07 Σεπ 2024
READING

O «πράσινος» ΑΒ Βασιλόπουλος

5 MIN READ

O «πράσινος» ΑΒ Βασιλόπουλος

O «πράσινος» ΑΒ Βασιλόπουλος

Σταθερά προσηλωμένη στην προσπάθειά της για προστασία του περιβάλλοντος παραμένει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία υλοποιεί μία σειρά από δράσεις για τον σκοπό αυτό.

Άλλωστε, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο όμιλος, έχει θέσει μία σειρά από σχετικούς στόχους. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη μείωση των εκπομπών αερίων του άνθρακα Κατηγορίας 1 και 2, υπάρχει δέσμευση για μείωση 50% μέχρι το 2030 με έτος βάση το 2018 και ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2040, ενώ αναφορικά με τη μείωση εκπομπών αερίων του άνθρακα Κατηγορίας 3 υπάρχει στόχος μείωσης εκπομπών από τους προμηθευτές της επιχείρησης στο σύνολο της εφοδιαστικής της αλυσίδα κατά 37% μέχρι το 2030 με έτος βάση το 2020 και ουδετερότητα του άνθρακα μέχρι το 2050.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Μία από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΑΒ Βασιλόπουλος σχετίζεται με την χρησιμοποίηση αυξανόμενου αριθμού ηλεκτρικών οχημάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών στα καταστήματά της, τα γραφεία της και τις αποθήκες της, την ώρα που προσφέρει στους πελάτες της την ευκαιρία να φορτίσουν το δικό τους αυτοκίνητο σε ένα από εκατοντάδες σημεία φόρτισης ηλεκτρικών και plug in υβριδικών αυτοκινήτων. Η προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με πιστοποιητικό εγγύησης προέλευσης παραγωγής ηλεκτρισμού από τον πάροχο και ταυτόχρονα, θέτει τις προϋποθέσεις για τη χρήση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αναλυτικότερα, η ΑΒ Βασιλόπουλος προβαίνει σε μία διαρκή ανανέωση του στόλου οχημάτων της με ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή φορτηγάκια που εξυπηρετούν μέρος της παράδοσης κατ’ οίκον στην Αττική, αλλά και τις διοικητικές ανάγκες της εταιρείας, ενώ σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Blue, έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα.

Ειδικότερα, στα κεντρικά της γραφεία έχουν εγκατασταθεί 80 θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τους εργαζόμενους και άλλες 31 στις αποθήκες, ενώ προσφέρονται 770 σημεία φόρτισης ΔΕΗ Blue σε 173 καταστήματα ΑΒ σε όλη την Ελλάδα για όλους όσοι αναζητούν έναν πιο «πράσινο» και «έξυπνο» τρόπο μετακίνησης.

Ακόμα, στο πλαίσιο των δράσεων αυτών συμπεριλαμβάνεται και το λεγόμενο «Πράσινο Φορτηγό» της ΑΒ Βασιλόπουλος με σχεδόν μηδενικούς ρύπους, που κινείται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), γεγονός που το κάνει -μεταξύ άλλων- να δημιουργεί χαμηλό θόρυβο, ενώ ο θάλαμός του ψύχεται με τεχνολογία ανακυκλωμένου CO2, παρέχοντας μεγάλη ψυκτική απόδοση, καθώς προστατεύει το φορτίο που διακινείται.

Μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας

Σε κεντρική θέση της «πράσινης» στρατηγικής της ΑΒ Βασιλόπουλος βρίσκεται και η προσπάθεια που γίνεται για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της υιοθέτησης «πράσινων πρακτικών» με τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Αναλυτικότερα, σε έντεκα καταστήματα ΑΒ, αλλά και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά συστήματα, ώστε να συμβάλλουν στην παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για μία διαχρονική προσπάθεια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, για την οποία έχει αποσπάσει αρκετές διεθνείς διακρίσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του καταστήματος στη Σταμάτα Αττικής, το οποίο ήταν το πρώτο κτήριο που έλαβε πιστοποίηση Breeam στην Ελλάδα.
Τεχνολογίες μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα

Αναφέραμε στην αρχή του άρθρου ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία έχει υιοθετήσει τους επιστημονικούς στόχους Science Based Target (SBTi), έχει δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών αερίων του άνθρακα σε ποσοστό 37% έως το 2030, σε σύγκριση με το έτος αναφοράς 2020 και με μακροπρόθεσμο στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Προκειμένου να το πετύχει αυτό, έχει επενδύσει σημαντικά ποσά σε τεχνολογίες μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος ενώ έχει αναπτύξει συνεργασίες με τους προμηθευτές της, παρακολουθώντας την πρόοδο αυτής της προσπάθειας σε ετήσια βάση. Μάλιστα, παρουσίασε το ειδικά σχεδιασμένο ΑΒ Climate Hub για να διευκολύνει τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, προκειμένου να αποκτήσει περισσότερους συνοδοιπόρους σε αυτό το «πράσινο» ταξίδι.

Πρόγραμμα «Προσφέρω»

Οι δράσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος δεν σταματούν εδώ, καθώς, μέσω του προγράμματος «ΠΡΟΣΦΕΡΩ καθαρότερες θάλασσες και ακτές» της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, σε συνεργασία με την P&G, έχει ήδη ολοκληρώσει 248 παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς ( 119 παράκτιοι και 129 υποβρύχιοι) και 36 εκπαιδευτικές δράσεις παιδιών σε σχολεία και κέντρα ειδικής αγωγής.

Στα πλαίσια του προγράμματος που συνεχίζεται για 6η χρόνια, έχει συγκεντρώσει πάνω από 87 τόνους απορριμμάτων, ενώ έχει εκπαιδεύσει 2.400 παιδιά σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Μάλιστα οι δράσεις καθαρισμών έχουν πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή πάνω από 1.300 εθελοντών, ανάμεσά τους πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας και δύτες, οι οποίοι παράλληλα ενημερώθηκαν για το ζήτημα των υδάτινων απορριμμάτων και τις ορθές πρακτικές μείωσης των απορριμμάτων στην καθημερινότητά τους.

Στο επίκεντρο και η ανακύκλωση

Η ΑΒ Βασιλόπουλος αποτελεί τη μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που εφαρμόζει το Σύστημα Ατομικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών. Σήμερα, 98 Κέντρα Ανακύκλωσης είναι τοποθετημένα έξω ή κοντά σε καταστήματά της σε όλη την Ελλάδα. Στα ολοκληρωμένα κέντρα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανακυκλώσουν έως και 6 υλικά (πλαστικές συσκευασίες, συσκευασίες αλουμινίου, συσκευασίες λευκοσιδήρου, γυάλινες συσκευασίες, χάρτινες συσκευασίες, πλαστικές σακούλες), ενώ στα μικρότερα κέντρα μπορούν να ανακυκλώσουν πλαστικά και μεταλλικά κουτιά. Για κάθε υλικό που ανακυκλώνουν, εισπράττουν χρηματικό αντίτιμο, το οποίο μπορούν είτε να το δωρίσουν στην ΜΚΟ το «Χαμόγελο του Παιδιού», είτε να το αφαιρέσουν από τις αγορές τους στα καταστήματα ΑΒ.

Κέντρα Ανακύκλωσης • #allazoumesinithies | ΑΒ Βασιλόπουλος

Σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΑΒ Βασιλόπουλος

Ακόμα, η ΑΒ Βασιλόπουλος συμμετέχει από το 2010 στη δράση Ώρα της Γης. Συγκεκριμένα, κάθε κατάστημα σβήνει συμβολικά όλες τις φωτεινές πινακίδες που βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, και για όλο το σαββατοκύριακο.

Τέλος, το μήνυμα της Ανακύκλωσης ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και μέσα από το πρωτοποριακό λεωφορείο της εταιρείας, ή αλλιώς το κινητό «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης», που κάνει στάσεις σε δήμους, ευαισθητοποιώντας μικρούς και μεγάλους και καλλιεργώντας την περιβαλλοντική ενσυναίσθηση.

Μέσα από τις δράσεις που αναλύσαμε, αλλά και από τις υπόλοιπες που πραγματοποιεί η ΑΒ Βασιλόπουλος (πχ πρωτοβουλία zero waste στα τρόφιμα) καθίσταται σαφές ότι η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει θέσει στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της τις «πράσινες» δράσεις, με σκοπό έναν καλύτερο κόσμο, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.