07 Σεπ 2024
READING

Coco-Μat: Το άνοιγμα στο real estate, ο υψηλός δανεισμός και η θέα στην Ακρόπολη

5 MIN READ

Coco-Μat: Το άνοιγμα στο real estate, ο υψηλός δανεισμός και η θέα στην Ακρόπολη

Coco-Μat: Το άνοιγμα στο real estate, ο υψηλός δανεισμός και η θέα στην Ακρόπολη

Συνεχίζει να αποτελεί βραχνά για την Coco-Mat το ομολογιακό δάνειο ύψους 23 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει, καθώς αθέτησε το προηγούμενο πρόγραμμα από τον Δεκέμβριο του 2022, με συνέπεια οι δανειακές της υποχρεώσεις να μετατραπούν σε βραχυπρόθεσμες. Αυτή την περίοδο μάλιστα, η εταιρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς, ώστε να εξασφαλίσει νέο πρόγραμμα αποπληρωμής και νέους όρους. Παράλληλα, η γενικότερη επιστροφή της κατανάλωσης, μετά την περίοδο της πανδημίας, σε συνδυασμό του κατασκευαστικού «οργασμού» που αφορά νέες ξενοδοχειακές μονάδες, και η αυξημένη ροή τουριστών, δημιουργεί νέες προσδοκίες για την εταιρία.

Ωστόσο, η μείωση της αγοραστικής δυνατότητας του Έλληνα καταναλωτή αποτελεί μία συνεχή πρόκληση που δεν φαίνεται να εξομαλύνεται σύντομα.

H εταιρία αυτή τη στιγμή διατηρεί δίκτυο 43 σημείων πώλησης Coco-Μat στην Ελλάδα. Ωστόσο, έχει έντονη διεθνή παρουσία, με περισσότερα από 60 σημεία πώλησης σε 20 χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας.

Η δημιουργία με σύμμαχο τη μαγεία της φύσης

Εξ ιδρύσεως, τα προϊόντα ύπνου αποτέλεσαν για την ελληνική εταιρία που δημιουργήθηκε το 1989 από τους αδελφούς Ευμορφίδη βασικό πυλώνα του brandname της. Η ιδιαίτερη και ξεχωριστή προσωπικότητα του Πώλ Ευμορφίδη, ήταν αυτή που ουσιαστικά δημιούργησε το όνομα της Coco-Μat, ως μία εταιρία που προβάλλει μία διαφορετική φιλοσοφία στην αγορά, που προβάλλει τη δημιουργία επίπλων και άλλων συναφών προϊόντων – όπως τα γνωστά πια στρώματά της – με τη χρήση φυσικών υλικών, όπως ο κοκοφοίνικας, το μαλλί, το καουτσούκ, το βαμβάκι, το μετάξι, η αλογότριχα, ακόμη και τα φύκια, ακολουθώντας εξ αρχής μία στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, οι οποίες οφείλουμε να ομολογήσουμε πως έχουν έρθει περισσότερο στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Η περίπτωσή του βέβαια προκάλεσε συζήτηση, καθώς παρουσίαζε κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτό που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει.

Με αυτόν τον τρόπο, οι Πώλ και Μιχάλης Ευμορφίδης έκαναν τη στάση ζωής τους, επιχείρηση, ξεκινώντας με την πρώτη στρωματοποιεία από τα Πατήσια. Κυκλοφορία αποκλειστικά με ποδήλατο και πεισματική άρνηση οποιουδήποτε μέσου έχει να κάνει με τη μηχανοκίνηση, ορειβατικές δραστηριότητες, ευαισθησία για το περιβάλλον και τη φύση, αντικατοπτρίστηκαν στο ισχυρό brandname τους.

Σε πρώτη φάση η Μπλε Κέδρος ξεκίνησε με την εισφορά των καταστημάτων της Coco-Mat και σταδιακά εμπλούτισε το portfolio με ακίνητα, από ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, κυρίως στην Αθήνα, μέχρι χώρους γραφείων και οικόπεδα

Το άνοιγμα στον κόσμο του real estate

Τα αδέλφια Ευμορφίδη δεν στάθηκαν στο κομμάτι της πώλησης προϊόντων ύπνου, «κινούμενοι» ήδη στον ξενοδοχειακό κλάδο, μετρώντας πολλούς πελάτες που προμηθεύονταν προϊόντα από αυτούς, ενώ, πιθανότατα, αναγνώρισαν την τάση της ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου και της αγοράς του real estate στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Έτσι, το 2014 δημιούργησαν την εταιρία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) Μπλε Κέδρος. Στο διοικητικό συμβούλιό της συμμετείχε ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος και ο επιχειρηματίας και ορειβάτης Αντώνης Συκάρης, ο οποίος βέβαια έφυγε από τη ζωή στα 60 του χρόνια.

Σε πρώτη φάση η Μπλε Κέδρος ξεκίνησε με την εισφορά των καταστημάτων της Coco-Mat και σταδιακά εμπλούτισε το portfolio με ακίνητα, από ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, κυρίως στην Αθήνα, μέχρι χώρους γραφείων και οικόπεδα. Στα ξενοδοχεία της συγκαταλέγονται 2 στο Κολωνάκι στις οδούς Πατριάρχου Ιωακείμ (Coco-Mat Athens), Υψηλάντου & Ηροδότου (Coco-Mat Athens Jumelle), το Coco-Mat Athens BC στο Κουκάκι και το Coco-Mat Hotel Nafsika στην Κηφισιά, ενώ διαθέτει ένα ακόμη ξενοδοχείο στη Σέριφο και ένα στη Σαντορίνη.

Αργότερα, η οικογένεια Ευμορφίδη και συγκεκριμένα ο Μιχάλης Ευμορφίδης ανοίχτηκαν σε μία ακόμη νέα δραστηριότητα, μέσα από την Coco-Mat Farms, η οποία έχει έδρα τη Μονεμβασιά, τον τόπο καταγωγής των επιχειρηματιών και παράγει και συσκευάζει αρκετά προϊόντα της ελληνικής γης όπως είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η ρίγανη, το τσάι του βουνού, o ανθός αλατιού και το μέλι.

Τα μελανά σημεία

Ωστόσο, παρά την καινοτομία και τη διαφοροποίηση στην αγορά, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ένας μεγάλος περιορισμός για την Coco-Mat εξακολουθεί να είναι ο υψηλός δανεισμός της, με τις προσπάθειες αποπληρωμής του να βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς να υπάρχει κάποια βεβαιότητα μέχρι στιγμής.

Ταυτόχρονα, μία ακόμη «σκιά» σχετικά με το ευρύτερο brandname, μονοπώλησε για καιρό το φως της δημοσιότητας και προκάλεσε έντονη δημόσια συζήτηση, αλλά και αρνητικά σχόλια από κάποιους. Η υπόθεση είχε μάλιστα μεγάλες ανατροπές και καταιγιστικές εξελίξεις. Ο λόγος βέβαια για τη σφράγιση τμήματος του Ξενοδοχείου Cocomat Athens BC σε εκτέλεση του υπ’ αριθ. 15/2023 πρακτικού του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω των ορόφων που όπως υποστηρίχθηκε έκρυβαν τη θέα στην Ακρόπολη.

Όλα ξεκίνησαν όταν τον Αύγουστο του 2023, εκδόθηκε από το υπουργείο Τουρισμού απόφαση που προέβλεπε συνολική σφράγιση του ξενοδοχείου, με την εταιρία να προσφεύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και να κερδίζει την αναστολή της σφράγισης. Στη συνέχεια, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών διέταξε τη σφράγιση του τμήματος του ξενοδοχείου που βρίσκεται πάνω από τα 24 μέτρα ύψος και έχει κριθεί αυθαίρετο. Έτσι, την Πέμπτη 21-03-2024 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού επιχείρησαν τη μερική σφράγιση του ξενοδοχείου, ωστόσο η προσπάθειά τους ήταν ανεπιτυχής, αφού ο χώρος δεν είχε εκκενωθεί, παρά τις σχετικές ειδοποιήσεις.

Την υπόθεση στα χέρια του πήρε στη συνέχεια ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από αίτημα της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Αττικής και τελικά η εταιρία εκκένωσε το υπό σφράγιση τμήμα του ξενοδοχείου και στις 29 Μαρτίου 2024 σφραγίστηκε το πολυσυζητημένο τμήμα του τουριστικού καταλύματος.

Η περιπέτεια και η δικαστική διαμάχη δημιούργησε μελανά σημεία στη φήμη των ξενοδοχείων της Μπλε Κέδρος, που μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη εταιρία από την Coco-Mat, ανήκει όμως στην οικογένεια Ευμορφίδη, με το ξενοδοχείο να φέρει τη μάρκα της Coco-Μat (Cocomat BC), η φήμη της οποίας, ως ένα βαθμό, επηρεάστηκε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.