21 Δεκ 2024
READING

Shopflix: Γιατί δεν τα κατάφερε

7 MIN READ

Shopflix: Γιατί δεν τα κατάφερε

Shopflix: Γιατί δεν τα κατάφερε

Όταν το Shopflix, το marketplace με την υπογραφή του Βαγγέλη Μαρινάκη, ξεκίνησε την λειτουργία του πριν από δύο χρόνια και κάτι, πολλλοί πίστεψαν ότι ήρθε η ώρα ο κυρίαρχος της αγοράς, το Skroutz, να αποκτήσει σοβαρό ανταγωνισμό.

Άλλωστε ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας έχει αποδείξει στην πολύχρονη δραστηριοποίησή του σε μία σειρά από τομείς ότι δεν αποτελεί έναν άνθρωπο που μπορεί να συμβιβαστεί με τη δεύτερη θέση. Αντιθέτως, προσπαθεί να βρει πάντα έναν τρόπο να ξεπεράσει τα εμπόδια και να καταφέρει τον στόχο που θέτει κάθε φορά, όπως άλλωστε έχουν αποδείξει οι πολλές επιτυχίες που έχει σημειώσει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, παρά το γεγονός ότι έχει θέσει σε λειτουργία ένα επιχειρηματικό σχέδιο με ξεκάθαρα βήματα και σημαντικές επενδύσεις, η αλήθεια είναι ότι έχει έρθει αντιμέτωπος με δυσκολίες που κανείς δε μπορεί να πει αν τελικά θα ξεπεραστούν.

O πρώτος χρόνος και το τριετές επενδυτικό πλάνο

Όταν το Shopflix εμφανίστηκε στον διαδικτυακό «αέρα» έγινε αμέσως αντιληπτό ότι επρόκειτο για μία προσπάθεια η οποία συγκέντρωνε πάνω της την «πίστη» του ιδιοκτήτη της. Μία πίστη που μεταφράζεται σε σημαντικές επενδύσεις και εξαγορές, αλλά και από ένα επιχειρηματικό πλάνο το οποίο είχε ως στόχο να δημιουργήσει σχέσεις αμοιβαίας δέσμευσης με τα συνεργαζόμενα καταστήματα.

Άλλωστε, όταν δηλώνεις εξ αρχής ότι στόχος σου είναι η πρώτη θέση στην αγορά σε ορίζοντα τριετίας και απέναντί σου έχεις έναν «παίκτη» που όχι μόνο είχε ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2005 αλλά πλέον είχε ενώσει τις δυνάμεις του με τη CVC Capital Partners.

Για να γίνει λοιπόν η προσδοκία πραγματικότητα, όποιες αδυναμίες έγιναν αντιληπτές πραγματοποιήθηκε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν, ενώ, ταυτοχρόνως, ενισχύθηκε το πλάνο με νέα «βέλη στη φαρέτρα».

Για τον σκοπό αυτό, όταν τον Μάρτιο του 2023 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη λειτουργίας του Shopflix ανακοινώθηκε επενδυτικό πλάνο τριετίας, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Άλλωστε τα νούμερα που είχαν ανακοινωθεί τότε μαρτυρούσαν ότι η απόσταση που μένει να καλυφθεί ήταν μεγάλη.

Συγκεκριμένα, τα προϊόντα που ήταν διαθέσιμα στο Shopflix έφτασαν στα 3,5 εκατ. την ώρα που το Skroutz φιλοξενούσε 7,1 εκατ., ενώ οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις στο Shopflix έφταναν στις 1.000, την ώρα που στο Skroutz συναντούσαμε 7.946 επιχειρήσεις.

Από πλευρές επισκέψεων, το Shopflix από ον Μάρτιο του 2022 είχε σημειώσει 17 εκατομμύρια επισκέψεις, ενώ το Skroutz δεχόταν 45 εκατ. επισκέψεις το μήνα. Τέλος, το Shopflix απασχολούσε 120 εργαζόμενους ενώ το Skroutz 720, αριθμός που αφορούσε συνολικά σε όλο τον όμιλο – Skroutz & SLM & Everypay.

Χρήστος Καλογεράκης- CEO & Co-founder Shopflix

Οι σημαντικότερες κινήσεις

Όπως γίνεται αντιληπτό τα νούμερα αυτά μαρτυρούσαν μια σημαντική απόσταση που απαιτούσε σημαντική δουλειά για να καλυφθεί. Στη πρώτη γραμμή βρίσκεται το τριετές επενδυτικό πλάνο ύψους 10 εκατ. ευρώ, ενώ μέρος των χρημάτων αυτών, κατευθύνθηκε στην αντικατάσταση της αρχικής πλατφόρμας λειτουργίας του marketplace, με μία από τις πιο σύγχρονες της αγοράς.

Ακόμα, στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της Courier Center, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά των προϊόντων.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία δίνει τη δυνατότητα στο Shopflix να προχωρήσει σε μία σειρά από κινήσεις, όπως προσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής ανάλογα με τις ανάγκες της, την προσφορά υπηρεσίας παράδοσης προϊόντων που αγοράστηκαν από διαφορετικά καταστήματα σε μία αποστολή, ενώ, τέλος, εξασφαλίζει και στην εταιρεία μεταφορών μία σταθερή πελατεία που μάλιστα μπορεί να αυξάνεται διαρκώς.

Η «απαίτηση» για δέσμευση των επιχειρήσεων

Ένα ακόμα στοιχείο που αποτελούσε μία διαφοροποίηση με τον ανταγωνισμό αφορούσε στην προσεκτική επιλογή συνεργατών και όχι η μαζική φιλοξενία επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό, το Shopflix είχε θέσει δύο σημαντικές προϋποθέσεις προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με ένα κατάστημα. Το πρώτο είχε να κάνει με την τιμολογιακή τους πολιτική, και συγκεκριμένα το γεγονός ότι θα πρέπει να είναι όντως ανταγωνιστικά στις τιμές τους και να προσφέρουν ουσιαστικές ευκαιρίες στους πελάτες τους.

Το δεύτερο στοιχείο είχε να κάνει με το γεγονός το marketplace του Βαγγέλη Μαρινάκη από την αρχή υιοθέτησε το μοντέλο μίας αρχικής εγγραφής έναντι 250 ευρώ και μίας ετήσιας συνδρομής ύψους 200 ευρώ, ενώ από τη πλευρά του το Skroutz για πολλά χρόνια λειτουργούσε χωρίς χρεώσεις και συνδρομές για τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται πάντως ότι πλέον και το Skroutz άλλαξε τη συγκεκριμένη πολιτική.

Το βασικό νόημα πάντως είναι ότι παρά το γεγονός πως δεν μιλάμε για πολλά χρήματα, ειδικά για μία επιχείρηση που όντως λειτουργεί επαγγελματικά. Είναι όμως, κατά κάποιον τρόπο, μία αμοιβαία «δέσμευση» και των δύο πλευρών για δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από την συνεργασία. Φυσικά η κίνηση αυτή έχει και άλλα οφέλη, αφού εξασφαλίζει ένα αξιόλογο ποσό στην πλατφόρμα, ενώ ταυτοχρόνως αποτελεί και μία απόδειξη αυτοπεποίθησης για την ποιότητα του εγχειρήματος.

Η σημερινή κατάσταση

Πλέον, όπως αναφέραμε, έχουμε ξεπεράσει τα δύο χρόνια από τη στιγμή που το Shopflix ξεκίνησε τη λειτουργία του, τα νούμερα όμως ακόμα δε δικαιώνουν τις υψηλές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα, σήμερα, οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το Shopflix κυμαίνονται κοντά στις 1500. Την ίδια ώρα, ο μεγάλος ανταγωνιστής του, το Skroutz, φιλοξενεί περίπου 8.000 επιχειρήσεις.

Σε επίπεδο αριθμού χρηστών, το Shopflix ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σε περίοδο 6 μηνών αλληλοεπίδρασαν με την σελίδα του κάτι περισσότερο από 1,6 εκατ. χρήστες. Η λέξη αλληλεπίδραση όμως είναι το «κλειδί» καθώς δεν συνεπάγεται και αγορά. Στον αντίποδα, το Skroutz, υπολογίζεται ότι το 2023 είχε περίπου 2 εκατ. πελάτες τον χρόνο με επιβεβαιωμένες αγορές.

Τέλος, στον αριθμό των εργαζομένων, το Shopflix έχει 150 υπαλλήλους (με προοπτικές να φτάσουν σύντομα τους 200), ενώ το Skroutz στην ιστοσελίδα του απασχολεί 560 άτομα. Ακόμα, για λογαριασμό τoυ Skroutz εργάζονται 600 άτομα στην υπηρεσία Skroutz Last Mile, και 50 άτομα στην υπηρεσία Every Pay.

Τα οικονομικά στοιχεία

Η πλατφόρμα κατά την δεύτερη εταιρική της χρήση -πρώτη επί της ουσίας με την πλατφόρμα ενεργοποιημένη- ανακοίνωσε κύκλο εργασιών ύψους 1,7 εκατ. ευρώ από πωλήσεις αγαθών αλλά και από παροχή υπηρεσιών. Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα προ φόρων, το Shopflix κατέγραψε ζημιές 4,8 εκατ. ευρω, με την εταιρεία πάντως να σημειώνει ότι υπάρχει αισιοδοξία για κερδοφορία στις επόμενες εταιρικές χρήσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στις 31/12/2022 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας υπερέβαιναν το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά 1,4 εκατ. ευρω (1.428.858,17) με αποτέλεσμα το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας να έχει καταστεί αρνητικό. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε συνολική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4.559.500,00 ευρώ και πλέον το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ (5.059.500,00 ευρώ ).

Από την πλευρά του το Skroutz το, σε επίπεδο ομίλου, είδε τον κύκλο εργασιών του να αγγίζει τα 75,4 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 31,02% σε σχέση με τα 57,5 εκατ. ευρώ του 2021. Βέβαια τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 64,63% και έφτασαν από τα 6,5 εκατ. ευρώ στα 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ καθοδικά κινήθηκαν και τα κέρδη μετά φόρων τα οποία υποχώρησαν κατά 51,20%. Συγκεκριμένα, από 5 εκατ. ευρώ, βρέθηκαν στα 2,4 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εταιρείας ο τζίρος κατέγραψε σημαντική αύξηση 56,07% και από τα 47,59 εκατ. ευρώ έφτασε στα 74,28 εκατ. ευρώ, ενώ καταγράφηκαν ζημιές προ φόρων ύψους 2,17 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 6,6 εκατ. ευρώ το 2021, και ζημιές μετά από φόρους ύψους 1,96 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 5 εκατ. ευρώ το 2021.

Είναι εφικτή η ανατροπή των δεδομένων;

Παρατηρείται λοιπόν ότι μπορεί οι στόχοι να είναι υψηλοί, και δικαιολογημένα όταν μιλάμε για μία επιχείρηση του Βαγγέλη Μαρινάκη, η απόσταση όμως που χωρίζει τις δύο πλατφόρμες σίγουρα δεν έχει καλυφθεί μέχρι σήμερα, ενώ φαντάζει δύσκολο να γίνει σύντομα.

Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι φυσικά ότι το Skroutz έχει καθιερωθεί ήδη στη συνείδηση των καταναλωτών και αποτελεί τη πρώτη τους επιλογή για μία σειρά υπηρεσιών (εύρεση χαμηλότερης τιμής, αγοράς κτλ). Ακόμα, το Skroutz έχει ξεκινήσει από το 2005 τη προσπάθειά του, με αποτέλεσμα να έχει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία, σε αντίθεση με το Shopflix που ψάχνει τον βηματισμό του.

Για μία σειρά από λόγους η Skroutz δείχνει να έχει το -σταθερό- προβάδισμα

Τελευταίο, και πιο σημαντικό ίσως, είναι ότι το Skroutz έφερε μια πρωτοποριακή ιδέα για την εποχή της, ενώ το Shopflix «πάτησε» πάνω σε αυτήν. Και συνήθως ο πρώτος που εφαρμόζει σωστά μία έξυπνη ιδέα, όχι μόνο αποκτά το προβάδισμα αλλά το διατηρεί κιόλας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.