07 Σεπ 2024
READING

Ποιοι επενδύουν στο Ελντοράντο της λεωφόρου Κηφισίας;

4 MIN READ

Ποιοι επενδύουν στο Ελντοράντο της λεωφόρου Κηφισίας;

Ποιοι επενδύουν στο Ελντοράντο της λεωφόρου Κηφισίας;

Σε Ελντοράντο των νέων κτιριακών αναπτύξεων εξελίσσεται ο κόμβος Κηφισίας, γεγονός που έχει καταστήσει την περιοχή τη δεύτερη ακριβότερη του λεκανοπεδίου σε τιμές ενοικίων επαγγελματικής στέγης. Πρωταγωνιστής είναι τα πράσινα γραφεία, ένας κλάδος για τον οποίο η αγορά κρίνει, βάσει αποδόσεων και ζήτησης, ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό. Αυτός είναι και ο λόγος που, αν και οι τιμές έχουν εκτοξευτεί σε ύψη δυσθεώρητα για μεσαία βαλάντια, το «χρυσό» Δαχτυλίδι της Κηφισίας προσελκύει το μεγαλύτερο αριθμό επενδύσεων ακινήτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ύψος των επενδύσεων που πραγματοποιούνται κοντά στο Μαρούσι έχει φτάσει να ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, τα βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας συγκεντρώνουν εκείνα τα χαρακτηριστικά βάσει των οποίων οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά και το προσεχές διάστημα. Περιοχές γύρω από τη Λεωφόρο Κηφισίας, την Αττική Οδό και τη Λεωφόρο Μεσογείων βρίσκονται στο ραντάρ θεσμικών επενδυτών και μεγάλων εταιρειών του real estate.

Δεδομένα της μεσιτικής Cushman & Wakefield Proprius δείχνουν πως σήμερα οι διαθέσιμες επιφάνειες γύρω από το Δαχτυλίδι φτάνουν τα 166.900 τ.μ., ενώ υπό κατασκευή είναι 90.779 τετραγωνικά μέτρα και στο pipeline των αναπτύξεων προστίθενται επιπλέον 22.728 τ.μ..

Η μέση απόδοση των γραφείων στην περιοχή ορίζεται στο 6%, ενώ τα ενοίκια για ποιοτικούς γραφειακούς χώρους – όπως ορίζονται βάσει των σύγχρονων προδιαγραφών και «πράσινων» πιστοποιήσεων – φτάνουν μέχρι και τα 29 ευρώ το μήνα ανά τετραγωνικό.

Ο «συνωστισμός» των επενδυτών αποδεικνύεται από το γεγονός πως το τελευταίο κενό οικόπεδο επί της Κηφισίας «καταλήφθηκε» πρόσφατα. Ο λόγος για το οικόπεδο ιδιοκτησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που θα το αξιοποιήσει και θα στεγάσει τα νέα του γραφεία στο συγκρότημα που θα αναπτυχθεί, στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή του. Το ακίνητο, παλιός χώρος στάθμευσης, θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Ιατρικό Αθηνών, τη Dimand και τη ΓΕΚ Τέρνα, που θα αναλάβει την κατασκευή του πολυώροφου κτιρίου γραφείων. Με τη μέθοδο της αντιπαροχής και έπειτα από έναν δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, οι εταιρείες συνασπίστηκαν για να δημιουργήσουν το νέο Μέγαρο του ΤΕΕ. Το ΤΕΕ θα καταλάβει περίπου 4.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ θα κατασκευαστεί ένα ακόμη κτίριο περίπου 7.500 τετραγωνικών, πλέον των υπόγειων χώρων.

Οι μεγάλες πολυεθνικές δημιουργούν το… σίτι στο Δαχτυλίδι

Η μεγαλύτερη σε ύψος επένδυση κοντά στο Δαχτυλίδι υλοποιείται από τη Noval Property και την αμερικανική Brooklane και έχει ύψος 70 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την ανάπλαση του πρώην εργοστασίου της Kodak σε οικόπεδο εμβαδού 16.181 τ.μ., στη συμβολή των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Παναγιώτης Καπετανάκος, διευθύνων σύμβουλος της Noval Property, δύο από τα τέσσερα κτίρια του πράσινου και προσεχώς πιστοποιημένου κατά LEED Gold συγκροτήματος έχουν μισθωθεί σε μεγάλη εταιρεία.

Διπλή επένδυση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ τρέχει η Prodea, σε δύο οικόπεδα στο Μαρούσι, σε ακίνητο που στέγαζε στο παρελθόν την Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά και στο σχεδόν όμορο, πρώην λούνα πάρκ «Τα Αηδονάκια». Σε αυτή τη φάση, η εταιρεία τρέχει τις διαδικασίες αδειοδότησης και μελέτης για την ανάπτυξη campus γραφείων. Σκοπός της Prodea είναι να ανεγερθεί κτιριακό συγκρότημα γραφείων επιφάνειας περίπου 19.000 τ.μ. με ανωδομή 14.000 τετραγωνικών μέτρων. Το τελευταία αποκτηθέν κτίριο των 4.172 τ.μ., που βρίσκεται σε ενιαία έκταση 10,4 στρεμμάτων, περικλείεται από τη λεωφόρο Κηφισίας και την οδό Διονύσου. Σύμφωνα με την ΑΕΕΑΠ, το συγκρότημα των γραφείων που θα κατασκευαστεί θα ενσωματώνει τις σύγχρονες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και θα πιστοποιηθούν κατά το πρότυπο LEED στη βαθμίδα Gold.

Κινητικότητα από την πλευρά της Trastor προκάλεσε η αγορά του κτιρίου πρώην ιδιοκτησίας του Λουκά Έλληνα στο Δαχτυλίδι. Η εταιρεία αναπτύσσει αυτοτελές πενταώροφο κτίριο γραφείων επιφάνειας περίπου 5.000 τ.μ., ένα έργο αξίας 18 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2025, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση δεύτερου κτιρίου επιφάνειας 6.500 τ.μ..

Μία από τις επενδύσεις στο Δαχτυλίδι σηματοδότησε ένα από τα μεγαλύτερα deals της τελευταίας διετίας. Το ακίνητο που ανέπτυξε η Dimand και εκμίσθωσε στην PwC για περίοδο 10 ετών, έναντι μηνιαίου μισθώματος 26 ευρώ ανά τετραγωνικό, πωλήθηκε στη Eurobank αντί 74 εκατομμυρίων ευρώ, αποδεικνύοντας ότι οι συμφωνίες που κλείνονται με φόντο τον κόμβο Κηφισίας είναι χρυσοτόκες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.