07 Σεπ 2024
READING

Από που αντλεί -πράσινη- ενέργεια η ΔΕΗ Ανανεώσιμες;

4 MIN READ

Από που αντλεί -πράσινη- ενέργεια η ΔΕΗ Ανανεώσιμες;

Από που αντλεί -πράσινη- ενέργεια η ΔΕΗ Ανανεώσιμες;

Μπορεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες να δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του ’80, τα τελευταία χρόνια όμως έχει κάνει ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία της. Πρόκειται για μία 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ η δραστηριοποιείται πρωτοποριακά, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Αιολική και Ηλιακή Ενέργεια.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει στη δύναμη της φύσης και σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους και κατασκευαστές αξιοποιεί επιχειρηματικές ευκαιρίες, με στόχο την προώθηση έργων παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας. Καινοτομεί στην Ελλάδα με την δραστηριοποίησή της σε όλες τις μορφές ΑΠΕ, αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμία και βιομάζα – βιοαέριο και υλοποιεί δομημένο στρατηγικό σχεδιασμό, ανακατασκευάζοντας τα υφιστάμενα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και επεκτείνοντας το διαθέσιμο δυναμικό της με νέα έργα που συμπεριλαμβάνουν σταθμούς γεωθερμίας και βιομάζας, αλλά κυρίως μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου σε νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως τα υπεράκτια αιολικά και τα πλωτά φωτοβολταϊκά, η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με χρήση συσσωρευτών (μπαταρίες).

Όσον αφορά το συνολικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είναι διασφαλισμένες τεχνικά και αδειοδοτικά συνθήκες ωρίμανσης για έργα άνω των 4GW. Με βάση το ισχύον πενταετές επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στοχεύει στην διαμόρφωση ενός διευρυμένου και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης είτε μέσω εξαγορών και συνεργασιών με εταιρίες εγνωσμένου κύρους, που αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα άνω των 5GW εντός της επόμενης πενταετίας.

Το mega-deal με τον όμιλο Intrakat

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου και την ολοκλήρωση της συμφωνίας της με τον όμιλο Intrakat, για την επίτευξη ενός πολύ σημαντικού deal. Συγκεκριμένα, έγινε γνωστή η ολοκλήρωση των οριστικών συμφωνιών αγοραπωλησίας και των οριστικών συμφωνητικών μετόχων μεταξύ της θυγατρικής της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του ομίλου Intrakat, για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW.

Αναλυτικότερα, ο όμιλος Intrakat μεταβίβασε στην εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες έξι έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Πρόκειται για το εν λειτουργία αιολικό πάρκο «Φραγκάκι» ισχύος 15 MW, το εν αναμονή λειτουργίας αιολικό πάρκο «Καστρί» ισχύος 5 MW και τα έργα «Ζυγουρολίβαδο», «Τιμένιο», «Κακοδιάβατο» και «Κάρκαρος», αθροιστικής ισχύος 144 MW, που βρίσκονται σήμερα σε φάση υλοποίησης.

Από την πλευρά της, η εταιρεία ΔΕH Ανανεώσιμες εισήλθε ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του Ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW, ενώ η συμφωνία μπορεί να διευρυνθεί υπό προϋποθέσεις με επιπρόσθετα έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συναλλαγή για το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕH Ανανεώσιμες αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) που ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Το «άνοιγμα» στη Ρουμανία

Οι κινήσεις από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες δε σταματούν εδώ, ούτε περιορίζονται εντός των ελληνικών συνόρων, καθώς στο τέλος Μαρτίου ολοκληρώθηκε η εξαγορά από τις ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil του 100% της Land Power s.r.l. η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84MW.

Το αιολικό πάρκο παράγει περισσότερες από 200 GWh ετησίως καθώς βρίσκεται στις περιοχές Dorobantu και Topolog οι οποίες έχουν το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιλέχθηκε ως προτιμώμενος αγοραστής μετά από διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν διεθνείς εταιρείες.

Η αξιοποίηση λιγνιτωρυχείων

Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 80 MW, στη θέση «Ακρινή» της Κοζάνης, σε εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία της ΔEH.

Για την κατασκευή του, όπως έγινε γνωστό, θα χρησιμοποιηθούν bifacial φωτοβολταϊκά πλαίσια υψηλής απόδοσης, πάνω σε σταθερό σύστημα στήριξης.

Με δεδομένο το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της περιοχής, η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή του σταθμού υπολογίζεται να ανέλθει σε 127 GWh ετησίως. Με τη λειτουργία του, ο νέος σταθμός αναμένεται να αποτρέψει εκπομπές CO2 της τάξης των 73.500 τόνων σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατασκευάζει αυτή τη στιγμή στην Πτολεμαΐδα νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 800MW. Σε αυτά, εκτός από το έργο «Ακρινή» που αναφέραμε, συμπεριλαμβάνεται και το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα» ισχύος 550MW που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα στην Ευρώπη.

Με την ολοκλήρωσή τους, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών) του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει στα 2.300MW από 1.500 ΜW που είναι σήμερα.

 

Υβριδικά Συστήματα: Η λύση στην αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει επιτύχει σημαντική διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της

Σε μία εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις, έχει καταφέρει όχι μόνο να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της αλλά και να προσφέρει στους καταναλωτές χρήσιμες υπηρεσίες που οδηγούν σε μία ομαλή «πράσινη» μετάβαση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.