07 Σεπ 2024
READING

Prodea: Το χαρτοφυλάκιο και η ηγεσία του Αριστοτέλη Καρυτινού

4 MIN READ

Prodea: Το χαρτοφυλάκιο και η ηγεσία του Αριστοτέλη Καρυτινού

Prodea: Το χαρτοφυλάκιο και η ηγεσία του Αριστοτέλη Καρυτινού

Σε μία δημιουργική και συνάμα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο ανάπτυξης αλλά και αλλαγών βρίσκεται η Prodea Investments. H διοίκηση της πιο μεγάλης ελληνικής εταιρείας Real Estate έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει μία σημαντική στροφή, με σκοπό την αλλαγή της σύνθεσης αλλά και της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της.

Προκειμένου να συμβεί αυτό, από το 2019 μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις ακινήτων συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, μία κίνηση πάντως που δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο στην αξία του ενεργητικού της εταιρείας, στο οποίο έχουμε νέες προσθήκες συνεχώς.

Μάλιστα, πρόκειται για μία πρακτική η οποία θα συνεχιστεί, με επίκεντρο τα λεγόμενα «ώριμα» ακίνητα του χαρτοφυλακίου της, με σκοπό, εκτός από την αλλαγή της «ταυτότητας» των κτηρίων που κατέχει η Prodea Investments, την εισροή εσόδων που θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, την μείωση του δανεισμού αλλά και τη διανομή υψηλότερων ποσών στους μετόχους.

Σε ποιους τομείς στρέφεται η προσοχή

Η προσοχή πλέον στρέφεται σε τρεις τομείς με σημαντική ανάπτυξη στη χώρα μας, και συγκεκριμένα τα -εξαιρετικά δημοφιλή- «πράσινα» γραφεία, τα logistics, τα οποία γνωρίζουν σημαντική άνθηση εξαιτίας του γεωστρατηγικού πλεονεκτήματος το οποίο απολαμβάνει η χώρα μας, και φυσικά τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο η εταιρεία Real Estate έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πλάνο ύψους 518,2 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 17 έργα, συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο Αριστοτέλης Καρυτινός, από τις πωλήσεις των κτηρίων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν προκύψει διανεμόμενα κέρδη ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Prodea έχει καταγράψει υπεραξία 7%.

Από εδώ και πέρα, στο επίκεντρο των επόμενων κινήσεων, βρίσκεται η προσπάθεια προκειμένου να αυξηθεί στο 50% το απόθεμα των πράσινων γραφείων το οποίο έχει στην κατοχή της, με σκοπό να εκμεταλλευτεί το σημαντικό κενό που παρατηρείται στη συγκεκριμένη κατηγορία στην ελληνική αγορά.

Σημειώνεται ότι τη δεδομένη περίοδο, βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης συνολικά 100.000 τ.μ., ενώ η συνολική αξία των γραφείων φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ. Τη δεδομένη στιγμή, η Prodea έχει υπό διαχείριση 338 ακίνητα, αξίας 3 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή αξία του χαρτοφυλακίου φτάνει στα 1,5 δισ. ευρώ.
Σημαντική είναι η τόνωση από τα έσοδα που προσέφεραν τα ενοίκια το 2023, με το συγκεκριμένο ποσό να ανέρχεται στα 146 εκατ. ευρώ, έχοντας ετήσια απόδοση 6,4%, ενώ τα ετήσια ebitda βρίσκονται στα 230 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων. Τέλος, σε ο,τι αφορά στον καθαρό δανεισμό, για τον οποίο θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί, αυτός φτάνει στα 1,2 δισ. ευρώ, με τη σχέση καθαρού δανεισμού προς αξία ακινήτων βρίσκεται στο 40%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,247 ευρώ ανά μετοχή καθαρό, με το συνολικό ποσό να φτάνει στα 63 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Prodea είχε μοιράσει προμέρισμα 0,110 ευρώ ανά μετοχή και το υπόλοιπο μερίσματος είναι 0,137 ευρώ ανά μετοχή, η αποκοπή του οποίου θα γίνει στις 14 Ιουνίου και η πληρωμή θα αρχίσει από τις 20 Ιουνίου.

Το προφίλ του Αριστοτέλη Καρυτινού

Στο τιμόνι της Prodea Investments βρίσκεται ένα πολύ έμπειρο στέλεχος στον κλάδου του real estate. Ο λόγος για τον CEO της εταιρείας, Αριστοτέλη Καρυτινό, ο οποίος αποτελεί έναν άνθρωπο που ξέρει να συνδυάζει ένα εξαιρετικά επικοινωνιακό προφίλ με τους χαμηλούς τόνους. Ο ίδιος εξάλλου έχει θητεύσει πολλά χρόνια τόσο στον τομέα των επενδύσεων, όσο και των ακινήτων, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καρυτινός ηγήθηκε των ανθρώπων που το 2010 προχώρησαν στην ίδρυση της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ, η οποία είχε ως αντικείμενο τις επενδύσεις σε ακίνητα, και αποτέλεσε ουσιαστικά τον πρόδρομο της σημερινής Prodea, από την οποία απορροφήθηκε στη συνέχεια.

Στο ενεργητικό του έχει καταγράψει ορισμένες πολύ σημαντικές στιγμές, όπως το γεγονός ότι, την περίοδο που εργαζόταν ως επικεφαλής real estate της Eurobank, αλλά και βς διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ και μετέπειτα Grivalia AEEAΠ, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εισαγωγή της Grivalia στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελούσε κομμάτι του ομίλου Eurobank, μέχρι τελικά να απορροφηθεί, πριν λίγα χρόνια, κατά τη διάρκεια εξυγίανσης του τραπεζικού ομίλου. Σε ό,τι αφορά στον κ. Καρυστινό, κατάφερε να οδηγήσει την Grivalia na συγκεντρώσει περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν από την ΑΜΚ του 2007.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Αριστοτέλης Καρυτινός διετέλεσε για διάστημα 6 χρόνια γενικός διευθυντής ακίνητης περιουσίας στην Εθνική Τράπεζα, θέση από την οποία μετακινήθηκε προκειμένου να αναλάβει CEO στην εταιρεία. Η θητεία του τόσο στην Πανγαία, όσο στην Prodea, συνοδεύτηκε από κινήσεις που του επέτρεψαν να διαμορφώσει για λογαριασμό του ομίλου, ένα χαρτοφυλάκιο με αξία κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Αδυναμία» του Αριστοτέλη Καρυτινού αποτελούν τα ποιοτικά «πράσινα» ακίνητα

Αριστοτέλης Καρυτινός | Ρεπορτάζ και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, την Πολιτική.

Ο ίδιος, είναι γνωστός για την ικανότητά του να «διαβάζει» τις τάσεις της αγοράς, ενώ σταθερή παραμένει η προτίμησή του σε επενδύσεις που αφορούν στα λεγόμενα «πράσινα» γραφεία, τα οποία θεωρεί το μέλλον στον τομέα του real estate.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.