22 Ιαν 2025
READING

Η «χαρτογράφηση» της ελληνικής αγοράς γαλακτοκομικών

13 MIN READ

Η «χαρτογράφηση» της ελληνικής αγοράς γαλακτοκομικών

Η «χαρτογράφηση» της ελληνικής αγοράς γαλακτοκομικών

Σε μία σειρά από κινήσεις προχωρούν οι σημαντικότεροι «παίκτες» της ελληνικής αγοράς γαλακτοκομικών, στην προσπάθειά τους να αφήσουν πίσω με επιτυχία τις προκλήσεις των περασμένων ετών και να οδηγηθούν με ασφάλειας σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και κερδοφορίας.

ΦΑΓΕ: Με «όπλο» την εξωστρέφεια

Εκμεταλλευόμενη στο έπακρο το πλεονέκτημα που της προσφέρει η έντονη εξωστρέφεια που επιδεικνύει επί σειρά ετών (καθώς το 88% των προϊόντων της πωλούνται εκτός Ελλάδας), και εκμεταλλευόμενη την αύξηση των τιμών αλλά και του όγκου πωλήσεων, η ΦΑΓΕ κατάφερε να ολοκληρώσει το 2023 με καλά οικονομικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της ιστορικής γαλακτοβιομηχανία το 2023 έφτασαν στα 629,2 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση ύψους 13,9% σε σχέση με το 2022. Αναλύοντας τη συγκεκριμένη επίδοση οι άνθρωποι της εταιρείας, την αποδίδουν σε τρεις παράγοντες. Αρχικά, στις ανατιμήσεις της τιμής των προϊόντων της, καθώς η μέση αύξηση της καθαρής τιμής έφτασε στο 8,6%, στην άνοδο κατά 4,3% του όγκου πωλήσεων αλλά και στην πτωτική τάση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας, που είχε θετική επίδραση κατά 1%.

Αναλυτικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων σε αξία το 2023, σε σχέση με το 2022, σημειώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (29,4%), με τις ΗΠΑ (13,9%), Ιταλία (11,7%) και Ελλάδα (6,5%) να ακολουθούν. Αναφορικά με τον όγκο πωλήσεων, αυτός παρουσίασε αύξηση ύψους 12,1% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 5,5% στις ΗΠΑ και 1,1% στην Ελλάδα. Στον αντίποδα, ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 2% υπέστη η εταιρεία στον όγκο πωλήσεων στην ιταλική αγορά.

«Εκτόξευση» παρουσιάζεται στα μικτά κέρδη, τα οποία έφτασαν στα 292,2 εκατ. δολάρια, πετυχαίνοντας αύξηση ύψους 70%. Η επίδοση αυτή οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία στηρίχθηκε κυρίως στη μείωση της τιμής του γάλακτος κατά 31,7% στην Ελλάδα και κατά 21,4% στο εργοστάσιο των ΗΠΑ.

Επίσης, μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στα λειτουργικά κέρδη της γαλακτοβιομηχανίας, τα οποία σημείωσαν άνοδο ύψους 124,3%, φτάνοντας στα 125,8 εκατ. δολάρια, ενώ τριπλασιασμός σημειώθηκε στα κέρδη προ φόρων, τα οποία έφτασαν στα 117,5 εκατ. δολάρια, από 35,9 εκατ. δολαρίων το 2022. Τέλος, σπουδαία είναι και η αύξηση στα καθαρά κέρδη, τα οποία ανέβηκαν στα 82,7 εκατ. δολάρια έναντι 29,3 εκατ. δολαρίων το 2022.

Στον αντίποδα, κι ενώ και στην Ελλάδα ακολουθείται η παγκόσμια τάση που λειτουργεί θετικά για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία καταλαμβάνουν μερίδιο αγοράς 32,8% σε όγκο και 20,7% σε αξία, η ΦΑΓΕ υποχώρησε το 2023 στη 2η θέση, με μερίδιο 16,2% σε όγκο και 18,9% σε αξία. Όπως σημειώσαμε πάντως, η εταιρεία διαθέτει σχεδόν 9 στα 10 προϊόντα της στην ξένη αγορά.

Για τον λόγο αυτό, η προσοχή της ΦΑΓΕ στρέφεται κυρίως στο εξωτερικό, στο οποίο επιθυμεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της. Για να το πετύχει αυτό έχει στηρίξει μεγάλο μέρος του σχεδίου της στο νέο της εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής, και θα λειτουργήσει στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα μπορέσει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία πριν από το 2028, και θα ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή της γαλακτοβιομηχανίας αλλά και την ανταγωνιστικότητά της.

Friesland Campina Hellas -ΝΟΥΝΟΥ: Αύξηση τζίρου για το ιστορικό brand

Σε έναν συνδυασμό των προϊόντων της που εδώ και δεκαετίες έχουν αγαπήσει οι ελληνικές οικογένειες, όπως το εμβληματικό Νουνού, αλλά και καινούργιων προτάσεών της επιχειρεί να βασίσει η Friesland Campina Hellas -ΝΟΥΝΟΥ την ανάπτυξη του τζίρου και τη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων της.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών βρίσκεται η επέκταση του δικτύου διανομής της που θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των οικονομικών της μεγεθών, ενώ επικρατεί αισιοδοξία ότι η στρατηγική της διοίκησης θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια.

Το 2022 οι πωλήσεις της εταιρείας παρουσίασαν άνοδο κατά 24,38%, ξεπερνώντας τα 340 εκατ. ευρώ ενώ το 2021 ήταν κοντά στα €274 εκατ. ευρώ. Η επίδοση αυτή οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά αλλά και στις αναπόφευκτες ανατιμήσεις λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής και εμπορίας.

Ένα ακόμα σημαντικό γεγονός που σημειώθηκε το 2023 είναι η είσοδος στα φυτικά ροφήματα, με τη νέα σειρά ΝΟΥΝΟΥ Φυτικό και NOYNOY BARISTA’S GOLD OAT για την επαγγελματική αγορά. Η νέα σειρά ΝΟΥΝΟΥ Φυτικό αποτελείται από 3 γεύσεις -Αμύγδαλο, Αμύγδαλο με 0% Ζάχαρη και Βρώμη Χωρίς Προσθήκη Ζάχαρης. Tο νέο NOYNOY BARISTA’S GOLD OAT ΡΟΦΗΜΑ ΒΡΩΜΗΣ διευρύνει την εξειδικευμένη προϊοντική σειρά των επαγγελματικών προϊόντων για τον καφέ ΝΟΥΝΟΥ BARISTA’S GOLD.

Σημειώνεται ότι η FrieslandCampina Hellas αποτελεί μέλος της συνεταιριστικής Royal FrieslandCampina, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο με παγκόσμια εμβέλεια και βαθιά συνεταιριστική παράδοση, που ξεπερνά τα 150 χρόνια.

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει στους Έλληνες καταναλωτές μια ολοκληρωμένη γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων, που περιλαμβάνει βρεφικά γάλατα και κρέμες, γάλατα εβαπορέ και υψηλής παστερίωσης, γιαούρτια, κρέμες γάλακτος και τυριά, με τις επωνυμίες ΝΟΥΝΟΥ, FRISO, MILNER και FINA. Παράλληλα διακινεί προϊόντα για επαγγελματική χρήση με τις επωνυμίες FRICO, DEBIC και Barista’s Gold.

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Πωλήσεις 600 εκατ. ευρώ με ώθηση από το εξωτερικό

Μία από τις γαλακτοβιομηχανίες που έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει τεράστια ανάπτυξη είναι τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη.

Συγκεκριμένα, με μεθοδικές κινήσεις κατάφεραν το 2023 να «αγγίξουν» τζίρο 600 εκατ. ευρώ, καθώς οι πωλήσεις έφτασαν στα 598,5 εκατ. ευρώ, έναντι 493,8 εκατ. ευρώ που ήταν στη διάρκεια του 2022. Η επίδοση αυτή, που μεταφράζεται ουσιαστικά σε αύξηση των πωλήσεων κατά 20% σε ένα έτος, επιτρέπει στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία να χαρακτηριστούν ως ο μεγαλύτερος όμιλος γαλακτοκομικών προϊόντων της αγοράς με έδρα την Ελλάδα.

Μπορεί βέβαια η έδρα του ομίλου να βρίσκεται στη χώρα μας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η εκτός συνόρων δραστηριοποίηση δεν έχει στεφθεί από επιτυχία. Αντιθέτως, από το σύνολο των πωλήσεων, το 61% πραγματοποιείται εκτός της ελληνικής αγοράς.

Τα προϊόντα που πωλούνται εκτός συνόρων είτε έχουν εξαχθεί από την Ελλάδα, είτε προέρχονται από τις εταιρείες του ομίλου στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, στις οποίες ο όμιλος διαθέτει βιομηχανικές μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, από το σύνολο των πωλήσεων, τα 365,1 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις ξένες αγορές και τα 224 εκατ. ευρώ από την ελληνική αγορά.

Mάλιστα, το 2024 αναμένεται να έχει ακόμα ισχυρότερες επιδόσεις, αφού η διοίκηση αναμένει αύξηση των πωλήσεων μεγαλύτερη του 6%, ενώ οι προβλέψεις, σε συνάρτηση με τη μείωση του πληθωρσμού, κάνουν λόγο για βελτιωμένο όγκο πωλήσεων και αύξηση του μεριδίου στις αγορές που δραστηριοποιείται.

Σημαντικές ήταν και οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2023, οι οποίες έφτασαν στα 77 εκατ. ευρώ έναντι 69 εκατ. ευρώ το 2022. Τα χρήματα αυτά είναι ξεχωριστά από τα 79 εκατ. ευρώ που διέθεσε ο όμιλος για εξαγορές.

Σημειώνεται ότι τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία δραστηριοποιούνται στην αγορά μέσω των σημάτων Όλυμπος, Τυράς και Ροδόπη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η επιστροφή του σήματος AΓΝΟ στα σούπερ μάρκετ, μετά την εξαγορά που πραγματοποιήθηκε το 2022.

ΜΕΒΓΑΛ: Επιστροφή σε υψηλές επιδόσεις

Χρονιά-σταθμός θεωρείται το 2023 για την ΜΕΒΓΑΛ, καθώς η γαλακτοβιομηχανία κατάφερε να αφήσει πίσω της δύο δύσκολες χρονιές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των α’ και β’ υλών αλλά και μειωμένη προσφορά γάλακτος.

Το 2023 όμως η εικόνα ήταν διαφορετικά, καθώς η χρονιά ολοκληρώθηκε με ανάπτυξη άνω του 21% σε σχέση με το 2022, με τζίρο 185 εκατ. ευρώ από 153,8 εκατ., ενώ το EBITDA «αγγίζει» τα 15,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σημαντική είναι και η παρουσία εκτός συνόρων, καθώς πλέον οι εξαγωγές αντιστοιχούν περίπου στο 40% των συνολικών εσόδων, έχοντας πλέον παρουσία σε 35 χώρες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Χατζάκο, CEO της εταιρείας, η ΜΕΒΓΑΛ κατάφερε να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον τζίρο που είχε η εταιρεία προ κρίσης και προβλημάτων.

Η ΜΕΒΓΑΛ, η οποία συμπληρώνει 74 χρόνια πορείας, θεωρείται πλέον μια υγιής εταιρεία σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ σε αυτό έχει σημαντικό ρόλο και η Μαρία Χατζάκου, η οποία πρωταγωνίστησε στη συμφωνία που επετεύχθη το 2021, και προέβλεπε την επιστροφή του περίπου 43%, που κατείχε μέχρι τότε ο όμιλος Vivartia, ξανά στα χέρια της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας.

Η κίνηση αυτή ουσιαστικά αποτέλεσε και την τελεία σε μια δύσκολη εικοσαετία και άνοιξε τον δρόμο για μια νέα πορεία ανάπτυξης. Στο πλάνο συμπεριλαμβάνονται σημαντικές επενδύσεις, όπως αυτή για την αναβάθμιση της μονάδας παραγωγής λευκών τυριών, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που θα την καταστήσει ως μία από τις πιο σύγχρονες στα Βαλκάνια, ενώ τη διετία 2024-2025 έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις άνω των 15 εκατ. ευρώ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση νέου εξοπλισμού και πιο συγκεκριμένα σύγχρονες συσκευαστικές μηχανές για το γάλα και τα λευκά τυριά, καθώς και η επέκταση των ψυκτικών θαλάμων προκειμένου να ανταποκριθεί στον επιπλέον όγκο προϊόντων.

ΕΒΟΛ: Αύξηση τζίρου κατά 23% το 2023

Πολύ σημαντικές επιδόσεις κατάφερε το 2023 η ΕΒΟΛ, οι πωλήσεις της οποίας έφτασαν στα 22,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο ύψους 23%, έναντι 18,3 εκατ. ευρώ το 2022. Ακόμα, τα κέρδη της, αφαιρουμένων των αποσβέσεων ανήλθαν στα 900.000 ευρώ, ενώ ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που την χαρακτηρίζει είναι το γεγονός ότι δεν έχει δάνεια και δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ.

Ο συνεταιρισμός μάλιστα στέκεται δίπλα στο πλευρό των παραγωγών, καθώς προσφέρει από τις πιο υψηλές τιμές στην ελληνική αγορά για την αγορά του αγελαδινού γάλακτος, η οποία φτάνει στα 52 – 53 λεπτά το κιλό. Σε ό,τι αφορά στην τιμή που προσφέρεται στους παραγωγούς του πρόβειου γάλακτος αυτή φτάνει στα 1,55 ευρώ το κιλό, ενώ του βιολογικού γιδινού βρίσκεται στα 1,08 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εβόλ κάθε ημέρα αγοράζει περίπου 60 με 70 τόνους αγελαδινό γάλα και 10 με 12 τόνους αιγοπρόβειου.

Η Εβολ βρίσκεται «πίσω» κι από την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας για σούπερ μάρκετ όπως το ΑΒ Βασιλόπουλος, Μετρό ΑΕΒΕ (My Market), Κρητικός, Γαλαξίας και άλλα, με ποσοστά που φτάνουν στο 20% των πωλήσεων της. Ένα ακόμα προϊόν της που ξεχωρίζει είναι η φέτα, την οποία πουλάει με επίκεντρο την Θεσσαλία και αντιστοιχεί επίσης στο 18% – 20% των ετήσιων πωλήσεων.

Φυσικά, κανείς δεν ξεχνά το γνωστό της γάλα με κακάο, στην γνωστή συσκευασία των 250 ml, η οποία είναι ίδια για περισσότερα από 50 χρόνια, και οι πωλήσεις του ξεπερνάνε τα 350.000 φιαλίδια. Τέλος, σημειώνεται ότι η ΕΒΟΛ συμμετέχει ως μέτοχος στην δημιουργία της νέας εξαγωγικής εταιρείας, που συγκροτεί η ΕΘΕΑΣ –πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ– με σκοπό την διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά συγκεκριμένων συνεταιριστικών αγροτικών προϊόντων.

Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Γάλα από μαθητές

Στη Θέρμη Θεσσαλονίκης φιλοξενείται η Αμερικανική Γεωργική Σχολή η οποία φέτος συμπληρώνει 120 χρόνια ζωής και προσφέρει  ολιστική και βιωματική εκπαίδευση σε παιδιά και ενήλικες. Πάντα, σύμφωνα με το πνεύμα του Αμερικανού ιδρυτή της, δόκτορα John Henry House, ο οποίος πίστευε ότι το άτομο πρέπει να εκπαιδεύεται στο μυαλό, στα χέρια και στην ψυχή.

Σε μία, εξαιρετικής ομορφιάς, έκταση 700 στρεμμάτων, η οποία απέχει μόλις οκτώ χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, πραγματοποιούνται μία σειρά από γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η παραγωγή γάλακτος, από  κοπάδι αγελάδων ποικιλίας Holstein Friesian, που εκτρέφονται κυρίως με ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές σε ένα άνετο περιβάλλον στις εγκαταστάσεις της Σχολής και κατατάσσεται στο 12% των καλυτέρων κοπαδιών παγκοσμίως. Το γάλα παστεριώνεται και ομογενοποιείται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας, εφαρμόζοντας τους αυστηρότερους κανόνες υγιεινής, ώστε να διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα φυσικά θρεπτικά συστατικά του.

Δωδώνη: Η νέα εποχή υπό την CVC

Σε μία νέα εποχή έχει εισέλθει η Δωδώνη, η οποία από τα τέλη του 2023 ελέγχεται πλέον 100% από την Vivartia, μετά την απόκτηση από την CVC Capital Partners του 22% των μετοχών που είχε υπό την κατοχή της η -ρωσικών συμφερόντων- SI Foods.

Πρόκειται για μία κίνηση που ακολούθησε την εξαγορά του 78% της Δωδώνη από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, πριν 3 χρόνια. Μετά τις εξελίξεις, ο πλήρης έλεγχος της Δωδώνη πέρασε στη Vivartia με την CVC να έχει εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της Δωδώνη μέσω της Venetiko Holdings, την οποία απορρόφησε η Vivartia το περασμένο καλοκαίρι. Με την συμφωνία αυτή πέφτει ουσιαστικά η αυλαία στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Δωδώνη, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από 10 χρόνια και, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Υπενθυμίζεται ότι η Δωδώνη είχε πουληθεί από την Αγροτική Τράπεζα στην SIF, έναντι 21 εκατ. ευρώ, όταν η ελληνική τράπεζα είχε τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Επρόκειτο μάλιστα για μία ιστορική συμφωνία, αφού μιλάμε για την πρώτη ιδιωτικοποίηση από το ελληνικό κράτος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η οποία άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το «σκηνικό» της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Από το 2013, οι πρώην, πλέον, ιδιοκτήτες ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την εξυγίανση της εταιρείας. Όχι μόνο εξοφλήθηκαν πλήρως όλα τα χρέη της εταιρείας προς τις τράπεζες και πάνω από 5.000 παραγωγούς γάλακτος, αλλά η εταιρεία προχώρησε έκτοτε στην αγορά πάνω από 750 εκατ. λίτρων γάλακτος παρέχοντας ισχυρή οικονομική ώθηση στην περιφέρεια της Ηπείρου.

Τα τελευταία 10 χρόνια η Δωδώνη κατάφερε επίσης να διπλασιάσει σχεδόν τις συνολικές πωλήσεις της και να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της. Με την αρχική τους τοποθέτηση και τις επακόλουθες επενδύσεις, τα τελευταία 10 χρόνια, η SIF εξασφάλισε την εισροή σχεδόν 75 εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία. Επιπροσθέτως, η απασχόληση αυξήθηκε από 270 σε 490 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα (+81%) πλέον των 130 νέων υπαλλήλων στο εργοστάσιο που κατασκευάστηκε στην Κύπρο. Επιπλέον, η SIF έδωσε τη δυνατότητα στη Δωδώνη να καταστεί μία από τις κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες, όσον αφορά στη βιωσιμότητα (sustainability), και να συμπεριλαμβάνεται στο 1% των κορυφαίων γαλακτοβιομηχανιών στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους καλά πληροφορημένους, η πλήρης εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, στοχεύει στην μεγιστοποίηση των συνεργασιών μεταξύ των εταιρειών της Dairy Holdings (του κλάδου δραστηριότητας της Vivartia που σχετίζεται με τα γαλακτοκομικά, και έχει στον έλεγχό της τρεις εταιρικές οντότητες: τη ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, τη Δωδώνη Ελλάδος και τη Δωδώνη Κύπρου) αλλά και στις νέες προοπτικές που προσφέρει στη δραστηριότητα των γαλακτοκομικών του ομίλου της Vivartia.

ΔΕΛΤΑ: Το «στοίχημα» επιστροφής στην κερδοφορία

Σημαντικά βελτιωμένος ήταν ο τζίρος του Ομίλου ΔΕΛΤΑ το 2022 σε σχέση με το 2021, την ώρα που οι εξαγωγές των προϊόντων της παρουσίασαν αύξηση άνω του 17% στις εξαγωγές των προϊόντων της. Η έτερη γαλακτοβιομηχανία που τελεί υπό τον έλεγχο της CVC Capital Partners έκανε ακόμα γνωστό ότι οι πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση και έφτασαν στα 263 εκατ. ευρώ από 227 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση, αυξημένα κατά 15,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία, εν μέσω ενός πρωτοφανούς κύματος πληθωριστικών πιέσεων και έντονων αυξητικών τάσεων των τιμών ενέργειας και των πρώτων υλών αποφάσισε να απορροφήσει εκείνη ένα μεγάλο μέρος του αυξημένου κόστους παραγωγής, διάθεσης και λειτουργίας. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες να διαμορφωθούν σε 0,47 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 11,4 εκατ. ευρώ το 2021, τα μεικτά κέρδη σε 61,2 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 64,6 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το μεικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 23,3% μειωμένο κατά περίπου 5,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές των προϊόντων της ΔΕΛΤΑ το 2022 αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 14% παρότι το κόστος παραγωγής και λειτουργίας αυξήθηκε δραματικά. Ενδεικτικά, το κόστος της πρώτης ύλης αυξήθηκε περίπου 40%, της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 38% και του φυσικού αερίου κατά 470%.

Καινοτομία και Βιωσιμότητα διαμορφώνουν το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας - Industry-news.gr | INDUSTRY

Σε ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο βρίσκεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών

Η εταιρεία πάντως χτίζει με στοχευμένο τρόπο τις μάρκες της ώστε να υποστηρίζουν τον στρατηγικό στόχο μετασχηματισμού της ΔΕΛΤΑ σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα καλής διατροφής. Στην κατεύθυνση αυτή, ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ΚΟΥΡΕΛΛΑΣ, μια επιλεκτική κίνηση της ΔΕΛΤΑ σε τυροκομικά κυρίως προϊόντα και ενίσχυση της παρουσίας της εταιρείας σε βιολογικά προϊόντα στην εγχώρια και διεθνή σκηνή, ενισχύθηκαν οι σειρές προϊόντων VITALINE και LIFE, ενώ ανακοινώθηκαν έμπειρα στελέχη, ικανά να υποστηρίζουν το νέο αφήγημα της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο εξαγωγών, οι πωλήσεις εκτός Ελλάδος ανήλθαν σε 22 εκατ. €, αυξημένες κατά 17,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς η εταιρεία βελτίωσε την απόδοσή της σε βασικές χώρες δραστηριοποίησης με νέα προϊόντα όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών έχει τοποθετηθεί σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, γεγονός που κρατάει όλους τους παίκτες σε εγρήγορση, καθώς κανείς δε μπορεί να νιώθει σίγουρος χωρίς συνεχόμενη προσπάθεια και προσήλωση στους στόχους του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.