08 Σεπ 2024
READING

Μέλισσα Κίκιζας: Σαρώνοντας τις ΗΠΑ και τους μακαρονάδες όλου του κόσμου

4 MIN READ

Μέλισσα Κίκιζας: Σαρώνοντας τις ΗΠΑ και τους μακαρονάδες όλου του κόσμου

Μέλισσα Κίκιζας: Σαρώνοντας τις ΗΠΑ και τους μακαρονάδες όλου του κόσμου

Από το 1947 και το όραμα του Αλέξανδρου Κίκιζα να δημιουργήσει μία μεγάλη βιομηχανία που θα αναδείκνυε τις πρώτες ύλες της Ελλάδας, η Μέλισσα – Κίκιζας μας φωνάζει «Είμαστε μακαρονάδες, τι να κάνουμε;» και, κυρίως, το φωνάζει σε όλο τον κόσμο, αφού οι θετικές οικονομικές επιδόσεις της, 77 χρόνια μετά το πρώτο εργοστάσιο στην Αθήνα, έρχονται από την αγορά του εξωτερικού και ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την Αυστραλία, δηλαδή κυριολεκτικά, την άλλη άκρη του κόσμου, παρότι οι αγορές αυτές, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, να αποτελούν τις ισχυρότερες της εταιρίας στο εξωτερικό.

Η Μέλισσα Κίκιζας έκλεισε το 2023 με τζίρο στα 132 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά περίπου 9,5%-10% σε σχέση με τα 119 εκατ. ευρώ του 2022, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να αποτελούν βασική κινητήριο δύναμη του τζίρου συνολικά.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, μεγάλο μερίδιο «ευθύνης» της επιτυχίας έχει το γεγονός ότι η εταιρία αποτελεί – μετά από σκληρή μάχη με προμηθευτές από όλο τον κόσμο, που έφτασαν να είναι περίπου 900 βιομηχανίες – βασικό ευρωπαίο προμηθευτή για τον αμερικανικό κολοσσό Walmart, ο οποίος μετρά 5.200 καταστήματα μόνο στις ΗΠΑ και αγοράζει περί τους 10.000 τόνους ζυμαρικών σε ετήσια βάση, με τη Μέλισσα Κίκιζας να προμηθεύει με προϊόντα ιδιωτική ετικέτας, αν και στο άμεσο πλάνο υπάρχει και η τοποθέτηση επώνυμων προϊόντων στα ράφια. Οι κωδικοί σχετίζονται με τα «pasta kids» και τα ζυμαρικά «boost» με έξτρα πρωτεΐνη, για τα οποία μάλιστα η εταιρία επιστράτευσε το δυνατό όνομα του κορυφαίου σταρ του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ανέλαβε την προώθησή τους, ως ambassador. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Κίκιζα, εγγονό του ιδρυτή, ο οποίος κρατά πια τα ηνία της οικογενειακής παράδοσης, η εταιρία κερδίζει στις ΗΠΑ περισσότερα απ’ όσα στην Ελλάδα.

Η παγκόσμια παρουσία της Μέλισσα Κίκιζας μεταφράζεται σε περισσότερες από 45 χώρες, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού ετήσιου τζίρου

Στην Αυστραλία, η Μέλισσα Κίκιζας διατηρεί ισχυρή συνεργασία με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Coles, ενώ έχει κάνει το ντεμπούτο της και στην αγορά της Κίνας.

Από τη στρατηγική εξωστρέφειας και εξάπλωσης του τοπικού προϊόντος σε όλο τον κόσμο δεν θα μπορούσε βέβαια να λείπει και η Ευρώπη, με το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Κύπρο και την Πολωνία να βρίσκονται επίσης στη λίστα με τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται και μάλιστα με αυξημένους ρυθμούς η ελληνική βιομηχανία.

Συνολικά, η παγκόσμια παρουσία της Μέλισσα Κίκιζας μεταφράζεται σε περισσότερες από 45 χώρες, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 25% του συνολικού ετήσιου τζίρου. Και η αλήθεια είναι πως η πορεία που διαγράφεται είναι διαρκώς ανοδική.

Άλλο ένα ισχυρό ελληνικό προϊόν στη φαρέτρα της Μέλισσα Κίκιζας

Να θυμίσουμε ότι το 2021, η Μέλισσα Κίκιζας εξαγόρασε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Terra Creta, εταιρίας που ιδρύθηκε το 2001 με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής παρθένου ελαιόλαδου, και διέθετε ήδη ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό. Το ελαιόλαδο βέβαια διαδραματίζει τον δικό του άκρως σημαντικό ρόλο στην πορεία της Μέλισσα – Κίκιζας στο εξωτερικό, αφού το 97% των πωλήσεών του έχει να κάνει με τις εξαγωγές, με πιο δυνατή αγορά τη Γερμανία.

Η παραγωγή γίνεται σε ένα καθετοποιημένο συγκρότημα ελαιοτριβείου και εμφιαλωτηρίου στο Κολυμβάρι, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το ελαιόλαδο Terra Creta Grand Cru ποικιλίας Κορονέικη, κατατάχθηκε, έναν χρόνο πριν την εξαγορά από τη Μέλισσα Κίκιζας, μεταξύ των 10 καλύτερων ελαιόλαδων παγκοσμίως.

Με τον τρόπο αυτό, η Μέλισσα Κίκιζας απέκτησε, εκτός από τα ιστορικά μακαρόνια της, ένα ακόμη τοπικό προϊόν – ηγέτη,  αυτό του ελαιολάδου.

Η κίνηση αυτή επίσης αντικατοπτρίζει τη γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται στον κλάδο των τροφίμων, με τη διοίκηση της Μέλισσα Κίκιζας, όπως πολλοί άλλοι, να επιδιώκουν να ενισχύσουν το portfolio τους με περισσότερα είδη προϊόντων, μέσα σε μία από τις πιο δυνατές και πάντα ανθεκτικές αγορές, όπως αυτή του τροφίμου.

Να θυμίσουμε ότι βασικά brands ζυμαρικών της εταιρίας αποτελούν πρωτίστως τα Μέλισσα και Στέλλα, η σειρά ζυμαρικών Primo Gusto, η Deveta από τη Θεσσαλία, η ιστορική Αβέζ και τα παραδοσιακά προϊόντα Βλάχα. Στην ομπρέλα της Μέλισσα Κίκιζας βρίσκονται και τα προϊόντα Primo Gusto, ενώ ταυτόχρονα κατέχει την αποκλειστική αντιπροσωπεία των Del Monte και Heinz στην Ελλάδα.

Πάντως, η εταιρία βλέπει μακριά προς το μέλλον, καθώς συνεχίζει το αναπτυξιακό της πλάνο με σημαντικές επενδύσεις. Έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρά σε νέες κινήσεις, όπως η επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ζυμαρικών στο 5ο χλμ. Λάρισας – Φαρσάλων – η οποία αποτελεί έτσι κι αλλιώς  το μεγαλύτερο καθετοποιημένο συγκρότημα μύλων και μακαρονοποιείου στη χώρα, με νέα γραμμή παραγωγής. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.