17 Οκτ 2024
READING

Δημήτρης Μελισσανίδης: Ένας «τίγρης» με καρδιά -δικέφαλου- αετού

7 MIN READ

Δημήτρης Μελισσανίδης: Ένας «τίγρης» με καρδιά -δικέφαλου- αετού

Δημήτρης Μελισσανίδης: Ένας «τίγρης» με καρδιά -δικέφαλου- αετού

«Όσο δύσκολο κι αν είναι, για όλα τα πράγματα έρχεται κάποια στιγμή το τέλος! Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πάρεις τη δύσκολη απόφαση. Και αυτή η στιγμή για μένα έφτασε! Έφτασε η ώρα να αποχωρήσω από την ΑΕΚ, να κάνω ένα μικρό βήμα πίσω! Να παραμερίσω και να περάσω στο βάθος της ιστορίας! Και, πιστέψτε με, δεν είναι κάτι εύκολο. Και δεν είναι εύκολο γιατί η ΑΕΚ για εμένα δεν υπήρξε ποτέ μία εταιρία, μία επιχειρηματική ενασχόληση, μία οποιαδήποτε δουλειά. Η ΑΕΚ για εμένα ήταν, είναι και θα είναι η ίδια μου η ζωή!».

Τα λόγια αυτά, αποτελούν απόσπασμα της επιστολής του Δημήτρη Μελισσανίδη προς τους φίλους της ΑΕΚ. Μία επιστολή με ημερομηνία Δευτέρα 10 Ιουνίου, που έμελλε να είναι και το τέλος μίας εποχής, καθώς ο -πρώην- πλέον πρόεδρος και ιδιοκτήτης του «δικεφάλου» γνωστοποιούσε την απόφασή του να πουλήσει την «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ στον Μάριο Ηλιόπουλο, γνωστό εφοπλιστή και επιχειρηματία.

Να πουλήσει, έστω κι αν όπως δήλωσε και ο ίδιος, δεν αισθάνθηκε ποτέ ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, την οποία αισθάνθηκε σαν κάτι πολύ μεγάλο για να έχει ιδιοκτήτη. Πριν όμως έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την δύσκολη και συγκινητική αυτή αποχώρηση, ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατάφερε να κάνει πράξη -πολλά παραπάνω από- όσα υποσχέθηκε. Κι αυτό καθώς όταν επέστρεψε στα κοινά του συλλόγου, το καλοκαίρι του 2013, η ΑΕΚ είχε υποβιβαστεί αρχικά στη Β’ και στη συνέχεια στη Γ’ κατηγορία, λόγω πτώχευσης της ΠΑΕ. Με σκληρή δουλειά η ομάδα κατάφερε να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία την ώρα που είχαν ήδη να υλοποιούνται τα σχέδια για την κατασκευή του νέου γηπέδου της. Τελικά η Αγιά Σοφιά, ή αλλιώς OPAP Arena, εγκαινιάστηκε από τον Δημήτρη Μελισσανίδη στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Η ΑΕΚ όχι μόνο είχε γίνει ξανά μια υπολογίσιμη δύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά το 2018 κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα, μετά από 24 χρόνια, ενώ την σεζόν 2022-23, πρώτη χρονιά στην οποία αγωνίστηκε στο νέο της γήπεδο, κατέκτησε το πρώτο της  «ντάμπλ» μετά από 45 χρόνια.

Γιος του αείμνηστου Ζώρα Μελισσανίδη

Ο 73χρονος -πλέον- Δημήτρης Μελισσανίδης άλλωστε δεν είναι άνθρωπος που του αρέσει να χάνει. Ακόμα κι αν στη ζωή του γνώρισε εκτός από τεράστιες επιτυχίες και αρκετές δύσκολες στιγμές, έβρισκε τη δύναμη να επιστρέφει πιο δυνατός. Άλλωστε, μεγαλώνοντας, είχε δίπλα του ένα εξαιρετικό πρότυπο ανθρώπου που δεν τα παρατούσε ποτέ, αφού πατέρας του ήταν ο  Ζώρας (Γιώργος) Μελισσανίδης. Ένας άνθρωπος του οποίου η ζωή από την πρώτη στιγμή ήταν σκληρή. Γεννημένος στο Βλαδικαυκάς το 1920. σ’ ένα στρατόπεδο του τσαρικού στρατού όπου διέμεναν πρόσφυγες, είχε να αντιμετωπίσει τη φτώχια αλλά και την ρευστή κατάσταση λόγω της επανάστασης των Μπολσεβίκων.

Εκείνος, δε το έβαλε κάτω. Όχι μόνο έμαθε να παίζει λύρα αλλά στα 16 του χρόνια πήρε άδεια οδηγού φορτηγού αυτοκινήτου. Με τη λύρα, παίζοντας σε γάμους και βαπτίσεις, έβγαλε τα πρώτα του χρήματα, ενώ, το 1937 η οικογένεια παίρνει την περιπόθητη άδεια και φεύγει από το Βλαδικαυκάς, μέσω Οδησσού, για την Ελλάδα. Φτάνει ατμοπλοϊκώς στον Πειραιά, στη συνέχεια πηγαίνει στη Χαλκίδα, όπου διέμεινε για λίγο, και μετά στην Κατερίνη. Τελικά, οι κακουχίες λόγω της Κατοχής, τον οδηγούν στη Φλώρινα. Εκεί ο Ζώρας οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση κατά των Γερμανών, συνελήφθη, αφέθηκε ελεύθερος και συνέχισε τη δράση του. Μάλιστα, το επίσημο ελληνικό κράτος τον επιβράβευσε με αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο για την προσφορά του. Μετά την απελευθέρωση, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή και την εξορία στην Τρίπολη.

Η «οδύσσειά» του έφτασε στο τέλος της όταν κατέληξε στη Νίκαια όπου δημιούργησε την οικογένειά του αλλά και τη περίφημη σχολή οδηγών του Ζώρα, που άφησε εποχή. Με τον έρωτα της ζωής του, τη σύζυγό του, Βέρα, αποκτούν τρία παιδιά. Τον Δημήτρη, την Όλγα και τον Ιάκωβο.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης μεγαλώνει έχοντας μπροστά του το παράδειγμα του πατέρα του. Ενός ανθρώπου που δεν το έβαλε στιγμή κάτω, πολέμησε σκληρά και μάλιστα βοήθησε τους συνανθρώπους του στον μέγιστο βαθμό.

Πώς «βαφτίστηκε» τίγρης!

Κάπως έτσι, ο -πρώην πλέον- ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να μεγαλώσει σε μία παραδοσιακή ποντιακή οικογένεια, και να αποκτήσει ένα βαθύ δέσιμο με την ποντιακή κουλτούρα που τον χαρακτηρίζει.

Επίσης, έχοντας το παράδειγμα του πατέρα του, έμαθε ότι στη ζωή δεν τα παρατάμε ποτέ, κάτι που και ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει. Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, ξεκίνησε το «ταξίδι» του στον κόσμο των επιχειρήσεων από μία σχολή οδηγών στον Κορυδαλλό, το 1975. Γρήγορα το όνομά του έγινε γνωστό, αφού ήταν φανερό ότι τα όνειρά του ήταν πολύ μεγαλύτερα. Οι φίλοι του πάντως προτιμούν να τον φωνάζουν «τίγρη», παρατσούκλι που ο ίδιος το «γουστάρει» πολύ και καθρεφτίζει τον δυναμικό του χαρακτήρα.

Οι σημαντικότερες επιχειρηματικές στιγμές

Το 2000 ο Δημήτρης Μελισσανίδης προχώρησε στην ίδρυση της Aegean Marine Petroleum, εταιρείας που προμηθεύεται το προϊόν από διάφορες πηγές, όπως διυλιστήρια, παραγωγούς πετρελαίου και εμπόρους και στη συνέχεια προχωρεί σε μεταπώλησή του σε όλους τους μεγάλους εμπορικούς τομείς της ναυτιλίας, καθώς και κορυφαίες γραμμές κρουαζιέρας.

Ξεχωριστή στιγμή για τον ίδιο και την εταιρεία του ήταν η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης. Τελικά, τον Αύγουστο του 2006, ο Έλληνας επιχειρηματίας προχώρησε στην πώληση 11.303.031 μετοχών και της AMPNI και αποχώρησε από την εταιρεία, για να ασχοληθεί με τις άλλες εταιρείες του.

Ακόμα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε ένα πολύ επιτυχημένο -έμμεσο- πέρασμα από τον ΟΠΑΠ. Το 2022, συμπληρώνοντας 8,5 χρόνια μετοχικής παρουσίας στον ΟΠΑΠ, πούλησε τις μετοχές του στην Allwyn, αντί τιμήματος 327,4 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Allwyn, η οποία ανήκει στον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Karel Komarek, συμφώνησε να εξαγοράσει μειοψηφικό μερίδιο στην SAZKA Delta AIF Variable Investment Company, μέσω της οποία η Allwyn ελέγχει μερίδιο στον ΟΠΑΠ.

Ακόμα,  δραστηριοποιείται στον χώρο μέσω της ναυτιλιακής εταιρείας Hellenic Environmental Center και σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές διαθέτει ήδη στόλο που ξεπερνά τα 25 πλοία. Σημειώνεται ότι με τον χώρο ασχολείται και ο γιος του, Γιώργος, που κατέχει τις ναυτιλιακές εταιρείες, Aegean Shipping Management S.A. και Aegean ECO Carriers S.A.

Το «κεφάλαιο» Aegean Oil

Ο κατάλογος των επιτυχημένων επιχειρήσεών του δεν σταματά εδώ, αφού σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Aegean Oil. Πρόκειται  για εταιρεία πετρελαιοειδών, υπό το σήμα της οποίας λειτουργούν εκατοντάδες πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα, η οποία είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη και του αδελφού του Ιάκωβου.

Οι αδελφοί Μελισσανίδη, οι οποίοι κατείχαν την εταιρεία Αιγαίον Οϊλ ΑΕ εξαγόρασαν το 1999 την EVROIL, μια μικρή εταιρεία που δραστηριοποιείτο εμπορικά στον νόμο Έβρου και ανέπτυξαν μέσω αυτής -και αφού ο Ιάκωβος Μελισσανίδης μετακινήθηκε στην Αλεξανδρούπολη- το δίκτυο της εταιρείας, το οποίο τα δύο πρώτα χρόνια αριθμούσε περί τα 150 πρατήρια στην βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα άρχισε η πανελλαδική ανάπτυξη του δικτύου με το εμπορικό σήμα Aegean. Σήμερα το δίκτυο πωλήσεων της Aegean αριθμεί πάνω από 700 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα.

Η εταιρεία έχει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 1 δισ. ευρώ. και συνολικά απασχολεί περί τους 2.500 εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης ασχολείται και με τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αφού, από το 2021, είναι ιδιοκτήτης της «Ναυτεμπορικής», και συγκεκριμένα της εφημερίδας, της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας και του καναλιού της.

Φιλάνθρωπος στα «χνάρια» του πατέρα του

Ο Ζώρας Μελισσανίδης ήταν ένας πραγματικός ευεργέτης για αμέτρητους ανθρώπους. Όσοι τον γνώρισαν έχουν αμέτρητες ιστορίες να αφηγηθούν σχετικά με το πως βοήθησε γνωστούς και αγνώστους σε μια δύσκολη στιγμή χωρίς ποτέ να καυχηθεί γι’ αυτό. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης βαδίζει στον δρόμο του πατέρα του, έχοντας αναπτύξει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Ο ίδιος άλλωστε βρίσκεται πάντα δίπλα στο πλευρό του ποντιακού ελληνισμού και της ορθοδοξίας, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφφίκιο του Άρχοντα Κουροπαλάτου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, τίτλος που δόθηκε για πρώτη φορά από τον 15ο αιώνα. Ακόμα, μαζί με τον αδερφό του, Ιάκωβο, προχώρησε στην ανέγερση του Μελισσανίδειου Μελάθρου, στην Παναγία Σουμελά, στο όρος Βέρμιο Ημαθίας, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα τους Ζώρα.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι παντρεμένος για περισσότερα από 30 χρόνια ενώ έχει κι έναν γιο

Αποχωρεί από την ΑΕΚ ο Δημήτρης Μελισσανίδης - Τα ηνία στον Μάριο Ηλιόπουλο - Fpress.gr

Στην προσωπική του ζωή έχει επιλέξει να κρατάει χαμηλούς τόνους, καθώς είναι παντρεμένος για περισσότερα από 30 χρόνια και μαζί με τη γυναίκα του, Τζένη, με την οποία έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Γιώργο. Με την αποχώρησή του, η ΑΕΚ χάνει από το τιμόνι της τον μοναδικό άνθρωπο που κατάφερε για πολλούς να ξεπεράσει σε προσφορά ακόμα και τον αείμνηστο Λουκά Μπάρλο. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι από το πλευρό της δε θα τον χάσει ποτέ. Άλλωστε ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι «τίγρης» αλλά έχει την καρδιά ενός -δικέφαλου- αετού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.