άλλος από το metaverse, επενδύοντας μεταξύ άλλων στα Facebook Reality Labs.

Το metaverse αποτελεί σίγουρα το μέλλον πολλών κλάδων, μεταξύ τους και το επιχειρείν, με τις εταιρίες να βρίσκονται στις επάλξεις παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Όπως όμως κάθε πτυχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, απαιτεί χρόνο, χρήμα, αλλά και προσαρμοστικότητα, τόσο από τους ίδιους τους επαγγελματίες, όσο και από τους καταναλωτές. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη της αμερικανικής εταιρίας συμβούλων διαχείρισης, Bain & Company, το metaverse θα μπορούσε να είναι μια επιχείρηση μαμούθ, αξίας 830 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, επομένως, αν και απαιτείται υπομονή, το νέο «έδαφος» είναι άκρως ενδιαφέρον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.