07 Σεπ 2024
READING

Αegean – Lidl: 25 χρόνια μετά

5 MIN READ

Αegean – Lidl: 25 χρόνια μετά

Αegean – Lidl: 25 χρόνια μετά

Το 1999 ήταν μία χρονιά που προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ελλήνων για το Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης της οργανωμένης αγοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου μπήκε για τα καλά στη ζωή μίας μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας, με ό,τι αυτή η ενασχόληση ακολούθησε. Πρωθυπουργός της χώρας εκείνη την περίοδο ήταν ο Κώστας Σημίτης, τον οποίο στις 22 Μαρτίου του 1999 το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε επανεκλέξει ως πρόεδρο του κόμματος με ποσοστό 65,7% κι ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος εκλέχθηκε ταυτόχρονα ως πρώτος σε σταυρούς στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, δύο σημαντικές επιχειρήσεις η μία πολυεθνικού εκτοπίσματος και η δεύτερη ελληνική, δημιουργήθηκαν την ίδια χρονιά. Ο λόγος για την Aegean Airlines και τη Lidl Ελλάς.

 

H αφετηρία για τη Lidl

Η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, δημιούργησε το 1999 το πρώτο της κατάστημα στις Σέρρες και σταδιακά άρχισε να διευρύνει το εκτόπισμά της σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης αλλά και της Βόρειας Ελλάδας στο πλαίσιο της επέκτασής της στη χώρα μας. Είχε προηγηθεί η προετοιμασία για την παρουσία της στην ελληνική αγορά, καθώς το 1998 άνοιξε το πρώτο logistics center της στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Η ίδρυση της Aegean

Αλλά και η Aegean, ιδρύεται από τον επιχειρηματία Θεόδωρο Βασιλάκη το 1999, ο οποίος διέκρινε το σημαντικό κενό που υπήρχε εκείνη τη στιγμή στις εγχώριες αερομεταφορές, μετατρέποντας την μικρού βεληνεκούς εταιρεία, Aegean Aviation, σε μία τακτική εμπορική αεροπορική εταιρεία. Σημειώνεται ότι η Aegean Aviation επρόκειτο για μια εταιρεία παροχής πτήσεων V.I.P. η οποία εξειδικευόταν στις εταιρικές πτήσεις, αλλά και στις πτήσεις αεροδιακομιδής.

Όραμα του Θεόδωρου Βασιλάκη ήταν να δημιουργήσει έναν εθνικό αερομεταφορέα. Η ονομασία Aegean Airlines ξεκίνησε να χρησιμοποιείται με την έναρξη των προγραμματισμένων επιβατικών πτήσεων στα τέλη Μαΐου του 1999 από την Αθήνα στο Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη με τα δυο καινούργια αεροσκάφη τύπου British Aerospace Avro RJ100., ενώ την ίδια χρονιά εξαγοράζει την Air Greece και δύο χρόνια αργότερα συγχωνεύεται με την Cronus. Το 2013 η Aegean εξαγόρασε την Olympic Air με αποτέλεσμα τη δημιουργία της μεγαλύτερης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, αναπτύσσοντας μεταφορικό έργο εκτός από τα αστικά κέντρα και στη νησιωτική Ελλάδα και δίνοντας πρόσβαση σε απομακρυσμένα νησιά της χώρας.

Καθοριστικής σημασίας ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στον τομέα των αερομεταφορών, την οποία υπέγραψε η Aegean με την Airbus τον Μάρτιο του 2018, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αντικείμενο την παραγγελία έως και 42 αεροσκαφών Airbus A320neo. Το πρώτο νέο Α320neo παραδόθηκε στην εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2019, και πραγματοποίησε την πρώτη του εμπορική πτήση στις 14 Φεβρουαρίου 2020, με προορισμό το Μόναχο. Ακολούθησε το πρώτο Α321neo τον Σεπτέμβριο 2020.

Για το 2024 η Aegean θα προσφέρει 19,5 εκατ. θέσεις σε 47 χώρες, 155 προορισμούς. Στο επίκεντρο της ανάπτυξης μπαίνει η νοτιοανατολική Ασία και η κεντρική Αφρική καθώς, όπως είπε ο κ. Γερογιάννης, πρόκειται για αγορές που εμφανίζουν προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης. Έτσι, εκτός από το Ντουμπάι και το Κισινάου που ξεκίνησαν τον χειμώνα, η Aegean έχει προσθέσει τρεις νέους προορισμούς από την Αθήνα (Σαράγεβο, Παλέρμο, Βίλνιους). Ταυτόχρονα, αυξάνει τις συχνότητες των δρομολογίων προς Κύπρο, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Αγγλία.

Εκτός Ευρώπης, η Aegean ταξιδεύει αυτή τη στιγμή σε προορισμούς όπως το Γιερεβάν της Αρμενίας, η γειτονική Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, η Σμύρνη, το Τελ Αβίβ, το Γιοχάνεσμπουργκ, η Βηρυτός, το Κουβέιτ, το Αμμάν, η Αλεξάνδρεια, το Αμπου Ντάμπι, το Μαρακές, αλλά και η Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και η Σιγκαπούρη.

 

Lidl: Συμπληρώνει 25 χρόνια στην Ελλάδα στις 9 Ιουνίου

Για τη Lidl, τα 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα συμπληρώνονται στις 9 Ιουνίου. Αποτελεί τη μοναδική γερμανική εκπτωτική αλυσίδα που κατάφερε να αναπτυχθεί στην εγχώρια αγορά, δεδομένου ότι η επίσης γερμανική εκπτωτική αλυσίδα Aldi παρά τις αρκετά φιλόδοξες προθέσεις της, αποεπένδυσε και αποχώρησε σύντομα από τη χώρα μας. Η αρχή της Lidl σηματοδοτήθηκε με 10 καταστήματα και 450 εργαζομένους.

Σημαντικό στοιχείο στη φιλοσοφία της Lidl, είναι ότι έχει συνάψει εκτεταμένες συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς καθώς το 60% του τζίρου της προέρχεται από ελληνικά προϊόντα και, από την άλλη , αποδεικνύει ότι ξέρει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καταναλωτών, για προϊοντική γκάμα πολλών και ποιοτικών επιλογών και, σύγχρονους χώρους άνετης εξυπηρέτησης.

Η στρατηγική της σε ό,τι αφορά την προσέγγιση του καταναλωτικού κοινού στην Ελλάδα, άρχισε μετά τα αρχικά δείγματα που έλαβε η διοίκηση της επιχείρησης κατά την άφιξή της εδώ και στην πορεία άρχισε σταδιακά να μεταβάλλεται. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέρα με την ημέρα να εντάσσονται στη γκάμα των προϊόντων της Lidl Ελλάς όλο και περισσότεροι κωδικοί που προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2013 ενέταξε στη γκάμα των προϊόντων της και το ελληνικό κοτόπουλο, λειτουργώντας προς αυτή την κατεύθυνση σε επίπεδο στρατηγικής. Στην πορεία, ελληνικά ψάρια συσκευασμένα και καθαρισμένα, κρέας από εγχώριους επεξεργαστές και αυστηροί έλεγχοι στα προϊόντα της, δημιούργησαν το χτίσιμο μίας σχέσης εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή ως προς το περιεχόμενο των καταστημάτων της.

Αυτό δηλαδή που προσπάθησε να κάνει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ήταν να αλλάξει το μείγμα των πωλούμενων προϊόντων, δημιουργώντας νέες συνθήκες και βασιζόμενη αρκετά σε Έλληνες προμηθευτές και όχι εισάγοντας για παράδειγμα, γερμανικά προϊόντα. Αυτή η κίνηση δεν μετέβαλε ριζικά την στρατηγική της που βασίζεται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία συνέχισε να διαθέτει συνεργαζόμενη όλο και με περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις.

Διάθεση κεφαλαίων άνω του 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ
Στο πέρασμα των 25 ετών η Lidl Ηellas διέθεσε κεφάλαια συνολικού ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις που πραγματοποίησε στη χώρα μας. Επί του παρόντος η αλυσίδα διατηρεί δίκτυο 230 καταστημάτων και απασχολεί περισσότερους από 6.700 εργαζομένους, ενώ ως το 2026 θα υλοποιήσει επιπλέον επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ σε νέα καταστήματα, βελτιώσεις των εγκαταστάσεών της και «πράσινες» δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Μεταξύ των επενδύσεων που θα υλοποιήσει θα είναι η κατασκευή ενός νέου logistics center στην Αττική αλλά και η διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων της. Μεταξύ αυτών θα είναι και η κατασκευή του νέου της καταστήματος στα πρώτη κεντρικά γραφεία της Miele στην λεωφόρο Μεσογείων καθώς και ενός ακόμη που έχει σχεδιάσει να υλοποιήσει στη θέση του κινηματογράφου Παλάς στο Παγκράτι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.