20 Δεκ 2024
READING

E-food: Τεράστια κερδοφορία αλλά δεν υπογράφει συλλογική σύμβαση εργασίας

4 MIN READ

E-food: Τεράστια κερδοφορία αλλά δεν υπογράφει συλλογική σύμβαση εργασίας

E-food: Τεράστια κερδοφορία αλλά δεν υπογράφει συλλογική σύμβαση εργασίας

Οι πλατφόρμες διανομής φαγητού άλλαξαν τα δεδομένα τόσο για τους χρήστες, όσο όμως και τους εργαζόμενους που απασχολούνται στον κλάδο της διανομής. Ομολογουμένως, η διανομή φαγητού μετατράπηκε, μέσα σε λίγα χρόνια, μέσω των κυρίαρχων παικτών e-food και wolt, από μία ευκαιριακή απασχόληση, σε μόνιμη εργασία για μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, κυρίως μέσω της συνεργατικής σχέσης εργασίας (αυτοαπασχολούμενοι), προσφέροντας αξιοσημείωτα καλύτερες απολαβές, σε σχέση με αυτές που εξασφάλιζαν οι διανομείς στο παρελθόν.

Οι εταιρίες παρέχουν πακέτα παροχών, όπως η ιδιωτική ασφάλεια στους μισθωτούς εργαζομένους, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός που έχει «δει» το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, όσον αφορά την περίπτωση της e-food και την περιβόητη υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, την οποία σύμφωνα με τους εργαζομένους, δεν υπογράφει, παρά τις κινητοποιήσεις τους.

Αρχικά, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς ορίζεται ως συλλογική σύμβαση εργασίας. Σε γενικές γραμμές, η συλλογική σύμβαση αποτελεί τη διαπραγμάτευση για τους εργαζομένους από ένα ή περισσότερα συνδικάτα με τη διεύθυνση μιας εταιρίας που ρυθμίζει τους όρους εργασίας. Η σύμβαση περιλαμβάνει θέματα όπως η διευθέτηση της μισθοδοσίας, των παροχών και των καθηκόντων των εργαζομένων και του εργοδότη.

Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι η e-food ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα με βάση ένα μοντέλο που περιλάμβανε τόσο μισθωτούς υπαλλήλους, όσο και αυτοαπασχολούμενους που εργάζονταν με σύμβαση. Στις πιο πρόσφατες εξελίξεις, το Σωματείο Εργαζομένων στην e-food Νομού Θεσσαλονίκης εξέδωσε Δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο επαναδιατυπώνει τα αιτήματά του για την άμεση υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους μισθωτούς εργαζόμενους καθώς και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους αυτοαπασχολούμενους. Παράλληλα, με σύνθημα «γιατί η e-food με 55 εκ. ευρώ τον χρόνο δεν υπογράφει συλλογική σύμβαση εργασίας», οι εργαζόμενοι της πλατφόρμας προέβησαν σε παρέμβαση στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να ενημερώσουν το κοινό για τις συνθήκες εργασίας.

Όμως τα επεισόδια των αντιδράσεων από τους εργαζομένους μαίνονται εδώ και καιρό. Οι απασχολούμενοι της e-food έχουν προχωρήσει κατά καιρούς αρκετές φορές σε 24ωρες απεργίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με βασικό αίτημα την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και των freelancers.

Να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή, και στις δύο κατηγορίες εργαζομένων η εταιρία προσφέρει παροχές που προβλέπουν εξοπλισμό που περιλαμβάνει κράνος μηχανής, αδιάβροχο, αντανακλαστικό γιλέκο, χειμερινό μπουφάν, γάντια, κουτί διανομής, ιμάντα, θερμόσακο για ροφήματα, powerbank και βάση κινητού. Παράλληλα, όλοι οι οδηγοί έχουν πρόσβαση στην ειδική πλατφόρμα, efood riders academy, για εξατομικευμένη εκπαίδευση στον τομέα της ασφαλούς οδήγησης, ενώ παρέχεται ιδιωτική ασφάλεια στους μισθωτούς εργαζόμενους.

Η στροφή στο «υποχρεωτικό» freelancing που προκάλεσε σάλο

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που τα εργασιακά ζητήματα όσον αφορά την e-food απασχολούν την επικαιρότητα. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2021, η e-food άλλαξε τα δεδομένα, δηλώνοντας στους μισθωτούς υπαλλήλους των οποίων οι συμβάσεις έληγαν, να ανοίξουν μπλοκάκι ως αυτοαπασχολούμενους, με εναλλακτική επιλογή την πόρτα της εξόδου. Όπως μάλιστα αναφερόταν χαρακτηριστικά, η εταιρία υπογράμμιζε πως σε περίπτωση μη συμφωνίας, «δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης».

Η είδηση προκάλεσε σάλο και θύελλα αντιδράσεων, τόσο στους κύκλους των εργαζομένων, όσο και στους χρήστες των εφαρμογών, οι οποίοι έσπευσαν να αντιδράσουν γεμίζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναρτήσεις που έφεραν το hashtag #cancelefood.

Τότε η εταιρία έσπευσε να κάνει λόγο για «λανθασμένη διατύπωση», τονίζοντας ότι αυτή «δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική». Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η εταιρία ανακοίνωσε ότι 2.016 συμβάσεις μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, αν και, όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι της εταιρίας, σταδιακά και μέσα από διάφορα μέτρα,  όπως οι αλλαγές αμοιβής ανά παραγγελία και η απασχόληση των freelancers σε συγκεκριμένες βάρδιες, περιοχές και ώρες, έκαναν πολλούς από τους εργαζομένους  να ζητήσουν από αυτοαπασχολούμενη, μισθωτή εργασία τη στιγμή που, όπως υποστήριξαν, η εταιρία δεν επιβαρύνεται με τις παροχές που συνοδεύεται το μισθωτό καθεστώς. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους, η εταιρία σταμάτησε την κάλυψη των επιπλέον αναγκών με υπερωρίες από τους μισθωτούς, που έτσι εξασφάλιζαν επιπλέον εισόδημα και προσέλαβε για αυτόν τον σκοπό νέους συνεργάτες – freelancers, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των μισθωτών.

Οι απασχολούμενοι της e-food έχουν προχωρήσει κατά καιρούς αρκετές φορές σε 24ωρες απεργίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με βασικό αίτημα την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Μέχρι σήμερα, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της πλατφόρμας διανομής συνεχίζονται, αναφορικά, μεταξύ άλλων με τη σύμβαση συλλογικής εργασίας και την κατοχύρωση δικαιωμάτων γενικότερα. Το THETOTALBUSINESS επιδίωξε να επικοινωνήσει με την εταιρία προκειμένου να μάθει τι συμβαίνει σχετικά με το θέμα από πλευράς e-food, ωστόσο, μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης του παρόντος άρθρου, αυτό δεν κατέστη εφικτό αφού η εταιρεία ζήτησε δύο ημέρες για να απαντήσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.