07 Σεπ 2024
READING

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΒΙΚΟΣ υποστηρίζει την εθελοντική αιμοδοσία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

5 MIN READ

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΒΙΚΟΣ υποστηρίζει την εθελοντική αιμοδοσία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΒΙΚΟΣ υποστηρίζει την εθελοντική αιμοδοσία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Με μία και μόνο φιάλη αίματος, είναι δυνατόν να σωθούν τρεις ζωές… Η Ελλάδα κάθε χρόνο χρειάζεται περίπου 580.000 φιάλες αίμα για να καλύψει τις χρόνιες ανάγκες ασθενών αλλά και τα έκτακτα περιστατικά που προκύπτουν καθημερινά κυρίως από τροχαία ατυχήματα.

Το αίμα είναι εξαιρετικά πολύτιμο. Δεν μπορεί να παρασκευασθεί τεχνητά και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα φάρμακο ή χημική ουσία. Είναι ζωντανός ιστός με περιορισμένη διάρκεια ζωής. Παράγεται αποκλειστικά στον ανθρώπινο οργανισμό και η εθελοντική αιμοδοσία είναι ο μοναδικός τρόπος εφοδιασμού των νοσοκομείων με αίμα που σώζει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, κάθε χρόνο.

Πότε και που χρησιμοποιούνται οι φιάλες αίματος

Πολλοί, εξακολουθούν να μην γνωρίζουν που και πότε χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί το αίμα που προσφέρεται από εθελοντές αιμοδότες. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τα αποθέματα αίματος σώζουν ζωές σε περιπτώσεις όπως:

  • Τραύμα (Εργατικά ατυχήματα, τροχαία ατυχήματα κτλ.)
  • Μαιευτική αιμορραγία και νεογνικές επιπλοκές
  • Οξεία αιμορραγία από παθολογικά ή χειρουργικά αίτια
  • Κληρονομικές αιμολυτικές αναιμίες (όπως η Μεσογειακή Αναιμία)
  • Αιματολογικά και νεοπλασματικά νοσήματα (όπως λευχαιμίες, μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, άλλα νεοπλασματικά νοσήματα του αίματος, καρκίνος)
  • Μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις (όπως καρδιοχειρουργικές και ορθοπεδικές)
  • Μεταμοσχεύσεις

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, στην Ελλάδα, οι ανάγκες σε αίμα, θα μπορούσαν να καλυφθούν επαρκώς εάν η χώρα διέθετε 300.000 ενεργούς αιμοδότες, οι οποίοι θα έδιναν αίμα τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Στη χώρα μας, υπάρχουν περίπου 259.000 ενεργοί εθελοντές αιμοδότες αλλά με την συνεισφορά τους φτάνει να καλυφθεί μόνο το 65% των εθνικών αναγκών.

Στην Ευρώπη, σχεδόν το σύνολο του μεταγγιζόμενου αίματος προέρχεται από την Εθελοντική Αιμοδοσία.

Τα οφέλη για τους εθελοντές αιμοδότες

Σύμφωνα με δηλώσεις και άρθρα ειδικών στον τύπο, η αιμοδοσία χαρίζει ζωή και στους ίδιους τους εθελοντές μειώνοντας τον κίνδυνο των θρομβώσεων – ειδικά για τις  ηλικίες 43 έως 61ετών, για τους οποίους μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικών.

Επιπλέον, βελτιώνεται η ροή του αίματος και αυτόματα επιφέρεται μείωση των βλαβών στα τοιχώματα των αρτηριών και των αγγείων. Για όσους δίνουν αίμα δύο φορές το χρόνο, μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης και η θνησιμότητα από διάφορες μορφές καρκίνου.

Ο οργανισμός ενεργοποιείται και μάλιστα «καίει» περίπου 650 θερμίδες, στην προσπάθεια να αναπληρώσει τα στοιχεία του αίματος. Χάρη στην αιμοδοσία γίνεται δωρεάν εξέταση του εθελοντή αιμοδότη για 13 λοιμώδεις ασθένειες.

14 Ιουνίου – Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Φέτος, είναι η 20ή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη και το 2024 σηματοδοτεί μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου να γίνει ο απολογισμός σχετικά με το τι πέτυχε η ανθρωπότητα, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να οραματιστεί ένα μέλλον, όπου η ασφαλής μετάγγιση αίματος θα είναι καθολικά προσβάσιμη.

Η φετινή παγκόσμια εκστρατεία φέρει το σύνθημα: «20 χρόνια προσφοράς: Σας ευχαριστούμε, αιμοδότες!».

Το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος στηρίζει με σθένος την εθελοντική αιμοδοσία

Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί την κορωνίδα των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής υπευθυνότητας για το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος. Ένα πραγματικό δώρο αγάπης, κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, το ύψιστο δώρο για τη ζωή.

Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων έχει ενσωματώσει στη στρατηγική της και κάνει πράξη ένα ολοκληρωμένο, πολυδιάστατο πρόγραμμα δράσεων, με τίτλο «Ο Β-οίκος της ζωής μας», δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα ζητήματα περιβάλλοντος, και βιωσιμότητας, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται η αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς προς τον άνθρωπο.

«Όσο φυσικό είναι να πίνεις νερό, τόσο φυσικό είναι να δίνεις αίμα» είναι το μότο της εταιρείας αναφορικά με την εθελοντική αιμοδοσία. Το αίμα είναι αγαθό που δεν πωλείται, αλλά χαρίζεται, ένα αγαθό σε ανεπάρκεια, διαφορετικό από κάθε άλλο. Ο μόνος παραγωγός του είναι ο ανθρώπινος οργανισμός και μόνο η ανθρώπινη ευαισθησία μπορεί να το προσφέρει σε επάρκεια.

Η εταιρία προσεγγίζει την εθελοντική αιμοδοσία, ανθρωποκεντρικά. Ακολουθώντας την φιλοσοφία του, το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και προσφοράς, υπενθυμίζοντας ότι «το αίμα σώζει ζωές».

14 χρόνια στην εθελοντική αιμοδοσία

Ταυτόχρονα με τις δράσεις της στην προώθηση και ενθάρρυνση των πολιτών να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, η εταιρία από το 2010 έχει ξεκινήσει και εσωτερικές εθελοντικές αιμοδοσίες και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 έχει διοργανώσει με επιτυχία 41 δράσεις αιμοδοσίας όπου συγκεντρώθηκαν συνολικά 1.064 φιάλες αίματος.

Το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος, πραγματοποιεί τακτικά καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας – Αθήνα, Ιωάννινα, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης.

Στην προσπάθεια μάλιστα της εταιρίας να στηρίξει τις προσπάθειες ενίσχυσης της εθελοντικής αιμοδοσίας, έχει προσφέρει μία κινητή μονάδα αιμοληψίας στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων και τρία ειδικά οχήματα, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, για την ασφαλή μεταφορά φιαλών αίματος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Πρώτοι εθελοντές αιμοδότες, οι ιδρυτές της εταιρίας

Η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων Χατζηκώστα, τον Ιανουάριο του 2010, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών Πέτρου Σεπετά και Ελένης Θεοχάρη, οι οποίοι είναι και οι ίδιοι εθελοντές αιμοδότες. Οι ιδιοκτήτες της εταιρίας έδωσαν το παράδειγμα στους εργαζόμενους του εργοστασίου τους, ως ένδειξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και έκτοτε φροντίζουν να ενισχύουν με κάθε τρόπο μέσω της φιλοσοφίας και των δράσεών τους, ολόκληρο το οικοδόμημα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Το «κάλεσμα» του φυσικού μεταλλικού νερού Βίκος στους πολίτες

Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, μέσα από τις δράσεις της, φροντίζει να τροφοδοτούνται αδιάκοπα οι τράπεζες αίματος με φιάλες «ζωής» προτρέποντας θερμά τους εργαζόμενούς της να προσφέρουν την αλληλεγγύη τους σε όσους έχουν ανάγκη, μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας. Φροντίζει όμως να ευαισθητοποιεί και να ενθαρρύνει με σθένος και τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας, καλώντας τους να προσφέρουν το ύψιστο δώρο ζωής – την ίδια την ζωή…

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.