18 Οκτ 2024
READING

Πόσα ανασφάλιστα οχήματα κυκλοφορούν και τι ισχύει σε περίπτωση ατυχήματος

3 MIN READ

Πόσα ανασφάλιστα οχήματα κυκλοφορούν και τι ισχύει σε περίπτωση ατυχήματος

Πόσα ανασφάλιστα οχήματα κυκλοφορούν και τι ισχύει σε περίπτωση ατυχήματος

Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα 11 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Ελλάδας είναι ανασφάλιστο, δηλαδή, περίπου 500.000 οχήματα. Με απλά λόγια, ο μέσος οδηγός διασταυρώνεται κάθε μέρα με εκατοντάδες οχήματα που δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη.

Τι ισχύει σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα;

Ποιος αποζημιώνει σε ατύχημα με ανασφάλιστο οδηγό

Σε περίπτωση ατυχήματος για το οποίο φταίει ανασφάλιστο όχημα, ο οδηγός που δεν ευθύνεται έχει δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση από το Επικουρικό Κεφάλαιο. Όμως, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και υπάρχουν περιπτώσεις που μέχρι να καταβληθεί η αποζημίωση πέρασαν ακόμη και δύο χρόνια.

Στη συνέχεια το Επικουρικό Κεφάλαιο στρέφεται εναντίον του ανασφάλιστου οδηγού και διεκδικεί το πλήρες ποσό.

Σε περίπτωση ωστόσο που ο οδηγός που δεν φέρει ευθύνη για το τροχαίο έχει προνοήσει να ασφαλιστεί και για ενδεχόμενη σύγκρουση με ανασφάλιστο όχημα, θα αποζημιωθεί άμεσα από τη δική του ασφαλιστική εταιρία.

Τα ανασφάλιστα οχήματα στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Ήδη ο καθένας μπορεί να ελέγξει αν ένα όχημα είναι ασφαλισμένο ή όχι, εισάγοντας στο gov.gr τον αριθμό κυκλοφορίας του. Αμέσως το σύστημα εμφανίζει την πληροφορία σε τι είδους όχημα αντιστοιχεί η πινακίδα, αν είναι σε κίνηση και αν είναι ασφαλισμένο.

Σε μεγάλη κλίμακα, η κυβέρνηση επιχειρεί να εντοπίσει τα ανασφάλιστα οχήματα με νομοσχέδιο, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να κάνει ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και έτσι να εντοπίζει με αυτοματοποιημένους ελέγχους οχήματα που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας ή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, καθώς επίσης και τα ανασφάλιστα οχήματα.

Με τον τρόπο αυτό θα διενεργούνται online διασταυρώσεις και πολλαπλοί έλεγχοι κάθε ένα με δυο μήνες το χρόνο αντί για μία φορά στα 5 ή 10 χρόνια, όπως συνέβαινε πρακτικά μέχρι τώρα.

Την ίδια ώρα βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο για τοποθέτηση καμερών – σκάνερ σε διόδια και εθνικές οδούς, οι οποίες θα αναγνωρίζουν τα στοιχεία της πινακίδας κυκλοφορίας και θα κάνουν on line έλεγχο για ασφάλιση οχήματος, ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας.

Τα πρόστιμα που προβλέπονται

Εφόσον εντοπιστούν ανασφάλιστα οχήματα, θα ειδοποιείται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας για τα εξής πρόστιμα:

  • 1000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης
  • 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης
  • 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

FlexiPay: μια έξυπνη ιδέα που δίνει τη δυνατότητα ασφάλισης σε όλους

Το FlexiPay της Hellas Direct είναι ο πιο εύκολος τρόπος πληρωμής της ετήσιας ασφάλειας αυτοκινήτου σε δόσεις με χρεωστική κάρτα. Με το FlexiPay όλοι οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν το ασφαλιστικό πρόγραμμα που επιθυμούν οι ίδιοι (εφόσον παρέχεται για το αυτοκίνητό τους), όπως για παράδειγμα την «πολυπόθητη» μικτή ασφάλεια.

Μπορούν παράλληλα να προσθέσουν στο συμβόλαιό τους και τις προαιρετικές καλύψεις που πάντα επιθυμούσαν, αλλά παρέλειπαν λόγω κόστους.

Το FlexiPay, που παρέχεται αποκλειστικά από την Hellas Direct, μοιράζει τα ασφάλιστρα σε 12 μηνιαίες δόσεις επιτρέποντας στους οδηγούς να επωφεληθούν ταυτόχρονα από το οικονομικό όφελος της ετήσιας ασφάλειας αυτοκινήτου, που φτάνει έως το 40%.

Απευθύνεται σε όλους τους οδηγούς, χωρίς αιτήσεις, χωρίς εγκρίσεις και απορρίψεις, χωρίς καν τη διαμεσολάβηση τραπεζικού ιδρύματος. Το μόνο που χρειάζεται είναι χρεωστική κάρτα.

Τα ασφαλιστήρια είναι μηνιαία, πληρώνονται μέσω πάγιας εντολής και ανανεώνονται αυτόματα. Ο ασφαλισμένος δεν έχει καμία δέσμευση και έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει το συμβόλαιό του όποτε επιθυμεί και χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.