16 Σεπ 2024
READING

Facility Management: Πώς τρέχει η αγορά της διαχείρισης κτιρίων στην Ελλάδα

5 MIN READ

Facility Management: Πώς τρέχει η αγορά της διαχείρισης κτιρίων στην Ελλάδα

Facility Management: Πώς τρέχει η αγορά της διαχείρισης κτιρίων στην Ελλάδα

Το Facility Management φαίνεται πως τρέχει με υψηλές ταχύτητες τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με την εν λόγω αγορά να αποκτά σταδιακά αξιοσημείωτο μερίδιο σε εγχώριο επίπεδο. Άλλη μία διεθνής τάση που ήρθε να κερδίσει το ελληνικό κοινό και τον κόσμο του επιχειρείν και υπόσχεται να ενισχύσει τις εταιρίες σε υπηρεσίες υποστηρικτής φύσεως, οι οποίες μέχρι πρότινος κόστιζαν χρόνο, αλλά και χρήμα, χωρίς να έχουν να κάνουν – άμεσα, τουλάχιστον – με την παραγωγικότητα, ωστόσο είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία κάθε επιχείρησης.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι τομείς του Facility Management έχουν να κάνουν με μία σειρά ολοκληρωμένων υπηρεσιών που σχετίζεται με πολλά διαφορετικά πεδία, από τον καθαρισμό και ασφάλεια, μέχρι τις τεχνικές και λοιπές υπηρεσίες και γενικώς επιπρόσθετες in-house και outsourcing υπηρεσίες. Στην πράξη, η διαχείριση ακινήτων αφορά κυρίως διαδικασίες φύλαξης και συντήρησης αλλά και υπηρεσίες ενέργειας, καθαρισμού και ηλεκτρικής τροφοδοσίας. Μέσα στις σύγχρονες απαιτήσεις που συνεχώς αυξάνονται, το μοντέλο αυτό προσφέρει στις διοικήσεις των επιχειρήσεων ολοκληρωμένες υπηρεσίες που αφορούν τη συνολική διαχείριση των εγκαταστάσεων, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία και βελτιώνοντας την εικόνα τους. Με τον συντονισμό διαδικασιών και την άρτια λειτουργικότητα εγκαταστάσεων, οι επιχειρήσεις μπορούν να εστιάζουν στη βασική τους δραστηριότητα, χωρίς περισπασμούς, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των εργαζομένων.

Η ενίσχυση του κατασκευαστικού κλάδου, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η ανάγκη για ενεργειακά βιώσιμες λύσεις, αλλά και πολλοί ακόμη παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξη του Facility Management και στην Ελλάδα, δημιουργώντας αυξημένα περιθώρια. Ο ευρύτερος κλάδος της διαχείρισης ακινήτων γνωρίζει την μεγαλύτερή του ανάπτυξη στις χώρες της Ασίας, όπου είναι εύλογο να αντιληφθούμε ότι ο κατασκευαστικός τομέας γνωρίζει έντονη ανάπτυξη. Η σύνδεσή του με τις υπηρεσίες του Facility Management έχει να κάνει περισσότερο με την ανάγκη και τις πρακτικές της βιώσιμης ανάπτυξης, της εξοικονόμησης ενέργειας και τις έξυπνες ενεργειακές λύσεις.

Ο κλάδος αφορά επίσης και τα οικιστικά ακίνητα, με εταιρίες να αναλαμβάνουν τη συνολική διαχείρισή τους, όπως γίνεται για παράδειγμα μέσω του Polikatikia.gr, μία πλατφόρμα διαχείρισης κτιρίων που εξυπηρετεί κατοίκους, επαγγελματίες διαχείρισης, διαχειριστές, και επαγγελματίες και στόχο έχει να εκσυγχρονίσει τον απαρχαιωμένο τρόπο διαχείρισης πολυκατοικιών που παρουσιάζει διαχρονικά, φαινόμενα όπως η κακή οικονομική διαχείριση και η δυσλειτουργική συνεννόηση.

Με έμφαση στην τεχνολογία και την ενεργειακή διαχείριση

Ανταποκρινόμενες στις νέες τάσεις και εξελίξεις, οι εταιρίες του κλάδου Facility Management εστιάζουν τελευταία στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας, όσον αφορά τις υπηρεσίες που παρέχουν, αλλά και την ανάπτυξη ενεργειακών υπηρεσιών και διαχείρισης των εγκαταστάσεων της εταιρίας που εξυπηρετούν, που συμβάλλουν στην ολιστική ανάπτυξή της, μέσω νέων λύσεων και καινοτομιών, ανακαινίσεων κλπ..

Πολλοί ακόμη μεγάλοι παίκτες του επιχειρείν δοκιμάζουν την τύχη τους στο κομμάτι του Facility Management, όπως για παράδειγμα ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής του ΓΕΚ Services, η Redex, η Dimand

Ποιοι έχουν κάνει είσοδο στη νέα τάση

Στην Ελλάδα, η αγορά απαρτίζεται κυρίως από πολλές μικρές εταιρίες, γεγονός το οποίο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για συνέργειες, εξαγορές και γενικώς, φαινόμενα συγκέντρωσης. Να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει ήδη φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ωρίμανσης, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αναμένεται να ανεβάσει τον ετήσιο τζίρο του κλάδου στα 2 δισ ευρώ.
Δυναμική είσοδο στην αγορά έχουν κάνει μεγάλοι παίκτες του εγχώριου επιχειρείν, κυρίως μέσω εξαγορών. Για παράδειγμα, στον κλάδο του Facility Management έχει επενδύσει ο όμιλος Μυτιληναίου με την εξαγορά της Unison, η οποία ξεκίνησε παρέχοντας υπηρεσίες καθαριότητας σε χώρους γραφείων, αλλά και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, για να αναπτύξει αργότερα το χαρτοφυλάκιό της με υπηρεσίες συντήρησης κτιρίων, ανακαίνισης, ενεργειακής διαχείρισης κ.α..

Πλούσιο αριθμό εξαγορών όσον αφορά αυτές τις κατηγορίες έχει κάνει και ο επιχειρηματίας Νίκος Καραμούζης, πιο πρόσφατα, μέσω του fund SMERemediumCap (SMERC), αναφορικά με την εταιρία Imagin, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο του καθαρισμού κτιρίων. Πρόκειται μάλιστα για την τέταρτη κατά σειρά εξαγορά που έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο κλάδο. Νωρίτερα, άνοιξε τον δρόμο της συγκεκριμένης αγοράς ήδη από το 2021, αποκτώντας την Εngie Hellas, η οποία μετονομάστηκε σε Cordia, η οποία είναι αυτή τη στιγμή ηγέτιδα όσον αφορά στη συντήρηση ακινήτων, ενώ παρέχει υπηρεσίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, διεισδύοντας και στον κλάδο των φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, μέσω της εγκατάστασης και της τεχνικής υποστήριξής τους. Ένα χρόνο μετά, ήρθε η επένδυση – μαζί με την εταιρία LATSCO, το family office της Μαριάννας Λάτση – στην εταιρία φύλαξης ESA Securities για να ακολουθήσει η τρίτη εξαγορά, αυτή της Skymar Services, που έχει να κάνει με τον τομέα της τροφοδοσίας και του καθαρισμού κτιρίων.

Πολλοί ακόμη μεγάλοι παίκτες του επιχειρείν δοκιμάζουν την τύχη τους στο κομμάτι του Facility Management, όπως για παράδειγμα ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής του ΓΕΚ Services, η Redex, η Aktor Facility Management, η Alter Ego που ανήκει στην Allianz – Ευρωπαϊκή Πίστη, η Dimand, ενώ ισχυρή θέση στην αγορά διαθέτει και η Sarp Facility Management , καθώς και η La Bolaget. Κάποιες από αυτές αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους μέσω συμβάσεων που αφορούν ολοκληρωμένα πακέτα υπηρεσιών διαχείρισης, και άλλες που δραστηριοποιούνται με μεμονωμένες συμφωνίες, που μπορεί να έχουν για παράδειγμα να κάνουν αποκλειστικά με τον καθαρισμό ενός κτιρίου – πελάτη. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.