22 Ιαν 2025
READING

Κώστας Γεράρδος: Η «πτήση» του επιχειρηματία από το Πλαίσιο στα ελικόπτερα

5 MIN READ

Κώστας Γεράρδος: Η «πτήση» του επιχειρηματία από το Πλαίσιο στα ελικόπτερα

Κώστας Γεράρδος: Η «πτήση» του επιχειρηματία από το Πλαίσιο στα ελικόπτερα

Μία κίνηση που σχετίζεται με το ευρύτερο ενδιαφέρον για τα ελικόπτερα, του διευθύνοντος συμβούλου της Πλαίσιο Computers, Κώστα Γεράρδου, αποτελεί αυτή της μετοχικής του συμμετοχής στη νεοσύστατη εταιρεία παροχής εναέριων μεταφορών με ελικόπτερο, hoper. Ο κ. Γεράρδος διατηρεί ποσοστό μειοψηφίας στη συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία αυτή τη στιγμή έχει στο στόλο της πέντε ελικόπτερα, τα τρία εκ των οποίων βρίσκονται σε ειδικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί και τα άλλα δύο σε Μύκονο και Σαντορίνη. Αντικείμενο της εταιρείας είναι η εξυπηρέτηση μεταφορών επιβατών με ελικόπτερο. Τα τρία από αυτά είναι ιδιόκτητα και τα άλλα δύο μισθωμένα με το μοντέλο μακροχρόνιας μίσθωσης, όλα της εταιρείας Robinson.

Στην ιδρυτική ομάδα εκτός από τον Κώστα Γεράρδo ανήκουν ο Δημήτρης Μέμος, CEO της hoper, ο Γιώργος Παπαϊωαννίδης, Partner της Saronic Ferries και η Μathilda Νathan, CEO της Borrn, εταιρείας που δεσμεύεται να βοηθά επιχειρηματίες είτε να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις είτε να επεκτείνουν τις υπάρχουσες και έχει συνεργαστεί με μια ποικιλία νεοφυών επιχειρήσεων σε κλάδους που κυμαίνονται από το fintech έως την τεχνολογία υγείας και τη φιλοξενία.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

Όπως αφηγήθηκε στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης της hoper, ο Δημήτρης Μέμος, όλα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, όταν ο ίδιος και ο Κώστας Γεράρδος ταξίδεψαν με το ιδιωτικό ελικόπτερο του δεύτερου. «Παρότι είχα μπει σε ελικόπτερο, δεν είχα διαπιστώσει ότι απ’ το χάος της αθήνας μπορείς σε 45 λεπτά να ταξιδέψεις προς τις Κυκλάδες. Την επόμενη εβδομάδα πήγα σε σχολή πιλότων. Ταυτόχρονα με έναν άλλο φίλο μου, είχαμε συζητήσεις για απουσία της δυνατότητας στην Ελλάδα για να αγοράσει κάποιος θέση και να μεταβεί με ελικόπτερο σε προορισμούς εντός της χώρας. Αναρωτιόμασταν πως θα μπορούσε να αναβιώσει η υπηρεσία της Ολυμπιακής Αεροπορίας επί Ωνάση, η οποία κάποια στιγμή σταμάτησε».

Στα όσα εκμυστηρεύθηκε ο Δημήτρης Μέμος είναι πως ο ίδιος διανύει το 48ο έτος της ζωής του και όπως είπε έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος. Ο ίδιος αρέσκεται να γνωρίζει νέες εμπειρίες και να τις μοιράζεται. Και κάπως έτσι άρχισε να σκέφτεται ότι «κάτι έπρεπε να κάνει με τη ζωή του».  To 2023 αποχώρησε από την εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν έως τότε και άρχισε να συζητάει την ιδέα που είχε με αρκετούς γνωστούς και φίλους του. Έλαβε τη στήριξη από αρκετούς ανθρώπους που τον εμπιστεύθηκαν και κάπως έτσι γεννήθηκε η hoper.

Ο τουρισμός άλλαξε το τοπίο των επενδύσεων

Αναφορικά με τη νέα επιχειρηματική προσπάθεια τοποθετήθηκε και ο Δημήτρης Κόσσυφας, διευθυντής της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει αλλάξει το τοπίο των επενδύσεων στην Ελλάδα. Και συμπλήρωσε ότι το μόνο πράγμα που δεν έχει αλλάξει είναι η μετακίνηση. Επομένως από τη μία υπάρχουν αρκετά αναβαθμισμένα καταλύματα που μπορούν να προσφέρουν μία εμπειρία υψηλού επιπέδου στους επισκέπτες, ωστόσο οι ταξιδιώτες δαπανούν πολύ χρόνο για τις μετακινήσεις τους στη χώρα μας, είτε με ακτοπλοϊκά μέσα, είτε με τον συνδυασμό περισσότερων μεταφορικών μέσων προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.

Ο μέσος όρος των πτήσεων για τη hoper ανέρχεται σε περίπου 45 λεπτά, ενώ σε επιμέρους παραδείγματα η πτήση προς την Τήνο διαρκεί 42 λεπτά και προς τη Τζια, 18 λεπτά

Ο στόχος της hoper είναι να αναβαθμίσει την ταξιδιωτική εμπειρία, δημιουργώντας ταυτόχρονα μία προσιτή επιλογή για τους επισκέπτες της χώρας μας. Ο μέσος όρος των πτήσεων για τη hoper ανέρχεται σε περίπου 45 λεπτά, ενώ σε επιμέρους παραδείγματα η πτήση προς την Τήνο διαρκεί 42 λεπτά και προς τη Τζια, 18 λεπτά. Επιδίωξη των ιδρυτών της hoper είναι να «κερδίσουν» μία παραπάνω μέρα διακοπών για λογαριασμό των πελατών τους. Αυτή τη στιγμή η hoper πετάει σε 11 εγχώριους προορισμούς με στόχο σταδιακά να ενισχύσει το πτητικό της έργο. Η λειτουργία της βασίζεται στη σύσταση ενός οικοσυστήματος συνεργασιών, που αποτυπώνεται μέσα από τη σύμπραξη με δήμους και κοινότητες της χώρας, τουριστικά καταλύματα, ταξιδιωτικούς παρόχους. Για παράδειγμα η εταιρεία συμβάλει στην ανακαίνιση ελικοδρομίων και χώρων αναμονής σε συνεργασία με δήμους της χώρας, ενώ η συνεργασία με ταξιδιωτικούς παρόχους επικεντρώνεται στη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων, με σκοπό την προβολή του κάθε προορισμού ξεχωριστά με ανάλογες δράσεις.

Στόχος τα 24 ελικόπτερα έως και το 2026

Στόχος της επιχείρησης είναι να διαθέτει στο στόλο της 18 ελικόπτερα έως το 2025 και 24 έως και το 2026. Αυτή τη στιγμή η hoper εισέρχεται σε μία αγορά που δεν έχει άμεσο ανταγωνιστή, καθότι δεν υπάρχει άλλη εταιρεία που να εκτελεί η ίδια δρομολόγια αλλά μόνο εταιρείες που ασχολούνται με τη ναύλωση ελικοπτέρων.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χρήσης ελικοπτέρου, στα οποία ποντάρουν οι ιδρυτές της, είναι και το γεγονός ότι το ελικόπτερο δεν επηρεάζεται από τους ανέμους όπως το αεροπλάνο, και μπορεί να ταξιδέψει ακόμα και με 10 μποφόρ. Μοναδικό περιορισμό από πλευράς καιρικών συνθηκών θα μπορούσε να αποτελέσει η εκδήλωση καταιγίδων, όπου σε αυτή την περίπτωση ενημερώνονται για τις έκτακτες καιρικές συνθήκες οι πελάτες και την αναβολή της πτήσης.

Στα επόμενα βήματα της hoper είναι να αναζητήσει χρηματοδότηση και από άλλους επενδυτές, με τους ιδρυτές της να επισημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα τρέξει κύκλος χρηματοδότησης, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της hoper.

Η εμπειρία της πτήσης για τον Κώστα Γεράρδο

Κατά τον Κώστα Γεράρδο, η μεγάλη διαφορά που έχει η συγκεκριμένη δραστηριότητα με το Πλαίσιο, είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση, αυτή δηλαδή της λιανικής πώλησης απαιτείται η εκπαίδευση του προσωπικού για να υποστηρίξει την δημιουργία της εμπειρίας προς τον πελάτη. Ενώ στην περίπτωση των ελικοπτέρων, το ίδιο το μέσο αποτελεί από μόνο του μία ξεχωριστή εμπειρία. Άλλωστε ο ενθουσιασμός του και η τοποθέτησή του, δεν αποτελεί έκπληξη εάν κανείς αναλογιστεί ότι ο ίδιος πιλοτάρει αρκετά χρόνια τώρα ελικόπτερο και γνωρίζει καλά την εμπειρία που προσφέρει το συγκεκριμένο εναέριο μέσο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.