14 Νοέ 2024
READING

ΝOVA: Τα νέα έργα και οι σημαντικές εξελίξεις για την πώληση

6 MIN READ

ΝOVA: Τα νέα έργα και οι σημαντικές εξελίξεις για την πώληση

ΝOVA: Τα νέα έργα και οι σημαντικές εξελίξεις για την πώληση

Σε μία καθοριστική για το μέλλον της περίοδο έχει μπει η Nova, η οποία, από τη μία πλευρά, ανακοινώνει σημαντικά έργα υποδομών κι από την άλλη βρίσκεται σε μία φάση στην οποία οι συζητήσεις για ενδεχόμενη πώλησή της έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο.

Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών

Υπενθυμίζεται ότι, από το 2021, η United Group έχει προχωρήσει στην ίδρυση της United Fiber, μέσω της συνεχίζει να αναπτύσσει τις υποδομές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία.

Έχοντας ξεκινήσει από τη Σλοβενία τον Μάρτιο του 2024, την οποία θα ακολουθήσουν η Βουλγαρία και η Κροατία μέχρι το τέλους του τρέχοντος έτους, ο όμιλος έχει στρέψει την προσοχή του στην περαιτέρω επιτάχυνση και ενίσχυση των υποδομών του στην ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Η σύγχρονη δικτυακή υποδομή θα διασυνδέσει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ασία, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη ανάγκη για μεταφορά δεδομένων μεταξύ των αγορών του Ομίλου. Το υπερυψηλής ταχύτητας και σταθερότητας δίκτυο νέας γενιάς θα καλύπτει την υψηλή ζήτηση ιδιωτών και επιχειρήσεων σε όλη τη Νοτιονατολική Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι τη δεδομένη περίοδο, στις τέσσερις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελλάδα, Κροατία, Βουλγαρία και Σλοβενία στις οποίες δραστηριοποιείται η United Group διαθέτει 60.000 χιλιόμετρα δικτύου οπτικής ίνας FTTH και FTTC.

Ακόμα, το δίκτυό της σε σταθερή τηλεφωνίας και internet σε αυτές τις αγορές φτάνει τα 3,6 εκατ. σπίτια, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση υλοποίησης το πλάνο σύνδεσης 475.000 νέων σπιτιών στην οπτική ίνα (FTTH) το 2024, ενώ στόχος είναι οι ρυθμοί αυτοί να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η United Fiber στην Ελλάδα αποτελεί πρωταγωνιστή στην υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου για την ανάπτυξη υποδομών. Η εταιρεία έχει επιτύχει την επιτάχυνση των δραστηριοτήτων με την διείσδυση οπτικών ινών στο ιδιόκτητο δίκτυό της να ανέρχεται στο 20% (έναντι 8% πανελλαδικά), προσφέροντας υπερυψηλές ταχύτητες.

Σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες στο εξωτερικό, στη Βουλγαρία, η United Group διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικής ίνας FTTH στη χώρα, που φτάνει στο 50% όλων των νοικοκυριών, με στόχο να επεκταθεί στο 67% μέχρι το 2028.

Την ίδια ώρα, στην Κροατία προστίθενται περίπου 80.000 νοικοκυριά ετησίως με στόχο την επέκταση στο 40% όλων των νοικοκυριών μέχρι το 2028, ενώ στη Σλοβενία ο Όμιλος διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων 10 Gbps που καλύπτει περίπου το 50% του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας.

Η διασύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης

Ακόμα, η United Group ανακοίνωσε ένα μεγάλο, νέο έργο υποδομής. Πρόκειται για την επίγεια σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης, η οποία θα αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου περιφερειακού δικτύου με στόχο την ενίσχυση των υποδομών της United Group στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως έγινε γνωστό, οι εργασίες για το έργο της νέας σύνδεσης θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025. Την υλοποίηση, και σε αυτήν την περίπτωση, έχει αναλάβει η United Fiber.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης θα καλύπτει 548 χλμ. δικτύου, περνώντας από 8 μεγάλες πόλεις-κλειδιά της Ελλάδας και συγκεκριμένα τις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Λαμία, Λάρισα, Λιβαδειά, Κατερίνη, και Θήβα.

Από τη Θεσσαλονίκη, η νέα διαδρομή θα συνδέει τη Σόφια και το Βελιγράδι και, διασχίζοντας όλη την περιοχή των Βαλκανίων, θα συνδέεται με τους κύριους κόμβους της Δυτικής Ευρώπης μέσω της Λιουμπλιάνας.

Ακόμα, στα ανατολικά, το έργο θα λειτουργήσει ενισχυτικά ως προς τις υφιστάμενες διασυνδέσεις με την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και την υφιστάμενη διασύνδεση με τη Βουλγαρία, ενώ στα δυτικά και στα νότια, η νέα σύνδεση θα αποτελεί μέρος του δικτύου υποδομών που συνδέει την Αθήνα με το υφιστάμενο υποβρύχιο καλώδιο προς την Ιταλία και την Κρήτη.

Αναφορικά με τις δραστηριότητες χονδρικής πώλησης του έργου, την διαχείρισή τους θα αναλάβει η επιχειρηματική μονάδα του Ομίλου, United Group International Wholesale (UGI). Η UGI έχει ως αντικείμενο τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες χονδρικής για την UG, προσφέροντας τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αιχμής, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων, φωνής, κινητής τηλεφωνίας και περιαγωγής προς όλους τους Ευρωπαϊκούς κόμβους, σε συνεργασία με μεγάλους φορείς και εταιρείες τεχνολογίας.

Η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου αποτελεί συνέχεια της επιθυμίας της UG να ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της χώρας μας ως κόμβο δεδομένων, δημιουργώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες και επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, και ειδικότερα σε μια περιοχή που είναι το σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Το αραβικό ενδιαφέρον

Την ίδια ώρα όπως φαίνεται, παραμένει το αραβικό ενδιαφέρον για την United Group, μητρική εταιρείας της Nova. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, μετά την Emirates Telecommunications, και η Saudi Telecom εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης.

Συγκεκριμένα, η βρετανική BC Partners, η οποία εξαγόρασε την United Group το 2019 από την KKR, έχει έρθει ήδη σε επαφή με συμβούλους για την πώληση που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Πάντως, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μπορεί η STC να εξετάζει τα δεδομένα, δεν έχει όμως καταλήξει αν θα προχωρήσει ή όχι σε επίσημη προσφορά.

Όπως υποστηρίζουν άνθρωποι με γνώση του ρεπορτάζ, η αποτίμηση της United Group μπορεί να φτάσει στα 8 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, ενώ εκπρόσωποι των STC και BC Partners κρατάνε, για την ώρα, στάση αναμονής και δεν έχουν σχολιάσει κάτι. Εάν τελικά η συμφωνία ολοκληρωθεί, η STC θα επεκταθεί περαιτέρω στον ευρωπαϊκό τομέα τηλεπικοινωνιών.

Οι ελληνικές πληροφορίες

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις από το… ελληνικό μέτωπο, πρόσφατα ο επικεφαλής του BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος, μιλώντας στους μετόχους της εταιρείας, άφησε να εννοηθεί ότι οι διαδικασίες για την πώληση της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας θα ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού.

Η τοποθέτησή του, σε μεγάλο ποσοστό, ήταν και μία έμμεση απάντηση σε φήμες που παρουσίαζαν το αμερικάνικο επενδυτικό κεφάλαιο CVC να βρίσκεται σε συνομιλίες με την BC Partners.

Μάλιστα, τα ίδια σενάρια εμπλέκουν στο βάθος και τη ΔΕΗ, στην οποία συμμετέχει μετοχικά το CVC, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής δικτύου οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, τα οποία θα διαθέτει στη χονδρική και σε άλλους παρόχους, γεγονός που ίσως οδηγήσει και σε ενδιαφέρον για την Nova.

Nova: Γιατί υποχρεώθηκε να αλλάξει τη διαφημιστική καμπάνια της | in.gr

Το σχήμα BC Partners/United Media κατέβαλε περισσότερα από 1,13 δισ. ευρώ για τις δύο εξαγορές

Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα BC Partners/United Media κατέβαλε περισσότερα από 1,13 δισ. ευρώ για τις δύο εξαγορές της Wind αλλά και της Forthnet. Ειδικότερα απέκτησε τη Wind Ελλάς έναντι 980 εκατομμυρίων ευρώ και τη Forthnet (Nova) έναντι 150 εκατoμμυρίων ευρώ. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στη διάρκεια του 2021 και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα εξετάζεται το ενδεχόμενο αποεπένδυσης.

Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης μετά τον όμιλο OTE, μέσα από τη συγχώνευση των δύο επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η United Group, που από το 2019 ανήκει στην B.C. Partners, αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.