07 Σεπ 2024
READING

Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου: Από την οικογενειακή επιχείρηση στο βάθρο του ΕΒΕΑ

5 MIN READ

Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου: Από την οικογενειακή επιχείρηση στο βάθρο του ΕΒΕΑ

Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου: Από την οικογενειακή επιχείρηση στο βάθρο του ΕΒΕΑ

Το να καταφέρει μία γυναίκα να ξεχωρίσει, να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης, και να βρεθεί επικεφαλής ενός ανδροκρατούμενου κλάδου, όπως το επιχειρείν και δη ενός οργανισμού όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, σίγουρα δεν είναι απλή υπόθεση και απαιτεί καθημερινή μάχη χρόνων.

Η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην μακρόχρονη ιστορία του οργανισμού, και κατάφερε, το 2022, με αυτή της την κατάκτηση να γυρίσει σελίδα και να δημιουργήσει μία νέα εποχή γι’ αυτόν, αλλά και την ίδια. Αποτελούσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ από το 2006 και Α’ Αντιπρόεδρος, αναλαμβάνοντας τα θέματα νεοφυών επιχειρήσεων και γυναικείας επιχειρηματικότητας από το 2021. «Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής προσπάθειας για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Διότι, χωρίς επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να έχουμε ούτε ανάπτυξη, ούτε κοινωνική συνοχή, ούτε μέλλον ως χώρα», δήλωσε μάλιστα μετά την εκλογή της, με θάρρος, σιγουριά και υπερηφάνεια για τον οργανισμό τον οποίο επρόκειτο να κατευθύνει στο εξής.

Στις επιχειρήσεις από παιδί

Το μικρόβιο του επιχειρείν βέβαια βρισκόταν στο DNA της προ πολλού, ήδη από τα παιδικά της χρόνια, ζώντας σε μία οικογένεια με παράδοση στις επιχειρήσεις. Μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη, με τον πατέρα της να είναι Εμπορικός Διευθυντής της SUZUKI, ενώ μάλιστα διατηρούσαν και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στην περιοχή. Όπως έχει μάλιστα δηλώσει η ίδια, η επιχείρηση ήταν για εκείνη γνώριμο μέρος, αφού τριγυρνούσε ήδη από μικρή ηλικία στους χώρους της και όχι ως «επισκέπτρια». Η ίδια δεν έχει διστάσει να αποκαλύψει πως από μικρή έμαθε να συναρμολογεί τα μηχανάκια που έφταναν στο κατάστημα σε κομμάτια και εργαζόταν τα απογεύματα εκεί, κάνοντας τα πρώτα της βήματα, ενώ μπήκε γρήγορα και στο κομμάτι των πωλήσεων. Ήταν μάλιστα αυτή που, με το καινοτόμο και οξυδερκές της πνεύμα, εισήγαγε στην επιχείρηση τα πρώτα λιπαντικά.

Η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της θέσης της σύγχρονης γυναίκας στην αγορά εργασίας, καθώς και την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

Θεμέλιο της επιτυχίας της αποτελεί το πλούσιο εκπαιδευτικό της υπόβαθρο. Είναι κάτοχος πανεπιστηµιακών πτυχίων και µεταπτυχιακών τίτλων στη Φιλοσοφία, την Ψυχολογία, τη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων και τον Προγραµµατισµό Η/Υ και µιλά τρεις ξένες γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

Επιστρέφοντας από τις σπουδές της στο εξωτερικό, ξεκίνησε την πορεία της ως εκπαιδευτικός, στο ΤΕΙ Πειραιά. Η είσοδός της εκεί είχε καταλυτικό ρόλο για την προσωπική της ζωή, αφού εκεί γνώρισε τον επιχειρηματία και μέλλοντα σύζυγό της Δημήτρη Εφραίμογλου, ο πατέρας μάλιστα του οποίου, Λάζαρος Εφραίμογλου, υπήρξε Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, όπως εκείνη σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της συναρπαστικής πορείας της, η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορείς στο «τιμόνι» εταιριών, μέσα από τον ρόλο της CEO και μάλιστα διαφόρων κλάδων. Από το εμπόριο, μέχρι τη βιομηχανία.

Πάντως, από το πρώτο διάστημα στα νέα της καθήκοντα όμως στο ΕΒΕΑ, η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της θέσης της σύγχρονης γυναίκας στην αγορά εργασίας, καθώς και την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Η ίδια είναι μάλιστα πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Επιχειρηματιών, με την εξάλειψη των ανισοτήτων βάσει φύλου να βρίσκονται πάντα ψηλά στην ατζέντα της.

Με το βλέμμα και στον Πολιτισμό και την Επικοινωνία

Από τη μια ο τεχνοκρατικός κόσμος των επιχειρήσεων, από την άλλη πιο εκλεπτυσμένος κόσμος του Πολιτισμού. Εκτός από τις άλλες της αρμοδιότητες,  η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου εκτελεί και τον ρόλο της αντιπροέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, οργανισμός που έχει καταλυτικό ρόλο για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομίας, την εκπαίδευση και την έρευνα. Ακόμη, είναι Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η ίδια διακατέχεται πάντα από έντονο ενδιαφέρον και πάθος για τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς και επιθυμία να τον διαδώσει μέσα από τις στρατηγικές και τις δράσεις της.

Θα λέγαμε, χωρίς υπερβολές, πως είναι η προσωποποίηση της πολυπραγμοσύνης και του πάθους για προσφορά σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, αφού εκτός από τις επιχειρήσεις και τον πολιτισμό, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών. Υπήρξε Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας τηλεπικοινωνιών Vivodi Telecom, την οποία και ίδρυσε το 2001, αλλά και Πρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρίας Fortius Finance ΑΧΕΠΕΥ, για την οποία επίσης η ίδια άνοιξε τον δρόμο.

Μέχρι το βήμα της Βουλής

Η θέση της γυναίκας σε κοινωνία και επιχειρήσεις έχει βρεθεί ίσως όσο ποτέ στο επίκεντρο της δημοσιότητας και του δημοσίου διαλόγου το τελευταίο διάστημα. Από το «βάθρο» της υψηλής θέσης ευθύνης που κατέχει, η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου δεν θα μπορούσε να μην είναι υπέρμαχος της ισότητας των γυναικών και της ανάδειξής τους σε θέσεις ηγεσίας. Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, έφτασε μάλιστα μέχρι το βήμα της Βουλής, στάθηκε απέναντι σε έναν ακόμη ανδροκρατούμενο χώρο και δεν δίστασε να εκφράσει με ευθύτητα όσα πιστεύει.

«Σύγχρονες έρευνες και τάσεις που αναδεικνύονται από διεθνή κι εγχώρια φόρουμ τονίζουν πως η ηγεσία των γυναικών είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων και μελλοντικών προκλήσεων των επιχειρήσεων και οργανισμών. Ενώ αντίστοιχα φαίνεται πως το γυναικείο management φέρνει καλύτερα αποτελέσματα στην κερδοφορία των επιχειρήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρωταγωνίστρια σε διαφορετικά «έργα»

Αλήθεια, πόσους ρόλους μπορεί να αντέξει το 24ωρο μιας γυναίκας;  Η Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου καταφέρνει και ενσαρκώνει στο πρόσωπό της όχι έναν, αλλά τρεις απαιτητικούς ρόλους. Της ηγέτιδας ενός σημαντικού οργανισμού, της συζύγου και, ίσως του πιο κρίσιμου ρόλου της ζωής της, αυτού της μητέρας και μάλιστα τριών παιδιών, που τραβούν πια τον δικό τους δρόμο.

Το όνομά της βέβαια, έχει συνδεθεί με πολλά ακόμη αξιώματα, δράσεις, καθοριστικές κινήσεις και στρατηγικές, όμως κλείνοντας θα λέγαμε ότι πάντα η μεγάλη της «έγνοια», είναι να στηρίζει σε κάθε μέρος και στιγμή τη θέση της γυναίκας και όσα πρεσβεύει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.