07 Σεπ 2024
READING

ΔΕΗ: Ακόμα ένας ισχυρός παίκτης μπαίνει στα Data Center

4 MIN READ

ΔΕΗ: Ακόμα ένας ισχυρός παίκτης μπαίνει στα Data Center

ΔΕΗ: Ακόμα ένας ισχυρός παίκτης μπαίνει στα Data Center

Μία ακόμα μεγάλη επένδυση ετοιμάζεται να κάνει η ΔΕΗ με την είσοδό της στον τομέα των Data Center, θέλοντας να εξελιχθεί σε έναν «πράσινο Powertech παίκτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Μετά το «μπάσιμο» της εταιρείας του Γιώργου Στάσση στην οπτική ίνα, όπου με επενδύσεις 650 εκατ. ευρώ θέλει να γίνει ο no2 πάροχος στην Ελλάδα πίσω από τον ΟΤΕ, πριν λίγες εβδομάδες ο CEO της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι μπαίνει δυναμικά και στα Data Centers δημιουργώντας ιδιαίτερη έκπληξη στην αγορά.

Ο Γιώργος Στάσσης έχει καταφέρει να μεταμορφώσει τα τελευταία χρόνια τη ΔΕΗ, ενώ με καίριες κινήσεις έχει δείξει ότι πλέον η στροφή προς τη τεχνολογία αποτελεί μονόδρομο, καθώς όπως έχει πει και ο ίδιος «η ΔΕΗ θα είναι πιο ψηφιακή στο μέλλον».

Το άνοιγμα στα Data Centers

Η ΔΕΗ σε συνεργασία με την DAMAC Data Centers από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκινά τις επενδύσεις της στα Data Centers, με το πρώτο που αναμένεται να έχει ισχύς 25 MW, να σχεδιάζεται στην Αθήνα.

ΔΕΗ και DAMAC θα δημιουργήσουν μια κοινή εταιρεία στην οποία θα συμμετέχουν από 50-50 η οποία θα αναπτύξει data centers σε όλη την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα έξυπνη από την αγορά, καθώς στόχος της εταιρείας είναι να το χρησιμοποιήσει την ενέργεια από το Data Center τόσο για τις δικές της ανάγκες αλλά όσο και για την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους, συνδυάζοντας την υπηρεσία αυτή με τη μίσθωση οπτικών ινών.

Έτσι η ΔΕΗ, εκτός από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, μπαίνει και στα Data Center, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της. Με αυτό τον τρόπο στόχος είναι να επιτύχει αυτονομία και ανεξαρτησία, να βρει νέα πηγή εσόδων που θα τη βοηθήσει να αναπτυχθεί, εμφανίζοντας μεγαλύτερα έσοδα.

Παράλληλα η ΔΕΗ τρέχει τη κατασκευή του EMC (East To Med Data Corridor), υποβρύχιου καλωδίου που θα συνδέσει την Ασία με την Ευρώπη, που η ΔΕΗ κατέχει ένα ποσοστό της τάξης του 25%.

Ποια είναι η DAMAC

Η DAMAC Data Centers είναι ένας παγκόσμιος πάροχος ψηφιακής υποδομής που εντοπίζει και επενδύει σε ψηφιακούς κόμβους. Παρέχει τα θεμέλια για τοπική καινοτομία σε όλο τον κόσμο και επεκτείνεται στην αγορά των κέντρων δεδομένων με νέα ταχύτητα και ευελιξία.

Τα κέντρα δεδομένων της DAMAC προσδιορίζουν αγορές όπου οι νέες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές μπορούν να έχουν μέγιστο αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες, τις επιχειρήσεις και στους τελικούς χρήστες.

Το DAMAC Data Centers, που ξεκίνησε το 2021, δημιουργεί έργα και συνεργασίες που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων κέντρων δεδομένων σε αναδυόμενες ή υποεξυπηρετούμενες αγορές παγκοσμίως και δημιουργεί, αγοράζει ή συνεργάζεται για να εξυπηρετήσει το επόμενο κύμα ζήτησης για υπηρεσίες data center.

Οι μεγάλοι παίκτες στην ελληνική αγορά

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για επενδύσεις σε Data Center, καθώς πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ανακοινώσει την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων στην χώρα μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, η αξία του ελληνικού οικοσυστήματος Data Centers εκτιμάται σήμερα στα 763,80 εκατ. δολ. και προβλέπεται να φτάσει το 1,35 δισ. δολάρια με ορίζοντα το 2029, που μεταφράζεται σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς με 9,9% την επόμενη πενταετία.

Οι συνθήκες είναι ευοίωνες και όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς η πραγματική αξία θα φανεί όταν οι τεχνολογικοί κολοσσοί ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα μας.

Η Digital Realty μετά την εξαγορά της Lamda Hellix (πλέον Digital Realty Hellas) έχει ήδη κατασκευάσει δύο μεγάλα data centers στην Αττική, στα τέλη του 2022 έγιναν τα εγκαίνια για το τρίτο (Athens 3), ενώ προχωράει και η αδειοδότηση για το Athens 4, μια επένδυση που αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ.

Προ δύο μηνών έγινε σημαντικό βήμα για την ανέγερση του Data Center της Microsoft στην Ελλάδα, αφού ανακοινώθηκε ο ανάδοχος κατασκευαστής που θα τρέξει το έργο. Συγκεκριμένα κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, τη κατασκευή του πρώτου Data Center ανέλαβε η RENCO σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ.

Η σύμβαση ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και προβλέπει την ολοκλήρωση των μελετών, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία του πρώτου Data Center της Microsoft συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 19,2MW στα Σπάτα.

Η Google έχει ανακοινώσει επένδυση σε Data Center η οποία προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Η επένδυση αφορά τη δημιουργία του πρώτου Cloud Region στην Ελλάδα με στόχο την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και αναμένεται να συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

Η μόνη ελληνική εταιρεία που έχει μείνει να ασχολείται με τα Dara Centers είναι η Lancom του Γιώργου Νώλη. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2009, αναμένεται να εμφανίσει τζίρο πάνω από 5 εκατ. ευρώ το 2023 και EBITDA πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ, από 1,05 εκατ. ευρώ το 2022.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.