18 Δεκ 2024
READING

Ο πρώτος οινοποιός που καθιέρωσε τα αφρώδη κρασιά στην Ελλάδα

5 MIN READ

Ο πρώτος οινοποιός που καθιέρωσε τα αφρώδη κρασιά στην Ελλάδα

Ο πρώτος οινοποιός που καθιέρωσε τα αφρώδη κρασιά στην Ελλάδα

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ολλανδία, ο Λώρενς Χάρτμαν, δημιουργός του Κτήματος Καρανίκα, είδε στην Ελλάδα την ευκαιρία να δημιουργήσει τα δικά του αφρώδη κρασιά. Επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο συγκεκριμένο τύπο κρασιού και πορεύτηκε από τότε έως σήμερα, οινοποιώντας κατά την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής της σαμπάνιας.

Όπως ο ίδιος λέει στο THETOTALBUSINESS, αυτό που θέλησε από την πρώτη στιγμή, ήταν να κάνει αυτό που γνώριζε καλύτερα, χωρίς να σπαταλά δυνάμεις σε αρκετούς διαφορετικούς τομείς και διαφορετικές οινοποιήσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα καλό επίπεδο και μία ποιότητα ζωής. Η μητέρα του, Ελληνίδα, είχε εγκαταλείψει τη χώρα το 1964 και εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία, όπου γεννήθηκε ο ίδιος. Η σχέση του με την Ελλάδα περιοριζόταν στις καλοκαιρινές διακοπές που έκανε κάθε χρόνο στο Πήλιο, πριν αποφασίσουν με τη σύζυγό του να εγκατασταθούν μόνιμα εδώ. Πεποίθησή του είναι ότι εάν κάποιος θελήσει να διαφοροποιηθεί με τις δικές του δυνάμεις στη χώρα μας, μπορεί να το καταφέρει εύκολα. Αρκεί να έχει τη θέληση και το όραμα για να δημιουργήσει και να πετύχει.

«Το 2004, μαζί με τη γυναίκα μου και έχοντας ως βάση μας την Ολλανδία, αναζητούσαμε ένα μέρος που θα μας διευκόλυνε να κάνουμε το κρασί που εγώ αγαπούσα. Με υψηλή οξύτητα και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Το ιδανικό μέρος ήταν αυτό που θα είχε κρύο, υψόμετρο και μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας τη μέρα και τη νύχτα. Ενώ αρχικά το μυαλό μας πήγε στη Βόρεια Ευρώπη και στην Ελβετία, δεν βρήκαμε ευκαιρίες να κάνουμε αυτό που είχαμε σκεφτεί. Ήταν όλα αρκετά ακριβά και μία επένδυση εκεί θα μας κόστιζε πολλά», αφηγείται ο οινοποιός.

Η άφιξη στο Αμύνταιο

Η αναζήτηση έφερε τυχαία το ζευγάρι στο Αμύνταιο, σε έναν τόπο όπου μόνο προφανή επιλογή δεν θα μπορούσε να αποτελέσει πριν από 20 χρόνια. «Το 2004 το Αμύνταιο είχε κακό όνομα στην αγορά, σταφύλια που δεν ωρίμαζαν και περιορισμένη δραστηριότητα στην παραγωγή κρασιού με εξαίρεση τον τοπικό συνεταιρισμό. Όταν μου είπαν κάποιοι ότι αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την ωρίμανση του σταφυλιού στο Αμύνταιο, προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον μου. Γιατί όταν κάτι δεν ωριμάζει, σημαίνει ότι πρέπει η περιοχή έχει πολύ ψυχρό κλίμα. Ήρθαμε μία βόλτα στην Ελλάδα, προσπαθώντας να μάθουμε τι ήταν η τοπική ποικιλία Ξινόμαυρο καθώς και κάποια πράγματα παραπάνω για το Αμύνταιο. Συναντήσαμε τις ιδανικές συνθήκες που θα μας επέτρεπαν να πειραματιστούμε στην παραγωγή αφρώδους κρασιού, που αποτελεί την ειδικότητά μου».

Τα συμπεράσματα από τους πρώτους πειραματισμούς, απέδειξαν ότι το Αμύνταιο ήταν μία εξαιρετική επιλογή ως terroir για την παραγωγή αφρώδους κρασιού, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Ξινόμαυρου. Το 2006 αγόρασαν ένα κτήμα στην περιοχή και δημιούργησαν το δικό τους οινοποιείο.

Το κτήμα Καρανίκα παράγει αυστηρά τέσσερις επιλεγμένες ετικέτες αφρώδους

Το κτήμα Καρανίκα παράγει αυστηρά τέσσερις επιλεγμένες ετικέτες αφρώδους. Πρόκειται για τις Cuvee Speciale Extra Brut, Cuvee Prestige Extra Brut, Extra Cuvee de Reserve και Rose Brut.

Παράγει 120.000 φιάλες ετησίως

H παραγωγή εξελίχθηκε με ταχείς ρυθμούς καθώς το 2010 ήταν 10.000 φιάλες, φτάνοντας το 2023 τις 120.000 φιάλες. Το Κτήμα Καρανίκα αποτελεί το μοναδικό οινοποιείο που ειδικεύεται αποκλειστικά στο αφρώδες, ενώ εξάγει σε 25 χώρες παγκοσμίως. «Κάνοντας μόνο αφρώδες είναι ευκολότερο να φτάσουμε σε υψηλότερη ποιότητα κρασιού», λέει ο οινοποιός.

Σήμερά έχει καταφέρει εκτός από τις εξαγωγές, να πουλάει περίπου 40.000 φιάλες αφρώδους κρασιού στην Ελλάδα κάθε χρόνο, εκπαιδεύοντας το εγχώριο κοινό να πίνει ποιοτικά αφρώδη από έναν μικρό οινοποιητικό οίκο σε τιμές λιανικής από 20 έως και 40 ευρώ το μπουκάλι. «Όταν καταλαβαίνει κάποιος ότι έχει ταλέντο, καλό είναι να αποφεύγει κανείς να κάνει κάτι που δεν γνωρίζει καλά. Τη δύναμη που έχω, θέλω να την χρησιμοποιώ με το σταγονόμετρο, σε αυτά που ξέρω να κάνω καλά. Θέλω να είμαι τίμιος και όχι να ισχυρίζομαι ότι μπορώ να κάνω πολλά πράγματα καλά. Πολλοί οινοποιοί στην Ελλάδα αναρωτιούνται για το πώς έχουμε καταφέρει να πουλάμε μόνο τέσσερις ετικέτες, τη στιγμή που τα περισσότερα οινοποιία αναγκάζονται να κυκλοφορούν μία νέα ετικέτα κάθε χρόνο, ακολουθώντας τις επιταγές της αγοράς. Μέσα από την εξειδίκευση η ζωή γίνεται ευκολότερα διαχειρίσιμη».

Ο Χάρτμαν κατάφερε να ξεχωρίσει, δημιουργώντας αφρώδη κρασιά από Ξινόμαυρο. Πουλώντας στο εξωτερικό, διαφεύγοντας της σύγκρισης με τη σαμπάνια. «Έχουμε ένα πολύ ωραίο αφήγημα, καθώς διαθέτουμε αφρώδη κρασιά με την ποιότητα και τον χαρακτήρα της σαμπάνιας. Το μοναδικό αφρώδες στον κόσμο που φτιάχνεται από ξινόμαυρο και ασύρτικο και δεν οινοποιείται στην περιοχή της Καμπανίας. Οι οινολόγοι παγκοσμίως υποστηρίζουν ότι είναι εύκολο να πουλήσουμε το κρασί αυτό γιατί έχει ποιότητα αλλά και μία διαφορετική ιστορία να αφηγηθεί».

Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσει ένα ακόμα κρασί σε δύο χρόνια από σήμερα, το μοναδικό από τη λευκή ποικιλία ασύρτικο, που θα προέλθει από δύο αμπέλια που φυτεύτηκαν στο Αμύνταιο το 2017.

«Εάν κάποιος έχει κέφι για περιπέτεια και δημιουργήσει κάτι μοναδικό, δεν υπάρχει καλύτερη χώρα από την Ελλάδα»

Εκ του αποτελέσματος 20 χρόνια μετά από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το Κτήμα Καρανίκα, ο οινοποιός δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος από τη ζωή του τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά.

«Η Ελλάδα ήταν μία καλή επιλογή για την οικογένειά μου. Και αποφασίσαμε ότι θέλουμε να έρθουμε στην Ελλάδα το 2007, όταν όλα τα ελληνόπουλα έφευγαν για να πάνε στο εξωτερικό. Καταλήξαμε στο εξής: ότι εάν κάποιος έχει κέφι και διάθεση για περιπέτεια, δημιουργώντας κάτι πρωτοπόρο και μοναδικό, δεν υπάρχει καλύτερη χώρα από την Ελλάδα για να το καταφέρει. Εάν επιλέξει κανείς ένα πεπαλαιωμένο σύστημα, περιμένοντας απλά να διοριστεί στο Δημόσιο για να λάβει μία σύνταξη μετά από κάποια χρόνια, μόνο εξέλιξη δεν μπορεί να περιμένει. Αυτοί που δεν φοβούνται, στο τέλος δικαιώνονται».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.