20 Δεκ 2024
READING

Πόσα χρήματα κέρδισαν τελικά Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός από τους ευρωπαϊκούς τίτλους;

5 MIN READ

Πόσα χρήματα κέρδισαν τελικά Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός από τους ευρωπαϊκούς τίτλους;

Πόσα χρήματα κέρδισαν τελικά Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός από τους ευρωπαϊκούς τίτλους;

Με διαφορά λίγων ημερών, οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά αντιστοίχως (αλλά και όλης της Ελλάδας) να πανηγυρίσουν την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου από την ομάδα τους.

Οι μπασκετικοί «πράσινοι» επικρατώντας της Ρεάλ Μαδρίτης, «έραψαν» το έβδομο αστέρι στη φανέλα τους, ενώ οι ποδοσφαιρικοί «ερυθρόλευκοι» με νίκη επί της Φιορεντίνα κατέκτησαν το Conference League. H χαρά, όπως είναι λογικό ήταν μεγάλη, όπως και η υπερηφάνια. Πόσα όμως ήταν τα έσοδα που έβαλαν στα ταμεία τους από τις μεγάλες αυτές επιτυχίες;

Μπάσκετ: Πριμ σαν… φιλοδωρήματα

Είναι γνωστό ότι το μπάσκετ, ακόμα και στην κορυφαία του ευρωπαϊκή διοργάνωση, όπως είναι η Euroleague, δε μπορεί σε οικονομικό επίπεδο να συγκριθεί ούτε καν με την τρίτη διοργάνωση της UEFA, το Conference League, πολύ περισσότερο με το Champions League και το Europa League.

Κι αυτό γιατί, τα χρήματα που έβαλε στο «ταμείο» του ο πρωταθλητής Ευρώπης, Παναθηναϊκός, δεν αρκούν ούτε για να καλύψουν το συμβόλαιο του Κώστα Σλούκα ή του Κέντρικ Ναν. Συγκεκριμένα, το «τριφύλλι», παρά το γεγονός ότι κατάφερε να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής και να σηκώσει και το βαρύτιμο τρόπαιο, θα καρπωθεί από τη διοργάνωση το… απογοητευτικό ποσό των 1,75 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, τα πράγματα είναι πιο απογοητευτικά για την έτερη ελληνική ομάδα που έλαβε μέρος στη διοργάνωση, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, τον Ολυμπιακό, ο οποίος με την επικράτησή του επί της Φενέρμπαχτε στον μικρό τελικό, εξασφάλισε… 120.000 ευρώ παραπάνω, λαμβάνοντας 870.000 ευρώ συνολικά, έναντι 750.000 που έλαβε η τουρκική ομάδα.

Η δεύτερη της διοργάνωσης, Ρεάλ Μαδρίτης θα εισπράξει 990.000 ευρώ, ενώ από εκεί και πέρα, π κανονισμός προέβλεπε ότι θα λάβουν πριμ οι ομάδες που τερμάτισαν μέχρι την 14η θέση. Αναλυτικότερα, η Μονακό έλαβε 700.000 ευρώ, η Μπαρτσελόνα 640.000, η Μακάμπι 580.000, η Μπασκόνια 520.000, η Βίρτους Μπολόνια 460.000, η Αναντολού Εφές 410.000, η Παρτιζάν 350.000, η Αρμάνι Μιλάνο 290.000, η Βαλένθια 230.000 και η Ζαλγκίρις 170.000.

Από εκεί και πέρα, αν αναλογιστούμε ότι το μπάτζετ της Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε τα 42 εκατ. ευρώ, του Παναθηναϊκού τα 35 εκατ. ευρώ και του Ολυμπιακού τα 22 εκατ. ευρώ, τα λεφτά τα οποία έβαλαν στα ταμεία τους από την διοργανώτρια αρχή δε μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ανταποδοτικά της επένδυσης που γίνεται.

Βέβαια για τον Παναθηναϊκό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τη φετινή χρονιά είχε μια πολύ σημαντική τονωτική «ένεση» από τον κόσμο του, που έκανε το ένα sold-out μετά το άλλο τη φετινή χρονιά στο ΟΑΚΑ. Το ΟΑΚΑ το οποίο παραχωρήθηκε στον «επτάστερο» την περσινή χρονιά, για 49 χρόνια, μια κίνηση που επέτρεψε στους «πράσινους» να διοργανώσουν και μία σειρά από -κερδοφόρα- event, όπως η παρακολούθηση των εκτός έδρας αγώνων από ειδικό Lounge, συντροφιά με τους παίκτες που έμειναν εκτός αποστολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό καλοκαίρι αναμένεται και μία ουσιαστική ανακαίνιση στο ΟΑΚΑ -αφού πέρσι δεν το επέτρεπε ο χρόνος- που θα ανοίξει τον δρόμο για ακόμα περισσότερες κινήσεις. Συνολικά όμως, γίνεται αντιληπτό ότι οι ομάδες που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα θα είναι είτε όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα, που ουσιαστικά έχουν κοινό ταμείο με τα ποδοσφαιρικά τους «αδερφάκια», είτε όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός που έχουν στο «τιμόνι» τους δύο οικογένειες που ουσιαστικά χρηματοδοτούν την αγάπη τους.

Ποδόσφαιρο: «Χρυσάφι» και στο Conference League

Το Conference League το οποίο κατέκτησε ο Ολυμπιακός είναι η τρίτη από πλευράς ιεραρχίας διοργάνωση της UEFA, η οποία μετράει μόλις τρία χρόνια ζωής. Κι όμως, τα έσοδα τα οποία εξασφαλίζει η ομάδα που θα το κατακτήσει αποτελούν απόδειξη του οικονομικού… χάους που χωρίζει ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Κι αυτό γιατί, ενώ, όπως είδαμε, ο νικητής της Euroleague κερδίζει μόλις 1,7 εκατ. ευρώ, ο νικητής του Conference League, ο οποίος τη φετινή σεζόν ήταν ο Ολυμπιακός, βλέπει να μεγαλώνει ο τραπεζικός του λογαριασμός κατά 16,5 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που φυσικά δεν καλύπτει το μπάτζετ των «ερυθρολεύκων» αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο υψηλό από τα μπασκετικά πριμ.

Κι αν μέχρι εδώ η διαφορά είναι τεράστια, ας δούμε και τι κερδίζει ο νικητής του Champions League που ουσιαστικά είναι η αντίστοιχη ποδοσφαιρική διοργάνωση της Euroleague, άρα η σύγκριση έχει και μεγαλύτερο νόημα. Εδώ λοιπόν, όποια ομάδα λοιπόν εξασφαλίσει την είσοδό της στους ομίλους, βάζει αυτομάτως στα ταμεία της 15.64 εκατ. ευρώ, ενώ για κάθε νίκη της θα προσθέτει στον «κουμπαρά» ακόμη 2.8 εκατ. ευρώ.

Η πρόκριση στους «16» προσφέρει ακόμα 9.6 εκατ. ευρώ, στα προημιτελικά 10.6 και στα ημιτελικά 12.4 εκατ. ευρώ. Η πρόκριση στον μεγάλο τελικό δίνει ακόμη 15.5 εκατ. στους δύο φιναλίστ, ενώ ο νικητής του Champions League καρπώνεται άλλα 20 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά λοιπόν είναι εφικτό μια ομάδα να βάλει στα ταμεία της ακόμα και 100 εκατ. ευρώ σε μία χρονιά, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες.

Oλυμπιακός-Φενέρμπαχτσε: «Καυτό» διήμερο σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ τον Απρίλιο | Filathlos.gr | Το Εγκυρότερο Αθλητικό Blog!

Σε οικονομικό επίπεδο μόνο μία ομάδα δικαιούται να «χαμογελάει»

Σε αθλητικό επίπεδο και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός μάς έκαναν υπερήφανους. Οι «πράσινοι» γιατί για 7η φορά ανάγκασαν την μπασκετική Ευρώπη να υποκλιθεί, και οι «ερυθρόλευκοι» γιατί με μία επική προσπάθεια έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο. Σε οικονομικό επίπεδο όμως, οι Πειραιώτες βγαίνουν ξεκάθαρα κερδισμένοι, αφού οι σημαντικές επενδύσεις τους έχουν και οικονομικό αντίκρισμα. Αντιθέτως, το μπάσκετ, φαίνεται ότι παραμένει ένα σπορ για ρομαντικούς και ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να πληρώνουν το -πανάκριβο- «χόμπι» τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.