07 Σεπ 2024
READING

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις;

6 MIN READ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις;

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις;

Την ώρα που η Τεχνητή Νοημοσύνη κυριαρχεί πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιρετικά περιορισμένος παραμένει ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 10 εργαζομένους και χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό τους ανέρχεται μόλις στο 4%, ενώ και η γενικότερη -πανευρωπαϊκή- εικόνα, απογοητεύει.

Αναλυτικότερα, στην Ευρωζώνη, κατά μέσο όρο λιγότερο από μία στις δέκα επιχειρήσεις (8,8%) με πάνω από δέκα υπαλλήλους χρησιμοποίησε το 2023 τεχνητή νοημοσύνη για τις καθημερινές της λειτουργίες, ενώ όταν τα στοιχεία αφορούν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος όρος περιορίζεται στο 8%.

Ένα θετικό στοιχείο πάντως για τη χώρα μας είναι ότι παρατηρείται πολύ υψηλός ρυθμός υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα, το 2021, ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούσε εργαλεία AI ήταν μόλις στο 2,6%, ενώ, σύμφωνα με την Eurostat, στην Ευρωζώνη, το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 8,4%.

Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που έκαναν χρήση της τεχνητής νοημοσύνης το 2023 εντοπίζονται στη Δανία (15,2%), στη Φινλανδία (15,1%) και στο Λουξεμβούργο (14,1%), ενώ, στις τελευταίες θέσεις της λίστας συναντάμε τη Ρουμανία (1,5%), τη Βουλγαρία (3,6%), την Πολωνία και την Ουγγαρία (3,7%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που πράγματι εκμεταλλεύτηκαν την τεχνητή νοημοσύνη αξιοποίησαν κατά κύριο λόγο τα διαθέσιμα εργαλεία για την αυτοματοποίηση διάφορων λειτουργιών ή ως βοήθεια στη λήψη αποφάσεων.

ΣΕΒ: Υλοποιεί σειρά δράσεων για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την πλευρά του, ο ΣΕΒ προσπαθεί να αναδείξει στις επιχειρήσεις για σημαντικά οφέλη που προσφέρουν οι λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης σε πολλά και διαφορετικά πεδία, και για τον σκοπό αυτό αναλαμβάνει μία σειρά πρωτοβουλιών.

Ανάμεσα σε αυτές, ξεχωρίζει και η έκδοση ενός οδηγού για την ΤΝ προκειμένου να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να κατανοήσουν σε πρακτικούς όρους την επίδρασή της στις διαδικασίες παραγωγής και διοίκησης, τις ωφέλειες που μπορούν να καρπωθούν οι επιχειρήσεις που την χρησιμοποιούν καθώς και τους πλέον αποδοτικούς τρόπους εισαγωγής των ΑΙ εργαλείων στην καθημερινότητά τους.

Άλλωστε, οι λύσεις ΤΝ προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε διαφορετικά πεδία, καθώς οι επιχειρήσεις που τις έχουν υιοθετήσει καταγράφουν πρακτικά οφέλη που περιλαμβάνουν: 17% υψηλότερα περιθώρια κέρδους, 13% υψηλότερη κερδοφορία, 12% εξοικονόμηση καυσίμων, 10% επιτάχυνση της διάθεσης προϊόντων στην αγορά, αύξηση μεριδίου αγοράς, βελτιωμένη εμπειρία πελάτη και αναβαθμισμένη παραγωγικότητα εργαζομένων. Ωστόσο, παραμένουν λίγες καθώς σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του BusinessPulse, δεν ξεπερνούν το 12% του συνόλου.

Μυτιληναίος και Τιτάν ωφελήθηκαν σημαντικά

Δύο επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρήσεων που άντλησαν σημαντικά οφέλη από την υιοθέτηση της τεχνολογίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, είναι αυτά της Μυτιληναίος και της Τιτάν.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Μυτιληναίος, γίνεται ανάλυση στα ψηφιακά δίδυμα (digital twins): Πρόκειται για τεχνικές ΤΝ που εντοπίζουν ψηφιακά τον βέλτιστο τρόπο λειτουργίας πρωτού εφαρμοστεί στον πραγματικό κόσμο. Εφαρμογές GenAI δημιουργούν ψηφιακά δίδυμα με απλές φωνητικές εντολές. Ιδιόκτητες, εξατομικευμένες εφαρμογές στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος ψηφιακών διδύμων για το χυτήριο αλουμινίου, τον μύλο άλεσης βωξίτη και το διυλιστήριο, συλλέγουν δεδομένα με τεχνολογίες ΙοΤ (πχ κραδασμοί, κατανάλωση πρώτης ύλης, συσχετίσεις διαφορετικών παραμέτρων λειτουργίας εγκαταστάσεων, κ.ά.), τροφοδοτούν και βελτιώνουν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, και προτείνουν ενέργειες προληπτικής συντήρησης, οργάνωσης παραγωγής, και άλλες ρυθμίσεις, μέσα από διαδραστικές.

Οι ωφέλειες από τη χρήση αυτή οδηγούν στην μέχρι και 5% μείωση κατανάλωσης ενέργειας στη διαδικασία ηλεκτρόλυσης, την μέχρι 10% ανίχνευση τρυπημάτων λεκανών χυτηρίου, την πρόβλεψη αναγκών συντήρησης και έγκαιρη προσαρμογή διαδικασιών παραγωγής και την μείωση κατανάλωσης πρώτης ύλης,

Σε ό,τι αφορά στην Τιτάν, η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης σχετίζεται με την προβλεπτική συντήρηση στη βιομηχανία τσιμέντου ΤΙΤΑΝ. Συγκεκριμένα, εργαλεία ΑΙ, σε συνδυασμό με αισθητήρες και εφαρμογές ΙοΤ, παραμετροποιούν τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας παραγωγής και διανομής του τσιμέντου. Επιτρέπουν την παρακολούθηση, μέτρηση και συλλογή δεδομένων από διαφορετικά τμήματα των εγκαταστάσεων, από την εξαγωγή πρώτων υλών μέχρι τη φόρτωση.

Τα δεδομένα μεταφράζονται σε δείκτες απόδοσης, σε πραγματικό χρόνο. Οι αλγόριθμοι πραγματοποιούν συνεχείς προσαρμογές στις λειτουργικές παραμέτρους του εξοπλισμού με βάση τις προβλέψεις της ΑΙ. Οι δείκτες παρακολουθούνται από εξειδικευμένα στελέχη και παρουσιάζονται σε πλατφόρμα που προβλέπει την εξέλιξή τους. Συστήματα πρόγνωσης εντοπίζουν πρώιμες ενδείξεις βλαβών και δυνητικά προβλήματα, και προβαίνουν σε προδραστικές προτάσεις για ενέργειες πρόληψης, ακόμα και αν οι ενδείξεις λειτουργίας δεν παρεκκλίνουν του φυσιολογικού.

Οι ωφέλειες φτάνουν σε αύξηση παραγωγικότητας εξοπλισμού σε πραγματικό χρόνο πάνω από 10%, 5%-10% μείωση κατανάλωσης θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση αξιοπιστίας γραμμής παραγωγής πάνω από 10% και μείωση αποθέματος ταχέως κινούμενων υλικών και αναλωσίμων με μοντέλα βελτιστοποίησης αποθέματος πάνω από 20%.

Σε ποιους τομείς κυριαρχεί παγκοσμίως

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου, ειδικά σε ορισμένα επαγγέλματα, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εργασιακής καθημερινότητας. Για παράδειγμα, τεράστια είναι η διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρήσεις, στις διαδικασίες χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη την χρησιμοποιούν 3 στις 4 επιχειρήσεις (ποσοστό 72%), ενώ οι προβλέψεις κάνουν λόγο για καθολική υιοθέτησή της (ποσοστό 99%) μέσα στην επόμενη τριετία.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται στη νέα έρευνα της KPMG – που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της έκθεσης AI in financial reporting and audit: Navigating the new era – και στην οποία έλαβαν μέρος 1 800 εταιρείες από δέκα μεγάλες αγορές. Το κυρίαρχο συμπέρασμα ήταν πως οι οργανισμοί ήδη αξιοποιούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για να αυξήσουν την εξαγωγή συμπερασμάτων, την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα των αναφορών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι το 82% των εταιρειών πιστεύουν ότι οι ανταγωνιστές τους είναι πιο μπροστά, ή στο ίδιο επίπεδο, με αυτές στην υιοθέτηση του ΑΙ για τις χρηματοοικονομικές αναλύσεις, πεποίθηση που ουσιαστικά δημιουργεί και το κίνητρο για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το GenAI αναδεικνύεται η πρώτη τεχνολογική προτεραιότητα για την χρηματοοικονομική πληροφόρηση για το επόμενο έτος, αφού οι εταιρείες αναμένουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται ολοένα περισσότερο από τους ελεγκτές τους, παρέχοντες περισσότερες δυνατότητες πρόληψης και πρόγνωσης.

Σε επίπεδο κλάδου, τη μεγαλύτερη πρόοδο έχουν σημειώσει οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας, με το 41% να αναφέρει ότι πλέον υιοθετούν επιλεκτικά ή ευρέως την τεχνητή νοημοσύνη στις διαδικασίες χρηματοοικονομικής πληροφόρησης τους, ακολουθούμενες από τους κλάδους της ενέργειας, των φυσικών πόρων και των χημικών (35%). Ωστόσο, τα καταναλωτικά προϊόντα και οι επιχειρήσεις λιανικής υπολείπονται ακόμα των υπόλοιπων κλάδων (26%). Τέλος, η υιοθέτηση επηρεάζεται επίσης από το μέγεθος της εταιρείας, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να έχουν κάνει περισσότερα βήματα.

Είτε θεωρεί κανείς την Τεχνητή Νοημοσύνη σύμμαχο, είτε «εχθρό», οφείλει να προετοιμαστεί

Impact of Artificial Intelligence on Intelligent Automation | Veracitiz

Για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν ακουστεί, λεχθεί και γραφτεί πολλά. Άλλοι την θεωρούν ως ένα σημαντικό «όπλο» στη «φαρέτρα» της κοινωνίας και των επιχειρήσεων που θα καταφέρει να ανοίξει δρόμους που μέχρι σήμερα δε μπορούσαμε να φανταστούμε, κι άλλοι τη θεωρούν ως μία απειλή που στο τέλος θα στερήσει θέσεις εργασίας από τους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση όμως, ό,τι κι αν πιστεύει κανείς, η ΤΝ αποτελεί μία πραγματικότητα που δε μπορείς να αγνοήσεις. Και η πιο σοφή απόφαση, σε όποιο «στρατόπεδο» κι αν ανήκεις, είναι να είσαι προετοιμασμένος. Κάτι που οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να θυμούνται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.