15 Ιαν 2025
READING

Γάλα: Ένας μεγάλος σύμμαχος της υγείας μας

6 MIN READ

Γάλα: Ένας μεγάλος σύμμαχος της υγείας μας

Γάλα: Ένας μεγάλος σύμμαχος της υγείας μας

Μπορεί το γάλα να έχει δεχθεί τις τελευταίες δεκαετίες αρκετές επιθέσεις  η πραγματικότητα όμως είναι ότι αποτελεί έναν σπουδαίο σύμμαχο για την υγεία του ανθρώπου.

Άλλωστε, αποτελεί μία από τις πιο παραδοσιακές και βασικές τροφές στην ανθρώπινη διατροφή καθώς μας συντροφεύει από την πρώτη στιγμή της ζωής μας μέχρι τα βαθιά γεράματα. Εξάλλου, δισεκατομμύρια άνθρωποι επιλέγουν να καταναλώνουν γάλα καθημερινά λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας.

Mία πιο προσεκτική ματιά στα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος αρκεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο σχετικά με τα οφέλη του για την υγεία. Όπως έχουν αποδείξει αμέτρητης επιστημονικές μελέτες, το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών ουσιών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πρωτεΐνες, καθώς το γάλα περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, οι οποίες αποτελούνται από όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών. Οι κύριες πρωτεΐνες του γάλακτος είναι η καζεΐνη και οι πρωτεΐνες του ορού γάλακτος. Ακόμα, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, με κυριότερο την λακτόζη, η οποία παρέχει ενέργεια και βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Επίσης, το γάλα περιέχει τόσο κορεσμένα όσο και ακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και σημαντικές λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Κ. Δε θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι το γάλα είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ, εκτός από το ασβέστιο, το γάλα περιέχει και άλλες βιταμίνες και μέταλλα όπως η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Β2 , το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το κάλιο.

Τα οφέλη της κατανάλωσης γάλακτος στην υγεία

Όπως σημειώσαμε, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία συντονισμένη επίθεση προς το γάλα, που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Παρ’ όλα αυτά η επιστημονικά αποδεδειγμένη αλήθεια δεν γίνεται να αμφισβητηθεί, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Πρώτο στη λίστα είναι η σημαντική του βοήθεια στην ανάπτυξη καθώς το γάλα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών, προσφέροντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη των οστών, των μυών και των άλλων ιστών.

Επίσης, αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στην υγεία των οστών, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα του γάλακτος σε ασβέστιο και βιταμίνη D συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης στους ενήλικες. Ακόμα, οι πρωτεΐνες του γάλακτος είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τους αθλητές, καθώς βοηθούν στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη των μυών μετά την άσκηση, ενώ οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει το γάλα, όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη D, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Άλλωστε, η κατανάλωση ενός μικρού ποτηριού γάλακτος την ημέρα, επιτυγχάνει σημαντική μείωση των σημαντικότερων ασθενειών που μαστίζουν την ανθρωπότητα σήμερα όπως των καρδιαγγειακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, της υπέρτασης, του διαβήτη τύπου 2, του καρκίνου του παχέος εντέρου, της παχυσαρκίας, της ασθένειας Alzheimer κ.α.

Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι το γάλα είναι αποτελεσματικό στην ενυδάτωση του σώματος, λόγω της περιεκτικότητάς του σε νερό και ηλεκτρολύτες.

Τεράστια η συμβολή του σε οικονομικό επίπεδο

Πέρα από τη σημαντική του συνεισφορά στην υγεία των ανθρώπων, το γάλα έχει σημαντική παρουσία και στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία από FAO και ΟΟΣΑ οι προβλέψεις θέλουν την παγκόσμια παραγωγή γάλακτος να αυξάνεται κατά 1,8% τον χρόνο, φθάνοντας τους 1,060 Mt το 2031, ξεπερνώντας τους ρυθμούς ανάπτυξης οποιουδήποτε άλλου γεωργικού προϊόντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γάλα πρωταγωνιστεί στη διατροφή περισσότερων από 6 δις ανθρώπων στον πλανήτη, νούμερο που αποδεικνύει την τεράστια σημασία του στην επιβίωση της ανθρωπότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τον «πόλεμο» που δέχεται, η ζήτηση για γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα θα έχει διπλασιαστεί το 2050 σε σχέση με το 2000, εξέλιξη που καταδεικνύει την οικονομική σημασία που κατέχει.

Η χώρα μας παράγει εξαιρετικής ποιότητας γάλα, ενώ η οικονομική σημασία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα. Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι είμαστε μία χώρα μικρή σε έκταση, κατέχουμε την 3η θέση στον κόσμο σε παραγωγή πρόβειου γάλακτος και στην 10η θέση στην παραγωγή γίδινου γάλακτος με ένα σπάνιο σε αριθμό και ποιότητα παραδοσιακών προϊόντων. Φυσικά, στη πρώτη θέση βρίσκεται ένα αγαπημένο τυρί, η φέτα. Η δημοφιλία της είναι τόσο μεγάλη που ορισμένοι δε διστάζουν να το αντιγράψουν και να το καπηλευτούν, παράγοντας απομιμήσεις σε επίπεδο τετραπλάσιο από εκείνο της Ελλάδας.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικού προϊόντος που έχει αγαπηθεί στην παγκόσμια αγορά δεν είναι άλλο από το ελληνικό γιαούρτι, παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας το αγελαδινό γάλα παράγεται σε πολύ μικρή ποσότητα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι από μία παγκόσμια αγορά που ξεπερνάει τα 7,5 δις δολάρια, το πραγματικά ελληνικό γιαούρτι έχει μικρό μερίδιο, καθώς κι αυτό πέφτει θύμα αντιγραφής. Πάντως, παρά τον αθέμιτο παγκόσμιο ανταγωνισμό η ελληνική βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων σημειώνει σημαντικό κύκλο εργασιών στον χώρο των τροφίμων με πολύ σημαντικές εξαγωγές στο εξωτερικό συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη αλλά και τη διαφήμιση της χώρας μας.

«Διαλύοντας» περιβαλλοντολογικούς μύθους

Μέσα στον «πόλεμο» που δέχεται το γάλα, έχει προστεθεί και μία σημαντική παραπληροφόρηση σε επίπεδο περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία συστηματική προσπάθεια να χαρακτηρισθεί το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τα πλέον αρνητικά από περιβαλλοντικής άποψης τρόφιμα.

Στην πραγματικότητα βέβαια αυτό όχι μόνο δεν είναι αλήθεια, αλλά ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα, αν εκφράσει κανείς την επίδραση στο περιβάλλον όχι ανά ποσότητα παραγόμενου τροφίμου αλλά ανά ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, όπως δηλαδή πρέπει να γίνεται, το γάλα είναι πολύ πιο φιλικό περιβαλλοντικά από σχεδόν όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα που έχουν χτίσει μια εντελώς πλασματική περιβαλλοντική μάσκα.

Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος

Η 1η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος

Προκειμένου το γάλα να «θωρακιστεί» από τις επιθέσεις που δέχεται, ο Οργανισμός Γεωργίας & Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει εδώ και 23 χρόνια την 1η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος. Ο σκοπός αυτής της απόφασης είναι προκειμένου να εγκαθιδρύσει στην συνείδηση όλων την υπέρτατη αξία του γάλακτος ως σημαντικού συντελεστή στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και ως του πλέον πολυτίμου συστατικού στην διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων κάθε ηλικίας στον πλανήτη σήμερα.

Το γάλα αποτελεί μία από τις πιο πολύτιμες τροφές λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας και των πολυάριθμων ωφελειών του για την υγεία. Είτε καταναλώνεται στην παραδοσιακή του μορφή είτε ως εναλλακτική φυτική επιλογή, το γάλα μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.