22 Ιαν 2025
READING

Parking: το πρόβλημα, οι εταιρίες και οι λύσεις

6 MIN READ

Parking: το πρόβλημα, οι εταιρίες και οι λύσεις

Parking: το πρόβλημα, οι εταιρίες και οι λύσεις

Το αιώνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο βέβαια συνοδεύεται και από προκλήσεις όπως τα μονίμως κατειλημμένα από αυτοκίνητα, πεζοδρόμια, και οι ατελείωτες ώρες για εύρεση χώρου στάθμευσης, ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, αποτελούν καθημερινό «πονοκέφαλο» για τους Έλληνες και δημιουργούν χάος στην κυκλοφορία.

Ο υπερκορεσμός στη χρήση αυτοκινήτων και η ελλιπείς υποδομές, σε ό,τι αφορά τις θέσεις στάθμευσης, έχουν δημιουργήσει μία καθημερινότητα που μοιάζει με εφιάλτη.

Ακόμη περισσότερο, ολοένα και πιο έντονα, λόγω της σημαντικής έλλειψης χώρων στάθμευσης, ιδιαίτερα στην Αθήνα, που κάνει την πόλη να ασφυκτιά, είναι τα καθημερινά φαινόμενα παράνομης στάθμευσης, που δημιουργούν με τη σειρά τους περαιτέρω εκνευρισμό, ενώ έρχονται ως απόρροια μίας ατελείωτης ταλαιπωρίας, αλλά πάνω από όλα της έλλειψη σεβασμού και κοινωνικής ευαισθησίας. Χρειάζεται επίσης τεράστια συζήτηση, για να ανοίξουμε το θέμα της κατάληψης σε ράμπες, θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ και διαδρόμους όδευσης τυφλών, αλλά και τη μάστιγα του διπλοπαρκαρίσματος, που δημιουργεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. Η εξίσωση είναι δύσκολη για τον κρατικό μηχανισμό, αν και μέχρι στιγμής, τη δυσκολία βιώνει περισσότερο – σε καθημερινό επίπεδο – ο κάθε πολίτης που κυκλοφορεί με το αυτοκίνητό του στους δρόμους της πόλης. Παράλληλα, η κατάληψη των πεζοδρομίων επηρεάζει άμεσα και τους πεζούς, οι οποίοι κινδυνεύουν, αναγκαζόμενοι να βγουν σε λεωφόρους, ρισκάροντας να παρασυρθούν από κάποιο όχημα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για τις παραβάσεις στην Αθήνα, δείχνουν ότι το πάρκινγκ αποτελεί μεγάλο βραχνά, με τις κλήσεις για παράνομη στάθμευση να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των παραβάσεων

Ένας ακόμη παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση είναι τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία, παρ’ όλα αυτά καταλαμβάνουν δημοσίους χώρους στάθμευσης. Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που επιλέγουν να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στον δρόμο και όχι σε ιδιωτικό χώρο.

Η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών που υπάρχει κατά καιρούς, συμβάλλει στο να είναι ακόμη πιο έντονα σε καθημερινή βάση όλα τα παραπάνω. Παράλληλα, να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται πια αποκλειστικά στο κέντρο της Αθήνας και πέριξ αυτού, αλλά σε πολλές περιοχές της Αττικής και προάστια όπως ο Νέος Κόσμος, η Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, το Ελληνικό και η Αργυρούπολη, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι και πολλές ακόμη.

Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για τις παραβάσεις στην Αθήνα, δείχνουν ότι το πάρκινγκ αποτελεί μεγάλο βραχνά, με τις κλήσεις για παράνομη στάθμευση να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των παραβάσεων. Ενδεικτικά, το πρώτο πενθήμερο του Φεβρουαρίου 2024, κατά τη διάρκεια στοχευμένων ελέγχων, η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη βεβαίωση 4.580 κλήσεων. Από αυτές, οι 1.611, δηλαδή το 35%, αφορούσε τη στάθμευση.

Η προσπάθεια των δημόσιων φορέων

Το πρόβλημα είναι αδύνατο να αγνοηθεί. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηναίων έχει σπεύσει να δημιουργήσει το δικό του σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, σε μία προσπάθεια να λύσει, σε ένα μέρος, μία από τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη. Ο λόγος για το σύστημα PARKinATHENS,  το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί, βελτιώνει την πρόσβαση των διερχόμενων οχημάτων στις κεντρικές κυκλοφοριακές αρτηρίες της πόλης (εμπορικό τρίγωνο, Ιστορικό Κέντρο κ.α.) και διευκολύνει τους πολίτες/επισκέπτες στην εξεύρεση θέσεων στάθμευσης. Σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, καλύπτει 5.177 θέσεις οχημάτων κατοίκων, 3.463 θέσεις επισκεπτών, 1.604 θέσεις δικύκλων και 1.000 ειδικές θέσεις για ΑμεΑ. Το σύστημα βέβαια απαιτεί πληρωμή και φαίνεται πως δεν καλύπτει το ζήτημα.

Παράλληλα, το 2022 ο κρατικός μηχανισμός έθεσε στο πλάνο πολεοδομικά και οικονομικά κίνητρα, ώστε, στο πλαίσιο προγραμμάτων ανάπλασης ή σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, να προωθείται από τους Δήμους ή την Περιφέρεια ή άλλον αρμόδιο δημόσιο φορέα, ή και ιδιώτη, η κατασκευή κτιρίων στάθμευσης δημόσιας, ή ιδιωτικής ή μικτής χρήσης, με τη μορφή επιδότησης ή δανείου.

Στη μάχη τα ιδιωτικά parking

Έτσι, το κενό έρχονται να καλύψουν τα ιδιωτικά parking, που έχουν εξαπλωθεί πλέον παντού και ολοένα και πληθαίνουν. Είναι πραγματικά αμέτρητες οι επιλογές, σε ολόκληρη την Αθήνα και ιδιαίτερα σε σημεία που οι χώροι στάθμευσης είναι πραγματικά ανύπαρκτοι. Κάποιες επιχειρήσεις μάλιστα, έχουν εξελιχθεί σε αλυσίδες, εξυπηρετώντας πλήθος κοινού.

Για παράδειγμα, η εταιρία POLISPARK A.E., ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2003, με σκοπό την οργάνωση, διαχείριση και εκμετάλλευση χώρων στάθμευσης σε όλη τη χώρα. Η εταιρία διατηρεί αυτή τη στιγμή 7 πάρκινγκ στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην οδό Ριζάρη, στην πλατεία Κάνιγγος, στο Νοσοκομείο Παίδων, στο Πεδίον του Άρεως, στην πλατεία Νέας Σμύρνης, στο λιμάνι του Πειραιά και στην Εθνική Άμυνα. Τα parking παρέχουν επίσης υπηρεσίες B2B για επιχειρήσεις, προγράμματα μηνιαίας στάθμευσης, φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων κ.α.. Όσον αφορά στη μετοχική σύνθεση στην εταιρία συμμετέχουν ηχηρά ονόματα όπως η ΑΒΑΞ, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η ΓΕΝ ΤΕΡΝΑ και η ΑΕΓΕΚ.

Ανεπτυγμένη όμως είναι και η αλυσίδα Cityzen parking, η οποία προσφέρει προγράμματα μηνιαίας στάθμευσης και όχι μόνο, σε πάνω από 20 σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεταξύ άλλων σε χώρους μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Ανάμεσα στις υπηρεσίες η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, τα smartpoint lockers σε συνεργασία με την ACS, τα smart lockers από την Skroutz και ο καθαρισμός αυτοκινήτων. Η Central Parking System Αθήνα Α.Ε. ιδρύθηκε το 2000 με τη συνεργασία της Auto Park System Ε.Π.Ε. και της Central Parking System UK Ltd., θυγατρική της Central Parking Corporation, οποία ιδρύθηκε πολύ νωρίτερα, το 1968 στις Η.Π.Α. και εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη εταιρία παροχής υπηρεσιών στάθμευσης στον κόσμο, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 ολοκληρώθηκε η απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Central Parking System Αθήνα Α.Ε. από την Autopark System Ε.Π.Ε.

Στο «παιχνίδι» της αστείρευτης ανάγκης για γρήγορες λύσεις όσον αφορά το πάρκινγκ, έχουν μπει και υπηρεσίες εξυπηρέτησης, όπως είναι το καινοτόμο Park Around, μία πρωτοπόρα υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να εισάγει online την περιοχή στην οποία θέλει να παρκάρει, να δει τις διαθέσιμες τιμές και να κλείσει τη θέση του. Οι υπηρεσίες τοποθετούνται σε στρατηγικές θέσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως είναι τα μεγάλα αεροδρόμια και λιμάνια, εξυπηρετώντας το κοινό που ταξιδεύει. Συγκεκριμένα, το Park Around συνεργάζεται με περισσότερους από 200 χώρους στάθμευσης που βρίσκονται κοντά σε 7 αεροδρόμια, 3 λιμάνια και σε πολλές περιοχές στην πόλη της Αθήνας και σε άλλες πόλεις, αναλαμβάνοντας μάλιστα τη μετακίνηση του πελάτη, από τον χώρο στάθμευσης, στον προορισμό του (πχ. στο αεροδρόμιο).

Στον κλάδο έχει εισαχθεί δυναμική πλήθος επιχειρήσεων που εξελίσσεται σε αλυσίδες, δημιουργώντας μία νέα και – αν δεν λυθεί το πρόβλημα του πάρκινγκ σύντομα – αναπτυσσόμενη αγορά με προοπτικές.

Χρυσά τα ακίνητα για πάρκινγκ

Στον αντίποδα, τα στοιχεία τις πωλήσεις ή ενοικιάσεις για κλειστού τύπου ιδιόκτητες θέσεις πάρκινγκ στην Αθήνα είναι ενδεικτικά της… απόγνωσης που επικρατεί από τους οδηγούς τα τελευταία χρόνια.  Συνολικά στον Δήμο Αθηναίων, στο διάστημα της τετραετίας 2019-2023, οι τιμές πώλησης κατέγραψαν μία διαρκή αύξηση από τα 146 ευρώ το τ.μ. (2019) στα 368 ευρώ ανά τ.μ. (2020), έπειτα στα 210 ευρώ ανά τ.μ. (2021), στα 550 ευρώ ανά τ.μ. (2022) και τέλος στα 546 ευρώ το τ.μ. (2023), σημειώνοντας ποσοστό μεταβολής της τάξης του +273%.

Από την άλλη, βάσει των στοιχείων του Μητρώου Ακινήτων, από το οποίο προκύπτει αύξηση κατά 64,5% το περασμένο έτος σε σχέση με το 2019 σχετικά με τις τιμές των ακινήτων που προορίζονται για θέσεις στάθμευσης. Στο κέντρο της Αθήνας, θέση στάθμευσης 23,6 τ.μ. μεταβιβάστηκε έναντι 55.000 ευρώ, ενδεικτικά η τιμή πώλησης, δηλαδή είναι μεγαλύτερη από ένα ολόκληρο διαμέρισμα, με βάση ότι η τιμή ζώνης για ένα νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου έχει οριστεί στις 2.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η θέση στάθμευσης έπιασε τις 2.330 ευρώ ανά τ.μ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.