07 Σεπ 2024
READING

Αριστοτέλης Παντελιάδης: Νοικοκύρης και πάντα καλά διαβασμένος

5 MIN READ

Αριστοτέλης Παντελιάδης: Νοικοκύρης και πάντα καλά διαβασμένος

Αριστοτέλης Παντελιάδης: Νοικοκύρης και πάντα καλά διαβασμένος

Το ζήτημα της ακρίβειας και των συνεχών αυξήσεων στις τιμές του λιανεμπορίου αποτελεί βασικό «πονοκέφαλο» τόσο για καταναλωτές, όσο και για τους ανθρώπους του λιανεμπορίου, που βλέπουν μπροστά τους συνεχώς προκλήσεις. 

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης είναι ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση του κλάδου, όντας στον κόσμο των επιχειρήσεων ήδη από παιδί. Ήρεμη δύναμη, προχωρά σε καλά μελετημένες κινήσεις, εμφανίζεται συγκρατημένος, αλλά και αποφασιστικός όταν αυτό χρειάζεται, γνωρίζοντας ότι κρατά τη διεύθυνση ενός δυνατού παίκτη, αλλά και ανάμεσα σε ισχυρότατους ανταγωνιστές, ενός κλάδου που διατηρεί ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι στην «πίτα» της ελληνικής αγοράς. Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στο THETOTALBUSINESS, «το σούπερ μάρκετ έχει εκ των πραγμάτων μεγάλη συνεισφορά σε όλη αυτή την αλυσίδα που καταλήγει στη διατροφή μας και τα τρόφιμα που θα μαγειρέψουμε στο σπίτι μας. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μεταφέρουμε όλα τα αγαθά που χρειαζόμαστε για το σπίτι μας από την παραγωγή στο τραπέζι μας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αποδοτικό από το να συγκεντρώσεις 10, 15 ή 20 χιλιάδες προϊόντα και να τα έχεις κάτω από μία στέγη για τον πελάτη, ο οποίος βλέπει ότι είναι εγγυημένες οι συνθήκες υγιεινής και φύλαξής τους, συγκεκριμένες οι τιμές και να του δίνεται η δυνατότητα να διαλέξει ό,τι θέλει με πλήρη διαφάνεια. Σε αυτόν τον κόσμο όπου παράγονται πλέον πάρα πολύ προϊόντα, το σούπερ μάρκετ είναι απολύτως απαραίτητο».

Οδηγώντας την οικογενειακή επιχείρηση που έγινε ισχυρός όμιλος στην πιο δυνατή αγορά

Άμεσα συνδεδεμένος με τον απαιτητικό κόσμο της οικονομίας και του επιχειρείν, ο  Αριστοτέλης Παντελιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) το 1989 ενώ, ταυτόχρονα με τις σπουδές του, είχε ήδη ξεκινήσει να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Ήδη σε ηλικία 33 ετών, ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της METRO A.E.B.E., της οικογενειακής, ουσιαστικά, επιχείρησης εισαγωγών τροφίμων, η οποία δημιουργήθηκε από τον αυτοδημιούργητο Παντελή Παντελιάδη το 1976.

Χρονιά ορόσημο για την εξέλιξή της, ήταν το 2016, όταν η εταιρία απέκτησε την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος, μέσα από τις στρατηγικές κινήσεις του Αριστοτέλη Παντελιάδη, της δεύτερης γενιάς, δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες λιανεμπορίου στην ελληνική αγορά. Τον Ιανουάριο του 2020 η εταιρία, μέσω της θυγατρικής της Mcc Best Value LTD, εγκαινίασε το πρώτο της κατάστημα εκτός Ελλάδας στη Λεμεσό της Κύπρο, μεταφέροντας το μοντέλο χονδρικής πώλησης για επαγγελματίες.

Σήμερα, συνολικά η εταιρία διαθέτει δύο αλυσίδες καταστημάτων, τα καταστήματα χονδρικής Metro Cash & Carry, με 50 σημεία σε όλη την χώρα και τα καταστήματα λιανικής My Market, με 235 σημεία λιανικής πώλησης. Η εταιρία απασχολεί περισσότερους από 11.000 εργαζόμενους, γεγονός που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες πανελλαδικά.

Ο όμιλος Metro, στον οποίο υπάγονται τα ευρέως γνωστά εμπορικά σήματα My market και Metro Cash & Carry, που απλώνουν τα δίχτυα τους σε λιανική και χονδρική, αντίστοιχα, οφείλει στον Αριστοτέλη Παντελιάδη την ανανεωμένη του ταυτότητα, την εξωστρέφεια με την οποία συνοδεύεται τα τελευταία χρόνια, και την προσαρμογή στις σύγχρονες συνθήκες, απαιτήσεις και ανάγκες της αγοράς, μέσα από καλά μελετημένες και όχι βεβιασμένες κινήσεις, γνωρίζοντας από σωστό management και δημιουργώντας, μέσα από την εξαγορά της αλυσίδας Βερόπουλος, το άνοιγμα στο franchise, αλλά και τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για συνεργασία με την e-food, και τις στρατηγικές κινήσεις έναν ενιαίο όμιλο που αύξησε σημαντικά το εκτόπισμά του σε όλη την Ελλάδα.

Σε αυτόν τον κόσμο όπου παράγονται πλέον πάρα πολύ προϊόντα, το σούπερ μάρκετ είναι απολύτως απαραίτητο

Οι εκτιμήσεις για την ακρίβεια

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης είναι πάντα μέσα στα πράγματα, παρακολουθεί στενά την επικαιρότητα και μιλά ανοικτά για όσα σκέφτεται. Σε νεότερες εξελίξεις, στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων, ο επικεφαλής του ομίλου Metro, αλλά και πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ τοποθετήθηκε βέβαια για το φλέγον θέμα των τιμών, αν και παρουσιάστηκε αρκετά προσγειωμένος για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης των τιμών στο οργανωμένο λιανεμπόριο το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος δεν δίστασε να αναφέρει ότι η αύξηση του τζίρου των αλυσίδων σούπερ μάρκετ δεν είναι υγιής, ενώ τόνισε ως λύση ακόμη και τη μείωση των τιμών, έτσι ώστε να συνεχίσει να τις αγορές του το κοινό.

Ο ίδιος μάλιστα προχώρησε σε μία σημαντική εκτίμηση, εννοώντας πως αναμένονται νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, λέγοντας ότι «σε πέντε χρόνια από σήμερα εκτιμώ ότι ο συνολικός αριθμός των σούπερ μάρκετ στη χώρα θα είναι μικρότερος από πλευράς αλυσίδων. Ωστόσο αυτές οι λιγότερες αλυσίδες θα διαθέτουν περισσότερα καταστήματα», αν και ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται στους μικρομεσαίους του κλάδου και όχι στους μεγάλους παίκτες.

Με το βλέμμα στις επενδύσεις

Παράλληλα, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, στο τιμόνι της εταιρίας, έχει χαράξει μία στρατηγική που περιλαμβάνει επενδύσεις συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ στην τετραετία 2023-2026. Η στρατηγική αυτή αφορά κυρίως την ανάπτυξη του δικτύου με νέα καταστήματα, και συγκεκριμένα τη δημιουργία 100-120 νέων καταστημάτων ως το 2026, την ανέγερση νέας αποθήκης στον Ασπρόπυργο, καθώς και την αξιοποίηση 16 οικοπέδων και ακινήτων, η οποία έχει μπει ήδη σε τροχιά υλοποίησης. Παράλληλα, το πλάνο περιλαμβάνει την ανακαίνιση καταστημάτων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό με νέες πρακτικές όπως τα αυτόματα ταμεία, η ανάπτυξη των My Market Local, των convenience stores που λειτουργούν μέσω franchise και το άνοιγμα του δεύτερου καταστήματος Best Value για επιχειρηματίες στην Κύπρο.

Ο όμιλος κατόρθωσε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία και το 2023 δραστηριοποιούμενος σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κλάδο και με φόντο τις διάφορες πιέσεις και κρίσεις που επηρεάζουν την οικονομία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις έφτασαν τα 1.590 δισ., ευρώ, αυξημένες κατά 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, την ώρα που ο Mr. Metro, Αριστοτέλης Παντελιάδης, έχει θέσει ήδη σε τροχιά υλοποίησης τις επενδυτικές του κινήσεις. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.