15 Ιαν 2025
READING

Πώς η Aegean κατέκτησε τους αιθέρες

5 MIN READ

Πώς η Aegean κατέκτησε τους αιθέρες

Πώς η Aegean κατέκτησε τους αιθέρες

25 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας συμπλήρωσε η Aegean, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ελλάδα, που ξεκίνησε έχοντας στόλο μόλις 2 αεροσκάφη. Τα πρώτα χρόνια αποδείχτηκαν δύσκολα, οι μέτοχοι αναγκάστηκαν για μια τετραετία να καλύπτουν ζημιές, όμως τελικά το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.

Η εταιρεία, αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά, έχει καταφέρει να εκτοπίσει τον ανταγωνισμό, αφού μόνο η Sky Express βρίσκεται «απέναντί» της, ενώ στην πολυετή της πορεία ορισμένες στιγμές ήταν εκείνες που έκαναν τη διαφορά. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η εξαγορά της Olympic Air το 2013, ενώ το 2024 είναι μια εξαιρετικά σημαντική χρονιά για την ανάπτυξή της αφού συνδυάζεται η ενίσχυση του υπάρχοντος δικτύου, με το «βάρος» να «πέφτει» σε δημοφιλή δρομολόγια όπως το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη, με την επέκταση σε νέες περιοχές όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ακόμα ότι η Aegean υλοποιεί σημαντικό σχέδιο συνεργασίας με συμφωνίες κοινού κωδικού με σημαντικές αεροπορικές εταιρείες όπως η Emirates, η Saudia και η Juneayo.

Τα σημεία-«κλειδιά»

Σε μία τόσο μεγάλη διαδρομή είναι λογικό να υπάρχουν όμορφες και δύσκολες στιγμές. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, τα σημεία-«κλειδιά» που έκαναν τη διαφορά και επέτρεψαν στην Aegean να είναι σήμερα η πιο μεγάλη ελληνική αεροπορική εταιρεία είναι η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2007, η συμμετοχή στη μεγαλύτερη παγκόσμια αεροπορική συμμαχία Star Alliance το 2010, η εξαγορά της Olympic Air το 2013, η παραγγελία 46 αεροσκαφών της οικογένειας Airbus Α320 neo το 2018, η οποία μάλιστα έχει αναβαθμιστεί στα 50 αεροσκάφη, αλλά και η δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η εταιρεία ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την κάλυψη μεγαλύτερων δρομολογίων καθώς προχώρησε στην παραγγελία τεσσάρων νέων αεροσκαφών Α321neo LR που θα καλύπτουν αποστάσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προορισμούς όπως η Ινδία, η Κεντρική Αφρική και οι περιοχές του Κόλπου, προσφέροντας κορυφαίο επίπεδο άνεσης στους επιβάτες.

Στον αντίποδα, ένα καθοριστικό σημείο που η εταιρεία έπρεπε να αντέξει, και άντεξε, ήταν η κρίση του 2020, εξαιτίας της πανδημίας του COVID που κράτησε τα αεροσκάφη στη γη. Μια υγειονομική κρίση που ήρθε την πιο ακατάλληλη στιγμή για την Aegean, η οποία μόλις είχε μπει σε έναν νέο κύκλο ανάπτυξής της, μέσω της νέας εταιρικής της εικόνας και τριών νέων αεροσκαφών της οικογένειας Airbus Α320neo με κινητήρες Pratt & Whitney. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυσκολίες ήταν τόσο μεγάλες που η επιβατική κίνηση «γκρεμίστηκε» κατά 80% μεταξύ Απρίλιου – Δεκέμβριου του 2020, ενώ η πτώση στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 92%, 62% και 77%, αντίστοιχα.

Τελικά η εταιρεία, έχοντας και το κράτος στο πλευρό της, κατάφερε όχι μόνο να ξεπεράσει τις… αναταράξεις αλλά να μπει σε έναν νέο κύκλο ανάπτυξης.

Τι λένε οι αριθμοί

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περίοδο 2023- 2024 ξεπέρασε τις επιδόσεις του 2019, ενώ το 2023 ο όμιλος είχε το μεγαλύτερο δίκτυο στην ιστορία του, 180 προορισμούς εσωτερικού/εξωτερικού με ενδυνάμωση του υφισταμένου δικτύου εξωτερικού προς τη δυτική Ευρώπη, αλλά και προς νέες αναπτυσσόμενες αγορές και συγκεκριμένα κυρίως προς την Ανατολή γεγονός που αποτελεί στόχο της δικτυακής ανάπτυξης.

Χωρίς διάθεση για εφησυχασμό, συνεχίζονται οι επενδύσεις και η ορθολογική αύξηση της δραστηριότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, φιλοδοξώντας να συμβάλλει στη μείωση της εποχικότητας της αεροπορικής κίνησης και της ίδιας δραστηριότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2024, το θερινό πρόγραμμα της εταιρείας απαρτίζεται από περίπου 13,4 εκατ. θέσεις, αυξημένες δηλαδή κατά +6% σε σχέση με πέρυσι.

Για το 2024 η εταιρεία συνολικά, η AEGEAN προγραμματίζει να διαθέσει 19,5 εκατ. θέσεις, από τις 7 βάσεις της, καλύπτοντας 47 χώρες, με 249 δρομολόγια.

Οι τέσσερις προκλήσεις του μέλλοντος

Με την ευκαιρία των 25 γενεθλίων της, ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης, ονόμασε τις 4 προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η εταιρεία στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, την συνέπεια στις βασικές αξίες και την προσήλωση στην ανάπτυξη της ίδιας της εταιρείας, ενισχύοντας παράλληλα και τον ελληνικό τουρισμό στην προσπάθεια για άμβλυνση της εποχικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βασιλάκης, θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες, στις 4-7 Ιουνίου, στο Μόντε Κάρλο, μαζί με περισσότερους από 60 επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, διεκδικώντας τον τίτλο του ‘’ΕΥ World Entrepreneur Of The Year’’, της διεθνούς εταιρείας ΕΥ με μακροχρόνια παρουσία στο χώρο των ελεγκτικών, συμβουλευτικών, νομικών και λοιπών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις σε πάνω από 150 χώρες

Εκτοπίζοντας τον ανταγωνισμό

Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων διαδραμάτισε και η επιτυχημένη αντιμετώπιση του ανταγωνισμού, καθώς μόνο η Sky Express επί της ουσίας παραμένει «απειλή». Στον αντίποδα, πολλές ήταν οι εταιρείες που είτε έκλεισαν, είτε δεν αποτελούν επί της ουσίας αντίπαλο. Ανάμεσά τους η βορειοελλαδίτικη Ellinair, που έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της από τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημικής κρίσης. Παρά τη βοήθεια που έλαβε και την προσπάθεια να συνεχίσει τη λειτουργία της αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με την πτώχευση.

Πολλές είναι οι αεροπορικές εταιρείες που δεν κατάφεραν να παραμείνουν στη «μάχη»

Επίσης, η Astra Airlines έχει πάψει να εκτελεί πτήσεις από τον Νοέμβριο του 2019. Διέθετε προσωπικό 150 ατόμων, είχε ενεργητικό αξίας 18 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 16 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ανάμεσα στις εταιρείες που ουσιαστικά βγήκαν εκτός μάχης συμπεριλαμβάνεται η Orange2Fly, που έπαψε να εκτελεί (ναυλωμένες) πτήσεις τον Μάρτιο του 2020, με τα προβλήματα να έχουν εμφανιστεί από το 2019, ενώ η SkyGreece, πτώχευσε τον Αύγουστο του 2017 χωρίς να καταφέρει να πετύχει τον στόχο της που ήταν η σύνδεση Αθήνας και Νέας Υόρκης.

Γίνεται αντιληπτό ότι μπορεί οι αερομεταφορές να είναι ένας δύσκολος χώρος, καθώς το καθαρό περιθώριο κερδοφορίας του κλάδου παραμένει μικρό και διαμορφώνεται μόλις στο 1,2%, η Aegean όμως κατάφερε να ξεπεράσει τις αναταράξεις και να παραμείνει ψηλά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.