08 Σεπ 2024
READING

Πόσο τουρισμό αντέχουν τελικά τα ελληνικά αεροδρόμια;

4 MIN READ

Πόσο τουρισμό αντέχουν τελικά τα ελληνικά αεροδρόμια;

Πόσο τουρισμό αντέχουν τελικά τα ελληνικά αεροδρόμια;

Πριν από αρκετό διάστημα, η Fraport Greece, επένδυσε σε 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια μετά από διαγωνισμό που διεξήχθη. Η εταιρία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2015, έχει αποκτήσει μάλιστα από το 2017 τη διαχείριση των αεροδρομίων, μέσα από μία παραχώρηση 40 ετών από το Ελληνικό Δημόσιο. Ουσιαστικά η επένδυση αφορούσε την ανακαίνιση και αναβάθμιση των αεροδρομίων, ώστε να υπάρχουν καλύτερες υποδομές για τις τουριστικές ροές. Συγκεκριμένα, η επένδυση περιλάμβανε την κατασκευή πέντε νέων σύγχρονων αεροσταθμών, πέντε επεκτάσεις, τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών, την κατασκευή και ανακαίνιση 12 πυροσβεστικών σταθμών και την ανακαίνιση 12 διαδρόμων αποπροσγείωσης. Ακόμη, όλα τα αεροδρόμια πλέον διαθέτουν μοντέρνα συστήματα διαχείρισης αποσκευών και ανίχνευσης εκρηκτικών.

Τα 14 αεροδρόμια που περιλαμβάνονταν στο έργο παραχώρησης ήταν στις πόλεις: Άκτιο, Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθος. Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια εργασιών, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες με τα αναβαθμισμένα αεροδρόμια να ξεκινούν να υποδέχονται τις τουριστικές ροές, και μάλιστα τρεις μήνες νωρίτερα από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Μία κοινοπραξία χρηματοδοτικών ιδρυμάτων παρείχε στη Fraport Greece μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 968 εκατ. ευρώ περίπου. Εν τω μεταξύ, το 2023 έκλεισε με περισσότερους από 33,8 εκατ. ταξιδιώτες συνολικά για το 2023, που αντιστοιχούν σε αύξηση 8,6% σε σχέση με το 2022 και άνοδο 12,3% συγκριτικά με το προ-πανδημικό 2019 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Οι αριθμοί δημιούργησαν σίγουρα ελπίδα, αλλά και προβληματισμό, αφού είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς αν η χώρα ήταν και είναι τελικά έτοιμη να υποδεχθεί και να εξυπηρετήσει τον τεράστιο όγκο επισκεπτών.

Παράλληλα, εν έτει 2024 και αφού, όπως έχει ανακοινωθεί, έχουν ολοκληρωθεί οι παραπάνω αναβαθμίσεις, υλοποιούνται στα συγκεκριμένα αεροδρόμια έργα αναβάθμισης υποδομών ενταγμένα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε συζήτηση και για τον συνδυαστικό ρόλο προσαρμογής των αεροδρομίων στην εξέλιξη της τεχνολογίας, με την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας που παρέχεται, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου θεμάτων συμμόρφωσης με τις κανονιστικές απαιτήσεις του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας και διάφορα παρεμφερή θέματα για τη βελτίωση των συγκεκριμένων αεροδρομίων. Παράλληλα, την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Νίκος Ταχιάος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νησί της Κω και στο αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» του νησιού αναφέρθηκε σε εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την επέκταση και βελτίωση του πεδίου ελιγμών του Κρατικού Αερολιμένα στη Νάξο, την επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων στη Σύρο, εργασίες συμμόρφωσης προς τις κανονιστικές απαιτήσεις της ΕASA των αεροδρομίων Μυκόνου, Σαντορίνης και Ρόδου. Επομένως, τι συμβαίνει τελικά με την επάρκεια σε υποδομές και εύρυθμη λειτουργία;

Ταυτόχρονα, το Ελληνικό Υπερταμείο έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αεροδρομίων. Όπως είχε ανακοινωθεί, μέσα από την παραχώρηση, τα αεροδρόμια αναμένεται να υποστούν σημαντικές αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμούς, βελτιώνοντας την εμπειρία των επιβατών και αυξάνοντας την προσβασιμότητα στις περιφέρειες. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού αναμένεται προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, με απώτερο στόχο μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Εν τω μεταξύ, βρισκόμαστε ήδη – και ημερολογιακά – μέσα στη θερινή περίοδο, ενώ η σεζόν έχει ξεκινήσει ήδη στην πραγματικότητα πολύ νωρίτερα, με τα τουριστικά κύματα να φτάνουν ήδη από την άνοιξη.

Τα παράπονα για τα ανακαινισμένα αεροδρόμια

Εν τω μεταξύ, από τη στιγμή της ολοκλήρωσης των εργασιών της επένδυσης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, συζήτηση προκλήθηκε αναφορικά με διάφορες ελλείψεις που εξακολουθούσαν να υπάρχουν, με αρκετά συμβάντα να καταγράφονται ακόμη και σήμερα.

Ως τελευταίες εξελίξεις ήρθαν τα πυρά κατά της διαχειρίστριας εταιρίας του αεροδρομίου από τον Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Fraport, Σάββα Καραγιάννη προς τα τοπικά ΜΜΕ, αναφορικά με τη λειτουργία πάρκινγκ στο αεροδρόμιο για τις ανάγκες επισκεπτών και εργαζομένων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στάθμευσης που υπάρχει ακόμη. Όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ο Σύλλογος, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί, καθώς συμπεριλαμβανόταν στα άμεσα έργα που θα γινόταν στην πρώτη τριετία, από την υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης το 2017.

Τον ίδιο μήνα, στο φως της δημοσιότητας ήρθε συμβάν που είχε να κάνει, όπως συζητήθηκε, με το πρόβλημα ιατρικής κάλυψης σε έκτακτα περιστατικά. Αφορμή στάθηκε περιστατικό όπου μια επιβάτιδα που είχε φτάσει από το Βερολίνο, έχασε τις αισθήσεις της στο πεζοδρόμιο ακριβώς δίπλα στην έξοδο των αφίξεων, με μάρτυρες να αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο δεν υπήρχε γιατρός εκείνη την ώρα, ούτε νοσοκόμος ή διασώστης, αν και η εταιρία υποστήριξε σε τοπικά μέσα ότι υπήρξε επέμβαση.

Στη δημοσιότητα έχουν έρθει και διαμαρτυρίες σχετικά με αεροδρόμια με εγκαταστάσεις χωρίς φυσούνες και συγκεκριμένα αυτό της Μακεδονίας, γεγονός που δυσχεραίνει τη μετακίνηση κυρίως για τα ΑμεΑ.

Οι προβλέψεις για τουριστικές ροές φέτος στην Ελλάδα, εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουμε τα 32 εκατομμύρια, με βάση τις προκρατήσεις. Οι εξελίξεις και οι εκτιμήσεις είναι θετικές, όμως, τελικά, εγείρονται προβληματισμοί σχετικά με την ετοιμότητα των ελληνικών, αεροπορικών και μη, υποδομών, που καλούνται να σηκώσουν αυτό το βάρος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.