18 Δεκ 2024
READING

Χρήστος Μεγάλου: Η πορεία από το δύσκολο 2017 στη νέα εποχή της Πειραιώς

4 MIN READ

Χρήστος Μεγάλου: Η πορεία από το δύσκολο 2017 στη νέα εποχή της Πειραιώς

Χρήστος Μεγάλου: Η πορεία από το δύσκολο 2017 στη νέα εποχή της Πειραιώς

Χρονικά το 2017 από το 2024 απέχει επτά χρόνια. Που για κάποιους μπορεί να φαντάζουν λίγα, για κάποιους αδιάφορα και για κάποιους περισσότερα. Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς και του Χρήστου Μεγάλου, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να πει ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πέρασε αδιάφορα. Οι δρόμοι της Τράπεζας με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, συναντιούνται το 2017.

Σε μία ομολογουμένως κρίσιμη αλλά και δύσκολη καμπή για την πορεία της Τράπεζας. Ο Μεγάλου ήταν αυτός που κλήθηκε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της αναδιάρθρωσης μίας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, θέτοντας τότε σε εφαρμογή το σχέδιο Agenda και με την Τράπεζα να προχωράει την άνοιξη του 2021 σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,38 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ξεκινήσει τη σταδιακή εισοδό της στη νέα εποχή. Πλέον, μετά την διάθεση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έγινε φέτος τον Μάρτιο, με αντικείμενο την πώληση του 27% των μετοχών της Τράπεζας σε επενδυτές, η Πειραιώς κατάφερε να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως, σηματοδοτώντας παράλληλα και την είσοδό της σε μία περίοδο που μπορεί να σταθεί αποκλειστικά στα πόδια της, και ενώ είχαν προηγηθεί οι διαδοχικές αναδιαρθρώσεις που ήταν απαραίτητες στα χρόνια της κρίσης για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

 

Μεγάλο μέρος της σημερινής εξέλιξης και εικόνας της Πειραιώς αποδίδεται και όχι άδικα στον Χρήστο Μεγάλου. Με τον ίδιο να έχει παραδεχτεί κατά καιρούς ότι χρειάστηκε να χάσει πολλά βράδια τον ύπνο του, λέγοντας ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να πείσουμε τις ρυθμιστικές αρχές και την αγορά ότι η στρατηγική μας θα απέδιδε καρπούς».

Για να αντιληφθούμε ποια ακριβώς ήταν η αφετηρία του CEO της τράπεζας, το 2017 η Πειραιώς είχε συσσωρεύσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια που υπερέβαιναν τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ και ενώ η συζήτηση για «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων ήταν όχι απλά υπαρκτή, αλλά ιδιαίτερα ρεαλιστική και προ των πυλών.

Η αντίστροφη πορεία για την Πειραιώς ξεκίνησε το 2020. Όταν τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα Agenda με σκοπό την εξυγίανση της λειτουργίας, την διαχείριση του βαρύ φορτίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την επιστροφή στην κερδοφορία. Κάποιοι θεώρησαν τότε ότι ο δρόμος που είχε να διανύσει ο επικεφαλής της τράπεζας, ήταν όχι απλά φιλόδοξος, αλλά ενδεχομένως ακατόρθωτος. Εκ του αποτελέσματος όμως διαψεύστηκαν. Η Πειραιώς συνήψε συμφωνία με την Intrum για τη μεταβίβαση του «κόκκινου» δανειακού χαρτοφυλακίου που έως τότε αποτελούσε το σημαντικότερο βάρος για εκείνη την περίοδο αλλά και για την επόμενη μέρα. Ακολούθως, απευθύνθηκε στις αγορές με την έκδοση Tier II ομολόγων, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Όμως οι κινήσεις αυτές δεν ήταν αρκετές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, γνωστό ευρύτερα ως ΤΧΣ, κατείχε στις αρχές του 2021 ποσοστό 61,3%, δεδομένης της μετατροπής του ομολόγου CoCo σε κοινές μετοχές που είχε εκδώσει το ελληνικό δημόσιο κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και ενώ ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανικός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, SSM, δεν είχε επιτρέψει την πληρωμή του κουπονιού. Το ζήτημα της Πειραιώς είχε λάβει τότε σημαντικές διαστάσης, καταλήγοντας έως και τα έδρανα της Βουλής.

Υπερβαίνοντας κάθε εμπόδιο

Ωστόσο, ο Χρήστος Μεγάλου κατάφερε να αποδείξει ότι μπορούσε να υπερβεί κάθε σκόπελο που ανέκυπτε στην πορεία που ο ίδιος είχε ξεκινήσει να χαράσσει. Προχώρησε στην διοργάνωση διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το 2021, προσελκύοντας κεφάλαια από διεθνούς βεληνεκούς επενδυτές και βάζοντας στα ταμεία της τράπεζας το ποσό των 1,38 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζας, μειώθηκε σε ποσοστό 27%. Ταυτόχρονα ο Χρήστος Μεγάλου έβαλε ως στόχο την εφαρμογή του σχεδίου Sunrise με αντικείμενο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, κι ενώ ακολούθησε σειρά τιτλοποιήσεων, ήταν να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 46% τον Μάρτιο το 2022 σε 3,5% στο τέλος του 2023. Ο Χρήστος Μεγάλου, με θητεία σε Fairfax, Eurobank, Credit Suisse, Barclays, Αγροτική Τράπεζα έχει τον τρόπο και τη γνώση να πείσει τα κατάλληλα πρόσωπα και funds να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Πειραιώς. Κάτι που αποδείχτηκε στην πράξη.

Μέρισμα 300 εκατομμύρια για το 2024 και νέα εταιρική εικόνα

Φτάνοντας στο σήμερα, η τράπεζα έκανε γνωστό ότι θα διανείμει μέρισμα στους μετόχους έως και 300 εκατομμύρια ευρώ ή 30% επί των κερδών του 2024, προχωρώντας σε αναθεώρηση του στόχου – guidance που έχει θέσει για τη χρονιά που διανύουμε κατά 100 εκατομμύρια ευρώ. Η διοίκηση της Πειραιώς βάζει πλώρη για κέρδη 1 δισ. ευρώ από 900 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος της χρονιάς.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Πειραιώς προχώρησε και σε μία συμβολική κίνηση. Καθώς ανακοίνωσε τους νέους αναβαθμισμένους στόχους της για φέτος, ενώ τρέχει διαδοχικές ενημερώσεις πελατών, συνεργατών και δημοσιογράφων για το rebranding του ομίλου, το οποίο θέλει να συνδέσει και να σηματοδοτήσει την επιστροφή σε εποχές κερδοφορίας και μερισμάτων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.