07 Σεπ 2024
READING

Στράτος Νικολάου-Γενικός Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ :”Οι κυριότερες προκλήσεις απαιτούν στρατηγικές επενδύσεις στην καινοτομία, την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα”

12 MIN READ

Στράτος Νικολάου-Γενικός Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ :”Οι κυριότερες προκλήσεις απαιτούν στρατηγικές επενδύσεις στην καινοτομία, την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα”

Στράτος Νικολάου-Γενικός Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ :”Οι κυριότερες προκλήσεις απαιτούν στρατηγικές επενδύσεις στην καινοτομία, την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα”

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον κ.Στράτο Νικολάου-Γενικό Διευθυντή Διασφάλισης Ποιότητας  και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ συζητήσαμε για την αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κτηνοτρόφοι και εταιρείες, τις αλλαγές που έχει φέρει η ανάπτυξη των φυτικών προϊόντων αλλά και για το μέλλον της αγοράς γάλακτος.

Πως διαμορφώνεται η αγορά γάλακτος σήμερα στην Ελλάδα?

Ιδιαιτερότητες και προκλήσεις καθιστούν την αγορά γάλακτος στη χώρα μας έναν δυναμικό αλλά και απαιτητικό τομέα όπου είναι ζωτικής σημασίας η προσαρμογή και ο στρατηγικός σχεδιασμός από τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Η ενίσχυση της καινοτομίας, η στήριξη των παραγωγών και η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών είναι απαραίτητες για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του τομέα.

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντική παραγωγή γάλακτος, κυρίως πρόβειου, γίδινου και λιγότερο  αγελαδινού συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι επηρεάζουν την παραγωγικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος και η μέση τιμή στη χώρα την τελευταία δεκαετία παρουσιάζεται στα παρακάτω σχήματα.

Η αγορά χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών, ενώ και τα εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα ασκούν επίσης πίεση στις τιμές και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Οι τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί γάλακτος, αν και την τελευταία διετία σημειώνουν μια σημαντική αύξηση με παράλληλη όμως αύξηση και του κόστους παραγωγής, παραμένουν σχετικά χαμηλές, γεγονός που αποτελεί μία από τις κύριες δυσκολίες για τους κτηνοτρόφους.

Η αγορά γάλακτος υπόκειται σε αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την ποιότητα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι βιομηχανίες γάλακτος και οι κτηνοτρόφοι καλούνται να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές παραγωγής για να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για περιβαλλοντική υπευθυνότητα. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ζωοτροφών και στην ευημερία των ζώων αποτελούν σημαντική πρόκληση για τον τομέα.

Πως επηρέασε την αγορά γάλακτος η ανάπτυξη των φυτικών προϊόντων?

Η ανάπτυξη φυτικών προϊόντων έχει επηρεάσει την αγορά γάλακτος με διάφορους τρόπους, αντανακλώντας τις αλλαγές στις καταναλωτικές προτιμήσεις και τις ευρύτερες διατροφικές τάσεις. Πολλοί καταναλωτές στρέφονται προς τα φυτικά ροφήματα όπως αυτά από αμύγδαλο, σόγια, βρώμη,  κυρίως λόγω ανησυχιών για την υγεία, περιβαλλοντικών ευαισθησιών και αλλεργιών/δυσανεξίας στη λακτόζη. Οι καταναλωτές που επιλέγουν φυτικά ροφήματα θεωρούν ότι η παραγωγή τους  έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σύγκριση με την παραγωγή για παράδειγμα αγελαδινού γάλακτος. Η δημοτικότητα των φυτικών προϊόντων εξαιτίας των τάσεων προς χορτοφαγική διατροφή προφανώς οδηγεί σε μια σχετική μείωση κατανάλωσης παραδοσιακών προϊόντων.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι?

Οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους.

Το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, των καυσίμων και των φαρμάκων, καθώς και οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων, ασκούν οικονομικές πιέσεις στους κτηνοτρόφους.

Οι πολύπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη λήψη αδειών και επιδοτήσεων μπορούν να αποθαρρύνουν την επένδυση και την ανάπτυξη του τομέα.

Ο ανταγωνισμός από εισαγόμενα προϊόντα μπορεί να μειώνει την ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων, ειδικά όταν οι εισαγωγές προέρχονται από χώρες με χαμηλότερα κόστη παραγωγής. Επιπλέον πολλοί κτηνοτρόφοι εξαρτώνται από μεσάζοντες για την πώληση των προϊόντων τους, γεγονός που μειώνει τα κέρδη.

Οι μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν την παραγωγή ζωοτροφών και την υγεία των ζώων, επιδεινώνοντας τις συνθήκες εργασίας και την απόδοση των αγροκτημάτων.

Η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και η ανασφάλεια στην αγορά εργασίας μπορούν να δυσχεραίνουν τη διαχείριση και την ανάπτυξη των κτηνοτροφικών μονάδων.

Πολλές μονάδες λειτουργούν με παρωχημένες υποδομές, που περιορίζουν την παραγωγικότητά τους. Η περιορισμένη πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές μειώνει την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα υπάρχει ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση και κατάρτιση στους νέους κτηνοτρόφους σχετικά με τις σύγχρονες πρακτικές και τεχνολογίες.

Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες από την πολιτεία, τους παραγωγούς και τις τοπικές κοινότητες για να βρεθούν λύσεις που θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του κτηνοτροφικού τομέα στην Ελλάδα.

Δρ Ευστράτιος Νικολάου, Γεωπόνος – Επιστήμων Τροφίμων, MSc, MBA Γενικός Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων

Ποιες προκλήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γαλακτοβιομηχανίες?

Οι βιομηχανίες γάλακτος στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολλές και ποικίλες προκλήσεις, που επηρεάζουν την παραγωγική τους διαδικασία, την ανταγωνιστικότητά τους και τη βιωσιμότητά τους. Οι κυριότερες προκλήσεις απαιτούν στρατηγικές επενδύσεις στην καινοτομία, την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα.

Οι αυξήσεις στο κόστος των πρώτων υλών, όπως το γάλα, οι ζωοτροφές και τα ενεργειακά κόστη, επηρεάζουν σημαντικά τα λειτουργικά κόστη των βιομηχανιών γάλακτος.

Οι οικονομικές κρίσεις και οι διακυμάνσεις στην αγορά επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και τη ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες πωλήσεις και δυσκολίες στη διαχείριση των αποθεμάτων. Παράλληλα η πίεση από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής για χαμηλότερες τιμές συχνά μειώνει τα περιθώρια κέρδους των βιομηχανιών γάλακτος.

Οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό.

Η εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από άλλες χώρες με χαμηλότερο κόστος παραγωγής ασκεί πιέσεις στις ελληνικές βιομηχανίες.

Οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών, όπως η αύξηση της ζήτησης για φυτικά υποκατάστατα γαλακτοκομικών, επηρεάζουν την παραδοσιακή αγορά γάλακτος.

Η αυστηρή νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων, την ποιότητα και το περιβάλλον απαιτεί συνεχείς προσαρμογές και επενδύσεις.

Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και των διαδικασιών παραγωγής απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογία και εξοπλισμό. Από την άλλη πλευρά η ανάπτυξη νέων προϊόντων και η υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών είναι απαραίτητη για την παραμονή των βιομηχανιών στην κορυφή του ανταγωνισμού.

Η ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές παραγωγής και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αποτελεί μία από τις βασικές προκλήσεις για τις βιομηχανίες.

Η αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων δημιουργεί την ανάγκη για διαφάνεια και αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας.

Η προσπάθεια για είσοδο στις διεθνείς αγορές και η ανάπτυξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων απαιτεί στρατηγικές επενδύσεις και προσαρμογές στα προϊόντα, καθώς και την αντιμετώπιση των ανταγωνιστικών συνθηκών στις ξένες αγορές.

Πως υποστηρίζει ο ΕΛΓΟ την αγορά?

Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ παρέχει σημαντική υποστήριξη στην αγορά γάλακτος και γενικότερα στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα μέσω διάφορων δράσεων και υπηρεσιών.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διεξάγει έρευνες σε θέματα που αφορούν τη βελτίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητας της παραγωγής γάλακτος, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών στην κτηνοτροφία και τη γαλακτοβιομηχανία. Μέσω της έρευνας, ο οργανισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το iMilk-Elgo είναι η καινοτόμα εφαρμογή που δημιούργησε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με στόχο την «εξωστρέφεια της πληροφορίας», στο πλαίσιο της στρατηγικής του για ψηφιακό μετασχηματισμό. Πρόκειται για μία φιλική προς τον χρήστη εφαρμογή, που δίνει ελεύθερη πρόσβαση σε ό,τι στοιχεία αφορούν στη διακίνηση του γάλακτος στην ελληνική επικράτεια. Μέσα από την οθόνη της κινητής συσκευής τους, οι παραγωγοί αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, έχουν πλέον στη διάθεσή τους έγκυρα δεδομένα, που διατηρεί η Διεύθυνση Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος, της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Τα δεδομένα αφορούν στα κρίσιμα μεγέθη του προϊόντος (ποσότητα, ποιότητα, τιμή, γεωγραφική και χρονική θέση κ.λπ.) και παρουσιάζονται σε κατανοητή μορφή στο iMilk-Elgo, με χρήση χαρτών και γραφημάτων. Τα αξιόπιστα δεδομένα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των κτηνοτρόφων – παραγωγών γάλακτος, καθώς ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους θέση στις συμφωνίες πώλησης στους μεταποιητές. Πιο συγκεκριμένα αν η μέση τιμή λιποπρωτεΐνης του παραγωγού είναι υψηλότερη από το μέσο όρο της Περιφερειακής Ενότητας ή της Περιφέρειας ή αν η μικροβιακή ποιότητα του γάλακτος (ΟΜΧ) είναι καλύτερη από το μέσο όρο της περιοχής, ο παραγωγός μπορεί να διεκδικήσει υψηλότερη τιμή γάλακτος καθώς αποδεικνύει ότι η ποιοτική πρώτη ύλη που παρέχει στο μεταποιητή θα πρέπει να ανταμειφθεί ανάλογα. Από την άλλη πλευρά οι τυροκόμοι-μεταποιητές με τη χρήση της εφαρμογής: Ενισχύουν την ανταγωνιστικότητας τους με τη γνώση από την άμεση δημοσίευση στοιχείων της αγοράς γάλακτος; Οι συναλλαγές με τους κτηνοτρόφους χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και ενισχύεται η αξιοκρατία; Εκσυγχρονίζονται οι σχέσεις παραγωγών και βιομηχανίας; Βελτιώνουν τη στρατηγική τους, αποκτούν τη δυνατότητα αξιολόγησης στελεχών της ζώνης γάλακτος, αυξάνουν την παραγωγικότητα τους μέσω βελτίωσης του εισκομιζόμενου γάλακτος

Ο οργανισμός είναι υπεύθυνος για την πιστοποίηση της ποιότητας των γαλακτοκομικών προϊόντων, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα πληρούν τα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας. Διεξάγει τακτικούς ελέγχους και επιθεωρήσεις σε παραγωγικές μονάδες και προϊόντα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τα πρότυπα και τους κανονισμούς.

Ένα άλλο παράδειγμα που θα ηθελα να σας αναφέρω αποτελεί η ασφαλής διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιούργησε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ υλοποιώντας  ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που δημιουργούνται στην αλυσίδα παραγωγής-διακίνησης του γάλακτος. Η αποτελεσματικότητα της συνολικής λύσης με ονομασία ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 ενσωματώνει τεχνολογίες IoT (διαδικτύου των πραγμάτων), Immutable Ledger (Αμετάβλητων Πινάκων Ενημερώσεων) και Machine Learning (Μηχανική Μάθηση) έχει ήδη πιστοποιηθεί στην Θεσσαλία, όπου εφαρμόστηκε για διάστημα  πλέον του έτους με απόλυτη επιτυχία σε ένα πιλοτικό έργο, που συμμετείχαν 200 γαλακτοκομικές μονάδες και 2 συνεταιρισμοί (ΘΕΣγάλα, Γάλα Ελλάς)  υπό την αιγίδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.  Η πιλοτική εφαρμογή εξελίχθηκε σε 2 διαφορετικά υποσυστήματα, το πληροφοριακό σύστημα για τον έλεγχο της Ελληνικής διακίνησης και το πληροφοριακό σύστημα για τον έλεγχο των εισαγωγών.

Το πρώτο υποσύστημα της Ελληνικής διακίνησης κατάφερε να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες καταγραφής και συλλογής γάλακτος από Ελληνικές κτηνοτροφικές μονάδας, αξιοποιώντας την τεχνολογία IoT (διαδίκτυο των πραγμάτων) για την συλλογή των στοιχείων [ταυτότητα, γεωδαισία, ιδιοκτησία, θερμοκρασία, ποσότητα, στοιχεία ψυχόμενου δοχείου φύλαξης γάλακτος (παγολεκάνη), ηλεκτρονική υπογραφή χρηστών και ταυτότητα αυτοκινήτων] και την ενημέρωση όλων των μερών με γραπτά μηνύματα (SMS) και email, την τεχνολογία Immutable Ledger (Αμετάβλητων Πινάκων Ενημερώσεων) για εξασφάλιση αδιάβλητου της πληροφορίας και την διαφύλαξη της ιστορικότητας για όλους τους ενδιαφερόμενους, ενώ αξιοποίησε την τεχνολογία Machine Learning (Μηχανική Μάθηση) για να φιλτράρει τις πληροφορίες και να επιλέγει πότε να αποστέλλει στους διαχειριστές αναφορές εξαιρέσεων – απαίτηση ελέγχου. Εν τέλει, το σύστημα αυτοματοποίησε όλες τις χειρόγραφες διαδικασίες ιχνηλασιμότητας και ελέγχου προέλευσης γάλακτος από τις κτηνοτροφικές μονάδες μέχρι και τις μονάδες μεταποίησης.

Το δεύτερο υποσύστημα σχεδιάστηκε για να ελέγχει τις εισαγωγές γάλακτος από εργοστάσια εκτός Ελλάδας, με την χρήση ιδίων τεχνολογιών μαζί με την ενσωμάτωση πιστοποιητικού QR Code (κωδικός QR, Quick Response Code) προέλευσης γάλακτος. Το υποσύστημα, που υλοποιήθηκε για το πιλοτικό επιτυγχάνει την ψηφιοποίηση και καταγραφή όλων των συναλλαγών των μερών που εκτελούν εισαγωγές, από την εταιρεία εισαγωγής, τους αντιπρόσωπους εργοστασίων και μεταφορικών, τα εργοστάσια εξωτερικού καθώς και τους εξωτερικούς συνεργάτες.

Σε συνδυασμό, τα δυο υποσυστήματα δημιουργούν μια ψηφιακή αλυσίδα ελέγχου ποιότητας και προέλευσης γάλακτος που μειώνει μη παραγωγικές εργασίες και κόστη καθώς και περιορίζει το ενδεχόμενο παραβατικών πράξεων, όπως η ελληνοποίηση εισαγόμενου γάλακτος.

Επιπρόσθετα προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια για κτηνοτρόφους και παραγωγούς γάλακτος, καλύπτοντας θέματα όπως η βελτιστοποίηση των μεθόδων παραγωγής, η υγεία των ζώων και η βιώσιμη γεωργία. Η διαρκής εκπαίδευση και κατάρτιση βοηθά τους παραγωγούς να παραμένουν ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις και να υιοθετούν βέλτιστες πρακτικές. Στη γαλακτοκομική σχολή των Ιωαννίνων οι μαθητές μαθαίνουν τα μυστικά της τυροκόμησης και στη συνέχεια είτε μέσω επενδυτικών προγραμμάτων είτε συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση ιδρύουν μικρές μονάδες σε όλη τη χώρα στηρίζοντας έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα και την τοπική επιχειρηματικότητα. Τα μικρά αυτά τυροκομεία αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των τοπικών προϊόντων, δημιουργούν θέσεις εργασία, συμβάλλουν στη διατήρηση παραδοσιακών προϊόντων, ενισχύουν την τοπική οικονομία, ενισχύουν την τουριστική ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση βελτιώνεται η αυτονομία και η βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων καθώς μειώνεται η εξάρτηση τους  από τις μεταβολές στις τιμές του γάλακτος και τις επιδράσεις των μεσαζόντων ενώ η ποιότητα και η διαφοροποίησή, τους προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα σε εξειδικευμένες αγορές.

Επιπλέον προωθεί τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα μέσω της απονομής σημάτων ποιότητας όπως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), τα οποία ενισχύουν την αναγνωρισιμότητα και την αξία των προϊόντων στην αγορά. Συμμετοχή σε εκθέσεις και διοργάνωση εκδηλώσεων προβάλλουν τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Ο οργανισμός αναπτύσσει και προωθεί προγράμματα και πρακτικές που στοχεύουν στη βιωσιμότητα της παραγωγής, όπως η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η προώθηση της βιολογικής γεωργίας.

Μέσω των παραπάνω δράσεων ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ συμβάλλει σημαντικά στη στήριξη και ανάπτυξη της αγοράς γάλακτος στην Ελλάδα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων και προωθώντας την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στον τομέα.

Ποια θα είναι η αγορά γάλακτος στο μέλλον?

Η αγορά γάλακτος στην Ελλάδα αναμένεται να εξελιχθεί σημαντικά στο μέλλον, υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων και τάσεων.

Οι εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές προτιμήσεις, επενδύοντας σε προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες για υγιεινή διατροφή, ευεξία και βιωσιμότητα. Η ζήτηση για φυτικά ροφήματα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και πιο βιώσιμες επιλογές. Παράλληλα οι καταναλωτές δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για βιολογικά προϊόντα και γάλατα με προστιθέμενη θρεπτική αξία, όπως αυτά που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες, πρωτεΐνες και προβιοτικά.

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία, όπως η χρήση συστημάτων αυτοματισμού και ψηφιακής παρακολούθησης, θα βελτιώσει την αποδοτικότητα και τη διαφάνεια.

Η ανάπτυξη και εφαρμογή νέων μεθόδων επεξεργασίας και συντήρησης μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και να ενισχύσει την ποιότητα και την ασφάλεια.

Οι βιομηχανίες γάλακτος θα επικεντρωθούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω βιώσιμων πρακτικών παραγωγής, όπως η ανακύκλωση, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση των αποβλήτων.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσουν προσαρμογές στις μεθόδους παραγωγής και διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων.

Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου και των διαδικτυακών πλατφορμών πώλησης θα επηρεάσει τον τρόπο διάθεσης και διανομής των προϊόντων γάλακτος.

Οι ανάγκες για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό θα απαιτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και στήριξη από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αγορά γάλακτος θα πρέπει να προσαρμοστεί στις οικονομικές κρίσεις και τις διακυμάνσεις στην αγορά, όπως αυτές που προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες και πανδημίες.

Η διαρκής εκπαίδευση και κατάρτιση των κτηνοτρόφων και των παραγωγών γάλακτος θα είναι κρίσιμη για την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες και τις βέλτιστες πρακτικές παραγωγής.

 Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κτηνοτρόφων, των βιομηχανιών και των ερευνητικών ιδρυμάτων θα συμβάλει στην καινοτομία και την ανταλλαγή γνώσεων. Τονίζω τη συνεργασία μεταξύ των κτηνοτρόφων καθώς δεν είναι βιώσιμο μοντέλο το γάλα που διακινείται από συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών στη χώρα να κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά 20-25% της συνολικής ποσότητας.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ευέλικτες και να επενδύουν στην ποιότητα, την τεχνολογία και τη διαρκή βελτίωση για να παραμείνουν ανταγωνιστικές και βιώσιμες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.