08 Σεπ 2024
READING

Πώς η Palirria κατακτά το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο

4 MIN READ

Πώς η Palirria κατακτά το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο

Πώς η Palirria κατακτά το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο

«Παλίρροια» δίχως τέλος αποδεικνύεται η εταιρία Σουλιώτη, έχοντας στην «πλάτη» της 65 χρόνια παρουσίας και έχοντας ξεκινήσει από την κουζίνα ενός παραδοσιακού σπιτιού, στο χωριό Πολιτικά της Εύβοιας, με «σημαία» της τα χαρακτηριστικά ντολμαδάκια, και φτάνοντας ακόμη και μέχρι την Κίνα. Αυτή τη στιγμή στο τιμόνι του ομίλου βρίσκονται τα αδέρφια Κώστας και Βασίλης Σουλιώτης, ενώ το 2019, μέσω της σύναψης στρατηγικής συνεργασίας, η VNK Capital, απέκτησε συμμετοχή σε ποσοστό 36% επί του μετοχικού κεφαλαίου.

Η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της εταιρίας που ήδη από το 1974 με πρώτο σταθμό τις ΗΠΑ, μέχρι σήμερα, διαγράφει παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη από το 2000 δημιουργήθηκε η πρώτη εκτός συνόρων παραγωγική μονάδα στη Βουλγαρία, με την επωνυμία Paliria Bulgaria Ltd, ενώ αργότερα δημιουργήθηκε μία ακόμη. Μάλιστα, 8 χρόνια μετά την πρώτη μονάδα στη Βουλγαρία, η Paliria έφτασε μέχρι τη μακρινή Ασία και την Κίνα, με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση της Αμερικής και των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Κάπως έτσι, το 87% των εσόδων της εταιρίας με τα χαρακτηριστικά ντολμαδάκια, προέρχεται από το εξωτερικό. Ως τελευταία κίνηση, ήρθε η είσοδος της εταιρίας στα ράφια της γνωστής βρετανικής αλυσίδας λιανικής Tesco, συστήνοντας στο καταναλωτικό κοινό της ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, οι οποίες αποτελούν άλλα προϊόντα, τα οποία έχει λανσάρει και βέβαια τα all time classic ντολμαδάκια της, διεκδικώντας ακόμη μεγαλύτερο μέρος της αγοράς του εξωτερικού και συνεπώς εσόδων τα οποία έρχονται από εκεί.

Όπως μάλιστα δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρίας, Κωνσταντίνος Σουλιώτης, η συνεργασία με την Tesco έχει στόχο την προώθηση μιας διευρυμένης γκάμας κωδικών έτοιμων γευμάτων που περιλαμβάνει πέρα από τα ντολμαδάκια, μια σειρά από χαρακτηριστικές ελληνικές συνταγές όπως μουσακά, παστίτσιο, κοτόπουλο με πλιγούρι και σουτζουκάκια με κριθαράκι.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ηγέτης των ντολμάδων και παραδοσιακών γευμάτων έχει καταφέρει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της δραστηριότητάς του να κατακτήσει, αλλά και να διατηρήσει μακροχρόνιες συνεργασίες με κάποιους από τους πιο ισχυρούς παίκτες της λιανικής παγκοσμίως, όπως η Metro, η Coop, η Lidl, η Walmart και άλλες, με τα προϊόντα της να κοσμούν για χρόνια τα ράφια των ισχυρών retailers.

Ως τελευταία κίνηση, ήρθε η είσοδος της εταιρίας στα ράφια της γνωστής βρετανικής αλυσίδας λιανικής Tesco.

Η καινοτομία

Η καινοτομία της Palirria είχε να κάνει με το γεγονός ότι τυποποίησε ένα ελληνικό παραδοσιακό προϊόν, το έκλεισε μέσα σε κονσέρβα και το προώθησε από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη, μέσα από μαζική παραγωγή. Αργότερα, έχοντας πάντα ως βασικό όπλο τα θρυλικά ντολμαδάκια, επεκτάθηκε και σε άλλα προϊόντα, στο ίδιο μήκος «κύματος», όπως για παράδειγμα οι γίγαντες γιαχνί και οι μελιτζάνες ιμάμ σε κονσέρβα, αλλά και έτοιμα γεύματα σε δοχεία.

Το εκτόπισμά της αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 2023 έσπασε ρεκόρ, ξεπερνώντας το όριο των 100 εκατ. ευρώ με 7 εργοστάσια σε διαφορετικά μέρη του κόσμου (από την Εύβοια και το Άργος, μέχρι τη Βουλγαρία, την Ιορδανία και την Κίνα). Φιλοδοξία του οργανισμού είναι βέβαια να μεγαλώνει με περίπου 10% σε όγκο και σε αξία, σε ετήσια βάση.

Η εξωστρέφεια αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της εταιρίας που ήδη από το 1974 με πρώτο σταθμό τις ΗΠΑ, μέχρι σήμερα, διαγράφει παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως

Τα νέα σχέδια

Στο πλάνο πάντως βρίσκεται η ανάπτυξη τόσο των – ήδη δυνατών – συνεργασιών που αφορούν τη λιανική, αλλά και η ενίσχυση της παραγωγής. Ταυτόχρονα, η εταιρία δεν ξεχνά και την ανάπτυξη της HoReCa, στην οποία εισήλθε προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση της στην αγορά και με άλλους τρόπους, εκτός της λιανικής, δεδομένης και της ολοένα και αυξημένης τουριστικής κίνησης που δίνει πρόσφορο έδαφος για επιπλέον κερδοφορία.

Συγκεκριμένα, σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται ένα ισχυρό επενδυτικό πλάνο, ύψους περίπου 17 με 18 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση του εργοστασίου στα Πολίτικα Ευβοίας, μέσα από την επέκταση της μονάδας, ενώ ενίσχυση της παραγωγής σχεδιάζεται και για τη μονάδα του Άργους που πριν από λίγο καιρό πρόσθεσε η βιομηχανία στο δυναμικό της, μέσα από τη μεγέθυνση των αποθηκευτικών χώρων και τη δημιουργία νέας γραμμής.

Επίσης, η δοκιμή με την επέκταση στη βρετανική αγορά μέσω της Tesco φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, με τη διοίκηση να εξετάζει ήδη την περαιτέρω ενίσχυση της συγκεκριμένης αγοράς, με πληροφορίες να αναφέρουν πως βρίσκεται σε συζητήσεις αυτό το διάστημα με τον άλλο μεγάλο παίκτη της λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου, ονόματι Sainsbury’s. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη χώρα, η οποία διατηρεί το 14,6% του μεριδίου των πωλήσεων της συνολικής αγοράς, με βάση τα στοιχεία του 2022.

Να τονίσουμε ότι στη φαρέτρα της η Palirria διαθέτει πια 250 κωδικούς εκ των οποίων οι περίπου 130 αποτελούν προϊόντα ζύμης, οι 40 ντολμαδάκια, οι 30 κατεψυγμένα, ενώ οι εναπομείναντες γεύματα ψυγείου καθώς και προϊόντα όπως λαδερά, όσπρια κλπ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.