08 Σεπ 2024
READING

Hotel Brain: Η ιστορία και τα επόμενα βήματα του μεγαλύτερου Έλληνα ξενοδόχου

5 MIN READ

Hotel Brain: Η ιστορία και τα επόμενα βήματα του μεγαλύτερου Έλληνα ξενοδόχου

Hotel Brain: Η ιστορία και τα επόμενα βήματα του μεγαλύτερου Έλληνα ξενοδόχου

Άλλη μία εξαιρετική χρονιά αναμένεται να είναι το 2024 για την Hotel Brain, η οποία έχει θέσει ως στόχο να φτάσει σε τζίρο 120 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την εταιρεία, καθώς ο τζίρος της ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος ο στόχος είναι να καταγραφεί διψήφια αύξηση εσόδων.

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι της από την Σαντορίνη

Η εταιρεία που ίδρυσε και στην οποία είναι πρόεδρος ο Πάνος Παλαιολόγος το 2000, κατάφερε από νωρίς να «δείξει τα δόντια της» και να «στείλει μήνυμα» ότι στόχος της είναι να ξεχωρίσει.

Στις αρχές της νέας -τότε- χιλιετίας ο κ. Παλαιολόγος προχώρησε στην ίδρυση μίας μικρής -την εποχή εκείνη- εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων στη Σαντορίνη. Ο ίδιος είχε άλλωστε εμπειρία από τον χώρο, αφού προηγουμένως αναλάβει διευθυντικές θέσεις σε πολυτελείς μονάδες αλλά και σε project ανακαίνισης και ανάπτυξης ξενοδοχείων. Η οικονομική κρίση όχι μόνο δεν την έβλαψε αλλά κατάφερε να την μετατρέψει σε ευκαιρία και να ισχυροποιήσει την παρουσία της. Κάπως έτσι, το 2012 η εταιρεία διέθετε στο χαρτοφυλάκιό της 56 ξενοδοχεία, ενώ την ίδια χρονιά πραγματοποιεί το πρώτο της διεθνές άνοιγμα, στον Λίβανο, για να ακολουθήσει λίγο μετά η Κωνσταντινούπολη.

Η ανάπτυξη ήταν ραγδαία και το 2017, δηλαδή ενώ η χώρα μας έχει διανύσει σχεδόν όλη τη διαδρομή της στα δύσβατα μονοπάτια της οικονομικής κρίσης, η Hotel Brain είχε καταφέρει να υπογράψει συμβόλαια με 190 μονάδες σε 64 προορισμούς σε δέκα χώρες Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο, Κύπρο, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αυστρία, Ιταλία, Μαρόκο και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο μεσοδιάστημα είχε καταφέρει να αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις, όπως για παράδειγμα, το 2016, η διπλή βράβευση της από τα World Travel Awards, στη Σαρδηνία, ως κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα,

Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Hotel Brain είναι η πρώτη εταιρεία η οποία εισήγαγε την έννοια του Hotel Management στην Ελλάδα, (καθ)οδηγώντας πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις -κυρίως οικογενειακές- σε αλλαγή πολιτικής και προσφερόμενων υπηρεσιών.

Η είσοδος του Γιάννη Γρύλλου

Κομβική στιγμή για την άνοδο της εταιρείας είναι, χωρίς αμφιβολία, η είσοδος σε αυτήν του Γιάννη Γρύλου στα τέλη του 2020. Ο επιχειρηματίας με καταγωγή από την Κρήτη πραγματοποίησε την είσοδό του μέσω του ομίλου IOGR ο οποίος δραστηριοποιείται στις αερομεταφορές, μέσω της Sky Express, αλλά και στον τομέα του Τουρισμού, των logistics, της Ενέργειας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της παραγωγής, τυποποίησης και της εξαγωγής ελαιολάδου.

Μέσω της στρατηγικής τους συνεργασία τους οι δύο όμιλοι, ο Όμιλος IOGR και ο Όμιλος HotelBrain, ένωσαν τις δυνάμεις τους και με μια ολιστική προσέγγιση δημιούργησαν νέα προϊόντα στο χώρο του τουρισμού, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Συνδυάζοντας μετακίνηση, διαμονή και άλλες υπηρεσίες, οι δύο όμιλοι δημιούργησαν ελκυστικά ταξιδιωτικά πακέτα για κάθε ταξιδιώτη και όλους τους παράγοντες του τουρισμού, όπως για παράδειγμα οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.

Μάλιστα, η στρατηγική συνεργασία των δύο ομίλων μετουσιώθηκε και σε μετοχική, με τον Όμιλο IOGR να αποκτά μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και καταβολή μετρητών, στρατηγικό μειοψηφικό ποσοστό στη μητρική εταιρεία του Ομίλου HotelBrain. Ποσοστό το οποίο σήμερα φτάνει στο 20%.

Η συνεργασία αυτή βοήθησε την Hotel Brain να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, διατηρώντας μέχρι και σήμερα τον τίτλο του «μεγαλύτερου ξενοδόχου της χώρας», αφού σήμερα διαχειρίζεται το 1% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας.

Αυξάνονται σε 3.300 οι εργαζόμενοι

Η ανοδική πορεία του ομίλου «καθρεφτίζεται» και από τη ραγδαία αύξηση των εργαζομένων του. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 2023 ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονταν στα κεντρικά γραφεία και στα ξενοδοχεία του έφταναν σε 3.000, εκ των οποίων οι 200 υπάλληλοι παρέμειναν όλο τον χρόνο, ενώ για το 2024 το δυναμικό της εταιρείας αναμένεται να φτάσει στους 3.300 υπαλλήλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Hotel Brain έχει ιδρύσει και λειτουργεί το HotelBrain Academy, μιας… ακαδημίας που έχει ως στόχο να βοηθήσει ουσιαστικά στην απαιτούμενη εκπαίδευση, γνώση και εξειδίκευση που απαιτούν οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο «και να ανοίξει το δρόμο για επαγγελματικές ευκαιρίες, τόσο εντός του ομίλου, όσο και σε ολόκληρο τον τουριστικό τομέα. Μάλιστα, οι απόφοιτοι από το πρώτο ακαδημαϊκό έτος απασχολήθηκαν στις μονάδες της Hotel Brain το καλοκαίρι του 2023. Εκτιμάται ότι το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, 150 νέοι επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου αναμένεται να αποφοιτήσουν και να εργαστούν σε ακίνητα της εταιρείας, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότερα από 300 άτομα θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια ξενοδοχειακών μονάδων που διοργανώνονται από τη HotelBrain.

Το δυναμικό ξεκίνημα του 2024 και οι στόχοι πενταετίας

Όπως αναφέραμε, το 2024 αναμένεται να είναι μία εξαιρετική χρονιά για την εταιρεία, καθώς ο τζίρος της αναμένεται να φτάσει στα 120 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η χρονιά χαρακτηρίζεται από συνεχείς συμφωνίες για νέα ξενοδοχεία, στις οποίες ξεχωρίζει εκείνη με την εταιρεία NIMTENKO AE, συμφερόντων του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη, για τη μίσθωση του πρώην Hotel Nikopolis στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον Πάνο Παλαιολόγο η Hotel Brain ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό ρεκόρ των 100 μισθωμένων ξενοδοχείων, ενώ φέτος ο στόχος της HotelBrain είναι να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο μοναδικούς επισκέπτες.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει θέσει ως στόχο τη διαχείριση 20.000 δωματίων και τη φιλοξενία 1,5 εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως, εντός της επόμενης πενταετίας.

Σήμερα η Hotel Brain αποτελεί τον μεγαλύτερο ξενοδόχο της χώρας

HotelBrain Crowned World's Leading Hotel Management Company 2020 | Hotelbrain

Σήμερα η Hotel Brain αποτελεί τον μεγαλύτερο ξενοδόχο της χώρας, με περισσότερα από 100 ιδιόκτητα(μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων) ξενοδοχεία και δυναμικότητα περίπου 7.300 δωματίων σε περισσότερους από 39 προορισμούς.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.