22 Ιαν 2025
READING

«Φλέβα χρυσού» τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για ΟΤΕ-Nova-Vodafone

4 MIN READ

«Φλέβα χρυσού» τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για ΟΤΕ-Nova-Vodafone

«Φλέβα χρυσού» τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για ΟΤΕ-Nova-Vodafone

Τη…κότα με τα χρυσά αυγά έχουν βρει στα έργα πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ΟΤΕ, Nova και Vodafone, καθώς όπως δείχνουν τα αποτελέσματά τους, ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους προέρχονται από αυτά.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, βλέποντας ότι τα έσοδά τους από τις υπηρεσίες ήταν μειωμένοι, καθώς σύμφωνα με στοιχεία βυθίστηκαν κατά 3,2% το 2023, έχουν βρει στα έργα ICT τη νέα πηγή εσόδων τους, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς έχουν καταφέρει να χτίσουν ένα χαρτοφυλάκιο κοντά στα 2 δις. ευρώ.

Στον ΟΤΕ η μερίδα του λέοντος

Ο ΟΤΕ, ως ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην χώρα, έχει καταφέρει να λάβει τη μερίδα του λέοντος από τα έργα πληροφορικής, συνεχίζοντας την αναπτυξιακή του πορεία στα έργα τεχνολογίας.

Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο ΟΤΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει λάβει μέχρι στιγμής 93.750.000 ευρώ μέσα από το πρόγραμμα, με στόχο περίπου 371.000 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε 12 περιοχές της χώρας.

Ο ΟΤΕ βάσει των αποτελεσμάτων του 2023, από τα έργα ICT ο όμιλος είχε έσοδα 692,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,5% σε σχέση με το 2022. Ενώ από την άλλη τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2024 από έργα ICT αυξήθηκαν κατά 56,1% στο τρίμηνο ανακτώντας τη δυναμική τους μετά από μια προσωρινή πτώση το προηγούμενο διάστημα λόγω των εθνικών εκλογών αλλά και της συνεχούς ζήτησης για έργα ICT.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και CEO του ομίλου, αναφέρεται συχνά στα έργα πληροφορικής που διεκδικεί ο ΟΤΕ, λέγοντας ότι πλέον θέλει η εταιρεία να εξελιχθεί στον εθνικό digital provider, φιλοδοξώντας να αποτελέσει σημαντικό συνεργάτη στην προσπάθεια της χώρας προς την ψηφιακή μετάβαση.

Κάτι που φαίνεται και στη πράξη, αφού ο ΟΤΕ έχει αναλάβει να υλοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα αλλά και πιο σημαντικά έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου. Όπως το CRM, αξίας 53 εκατ. ευρώ, το οποίο το έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την Unisystems. Επίσης ο ΟΤΕ συμμετέχει στην ένωση εταιρειών «EY – OTE -Real Consulting» για το έργο «Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (BigData)», αξίας 14,9 εκατ. ευρώ.

Επίσης έχει αναλάβει να υλοποιήσει το project των 117 εκατ. ευρώ  για τα cloud services, ενώ πριν λίγους μήνες έγινε οριστικά ανάδοχος – καθώς μπήκαν οι υπογραφές με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- στο giga-project του Ultra Fast Broadband, συνολικής αξίας 870 εκατ. ευρώ.

Και η Nova στα ICT

Φυσικά ο δεύτερος μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος δεν θα μπορούσε να μην παίζει κομβικό ρόλο στα έργα πληροφορικής στη χώρα. Μάλιστα η Nova, έχει δημιουργήσει ξεχωριστή εταιρεία για τα έργα ICT (NovaICT), της οποίας CEO είναι ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης.

Η Nova, παρά την πτώση στο μέσο έσοδο ανά χρήστη το 2023, ενίσχυσε τον τζίρο της κυρίως χάρη στα έργα ICT, ενώ συνεχίζει να διεκδικεί έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, η Hellenic Open Fiber, η εταιρεία της Nova για τις οπτικές ίνες, έχει λάβει από το RRF 49,6 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος για την επιτάχυνση δημιουργίας δικτύων οπτικής ίνας στο σπίτι (Fiber to the Home).

Η Nova μεταξύ άλλων αναπτύσσει το πρώτο ICT έργο «Έξυπνο Δάσος», έχει οριστεί ανάδοχος για κομμάτι για την ψηφιοποίηση αρχείων του ΕΣΥ, έργου συνολικής αξίας 235,6 εκατ. ευρώ, ενώ ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά σε διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, έργο αξίας 48 εκατ. ευρώ.

Επίσης μέσα στο 2024 η Nova ICT αναδείχθηκε οριστικός ανάδοχος για τη πλατφόρμα για την ψηφιακή εκπαίδευση έναντι 22 εκατ. ευρώ.

Vodafone: Γιατί μπαίνει δυνατά στα έργα ICT

Η Vodafone Business συνεχίζει δυναμικά στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς έχει  διεκδικήσει και έχει αναλάβει να υλοποιήσει πολλά έργα ψηφιοποίησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ έχει προχωρήσει και στην υπογραφή τελικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο στο δ’ τρίμηνο του 2024 τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone Ελλάδας σημείωσαν οργανική ανάπτυξη ύψους 10,2%, και διαμορφώθηκαν στα 239 εκατ. ευρώ. Ενώ συνολικά η αξία των αναθέσεων στη Vodafone έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής το ποσό των 300 εκατ. ευρώ με περισσότερα από 30 έργα.

Μεταξύ άλλων έχει αναλάβει την υλοποίηση και συντήρηση των συστημάτων του ΑΔΜΗΕ, που θα τρέξει σε κοινοπραξία με την Netcompany –Intrasoft αξίας 24 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει την υλοποίηση έργων άνω των 50 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ μαζί με την Osmos Hellas έχει πάρει το έργο των «Έξυπνων Γεφυρών» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αξίας 157,9 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Vodafone έκλεισε το οικονομικό της έτος (Μάρτιος 2023 – Μάρτιος 2024) με τον τζίρο να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να «συντηρείται» από τα έργα ICT.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.