Το κτήμα της πρώην βασιλικής οικογένειας στους πρόποδες της Πάρνηθας και βέβαια, συνοδευόμενο από τα εμβληματικά και περιζήτητα, όπως φάνηκε, αλλά για χρόνια αναξιοποίητα ακίνητά του, έχει αποτελέσει πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή.
Η καταστροφική πυρκαγιά του 2021, η οποία αποτέλεσε βαρύτατο πλήγμα για την πλούσια σε πράσινο έκταση – σημαντικό πνεύμονα της Αθήνας, έφερε στο προσκήνιο ακόμη εντονότερα την ανάγκη ανάπλασης και αξιοποίησης της περιοχής. Έτσι, η οικολογική αναγέννησή του βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα, και μάλιστα τέθηκε άμεσα σε τροχιά υλοποίησης, με εντατικές εργασίες να ξεκινούν άμεσα, όπως οι τεχνητές αναδασώσεις, τα αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας του εδάφους, καθώς και συντήρησης του δασικού, οδικού δικτύου. Λόγω της έντονης επικινδυνότητας στο σημείο και προκειμένου να αποφευχθούν νέα, καταστροφικά περιστατικά, δρομολογήθηκαν τα έργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών, με δημιουργία στεγασμένων, αντιπυρικών ζωνών και απομάκρυνσης υπολειμμάτων υλοτομίας. Άλλωστε, η παρούσα κυβέρνηση είχε θέσει το θέμα σε προτεραιότητα, με βάση τις εξαγγελίες της ήδη από την πρώτη της θητεία.
Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο masterplan που στην ουσία φιλοδοξεί να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή των πρώην βασιλικών κτημάτων και ακινήτων, μέσα από μία σύγχρονη ματιά. Η αναγέννηση έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός πολυσύνθετου χώρου με σήμα κατατεθέν το έντονο στοιχείο της φύσης, όπως συνέβαινε πάντα στον εν λόγω χώρο. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος θα «παντρεύει» αρμονικά το στοιχείο αυτό με αυτό του πολιτισμού, δεδομένου του ιστορικού «φορτίου» με το οποίο είναι συνυφασμένος ο χώρος. Με βάση το πλάνο, η συνολική έκταση 42.000 στρεμμάτων του Τατοίου, μεταμορφώνεται σε έναν πόλο αναψυχής και ψυχαγωγίας, ποικίλων δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι προβλέπεται μάλιστα η ήπια αγροτική παραγωγή, που έχει να κάνει μεταξύ άλλων με την αναβίωση του ελαιώνα, αλλά και της αμπελοκαλλιέργειας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα είναι ένας ενιαίος και πολυθεματικός χώρος, ελεύθερα προσβάσιμος σε όλους. Φυσικά για την υλοποίηση αυτού του στόχου τρέχει ένα τεράστιο project, το οποίο μάλιστα απαιτεί τη συνέργεια πολλών διαφορετικών φορέων. Λόγω του στοιχείου του πολιτισμού, αλλά και του περιβάλλοντος, κρίθηκε απαραίτητη η συνεργασία δύο διαφορετικών υπουργείων, του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Από τη μία το πρώτο ανέλαβε την αποκατάσταση των κήπων του Ανακτόρου, τις εργασίες στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως και στο Κοιμητήριο που βρίσκεται στον λόφο Παλαιόκαστρο, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει υπό την ευθύνη του τα έργα που αφορούν την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος και της περιβάλλουσας βλάστησης και ανάδειξης του Κοιμητηρίου.
Τον περασμένο Μάρτιο υλοποιήθηκε μάλιστα ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη του ιστορικού βασιλικού κτήματος στο Τατόι, το οποίο έγινε με την υπογραφή σχετικής σύμβασης για την ωρίμανση και τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αποκατάσταση των χώρων και των κτιρίων εστίασης και φιλοξενίας. Τη σύμβαση υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Από τα δύο υπουργεία μάλιστα παρουσιάστηκαν τέσσερις μελέτες.
Η αναγέννηση έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός πολυσύνθετου χώρου με σήμα κατατεθέν το έντονο στοιχείο της φύσης, όπως συνέβαινε πάντα στον εν λόγω χώρο.
Η έπαυλη που γίνεται μουσείο
Εκτός από τα έργα αποκατάστασης και ανάπλασης που εξελίσσονται ήδη από το 2019, θα αποδοθούν νέες χρήσεις στον χώρο, ενώ, μεταξύ άλλων, θα γίνει παρέμβαση στο κτίριο του Ανακτόρου, με σκοπό αυτό να μετατραπεί σε πρότυπο Μουσείο. Αντίστοιχα, θα γίνει συντήρηση και ανάδειξη της εκκλησίας της Αναστάσεως, και των ταφικών μνημείων. Στόχος του νέου μουσείου είναι η ανάδειξη της έπαυλης, καθώς και των αντικειμένων που βρέθηκαν ή έχουν να κάνουν με αυτή, ως ένα σύνολο με ιδιαίτερη ιστορική, κοινωνική, τεχνική, καλλιτεχνική, επιστημονική σημασία. Επιδιώκεται έτσι η σύνδεση του – πρόσφατου – παρελθόντος, με το παρόν, αλλά και το μέλλον, διατηρώντας ζωντανή την ιστορία του χώρου και αναδεικνύοντάς τη, στις επόμενες γενιές.
Όπως μάλιστα έχει ανακοινώσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, το 2025 μεγάλο μέρος από το κτιριακό απόθεμα θα έχει αποκατασταθεί και οι μουσειακοί χώροι θα λειτουργούν κανονικά.
Τα έργα υποδομών
Από τη συνολική ανάπλαση του χώρου βέβαια δεν λείπουν και τα έργα υποδομών. Όπως έγινε γνωστό, εγκρίθηκε, από την Υπουργό Πολιτισμού, το 1ο Πρακτικό του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί για την ανάθεση των αντίστοιχων εργασιών.
Δόθηκαν τρεις προσφορές, συγκεκριμένα από την ένωση των Έκτερ ΑΕ και Κατασκευαστική Ιλισσός ΑΤΕ, την Alphadelta Constructions και την ένωση των ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ, ΕΤΒΟ ΑΤΕ και Νήρικος Τεχνική ΑΕ. Ωστόσο, «νικήτρια» αναδείχθηκε η τελευταία συνεργασία και πρόταση, που κρίθηκε πιο κατάλληλη.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει υδραυλικές και ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές, όπως η υδροδότηση του κτήματος από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, η διανομή πόσιμου νερού σε όλη την έκταση του κτήματος, το δίκτυο μη πόσιμου νερού, δίκτυο λυμάτων, δίκτυο ηλεκτροδότησης των οικημάτων και των εγκαταστάσεων του κτήματος, το σύστημα πυροπροστασίας, συστήματα ασθενών ρευμάτων, κατασκευή και δοκιμαστική λειτουργία εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.